Giro 2020: Voorbeschouwing op de negende etappe naar Aremogna

Giro 2020: Voorbeschouwing op de negende etappe naar Aremogna

Net als de etappe met aankomst op de top van de Etna, krijgt ook de rit naar het skistation Aremogna vier sterren toebedeeld van organisator RCS. Met andere woorden: een belangrijke dag voor de mannen met klassementsambities, al lijkt de kans reëel dat een vluchtersgroep strijdt voor de dagzege. WielerFlits blikt vooruit op het parcours en de favorieten.

Parcours

Op de negende dag gaat de Giro d’Italia verder in de Abruzzese kustplaats San Salvo, dicht bij de grens met Molise. Het kleine, charmante plaatsje staat bekend om zijn schitterende zandstranden. Een keer eerder, in 2013, streek de Giro hier neer voor een etappestart. Op die dag kwam Adam Hansen na 177 kilometer in een kletsnat Pescara zegevierend over de streep nadat hij uit de lange ontsnapping was weggereden.

In de eerste dertig kilometer volgt de route de Adriatische kust, maar gaat dan verder in het binnenland van de Abruzzen en wordt de weg meer golvend. Na 75,6 kilometer bereikt de koers Guardiagrele, waar de tussensprint voor de puntentrui is gepland. De eerste acht renners krijgen punten, maar bonificaties zijn daar niet te verdienen. Daarna krijgt het peloton in de Apennijnen drie zware beklimmingen voor de wielen geschoven.

Eerst ligt de Passo Lanciano (12,7 km aan 4,5%, max. 11%) op de route, die vanaf de oostkant wordt beklommen. Na 100,4 kilometer wordt de top op 1310 meter hoogte bereikt. Het is het trainingsgebied van onder meer Giulio Ciccone, die hier uit de regio komt. Na de afdaling is er gelegenheid om wat te eten, maar daarna gaat de weg al snel weer omhoog naar de tweede klim van de dag.

Na 154,7 kilometer arriveert de koers op de top van de Passo San Leonardo (13,8 km aan 4,5%, max. 11%), die vanuit het noorden wordt aangevlogen. Volgens het routeboek is deze klim 13,8 kilometer, maar gerekend vanaf de passage van Scafa begint de weg al omhoog te lopen en is de afstand eigenlijk twee keer zo lang. Aansluitend ligt de Bosco di Sant’Antonio (9,9 km aan 5,0%, max. 10%) op de route, met de top na 181,4 kilometer.

De coureurs hebben al veel klimkilometers in de benen als ze aankomen bij de tussensprint in het skiresort Rivisondoli na 194 kilometer, voor drie, twee en een bonificatieseconde. Daaropvolgend begint het sluitstuk van de dag, de slotklim vanuit wintersportgebied Roccaraso naar Aremogna (9,6 km aan 5,7%, max. 12%). De klim is in het eerste deel te overzien en gaat daarna even vals plat naar beneden. De laatste 2,5 kilometer stijgt aan 7,2 procent met een piek tot 12 procent.

Skistation Aremogna was ook in 2016 het decor van de Giro. Na zes dagen had Tom Dumoulin de roze trui om de schouders en ging in Ponte de eerste bergetappe van start. De koers draaide uit op een zegetocht voor Tim Wellens, die op ruim zeventig kilometer van het einde ten aanval trok en op de slotklim zijn medevluchters loste. Ook Dumoulin deed goede zaken; de Nederlander viel zelf eveneens aan en vergrootte zo zijn voorsprong in het klassement.

Start: 10.20 uur in San Salvo
Finish: tussen 16.05 en 16.51 uur in Roccaraso (Aremogna)
Afstand: 208 kilometer
Aantal hoogtemeters: 4.541


Favorieten

Tweede aankomst bergop in deze Giro d’Italia. Dan denk je spontaan aan een nieuw duel tussen de klassementsrenners. Dat zal er ook wel komen, maar wellicht niet met de dagzege als inzet. Als je het profiel bekijkt, dan weet je dat dit gesneden koek is voor aanvallers.

Namen zat van renners die deel kunnen uitmaken van de vroege vlucht en denken dat ze de zware finale kunnen overleven. Anderzijds, veel goede klimmers staan nog dicht in het klassement en zullen amper ruimte krijgen. We denken bijvoorbeeld aan Masnada, Pernsteiner of Zakarin. Ongetwijfeld geen potentiële eindwinnaars van deze Giro, maar omdat ze nog te weinig tijd verloren,  aan handen en voeten gebonden.

Wie dan wel? Jongens als Victor de la Parte, of Mark Padun. Maar zij vallen net buiten onze sterren. Thomas De Gendt is voor ons dé man om tussen San Salvo en Aremogna eindelijk nog een keer zwaar uit te halen. De Gendt heeft in deze Giro overduidelijk betere benen dan in de voorbije Tour de France. Hij deed er al iets mee in de etappe naar Camigliatello Silano, weliswaar zonder succes. De Gendt zal deze etappe omcirkeld hebben.

De Gendt heeft in deze Giro betere benen dan in de Tour de France- foto: Cor Vos © 2020

Ook good old Giovanni Visconti rijdt in deze Ronde van Italië met goede benen rond. Dat leverde hem bijna ritwinst op de Etna op, maar de 37-jarige Italiaan botste daar op Jonathan Klever Caicedo. U weet wel, dat kloeke Ecuadoraantje die verrassend met de overwinning aan de haal ging. Maar als Visconti zondag meeglipt, doet hij opnieuw mee voor ritwinst.

Het was ook zo een etappe voor Fausto Masnada. Voor dit soort ondernemingen had Deceuninck-Quick-Step Masnada deze zomer overigens overgenomen van CCC. Maar zoals hierboven al aangegeven: Masnada staat nog té dicht in het klassement. Wellicht krijgt hij eerder de taak om zich om leider Almeida te bekommeren en krijgt ploegmaat James Knox wél de vrijheid om aan te vallen..  De Brit staat al op drie en een halve minuut van zijn Portugese ploegmaat.

Andere jongens die beantwoorden aan het profiel waarmee je in deze etappe een eind kan komen zijn Ciccone, Carretero en Narvaez. Giulio Ciccone reed een prima augustus-maand met toptienplaatsen in Gran Piemonte, Il Lombardia (vijfde!) en de Giro dell’Emilia. Besmetting met corona wierp hem echter terug. In het verleden (2016 en 2019) bewees hij al meermaals dat hij het in de Giro kan afronden.  Héctor Carretero toonde zich eerder al in deze Giro. Deze 25-jarige renner van Movistar won het bergklasssement in de Tirreno en moet dus niet te veel schrik hebben van de slotklim. Jhonatan Narvaez dan. Door het uitvallen van kopman Geraint Thomas, krijgen de mannen van INEOS Grenadiers voldoende vrijheid. Zo pakte Filippo Ganna naast winst in de openingstijdrit ook de zege in Camigliatello Silano. Is het zondag de beurt aan Narvaez?

Giulio Ciccone tijdens de teampresentatie van de Giro – foto: Cor Vos © 2020

Onze laatste sterren hebben we bewaard voor de klassementsrenners. Stel dat de vluchters op de Bosco di Sant’Antonio toch nog teruggepakt worden, dan is het de beurt aan de toppers en krijgen mannen als Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Rafael Majka, Jakob Fuglsang of waarom niet rozetruidrager João Almeida zelf toch nog zicht op ritwinst…


Favorieten volgens WielerFlits
**** Thomas De Gendt
*** Giovanni Visconti, James Knox
** Giullio Ciccone, Hector Carretero, Jhonatan Narváez
* João Almeida, Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Jakob Fuglsang

Giro 2020: Deelnemerslijst


Weer en TV

In startplaats San Salvo wordt het zondagmiddag maximum 24 graden. De zon komt piepen vanachter de wolken, maar tezelfdertijd is er een dreiging tot neerslag. Hoe dichter bij de finish in Aremogna, hoe kouder uiteraard. In het skistation zelf halen we maximum 14 graden, waait de wind net iets heviger en is er tachtig procent kans op regen.

De negende etappe van de Giro d’Italia is live te volgen op Eurosport 2 en de Eurosport Player vanaf 12.25 uur. De NOS en Sporza beschikken ook dit jaar niet over de uitzendrechten.


Dit artikel delen:

66 Reacties

LeDouche 10 oktober 2020 om 18:05

Is dit de etappe waar Almeida afhaakt of doet 'ie een Alaflipje waarmee hij zo maar de Giro kan winnen?

52voor11achter 10 oktober 2020 om 18:20

Beiden niet. Hij houdt morgen stand maar de derde week is te zwaar.

Geit in mijn Kelderman 10 oktober 2020 om 18:24

Die derde week is er straks misschien helemaal niet.

harryjohan71 10 oktober 2020 om 19:04

Op basis waarvan verwachten we dat Almeida iedereen eraf rijdt in de bergen en de etappe wint. Op de Etna was hij ook niet de beste klimmer.

LeDouche 10 oktober 2020 om 19:43

Uitgaande uiteraard van een derdeweekloze Giro. Als ‘ie wordt uitgereden ga ik toch eerder voor een Nederlander (achternaam beginnend met een K) in het roze.

vincenzo 10 oktober 2020 om 20:34

Kelderman of Kruijswijk?

LeDouche 10 oktober 2020 om 23:07

Koen de Kort

Tuubke 10 oktober 2020 om 18:11

Deze wordt voor de renner die het mooist op de fiets zit: Kelderman – eindelijk!

Abysmal 10 oktober 2020 om 18:13

Een dag voor de rustdag, laten we hopen op vuurwerk! Zowel in een leuke kopgroep als tussen de klassemenstmannen. En laten we ook vooral hopen dat er na de rustdag nog gekoerst wordt, ik ben toch wel bang dat er een streep door de rest van de Giro gehaald gaat worden als er meer renners positief testen..

Nul verstand 10 oktober 2020 om 20:27

Bij strijd op twee fronten krijg je vaak de helft van de strijd tussen de klassementsrenners niet te zien. Dit vind ik altijd jammer.

FritsvanHoefelen 10 oktober 2020 om 18:14

Gaat Knox in de aanval mogen?

harryjohan71 10 oktober 2020 om 18:55

We gaan toch niet verwachten dat DQS morgen in de aanval trekt met Masnada of Knox. Almeida heeft alle ondersteuning nodig om in het roze te blijven.

Abdoe 10 oktober 2020 om 18:18

De Gendt zal meestrijden om de winst, maar Ganna is opnieuw een maatje te groot voor hem, ook zonder ruzie met medevluchters.

Knox zou normaal een mooie pick zijn, maar die zal moeten wachten totdat Almeida het roze kwijt is.

Jan Blokland 10 oktober 2020 om 18:29

Dit gaat sowieso niet tussen de vluchters morgen. Er ligt volgens mij teveel op het spel bij de klassementsrenners, omdat het zomaar wel eens de laatste etappe kan zijn nu Yates corona heeft. Dus gaat er gekoerst worden voor het klassement.
Met zo’n rit en de rustdag in zicht kan dat bijna niet anders.
Hier gaan Nibali, Fuglsang, Kelderman, Kruiswijk, Majka, etc.. echt niet in hun kooi blijven zitten en afwachten. Dat is tegen de regels van de Giro. Daar is altijd vuurwerk. Anders dan in de Tour.

Marik 10 oktober 2020 om 18:40

Precies dit, no way dat dit een rit voor de vluchters wordt.

Olly 10 oktober 2020 om 19:15

Iedereen wil de roze trui, vanwege hert risico op nare covid berichten op de rustdag.

Stoempen 10 oktober 2020 om 18:38

Wachten tot Nibali een plasje pleegt en dan 5 blauwe mannen op kop beuken.

Met MAL en Vlasov ook goed in het klassement hadden ze echt oorlog kunnen maken ….

josi 10 oktober 2020 om 18:39

Volgens de voorbeschouwing zijn de Passo Lanciano en Passo San Leonardo beiden 4,5%. Ik neem aan dat dit niet klopt, want de Passo Lanciano ziet er op het kaartje aanmerkelijk steiler uit.

Deze etappe moet er veel geklommen worden, maar erg steil is het allemaal niet. Ik vrees dat de strijd tussen de favorieten wel eens pas in de laatste paar kilometers kan losbarsten. Tenzij Fuglsang eerder lekrijdt natuurlijk…

Limal 10 oktober 2020 om 19:04

Inderdaad, de Lanciano is 12,7 km aan 6,9%. Waarvan de eerste 2,5 km aan 4,5% en de laatste 2,7 km aan 6,6% – de 7,5 tussenliggende kilometers zijn dus lekker steil. De eindklim is ook heel onregelmatig – niet steil in het begin, dan een stukje afdaling, dan steeds steiler oplopend naar de finish toe.

Jan Blokland 10 oktober 2020 om 19:26

Een zware etappe met in alle beklimmingen stukken van 11 % tot 14%.
De etappe is 208 km lang, maar vanaf km 60 is er geen meter meer vlak.
Dus zeg maar gewoon een klote dag voor niet klimmers. Echt een etappe waar veel uitvallers niet ondenkbaar is.

Panache 10 oktober 2020 om 18:39

WF verwacht wel een renner van DQS in de vluchtgroep, maar niemand van Mitchelton? Aparte visie.

vincenzo 10 oktober 2020 om 18:43

Haig

Poeksel 10 oktober 2020 om 19:48

Haig is waarschijnlijk gewoon vergeten door de schrijver van de voorbeschouwing, anders had ie op zijn minst drie sterren gekregen (aangenomen dat er niets met hem aan de hand is).

vincenzo 10 oktober 2020 om 18:44

What about Kruijswijk? Waarom hij geen ster?

VerstandOpNul 10 oktober 2020 om 22:41

Gaat om de kans op etappewinst he, niet om de plek in de uitslag..

harryjohan71 11 oktober 2020 om 08:26

Daarom krijgt Knox ook sterren. Superklimmer van DQS die iedereen eraf rijdt

TheTimmy 10 oktober 2020 om 18:44

Hindley?

vincenzo 10 oktober 2020 om 18:48

Te dicht nog in het AK

TheTimmy 10 oktober 2020 om 19:10

Dat is waar inderdaad. Misschien als het losbarst tussen de klassementsmannen om mee te springen met een andere aanvaller?

Velominatus 10 oktober 2020 om 18:46

Lijkt me onverstandig dat de klassementsmannen wachten tot de derde week. Te onzeker. Misschien komt er geen derde week, of een aangepaste waar alle besneeuwde cols uit zijn weggelaten. Pakken wat je pakken kunt dus.

Lennimator 10 oktober 2020 om 18:57

Rubio en Thomas de Gendt samen hoop ik.

Wheely 10 oktober 2020 om 19:05

Juist en als De Gendt 4 sterren krijgt verdient Rubio er ook 3!

harryjohan71 10 oktober 2020 om 19:12

Movistar gaat in het wiel van De Gendt zitten.

wielersmurf 10 oktober 2020 om 19:00

Wat hierboven wordt gezegd: restant Giro wordt geschrapt met de rustdag. Dat betekent dat sluwe vos Nibali morgen coup pleegt en zo de editie 2020 wint.

Abdoe 10 oktober 2020 om 19:07

Meh, de soep wordt niet zo heet gegeten. Als de Giro na morgen stopt, is er geen winnaar. Nog los van hoe waarschijnlijk dat is.

Pas in geval van een algehele lockdown zal een Italiaanse regering de Giro stilzetten. Een lopende grote ronde de nek omdraaien is toch wel even iets anders dan een toekomstige eendagskoers.

Westland95 10 oktober 2020 om 19:07

Mag aannemen dat er geen winnaar wordt uitgeroepen als er maar een week is gekoerst?

harryjohan71 10 oktober 2020 om 19:09

Inderdaad, het worden snelle en riskante afdalingen. Hopen dat iedereen overeind blijft als er op het scherpst van de snede gedaald wordt.

harryjohan71 10 oktober 2020 om 19:10

Winnaar is er altijd.

Jens claeys 10 oktober 2020 om 19:03

Guerrero of clarke morgen?

Limal 10 oktober 2020 om 19:09

Voor de nog meedingende klassementsploegen lijkt die rit mij oncontroleerbaar. Een vluchtje met De Gendt, Ganna, Dennis en Clarke zie ik scorito-gewijs wel zitten. Met De Gendt die de de ritzege pakt. Als het toch tussen de klassementsmannen gaat voor de overwinning dan is mijn dark horse Konrad – die heeft al getoond dat hij een goede punch heeft en naar het einde toe stijgt de steiltegraad naar 12%. Kelderman zou dan ook kunnen winnen natuurlijk.

Op weg naar de finish neemt de regenkans steeds meer toe. Dit zou nog bepalend kunnen worden.

KennyKlimmen 10 oktober 2020 om 19:10

Ik wil wedden dat ie wel doorgaat. Is belangrijk genoeg voor Italië.

ivo001 10 oktober 2020 om 19:51

Jack Haig.

Merlinappa 10 oktober 2020 om 20:09

Goed moment om de trui te pakken voor zowel Kelderman, Kruijswijk alsnog Nibali of Fuglsang. Ik verwacht vuurwerk in het klassement.

Luitenant 10 oktober 2020 om 20:13

Haig

Wheely 10 oktober 2020 om 21:24

Opzich leuk om te gissen welke vluchter er eventueel gaat winnen maar het gaat er in deze race natuurlijk om wat er in het klassement gaat gebeuren. Kelderman heeft een mooie kans om een gooi naar het roze te doen.

Tinus1984 10 oktober 2020 om 21:25

Ik vraag me af welk team er morgen wil gaan rijden. Dqs sunweb tjv astana trek?? Zeg het maar wie durft deze rit het voortouw te nemen.

harryjohan71 10 oktober 2020 om 21:37

Bahrein kan ook nog. DQS gaat alleen verdedigen. Het idee dat zij het voortouw gaan nemen kan ik me niet voorstellen.

Wheely 10 oktober 2020 om 21:37

Bora en Bahrein.

Robbert 10 oktober 2020 om 21:53

Waarom zou DQS Knox of Masnada niet meesturen? Kan eenvan die twee -mits best geplaatst in de vluchtgroep- meteen de roze trui overnemen..

Leg je ook meteen de druk van het achtervolgen bij de andere ploegen…

harryjohan71 10 oktober 2020 om 22:11

Welke ploegen willen Knox en Masnada mee hebben in de vlucht? De vluchters in ieder geval niet, omdat ze weten dat de vlucht dan gedoemd is te mislukken. DQS doet de achtervolging toch niet op een vluchtgroep zonder klassementsrenners.

Panache 10 oktober 2020 om 21:58

Verwacht maar niet te veel voor het klassement: wind tegen en slechts een lastige laatste kilometer. 4 jaar terug 22 ‘klassementsrenners’ binnen 25 seconden.

Fuubs 10 oktober 2020 om 23:33

Pozzovivo, etappe en roze.

IlPirata 11 oktober 2020 om 12:48

Dat zou hem zeer gegund zijn na al die malheur.

Headlines

Materiaalzone

Populair