Giro 2020: Vluchter Caicedo wint op de Etna, Almeida in roze na bijltjesdag bij favorieten

maandag 5 oktober 2020 om 16:34
Giro 2020: Vluchter Caicedo wint op de Etna, Almeida in roze na bijltjesdag bij favorieten

foto: Cor Vos

Video

Jonathan Caicedo heeft de eerste bergetappe van de Giro d’Italia met finish op de Etna gewonnen. De Ecuadoriaanse kampioen van EF Pro Cycling was de beste op de achttien kilometer lange slotklim, voor Giovanni Visconti en Harm Vanhoucke. De grote verliezers van de dag waren Geraint Thomas en Simon Yates, die minuten verloren. João Almeida is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Geraint Thomas
Nog voor de etappe goed en wel begonnen was, werd het peloton al opgeschrikt door een val. Topfavoriet Geraint Thomas kuste de grond in de neutralisatie. Met enkele schaafwonden en een gescheurd shirtje kon hij zijn weg vervolgen. De start werd door het incident wel even uitgesteld.

Kort na de officiële start werd een kopgroep van acht gevormd. Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) was de enige Belg van voren en hij kreeg bijval van Matthew Holmes (Lotto Soudal), Lawson Craddock, Jonathan Caicedo (beiden EF Pro Cycling), Giovanni Visconti (Vini Zabù-Brado-KTM), Francesco Romano (Bardiani-CSF-Faizanè), Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec) en Mikkel Bjerg (UAE Emirates).

Victor Campenaerts in de kopgroep – foto: Cor Vos

De acht kregen een voorsprong van ongeveer vijf minuten. In het peloton nam verrassend genoeg Mitchelton-Scott de controle in handen. Het INEOS Grenadiers van Thomas en roze trui Filippo Ganna zei daar dan ook geen nee tegen. Het team van kopman Simon Yates liet het verschil rond de vijf à zes minuten schommelen.

Thomas moet vroeg lossen
Op het laatste hupje voor de afdaling naar de voet van de slotklim nam Trek-Segafredo de kop over in het peloton. De ploeg van Vincenzo Nibali bracht het verschil terug naar 3.30 minuut. Ondertussen waren uit de kopgroep Romano en Rumac gelost. De overige zes begonnen uiteindelijk met een voorsprong van drie minuten aan de 18,8 kilometer lange klim aan 6,6%.

Geraint Thomas kwam nog voor de slotklim überhaupt begon in de problemen. De eerder gevallen Welshman moest het peloton laten gaan, leek in de afdaling richting de voet terug te keren, maar daar stak Trek-Segafredo een stokje voor. Thomas werd, in het bijzijn van roze trui Filippo Ganna, op minuten achterstand gereden. En zo ging de Giro-droom van Thomas in rook op.

Geraint Thomas bijt op zijn tanden, hij verliest veel tijd – foto: Cor Vos

Ook Yates op achterstand
Vooraan bleken Caicedo en Visconti, die Bjerg als laatste overboord gooiden, over de beste klimbenen te beschikken, maar zij zagen de favorieten met rasse schreden naderen. Een serieuze versnelling van BORA-hansgrohe, op ruim 13 kilometer van de meet, zorgde voor een flinke schifting in het peloton. Majka-knecht Matteo Fabbro reed vervolgens zo hard dat hij ook Simon Yates, die andere topfavoriet loste uit de favorietengroep.

Jonathan Castroviejo was vervolgens de eerste die aanviel vanuit die elitegroep. De INEOS-helper zag zijn kans schoon en hij kreeg diverse demarrages achter zich aan, onder meer van Harm Vanhoucke. Na het wegvallen van Thomas en Yates was er weinig controle bij de favorieten. De ogen werden gericht op ervaren krachten als Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali, terwijl ook Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk nog bij de pinken waren.

De favorietengroep met o.a. Fuglsang, Nibali en Kruijswijk – foto: Cor Vos

Caicedo pakt de rit voor Visconti en Vanhoucke, aanval Kelderman
Vroege vluchter Caicedo wist vervolgens Visconti te lossen en hij begon met ruim een minuut voorsprong op de favorieten aan de laatste drie kilometer. Kelderman wist zich met een flinke demarrage los te weken uit de favorietengroep en de sprong te maken. Kruijswijk kreeg het vervolgens lastig toen Nibali en Fuglsang op ruim twee kilometer van de meet versnelden. In eerste instantie konden alleen Domenico Pozzovivo en Rafal Majka volgen, maar de Jumbo-Visma-kopman herpakte zich. Een volgende versnelling van Fuglsang leek er toch te veel aan voor Kruijswijk.

Caicedo wist in regenachtige omstandigheden knap stand te houden tegenover de favorieten. Achter de kampioen van Ecuador werd thuisrijder Visconti tweede, vlak voor Vanhoucke (die Castroviejo achter zich had gelaten) en Kelderman. De Nederlander pakte zo flink wat seconden op de concurrentie. Fuglsang, Nibali, Pozzovivo en Majka kwamen met elkaar over de finish. Kruijswijk wist zijn rug nog te rechten en hij finishte in het kielzog van de groep-Nibali.

Simon Yates verloor aan de meet ruim vier minuten op Caicedo. Geraint Thomas moest een verlies van meer dan twaalf minuten slikken.

João Almeida in de roze trui – foto: Cor Vos

Almeida en Caicedo in dezelfde tijd: roze voor Almeida
João Almeida had door het lossen van Ganna en Thomas de roze trui voor het oprapen. Hij verdedigde een voorsprong van 1.13 op ritwinnaar Caicedo, die ook nog eens tien seconden bonifacatie had verdiend aan de finish. Almeida kwam op 1.03 minuut van Caicedo over de meet en dus kwamen ze in dezelfde tijd te staan. Omdat Almeida in de tijdrit 28 honderdsten sneller reed, is hij de nieuwe rozetruidrager.

Daarachter is Pello Bilbao de nieuwe nummer drie op 37 seconden van Almeida. Wilco Kelderman is vierde (op 0.42), gevolgd door Harm Vanhoucke (op 0.53), Vincenzo Nibali (op 0.55) en Domenico Pozzovivo (op 0.59) die nog binnen een minuut staan. Jakob Fuglsang en Steven Kruijswijk staan ook nog in de top-10 en volgen binnen 75 seconden van de roze trui.

Samenvatting etappe 3:

Dit artikel delen:

178 Reacties

WernerFranke 5 oktober 2020 om 16:36

Verwachting: Thomas vs Yates
Realiteit: Vanhoucke vs Kelderman
2020 is me toch een jaartje.

0
JP LeDouche 5 oktober 2020 om 16:37

Spettacolo. Kruijswijk en Keldermannn op scherp en de late TT starters terug aan de top. Hopelijk geeft dit Wilco eindelijk het vertrouwen voor hartstochtelijk aanvallend fietsen en wie weet wie weet wie weet Kruijswijks zoete wraak…

0
Tripodboom 5 oktober 2020 om 17:32

Wilco ging weer eens te laat. Durfde niet mee te gaan met Vanhoucke en kwam daarna ook niet veel dichterbij en reed ook niet heel ver weg. Angst regeert te veel bij Wilco.

0
Marik 5 oktober 2020 om 18:17

@Tripodboom, begrijp ik goed dat jij met een microscoop hebt gezocht naar een fout bij Wilco? En dat je (achteraf) kunt concluderen dat hij meteen mee had moeten gaan met Vanhoucke? En nu hij dat niet gedaan heeft, jij dit meteen wilt koppelen aan dat de angst regeert? Oei wat lijkt het mij lastig om zo’n zwarte kijk op de wereld te hebben.
Ik zag een Wilco die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Daar hoort bij dat je opnieuw het gevoel ontwikkelt wanneer het het beste moment is om te gaan. En wat ik zag stemde me hoopvol!

0
Merlinappa 5 oktober 2020 om 18:22

@tripodboom

Dan zullen de andere favorieten wel niet kunnen slapen van angst vannacht, die durfden helemaal niks..

@Marik +1

0
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2020 om 18:31

Te laat? Hij pakt gewoon seconden op zijn concurrenten. Als hij eerder ging werd de aanval wellicht gepareerd.

0
vevie 5 oktober 2020 om 16:38

Mooie rit, hoor! Lekker de favorieten die sneuvelen. Wordt een hele open Giro. Wat mooi! Eindelijk weer eens een echt open GT

0
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2020 om 16:44

Dit is koers!!!

0
thorsen 5 oktober 2020 om 16:38

Wat is deze

0
Fuubs 5 oktober 2020 om 16:52

Altijd herres in de giro.

0
Marveloke 5 oktober 2020 om 17:32

En altijd herres als we broodjes aan het eten zijn tijdens het kijken van de koers

0
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2020 om 16:38

Lekkere aanval van Kelderman. Belachelijk hoe weinig de regie hem in beeld brengt. Kelderman gaat in deze vorm en zonder Yates/Thomas gewoon podium rijden. Goede eerste test voor iedereen. Kruijswijk ziet er gewoon prima uit.

Nibali, Kruijswijk en Kelderman op het podium zou mooi zijn.

0
Scibby 5 oktober 2020 om 16:41

En dat, zonder dat hij in beeld is. Haalt wel alle druk lekker bij hem weg.

0
Tuubke 5 oktober 2020 om 16:42

Graag in omgekeerde volgorde, dan toch…

0
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2020 om 16:43

@Tuubke – Ja, Kelderman of Kruijswijk winst en Nibali 3e.

0
JP LeDouche 5 oktober 2020 om 16:44

Vandaag blijkt wel hoe ongewoon het is om ‘gewoon podium’ te rijden.

0
Grobbel 5 oktober 2020 om 16:56

De regie heeft blijkbaar ook “Wilco Kelderman bestaat niet” gelezen.

0
the student 5 oktober 2020 om 16:38

Een kelderman die aanvalt. Mijn dag is goed.

0
Scibby 5 oktober 2020 om 16:40

En ook een best goeie aanval.

0
Voorgeborchte 5 oktober 2020 om 16:41

Er zat een heel mooie punch op ja. Het kan nog een plezante Giro worden :-)

0
horsm 5 oktober 2020 om 16:41

Ja – fijn ook voor hem. Hij had een tijdje terug bij de podcast van de Rode Lantaarn het er al over dat hij de lol in het wielrennen wou terugvinden door wat meer aan te vallen.

0
NDI22 5 oktober 2020 om 16:40

Las na zaterdag dat het al beslist was of dat het Thomas vs Yates zou worden in de comments, haha.

0
vevie 5 oktober 2020 om 16:45

Ja, ik was er zo eentje. Dacht zonder valpartij/pech wint Thomas nu easy. Zat er gewoon naast en geeft dat zeker meteen toe. Dit kan een hele leuke Giro worden. Zo zie je maar dat het altijd leuker is als het niet zo gecontroleerd is.

0
vocsnor 5 oktober 2020 om 16:47

We hebben net allemaal geleerd dat je niet te vroeg iemand moet uitroepen tot winnaar

0
Roberto1 5 oktober 2020 om 16:58

haha zeker waar. Maar nu lezen we dat krijswijk en kelderman wel even podium gaan rijden ;)

0
xistnc 5 oktober 2020 om 17:02

@NDI22
En heb je daar toen op gereageerd, of nu pas?

0
Pol 5 oktober 2020 om 17:06

Nog nooit gehoord dat aan de meet de prijzen worden verdeeld. Vandaag zaten onze verslaggevers er ook weer naast. Kopgroep geen schijn van kans, dat zeggen ze op 50 K.M. van de meet.Gisteren werden de prijzen ook op de meet verdeeld. Binnen 10 dagen koers zaten ze er 7 keer naast.

0
Romāns Vainšteins 6 oktober 2020 om 00:12

En nu Pol, wat nu dan?

0
NCK17 5 oktober 2020 om 16:41

Nibali Kelderman en Kruijswijk voor mij de topfavorieten. Kruijswijk met een beter team dan in 2016

0
VerstandOpNul 5 oktober 2020 om 16:50

Maar wel dezelfde ploegleider helaas.. Toch wel een serieus punt van zorg..

0
harryjohan71 5 oktober 2020 om 17:01

Sterkste ploeg heeft Nibali volgens mij. Fuglsang is al 2 luxe knechten kwijt. DQ was ook nog lang met 3 voorin. Majka heeft ook wel een sterk team, net zo als Sunweb.
Er is in ieder geval geen dominant team meer aanwezig die het heft in handen kan nemen. Heel veel kansen voor aanvallers.

0
tendam 5 oktober 2020 om 17:13

@verstandopnul
Als je van een ploegleider alleen die ene fout onthoudt, en niet dat hij bv. ook Strade Bianche won (want dat ligt dan ook aan hem?) dan kun je natuurlijk bezig blijven.

0
Nul verstand 5 oktober 2020 om 17:44

Majka heeft ook niet zoveel knechten aangezien Konrad voor het klassement gaat.

0
Tuubke 5 oktober 2020 om 16:42

Citaatje uit de voorbeschouwing: “De weersverwachting voor de derde etappe is zonnig met maxima tot 24 ℃. De wind is zwak tot matig en waait vanuit het zuidwesten.”
Dat gold dan toch niet voor de Etna, want het was daarboven heel belabberd weer.

0
Scibby 5 oktober 2020 om 16:50

Aan yates te zien klopte het aardig

0
NCK17 5 oktober 2020 om 16:43

Yates kan ook nog winnen, maar hij moet wel een stuk beter worden. De volgende echte bergrit is etappe 15 dacht ik dus hij heeft nog wel even.

0
mackie 5 oktober 2020 om 16:44

Verliest meer als 3 min vandaag. Moet hij wel heel veel verbeteren

0
nickdt 5 oktober 2020 om 16:48

Etappe 5 is ook een aardige bergrit en voor de rest veel heuveletappes. Alleen in Etappe 7 gaat het niet omhoog.

0
Basjee 5 oktober 2020 om 16:50

Niet helemaal. Overmorgen zit toch vlak voor het einde een 23 kilometer lange klim van bijna 6% in, met slechts een korte afdaling naar de finish. Niet zo zwaar als de Etna, maar daar kan je als je minder bent ook redelijk wat verliezen.

0
Franco Ballerini 5 oktober 2020 om 16:44

Mijn (waardeloze) voorspelling voor de Giro was: 1. Thomas 2. Yates 3. Kruijswijk. Schuift de nummer 3 nu op in het rijtje? Ik hoop het uiteraard, maar het lijkt me beter het geluk niet te tarten.

0
leor 16 5 oktober 2020 om 16:45

Pozzo is back !

0
Bergbeklimmer 5 oktober 2020 om 16:45

Kruijswijk en Kelderman op koers voor het podium.

En dan zal je zien dat de Giro straks niet verder kan vanwege dat C-woord.

0
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2020 om 16:52

Er worden woensdag nieuwe maatregelen bekend gemaakt in Italië.

0
Bobby Solo 5 oktober 2020 om 16:46

Die Kelderman had superbenen, die kom niet wachten om te gaan, heerlijk om te zien. Hoop dat ie dit kan voortzetten. Als Kruijswijk ook nog ietsje kan verbeteren gaandeweg kan het wel heel erg leuk worden.

0
S. Morgenstern 5 oktober 2020 om 16:46

Leuke ontwikkelingen voor het vervolg. Balen wel voor Thomas, maar Yates toch nog niet direct helemaal kansloos. Kelderman en Kruijswijk beide heel goed op weg.

0
debarreman 5 oktober 2020 om 16:46

Twee mislukte GT’s voor Ineos. Oeps.

0
thorsen 5 oktober 2020 om 16:48

Driemaal is pas scheepsrecht he. Moet die derde nog wel doorgaan…

0
KnightBiker 5 oktober 2020 om 17:00

Gezien hoe Froome gister reed denk ik dat die 3e ook nix wordt…

0
JasperMollema 5 oktober 2020 om 17:04

Misschien stapt Thomas wel af, om daarna in de Vuelta te starten

0
The Whaler 5 oktober 2020 om 17:26

Zou me ook niks verbazen Jasper. Tenzij natuurlijk echt ernstiger blessure dan nu verwacht. Kon echt niks meer met z’n linker been volgens mij. Als spierscheurtje of zo dan ben je niet in 10 dagen herstelt.

0
fietsvriend 5 oktober 2020 om 16:47

Wat. Een. Heerlijke. Etappe.

Alles weer op een zakdoek. Eerlijk is eerlijk dat motiveert de kijker ook weer, want uiteraard was de Giro zaterdag al beslist.

Kelderman ziet er heel scherp uit.

En Yates zo op drie minuten – levensgevaarlijk voor de derde week.

0
Stacey Dijkstra 5 oktober 2020 om 16:47

Wat een geweldige etappe! Prachtig!

0
martini151 5 oktober 2020 om 16:48

Kelderman nu 4e en Kruijswijk 10e. Mooi begin van de Giro en nog veel meer moois wat er gaat komen!

0
vocsnor 5 oktober 2020 om 16:49

Er gebeurt meer in 1 Giro rit dan in een hele Tour.

0
Groetjesaandevoetjes 5 oktober 2020 om 16:53

Inderdaad. Wat een genot was deze klim. Hopelijk is de rest van de Giro ook zo.

0
T80JZ 5 oktober 2020 om 16:58

In de Tour had geen enkele van deze renners een rol van betekenis gespeeld.

0
vocsnor 5 oktober 2020 om 16:49

Die Van Houcke ook knap. Ik kende de jongen helemaal niet

0
Peetvader 5 oktober 2020 om 16:55

Toptalent bij de jeugd.
Maar vorig jaar veel last van blessures en verlies van zijn goede vriend Lambrecht.

0
Cayolle 5 oktober 2020 om 17:09

Kende hem ook niet. Niet zo’n goede tijdrit eergisteren, maar klimmen gaat hem goed af en toch ook een paar keer een redelijk klassement gereden ..

0
Wildebert 5 oktober 2020 om 17:32

Komt effe mooi om de hoek kijken. Laat zich mooi zien.

0
SnellePelle 5 oktober 2020 om 18:17

Tis “Vanhoucke” hollander….

0
Wildebert 5 oktober 2020 om 19:35

Gewoon een uitdrukking hoor, belg….

0
Erik33 5 oktober 2020 om 16:49

Wat een slechte deelnemersveld dit jaar, wordt hartstikke leuk.

0
doorak 5 oktober 2020 om 17:14

Koers is koers!

0
vevie 5 oktober 2020 om 17:14

Daar moeten wij juist blij mee zijn. Wordt tenminste strijd en man tegen man.

0
Wheely 5 oktober 2020 om 16:49

Fantastische rit. Caicedo de verrassing van de Giro nu al.

Kelderman een hele goede zaak gedaan staat er van de echte klassementsmannen het beste voor.

0
Tom Dirkx 5 oktober 2020 om 18:26

Toen ze meldden dat ‘die Amerikaan’ klaar was met zijn werk voor zijn kopman wist ik… die gaat winnen! Knap gedaan!

0
tendam 5 oktober 2020 om 16:50

Bizar, de twee klassementsrenners die een enorm voordeel haalden in de tijdrit zijn allebei meteen afgeschreven.

Kelderman zag er goed uit, maar dit is ook wel echt een klim op zijn maat: een echte loper. Kruijswijk viel me erg mee, zo vroeg in de ronde en met nog last van z’n schouder. Dit kan een mooie ronde worden voor de Nederlanders.

0
peterwinnen 5 oktober 2020 om 16:50

Oomen 8 minuten aan de broek.

0
Dr op en dr over 5 oktober 2020 om 16:59

Oomen heeft voor de Giro al aangegeven te knechten voor Kelderman, Hindley en Matthews. Dus dan is het goed dat hij al zo snel mogelijk zoveel mogelijk in spaar stand gaat.

Met kelderman in deze vorm, zal Oomen nog genoeg knechtwerk moeten doen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone