Giro 2022: Hindley rijdt Carapaz uit de roze trui, dagzege voor Covi

zaterdag 28 mei 2022 om 17:11
Giro 2022: Hindley rijdt Carapaz uit de roze trui, dagzege voor Covi

foto: Cor Vos

Alessandro Covi heeft de twintigste etappe in de Giro d’Italia met aankomst bovenop de Passo Fedaia gewonnen. De Italiaan was op 53 kilometer van de meet weggereden uit de vroege vlucht en hield vervolgens knap stand. Jai Hindley reed op de slotklim weg bij Richard Carapaz en is de nieuwe rozetruidrager.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

De beklimmingen van de Passo San Pellegrino, Passo Pordoi en de Passo Fedaia zorgden ervoor dat de voorlaatste dag in de Giro d’Italia een loodzware werd. Hindley deed in de slotkilometers alles wat hij kon om Richard Carapaz de leiderstrui afhandig te maken en slaagde daar dus uiteindelijk ook in.

Voordat deze aanvallen plaatsvonden, moesten de overgebleven renners eerst nog een kilometer of 150 door de Alpen rijden. Een kopgroep reed al vroeg in de etappe weg en de renners in deze groep wisten al vrij snel dat zij met elkaar om de dagzege zouden strijden. Dries De Bondt en Chris Juul-Jensen zaten niet in deze vroege vlucht, alhoewel zij aan het begin van de etappe wel gretig aan het front van de wedstrijd te zien waren.

Kopgroep met onder meer Van der Poel, Arensman, Vansevenant
Wie er wel mee waren? Natuurlijk Mathieu van der Poel, die eigenlijk wilde sparen voor de afsluitende tijdrit van zondag, Andrea Vendrame, Domen Novak, Lennard Kämna, Edoardo Zardini, Gijs Leemreize, Sam Oomen, Sylvan Moniquet, Antonio Pedrero, Davide Ballerini, Mauri Vansevenant, Thymen Arensman, Giulio Ciccone, Alessandro Covi en Davide Formolo. Geen van hen bleek een gevaar voor het algemeen klassement; Kämna was op ruim 42 minuten de best geplaatste renner. 

foto: Cor Vos

Geruime tijd bleef de kopgroep vervolgens intact. Op de Passo San Pellegrino, en ook op grote delen van de Passo Pordoi. Vendrame moest op deze klim als eerste afhaken, Van der Poel, Leemreize en Vansevenant volgden niet veel later na een versnelling van Zardini.

Lange solo Covi
Covi zou er uiteindelijk alleen vandoor gaan. De Italiaan zette op 53 kilometer van de streep zijn solo in. Novak, Kämna, Pedrero, Arensman, Ciccone en Formolo zouden een achtervolgende groep vormen, die steeds verder op achterstand werd gereden. 

Covi pakte eerst de Cima Coppi en leek later ook hard op weg naar de dagzege. Op de Passo Fedaia kon hij namelijk zijn voorsprong aanvankelijk prima verdedigen. Toch leek hij op vijf kilometer in te storten; Novak kwam nog verrassend hard opzetten vanuit de achtergrond. De Sloveen kreeg de laatste dertig seconden echter niet meer dicht, waardoor de Italiaan alsnog met de rit aan de haal ging.

Carapaz ziet zijn roze droom uiteenspatten – foto: Cor Vos

Hindley kraakt Carapaz en gaat de Giro winnen
Daarna was het wachten op de klassementsrenners. Op vier kilometer van de streep volgde dan eindelijk de eerste aanval van Hindley, die  slim gebruik kon maken van Kämna, die zich af had laten zakken voor zijn Australische kopman.

Landa kraakte, maar Carapaz kon nog soepel mee. Althans, zo leek het. Even later moest de leider alsnog kraken. De Giro stond op zijn kop, want door het passen van Carapaz neemt Hindley de roze leiderstrui over van de Ecuadoraan. Carapaz zou uiteindelijk meer dan een minuut toegeven op de Australiër.

Covi kan zijn geluk niet op – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

88 Reacties

Gibo 28 mei 2022 om 19:18

Met het geld van Sagan kn je duidelijk veel leuks doen.
Ineos zou wel eens naast alle grote rondes kunnen grijpen dit jaar.

Wheely 28 mei 2022 om 21:54

Maar wel een prachtig voorjaar gereden, hopelijk is Bernal op tijd hersteld om het laken in de Vuelta naar zich toe te trekken.

Deel Koeper 28 mei 2022 om 19:45

Covi nog derde geworden in het bergklassement. Maar hij startte deze ochtend dan ook met een mooie aantal van 0 punten.

Txirrindularitza 28 mei 2022 om 19:56

Als ik ooit zo word als de zuurpruimen hierboven, die van een waardeloze Giro spreken, berg me dan maar op. Ja, het was niet klets op klets bij de AK-mannen*, ze hielden elkaar in een stevige greep. Maar jongens toch, als je deze drie weken niet regelmatig genoten hebt, dan vraag ik mij af of je wel van wielrennen houdt.

* Had Carapaz er na tien dagen een flinke klap op gegeven en +3min zou staan, was het voor dezelfde mensen ook niet goed geweest, want niet spannend meer.

Gibo 28 mei 2022 om 20:28

Nummer 9 en 10 staan op 17 minuten, er is dus wel degelijk gekoerst, ze waren nu eenmaal aan elkaar gewaagd waardoor er geen afscheiding was.
De vorige keer dat nummer 10 op meer dan 17 minuten stond was 2006 toen Basso zelfs 9 min had op nummer 2 (gutierrez van phonak).

roeleur 28 mei 2022 om 21:20

Herinner mij al die Kelderman-fans afgevend op Hindley en de ploegleiding dat hij had moeten wachten en Hindley slechts een eendagsvlieg was.

Gibo 29 mei 2022 om 08:18

De beslissing toen staat toch helemaal los van wat hindley vandaag presteert. Het is niet omdat hindley een paar jaren later de giro wint dat het toen een slechte beslissing was. Waarmee ik niet eens wil zeggen dat het de goede beslissing was maar het staat echt wel totaal los van elkaar.
Anders kan je zeggen dat Kelderman voor uijtdebroeks moet knechten omdat die misschien ooit wel beter wordt en podium zou kunnen rijden.

Fifty 28 mei 2022 om 21:45

Het gelijk van de Sunweb ploegleiding.

Napoleon 29 mei 2022 om 08:21

Ja? Want ze hebben met terugwerkende kracht de giro van 2020 gewonnen?

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone