Giro 2021: Ritwinnaar Joe Dombrowski moet opgeven

donderdag 13 mei 2021 om 10:36
Giro 2021: Ritwinnaar Joe Dombrowski moet opgeven

foto: Cor Vos

De valpartijen in de finale van de vijfde etappe van de Giro d’Italia hebben nog een slachtoffer geëist. Etappewinnaar Joe Dombrowski (UAE Emirates) kan donderdag niet van start gaan vanwege een hersenschudding. Diverse onderzoeken wezen uit dat Dombrowski problemen had om zijn evenwicht te behouden.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Dombrowski kwam woensdag met nog vier kilometer te gaan hard ten val bij een vluchtheuvel. Ook Mikel Landa was betrokken bij die crash. De Amerikaan kon weer op de fiets stappen en de finish bereiken, al kwam hij als op twee na laatste over de streep en duikelde hij van de tweede naar de 48 plaats in het klassement.

Scans in het ziekenhuis brachten geen breuken aan het licht bij Dombrowski. Wel heeft hij een hersenschudding opgelopen, waardoor hij in etappe zes niet meer opstapt. De slotfase van de vijfde rit naar Cattolica heeft inmiddels voor vier opgaves gezorgd. Naast Dombrowski en Landa kunnen ook Pavel Sivakov en François Bidard niet verder.

Dombrowski was ook de drager van de blauwe bergtrui. De leiding in dat klassement is nu in handen van Vincenzo Albanese van EOLO-Kometa.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

7 Reacties

Secondant 13 mei 2021 om 10:52

Eigenlijk nog van de zotte dat dit onderzocht moest worden. Bij twijfel had hij al gewoon niet meer moeten opstappen. Stel je voor dat hij nog een keer onderuit gaat (door een verlies aan evenwicht). Bij het voetbal krijg je tegenvwoordig bij hoofdletsel een ‘gratis’ wissel. Bij het wielrennen zeggen ze: fiets de rit maar uit, dan zien we daarna wel.

ZwartebroekengeIetrui 13 mei 2021 om 11:00

Door fietsen met een hersenschudding moet eigenlijk niet kunnen natuurlijk, maar het is bij iedere valpartij, eerst de finish halen en dan zien we wel wat de schade is. In mijn ogen moet dit niet de norm gaan worden.

Hoe zit het nu met de bergtrui dan? Krijgt Albanese deze aan deze rit of wordt er zonder gestart?

WernerFranke 13 mei 2021 om 11:16

Ik denk zonder

Wheely 13 mei 2021 om 11:21

Ik denk gewoon Albanese.

pirazzi 13 mei 2021 om 12:44

Ja Albanese is gestart in de blauwe trui.

Dikke vrouw 13 mei 2021 om 11:15

Jammer. Had goeie benen

Marco Willems 13 mei 2021 om 13:39

Ik heb hier iemand thuis zitten die na een hersenschudding 10 maanden later nog evenwichtsproblemen, duizeligheid en andere klachten ervaart. Hoop dat het hem beter afgaat.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone