Giro 2021: Tim Merlier sprint naar winst in Novara, Dylan Groenewegen wordt vierde
foto: Cor Vos
zondag 9 mei 2021 om 17:20

Giro 2021: Tim Merlier sprint naar winst in Novara, Dylan Groenewegen wordt vierde

De eerste sprintetappe in de Giro d’Italia 2021 is gegaan naar Tim Merlier. De Belgische kopman van Alpecin-Fenix was na een vlakke etappe van 179 kilometer tussen Stupinigi en Novara de snelste van het peloton. Hij versloeg Giacomo Nizzolo, Elia Viviani en Dylan Groenewegen. De roze trui bleef in het bezit van Filippo Ganna.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Drie vluchters krijgen de ruimte
Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de tien jaar geleden overleden Wouter Weylandt ging de eerste rit-in-lijn van deze Giro d’Italia vlak voor 13.00 uur van start. De eerste aanval was van de te verwachten ploegen: Bardiani-CSF-Faizanè stuurde Umberto Marengo mee, Androni Giocattoli-Sidermec werd vertegenwoordigd door Filippo Tagliani en EOLO-Kometa had Vincenzo Albanese in het offensief. De drie kregen al snel drie minuten cadeau.

In eerste instantie leidde INEOS Grenadiers van roze trui Filippo Ganna nog het peloton, maar naderhand staken ook de sprintersteams een handje bij. Om precies te zijn waren dat Jumbo-Visma, Lotto Soudal en Alpecin-Fenix. Op dat moment was de voorsprong van de drie koplopers meer dan vijf minuten, maar dat werd teruggebracht tot onder de twee minuten.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Bergtrui voor Albanese
De vluchtpoging van Tagliani, Marengo en Albanese mocht redelijk kansloos genoemd worden, toch lag er een waardevolle prijs voor het oprapen. Op de Montechiaro d’Asti van vierde categorie wist Albanese namens EOLO-Kometa de eerste bergtrui van deze Giro te veroveren door Marengo te kloppen in een sprintje. Niet lang daarna kreeg Albanese een lekke band, waardoor hij ingerekend werd door het peloton.

Bij de eerste tussensprint waren punten voor de puntentrui te verdienen. Achter de vluchters greep Fernando Gaviria de meeste punten in het peloton, voor Elia Viviani, Andrea Pasqualon en Peter Sagan. Vervolgens werden de laatste twee dappere vluchters op 26 kilometer van de finish ingerekend.

foto: Cor Vos

Evenepoel pakt twee bonificatieseconden
Daardoor werd door het peloton gestreden om de tweede tussensprint, waar drie, twee en één bonificatieseconden te verdienen waren. Roze trui Filippo Ganna won de sprint en de drie bonificatieseconden. De opvallende nummer twee was Remco Evenepoel, die daardoor twee bonusseconden pakte. Gianni Moscon was derde.

Vervolgens was het aan de sprintersploegen om het peloton te begeleiden op weg naar Novara. Ook de klassementsrenners werden door hun ploegen op de voorposten gehouden om uit de problemen te blijven tot de boog van de drie kilometer. Het was in die periode, ongeveer vijf kilometer voor de meet, wel behoorlijk chaotisch vanwege alle treintjes.

Sprintvoorbereiding
Dylan Groenewegen, toch wel de sprinter waarop de meeste ogen gericht waren, werd door Edoardo Affini naar voren geloodst bij het ingaan van de laatste twee kilometer. Ook David Dekker meldde zich in dienst van zijn landgenoot, die zaterdag terugkeerde van een maandenlange schorsing.

De laatste anderhalve kilometer was het behoorlijk technisch. Cofidis schoof op en leek Elia Viviani af te zetten, maar het was Tim Merlier die op 200 meter van de meet aanging en de sprint won voor Giacomo Nizzolo, Elia Viviani en Groenewegen. De Nederlander hield vlak voor de meet zijn benen stil, waardoor Viviani hem nog net passeerde. Peter Sagan werd vijfde.

foto: Cor Vos

Filippo Ganna heeft door de drie bonificatieseconden zijn voorsprong in het algemeen klassement uitgebreid ten opzichte van Edoardo Affini en Tobias Foss. De nieuwe nummer vier is Remco Evenepoel, die door de gesprokkelde boni’s drie plaatsen stijgt in het klassement.

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2021 18:01
Mooie zege, Tim vestigt zich als grote naam. Giro van Alpecin-Fenix direct al geslaagd.
9 mei 2021 18:03
Die aankomst was toch ook weer op het randje met die versmalling. Lotto verliest de koers er voor maar kan daardoor ook niks meer goedmaken. Knap van Merlier. Gewoon op pure snelheid de snelste op het moment.
9 mei 2021 18:03
Slaap verwekkende etappe met een typische chaos Giro massasprint.
Als Merlier in goede positie aan de sprint kan beginnen is hij duidelijk de snelste sprinter en wint hij, zoals vandaag, met afstand. Goed dat Groenewegen zich ertussen durfde gooien, ook al is de snelheid is er nog nog niet helemaal.
    9 mei 2021 18:09
    Ik schat Merlier eerder in als sterkste sprinter, niet zo zeer als snelste, al is het mogelijk een overbodige nuancering.
9 mei 2021 18:04
Denk dat Groenewegen na een paar etappes wel weer op niveau zit. Watch out he's back.
9 mei 2021 18:09
Philipsen zal hier wat minder blij mee zijn. Nog zo'n sprint en Alpecin kan bijna niet eromheen om Merlier mee te nemen naar de Tour.
9 mei 2021 18:24
Hoeveelste tweede plek in de giro voor giacomo?
9 mei 2021 18:25
Bennett weg bij Quick-Step na dit seizoen, Merlier in?
    9 mei 2021 18:37
    Zie em liever bij alpecin blijven. Veel gemoedelijker daar. En ouwe maat Jonas zit daar ook. Merlier lijkt me sfeer gevoelig en op zijn plek nu.
    9 mei 2021 19:19
    Als hij mee mag naar de Tour wel ja, anders wil ik het nog zien. Er zijn toegevingen aan Philipsen gedaan ivm de Tour, ik weet niet of Merlier dat zo leuk vindt.
9 mei 2021 18:37
De rit toonde nog wel eens het enorme verschil tussen Alpecin en de Italiaanse procontinentale teams en dan doet er zelfs maar 1 van de 3 kopmannen van Alpecin mee terwijl de anderen op volle sterkte meedoen.

Alpecin gaat voor de rit en wint die ook gewoon, de 3 andere teams worden op quasi genante wijze gedwongen om voor de kansloze aanval van de dag te gaan, met een peloton dat net niet afstapt zodat ze toch aan een beetje voorsprong geraken en een achtervolgende De Gendt en Leysen die prettig keuvelend bijna per ongeluk minuten dichtrijden op de 3 kneusjes in de aanval.
9 mei 2021 18:39
Alpecin werd gisteren nauwelijks in beeld gebracht tijdens de ITT. Schandalig. Alpecin deed het gisteren al lang niet slecht (check het ploegenklassement). Vandaag mooi ploegenspel en een SCHITTERENDE overwinning om trots op te zijn.

Nu Giro al geslaagd, maar hopelijk zit er nog wat moois in het vat.
9 mei 2021 19:07
Grote winnaars van de dag zijn de Belgen:
Merlier op 1 in de etappe uitslag, en de K van Schepdaal die met zijn secondes een belangrijke zet doet in wie de beschermde renner wordt bij de wolfjes. Het ventje kent zijn klassiekers, en heeft goed gekeken naar Contador/Armstrong en McNulty/Pogacar.

Met de ene Belgische winnaar ben ik blij, met de andere.... ach ja!
9 mei 2021 19:14
Remco nu in gelijke tijd van Joao, even de puntjes op de i gezet :)
    9 mei 2021 19:23
    Wat mij betreft wel het domste dat hij kon doen. Plezier beleven, Almeida is de kopman, ik moet nog opbouwen, 3 weken is lang,... maar dan wel de eerste vlakke rit energie gaan verspillen aan een tussensprint waarbij je dan ook nog eens de kopman te kakken zet? Wat is het nut?Die laatste 10% die geloofden dat hij écht geen klassementsambities had even uitlachen?
    9 mei 2021 19:59
    Volgens mij blijkt hier zijn ambitie uit, en tegelijkertijd ook zijn teleurstelling over zijn tijdrit. Hij had verwacht dichterbij te zitten, en zeker voor zijn "team"genoot Almeida.

    Dit ventje wil het baasje zijn, dat zie je aan alles. Zijn actie is goed voor zijn klassement, maar ik vraag me af of hij hiermee uiteindelijk ook de teamspirit vergroot.
    9 mei 2021 20:59
    @michelangelo

    Denk je niet dat de renners van DQS in de Giro niet weten hoe laat het is? Volgens mij wisten ze, inclusief Almeida, op voorhand al dat het alle ballen op Remco wordt!
9 mei 2021 19:48
Erg knap gedaan weer van het nieuwe Skill, Merlier relatief fris uit deze giro halen en ook naar de tour mee nemen is een serieuze overweging waard. Het is net zoals hun illustere voorganger totaal mijn type team niet maar ze verstaan het kunstje goed.

Reacties zijn gesloten.