Giro 2020: Voorbeschouwing bergetappe over de Stelvio naar Laghi di Cancano
© Cor Vos
donderdag 22 oktober 2020 om 08:00

Giro 2020: Voorbeschouwing bergetappe over de Stelvio naar Laghi di Cancano

Een loodzware slotweek is het in de Giro d’Italia. Ook in deze donderdagetappe staan opnieuw vier cols op het menu. De slotklim van de zeventiende rit zorgde voor een status quo tussen de klassementsrenners. Zorgt de Stelvio wel voor verschillen? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De zeventiende etappe naar Madonna di Campiglio was al lastig, maar wat dan te denken van de achttiende rit met aankomst aan het meer van Cancano? In Pinzolo verzamelen de renners zich voor een rit van net iets meer dan tweehonderd kilometer over vier serieuze beklimmingen. Aan het einde van de middag geeft het fietscomputertje 5.400 hoogtemeters aan. Veel meer hoeven we daarover niet te zeggen.

Vijf jaar geleden vertrok de Giro ook vanuit het wintersportdorpje Pinzolo, aan de voet van de Brenta Dolomieten, voor een bergetappe over de Mortirolo naar Aprica. Dit keer gaat het direct vanuit de start omhoog naar de top van de Campo Carlo Magno op 1.681 meter hoogte. Dit betekent dat de renners, die zich voor de start waarschijnlijk hebben losgereden op de roller, bijna veertien kilometer moeten klimmen aan ruim 6 %.

Ook nu wordt de logica gerespecteerd dat, als je een col bedwingt, je ook weer naar beneden moet. En dus beginnen de renners na de bergsprint aan een relatief snelle afzink naar Malé, om vervolgens via de schitterende Ponte di Mostizzolo de rivier Noce over te steken. Vanaf dat moment is het weer klimmen geblazen, al duurt het nog even vooraleer de renners ook daadwerkelijk beginnen aan de flanken van de Passo Castrin.

Bernard Hinault tussen de sneeuwwanden van de Passo dello Stelvio, 1980 – foto: Cor Vos

De Passo Castrin, ook wel bekend onder de naam Hofmahdjoch, is een beklimming van 8,8 kilometer aan 9%. Deze col ligt normaal gesproken veel te ver van de finish, zeker omdat het zwaartepunt nog moet komen. Een snelle afdaling voert de renners door de buitenwijken van Merano, waar we in 1994 de definitieve doorbraak zagen van ene Marco Pantani, en Lana naar de vallei van Val Venosta in de provincie Zuid-Tirol.

De koers zal hier waarschijnlijk in een eerste plooi vallen, aangezien de renners nu bijna zestig licht oplopende kilometers krijgen voorgeschoteld richting de voet van de Passo dello Stelvio. Op de flanken van deze mythische col zullen de maskers definitief afvallen, worden klassementsambities opgeborgen en zullen grote verschillen ontstaan. De Stelvio wordt vanuit Prato aangevat en is 24,7 kilometer lang aan 7,5%.

Het is naast een loodzware ook een fotogenieke klim, met maar liefst 48 haarspeldbochten en een schitterend uitzicht eenmaal je de top hebt bereikt. Dat laatste is vooral leuk voor de vele wielertoeristen die naar boven klauteren, voor de renners is het zaak om na de klim weer heelhuids beneden te komen. In het verleden zagen we onder meer Fausto Coppi, José Manuel Fuente, Francisco Galdos en Thomas De Gendt schitteren op de Stelvio.

Die laatste wist acht jaar geleden op de fameuze klim een indrukwekkende solo af te ronden, waarmee hij ook zijn latere podiumplek wist te bezegelen. Wat de Stelvio zo zwaar maakt is een combinatie van de lengte van de klim (bijna 25 kilometer), de steiltegraad (in de laatste veertien kilometer zakken de percentages niet meer onder de 8%) én de hoogte. De top ligt op 2.758 meter hoogte en daar is niet iedereen tegen bestand.

Johan van der Velde tijdens de beklimming van de Stelvio – foto: Cor Vos

De finish ligt, in tegenstelling tot 2012, niet op de top van Stelvio. Nee, de renners dalen richting het skidorpje Bormio, maar slaan even daarvoor al rechtsaf richting Premadio om de hoofdweg te verlaten richting de slotklim van Torre di Fraele. De finaleklim (kenmerkend vanwege zijn 21 haarspeldbochten) is eigenlijk negen kilometer lang aan 6,8%. Als de Cancano-dam in zicht is, is het namelijk nog twee kilometer over vlak terrein richting het meer van Cancano.

Vorig jaar kregen de deelneemsters aan de Giro Rosa een bergrit voorgeschoteld met finish aan het meer. Annemiek van Vleuten versnelde al aan de voet van Torre di Fraele en wist de verzamelde tegenstand op minuten te rijden. “De alien is vertrokken, nu kan de wedstrijd voor normale mensen beginnen”, zo vatte concurrente Elisa Longo Borghini het na de finish samen. Zien we bij de mannen ook een buitenaardse prestatie?

Start: 10.15 uur in Pinzolo
Finish: tussen 16.03 en 16.52 uur in Laghi di Cancano
Afstand: 207 kilometer


Favorieten

Nog drie kansen voor de Nederlander Wilco Kelderman om Almeida de roze leiderstrui te ontfutselen: de twee resterende bergetappes én de afsluitende tijdrit. Als de kopman van Team Sunweb met een goed gevoel de laatste dagen van deze Giro d’Italia wil ingaan, dan kan hij de Portugese revelatie maar beter in deze etappe al met enig succes bestoken. En als we er vanuit gaan dat de klassementsrenners hier ook voor de ritwinst zullen gaan, is Kelderman zomaar een van de topfavorieten voor de dagzege.

Maar hoe sterk is die Portugees? Liefst twee weken lang staat João Almeida nu al aan kop van de Giro. Hij weigert vooralsnog te denken aan de eindzege en zit naar eigen zeggen met een podiumplaats in het hoofd. Als hij dat wil bewerkstelligen, moet hij op de Stelvio aanklampen bij onder anderen Kelderman, Hindley en Geoghegan Hart. In de rit naar Piancavallo toonde hij alvast zijn vechtlust. Met James Knox en Fausto Masnada heeft Deceuninck-Quick Step nog twee opties achter de hand voor ritwinst. Al lijkt het eerder dat zij Almeida zo lang mogelijk zullen bijstaan.

Ook Keldermans ploegmaat Jai Hindley is een kanshebber op de dagzege. Tenminste, als hij eerst samen met zijn kopman Almeida kan lossen. Stel dat dat lukt en Hindley is net zo sterk als in de etappe naar Piancavallo, dan zou het zomaar eens kunnen dat ze bij Team Sunweb de buit verdelen: de rit voor Hindley, het roze voor Kelderman.

Foto: Cor Vos © 2020

De kans bestaat dan wel dat het Sunweb-duo opnieuw voorbij de winnaar van Piancavallo moet. Geoghegan Hart, de Britse INEOS Grenadiers-renner die indruk maakte door in die finale als enige het tempo te volgen dat Team Sunweb oplegde. Aan het eind had hij bovendien nog een vinnige versnelling in de benen om de zege binnen te slepen. Op die manier steeg hij met stip in het klassement naar de vierde plaats. Hart kan zomaar voor een nieuwe INEOS-zege zorgen.

En tot wat is Rafał Majka nog in staat? De Pool, zesde in de stand, heeft het podium nog altijd in het vizier en moet dus aanvallen. Hetzelfde geldt voor de Haai van Messina, Vincenzo Nibali. Met liefst 22 grote ronden achter zijn naam is de Italiaan misschien wel de meest uitgekookte renner onder de favorieten. Als Nibali zijn corona-seizoen nog in schoonheid wil afsluiten, probeert hij maar beter iets op de Stelvio.

Wat kan Nibali nog? Foto – Cor Vos © 2020

Normaal gesproken kunnen we ook de andere toppers die zondag in Piancavallo bij de eersten eindigden, donderdag opnieuw verwachten. Naast de eerder genoemde renners, denken we aan Pello Bilbao en Domenico Pozzovivo, die (net als Geoghegan Hart, Majka en Nibali) eveneens binnen een minuut van het podium staan. En kan Jakob Fuglsang nog de sprong naar de top tien maken?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Wilco Kelderman
*** Jai Hindley, Tao Geoghegan Hart
** João Almeida, Rafał Majka, Vincenzo Nibali
* Pello Bilbao, Jakob Fuglsang, Fausto Masnada, Domenico Pozzovivo

Giro 2020: Deelnemerslijst


Weer en TV

Het zal donderdagochtend nog frisjes zijn bij de start in Pinzolo. Veel warmer dan tien, elf graden wordt het niet in de voormiddag. Er wordt gelukkig geen neerslag verwacht en ook de wind waait matig tot niet. Bij de finish aan het meer van Cancano wordt het ook al niet warmer dan tien graden en waait de wind iets krachtiger. Ook onderweg en bij de finish aan het mer wordt geen neerslag verwacht.

De achttiende etappe van de Giro d’Italia is ook nu weer live te volgen op Eurosport 1 en online via Eurosport.nl. De uitzendingen (op tv en online) beginnen om 12.25 uur. De tv-uitzending wordt gedeeltelijk gecombineerd met de Vuelta.


RIDE Magazine
78 Reacties
Sorteer op:
21 oktober 2020 19:10
Hier gaat Wilco Almeida breken!
21 oktober 2020 19:11
Hindley 4 en Kelder 3 sterren zou ik zeggen
    21 oktober 2020 19:17
    Hindley zal moeten knechten
    21 oktober 2020 22:26
    En Hart 5 sterren!

    Hindley zal moeten knechten voor Kelderman. Kelderman lijkt wat minder te worden. Dus voor mij maar één klassementsman die morgen kan winnen, Hart! Als Ineos slim is, dan laten ze de vroege vlucht niet al te ver lopen, zodat Hart nog ff boni's kan rapen en het podium veilig kan stellen!
    22 oktober 2020 00:47
    Hindley moet helemaal niet knechten als het goed wordt uitgespeeld.
    22 oktober 2020 09:29
    Hindley op de Stelvio laten aanvallen. Hopelijk zit Oomen er dan ook nog goed bij. Wilco op het wiel van Almeida laten zitten. Kijken..kijken..kijken
21 oktober 2020 19:13
dit zijn etappes die toch van bij de start zouden moeten uitgezonden worden vind ik persoonlijk
    21 oktober 2020 20:20
    Dit zijn van die etappes waarvoor je de kampioenswedstrijd van je zoon skipt.
    21 oktober 2020 21:04
    waarom vanaf de start ?
    als je een half uurtje voor de beklimming van de Stelvio begint met kijken heb je heel weinig gemist.
    21 oktober 2020 23:55
    Waarschijnlijk hoef je pas halverwege de slotklim in te schakelen om enige spanning te zien.
    22 oktober 2020 09:06
    gewoon benieuwd of sunweb vroeg begint om druk te zetten want op de andere bergen kregen ze almeida er toch ook niet onmiddellijk van . Ook als fuglsang en Nibali of duo van bora nog zinnens zijn om iets te ondernemen
    22 oktober 2020 09:47
    Tsja, laat iedereen lekker de koers op zijn eigen manier beleven. Je kun een massasprint ook alleen de laatste km kijken, maar sommigen kijken misschien het liefst het voorbereidende werk met alle treintjes etc. En sommigen de hele etappe vanwege de beelden en het commentaar.
    Het zelfde voor bergetappes. Ik kijk het liefst ook vanaf het begin. Reuze interessant wie er in de kopgroep mag vandaag, daarna een soort spanningsopbouw naar de Stelvio. Helpt allemaal mee in de beleving.

    Bij een voetbalwedstrijd kun je ook zorgen dat je precies met de aftrap op je plekkie zit, maar een half uurtje of een uurtje eerder komen is vaak toch wel mooi, zeker bij wedstrijden waar iets op het spel staat.
    22 oktober 2020 09:52
    volledig mee akkoord zjoske
21 oktober 2020 19:16
Waarom kelderman 4 en hart 3?
21 oktober 2020 19:17
Hart zou hier zomaar voor de giro zege kunnen gaan. Maakt op mij de beste indruk op dit moment.
21 oktober 2020 19:23
Lekker een vochtige afdaling morgen in na de Stelvio. Het Was wellicht verstandiger geweest om gewoon op de Stelvio te eindigen.

Go Wilco!

Edit: Sunweb moet natuurlijk gewoon Almeida gaan isoleren op de Stelvio.
    21 oktober 2020 22:20
    Door giga tempo te rijden neem ik aan? En dan kijken wat Masnada doet? Alhoewel een aanval op de Stelvio ook prachtig zal zijn en hopelijk Almeida laat lossen. Maar ben nog enigzins bang voor Hart die er als lachende 3e met de winst vandoor gaat.
21 oktober 2020 19:23
Met de rit gelijk omhoog, gaat het vooral interessant zijn wie er vooruit wordt gestuurd. Ik zie Ineos wel 2/3 man meesturen en Hart op de 2e berg weg te laten springen. Als hij nog een kans wil maken op de overwinning moet Ineos er vroeg tegenaan.
    21 oktober 2020 19:38
    Het zou wel echt heel vroeg zijn als Hart daar al gaat. Als je vol gaat aan de voet van de Stelvio kan je ook nog genoeg tijd pakken.
    21 oktober 2020 20:12
    Ligt eraan hoe hard de koers daar is gemaakt. Hoe veel knechten hebben sunweb/DQS nog voor dat tussenstuk.
    22 oktober 2020 00:49
    Dat moet je als Sunweb zijnde nooit laten gebeuren.
    22 oktober 2020 08:32
    als hart met 3 man de 2e berg over komt en zowel Sunweb als Qs houden een strak maar goed te rijden tempo aan, dan hebben ze misschien 2 minuten onderaan de afdaling van de 2e klim. Dan hebben Sunweb en Qs nog 55 vals plat oplopende km om het gat dicht te rijden. en we zagen gisteren al hoe hard dit kan gaan.
21 oktober 2020 19:31
Wat een loodzware rit en wat een prachtige slotklim. Hopelijk zien we Wilco morgen als eerste langs het groenblauwe water van het Lago delle Scale rijden! Forza Wilco :)
21 oktober 2020 19:33
Het moet wel op de stelvio gebeuren. Daarna gaat Almeida er niet meer af
    21 oktober 2020 19:44
    Als ze hem er daar niet afkrijgen wint hij in Milaan
    21 oktober 2020 22:21
    Inderdaad. Denk dat Almeida nog wel kan aanklampen naar Sestriere en die laatste col is niet veel zwaarder dan vandaag, dus hopelijk vuurwerk op de Stelvio.
    22 oktober 2020 00:50
    Onzin, als je hem daar kunt isoleren is alles mogelijk.
21 oktober 2020 19:35
De eerste twee colls gebeurt niets, na de eerste coll gaat de gebruikelijke groep vluchters weg en als we pech hebben weer strijd op twee fronten, een voor de dagzege en een voor het klassement.
Van kilometer 90 tot aan kilometer 144 gaan de klassementsrijders echt niet als een gek rijden.
21 oktober 2020 19:51
Dit is een typische etappe om knechten vooruit te sturen en al vroeg aan te vallen. zodat je samen naar de Stelvio kunt rijden. Dan is het man tegen man. Mooi om Hamilton of Oomen voor Sunweb mee te laten springen in de klim vanuit de start. De andere ploegen gaan het vast en zeker ook doen. Zeker als Ineos iemand meestuurt moet er een Sunwebber mee.
21 oktober 2020 19:52
Deze etappe is het breekpunt van deze Giro, zeker na de aanpassingen van de zaterdagrit moet het morgen gebeuren. We hopen op Wilco ZolderKelderman
edit wf: niet verbasteren svp
21 oktober 2020 19:57
Nibali voor zijn laatste kunstje!
    21 oktober 2020 21:04
    inderdaad, Nibali maakt er een fantastische rit van en wint op grootse wijze...
    ..waarna hij zijn fiets van de berg af flikkert om nooit meer op te stappen.
    stoppen op je hoogtepunt!

    of anders wordt het een sof en valt de etappe vies tegen
    21 oktober 2020 22:18
    Ook mijn gedachte.. Nibali zal vandaag met enige verbazing het koersen van Wilco hebben gadegeslagen (over tegenpolen gesproken trouwens!) en morgen all-in gaan. Of het hem gaat lukken is vers 2, maar het klassement zal grondig opgeschud worden..

    En dat luchthappende roze visje mag van mij nu onderhand weleens kopje onder gaan..
    22 oktober 2020 08:50
    @Verstandopnul, Als een naar luchthappend visje kopje onder gaat, dan zwemt hij juist heel snel weg ;)
21 oktober 2020 20:46
De kans dat Masnada wint acht ik 0,01. Als Alemida lost, moet hij bij hem blijven om te helpen (als hij zelf niet al gelost is), als Almeida niet lost dan zal hij "de sprint" wel aantrekken voor zijn kopman voor bonis. Die gaat echt geen eigen kans krijgen in deze fase van de race.
Voor Hindley geldt denk ik zo'n beetje hetzelfde, die mag echt geen potentiele bonis wegkapen voor Kelderman.

Dan kom ik tot
**** Kelderman
*** Hart, Nibali (die gaat echt wel iets proberen)
** Almeida, Majka, Pozzovivo, Konrad
* Een vluchter (Pedrero, Zakarin, Kangert, Castroviejo)
21 oktober 2020 20:59
Je zou denken: Nibali gaat op de Stelvio toeslaan. Niet genoemd in de voorbeschouwing, maar het gaat ook om bestand zijn tegen de koude en uitkijken voor sneeuwmuren. Mogelijk heeft de bever nog wat van zijn vetreserve over.
21 oktober 2020 21:03
Even een tactische vraag (eigenlijk twee):

Kan Kelderman nog iets verwachten/profiteren van een van de mannen die net naast het podium staan? Of gaan ze allemaal kijken naar Sunweb?

Gaat Kelderman voorzichtig ook niet achterom kijkenen en denken aan zijn plekje? Meer het mentale spelletje: 'Stel dat ik aanval en ik breek'. Anderzijds het is natuurlijk mar 17s + nog wat tijd voor de tijdrit zondag als Almeida weer taaier blijkt.
    21 oktober 2020 21:18
    Het gaat hier over Girowinst, nooit dat Kelderman kijkt naar zijn 2e plek. Zo'n unieke kans krijgt hij nooit meer.
21 oktober 2020 21:13
Ik geloof je niet, dan zou het dit moeten zijn:
kOM OP DAN wILCO
21 oktober 2020 21:17
Toch verklooien ze m.i. ze toch weer het parcours. De eerste 2 beklimmingen worden gevolgd door een stuk van 65km, licht stijgend, vals en heel vals plat. Lijkt mij fnuikend, funest zo u wil, na de 1ste 2 bergen. Dan Stelvio, kansen genoeg maar dan afdaling met terugkom-potentie, relatief korte slotklim en dan weer 2 km vlak.

Net als vandaag...leek het bij de presentatie, lang geleden, ideaal voor Dumoulin, laatste stuk van bergetappes op grote plaat achterstand goedmaken en een zooi tijdritkm's.

Had toch liever finish op de Stelvio gezien. Zal ze es aanschrijven ;-)
    21 oktober 2020 22:29
    Ik vind het juist een supergoed parcours! De Giro heeft de leukste etappes uitgestippeld; veel slimmer dan wat je in de Tour de France ziet. Juist de etappes met de zwaarste berg op het eind zijn niet om aan te zien, want iedereen gaat wachten tot de laatste berg en als je pech hebt tot de laatste km van de laatste berg. De Giro-parcoursbouwer snapt dat en heeft voor as. zaterdag het ultieme all-or-nothing parcours uitgetekend met de zwaarste berg als eerste en daarna alleen nog op en af. (Hopelijk gaat etappe 20door... dan kan bijna iedereen in de top van het klassement nog de Giro winnen zaterdag)

    Het parcours voor morgen (etappe 18) heeft wellicht 50 km vals plat, maar ook daar is niks mee. Door dit tussenstuk wordt de kans groter dat de vroege vlucht het gaat halen, aangezien de klassementsploegen waarschijnlijk hun kruit willen droog houden tot aan de voet van de Stelvio. Misschien zie jij liever niet een vroege vlucht winnen, maar mijns inziens is dat tussenstuk geen reden om te beweren dat dit een slecht parcours is. Juist door die Stelvio voor de "terugkom"-klim (Torre di Fraele) krijg je eerder spektakel. Als die klimmen waren omgedraaid was er grote kans dat je niks had gezien op de Torre di Fraele en had moeten wachten tot de laatste kms van de etappe.
21 oktober 2020 21:41
Wat een fantastisch parcours. Meteen klimmen vanuit de start. Dan in de slotfase beklimming van de lastigste en mooiste kant van de Stelvio. De top is op minder dan 40 km van de finish. Hoogte en koude zullen zeker een rol spelen. Daarna een daverende afdaling en de niet te onderschatten eindklim. De beslissing kan vallen op de Stelvio maar ook op slotklim.
Verwacht spektakel en heb er zin in. GO Wilco!!
21 oktober 2020 22:11
Gaan ze hier dan eindelijk met minuten strooien?
    21 oktober 2020 23:15
    niet opgelet zondag?
21 oktober 2020 22:25
Hup bever!
21 oktober 2020 22:41
Bij ExtraTimeKoers ziet Bakelants Kelderman wat lafjes koersen
    21 oktober 2020 23:14
    Bakelants stoor ik mij al tijden aan in dat programma. Middelmatig renner die nu overal verstand van denkt te hebben. Trek hem slecht. Daarnaast wellicht nog wat oud zeer dat Sunweb Jan na een jaartje niet meer hoefde te hebben.
    21 oktober 2020 23:19
    Heeft hij wel een punt. Kelderman rijdt ook vrij laf, gokt erop dat morgen alles goed komt.
    21 oktober 2020 23:20
    Hij was ook een complottheorietje aan het lanceren over Van Wilder en zijn blessure. Ik vond Jan inderdaad een beetje zuur over zijn oud werkgever en teamgenoten.
    21 oktober 2020 23:30
    Bakelants is inderdaad erg zuur over Sunweb.

    Die insinuatie betreffende van Wilder moet Sunweb gewoon een zaak maken. Gewoon walgelijk
    21 oktober 2020 23:57
    @peterwint Laf of naar zijn kunnen? Op de Etna viel hij aan en ook op een moment dat gedurfd was met behoorlijk risico dat je alsnog op een counter kunt lopen.

    Afgelopen zondag rijdt Hindley de hele club op een hoopje, maar zag je dat Wilco zelf het ook niet heel makkelijk had in zijn wiel.

    Verder is het gewoon een saai parcours waardoor de Giro laat los is gekomen, maar welke klimmer/klassementsman heeft verder aanvallend gereden in de echt serieuze bergritten tot nu toe?
    22 oktober 2020 09:01
    Liever Bakelants met zijn prikkelende uitspraken, dan de aanfluiting van Van Gught en Lieselot Decroix bij de dameskoers van De Panne...

    "We mogen over de sprint ons gedacht niet zeggen...." en dan over spelende kindjes aan het Noordzeestrand beginnen.
    22 oktober 2020 09:49
    Vind Bakelants juist erg sympathiek overkomen en met veel verstand van de koers.
    Niet zo vreemd dat ze in hem ook een goede ploegleider zien.
    22 oktober 2020 10:05
    'Lafjes', zei hij dat met zoveel woorden dan? Bij mij kwam het eerder over alsof hij Kelderman vooral niet echt overtuigend vond (en Hindley eigenlijk de betere bergop), en dus niet dacht dat hij de Giro ging winnen?

    Ben zelf verder niet specifiek een Bakelants-fan, begrijp niet altijd zo goed waarom sommigen bij de VRT er schijnbaar de nieuwe De Cauwer in zien. Hij is wel bovengemiddeld intelligent voor een coureur, maar mist toch echt wel de flair en de humor van José. Dat wielerprofessor-airtje past hem ook niet helemaal.
21 oktober 2020 22:49
Ben er zeker nog niet gerust op
21 oktober 2020 23:06
Het betreft hier een Nederlandse sporter en dan zie je vaak dat ze op het 'moment supreme' falen. Dat komt door het ontbreken van een killersmentaliteit. Ik zie het somber in.
    21 oktober 2020 23:30
    Is een mythe die helaas door Mart Smeets de wereld is ingeslingerd. Naar verhouding van het aantal inwoners presteren nederlandse sporters juist opvallend goed. In erg veel sporten Europees, Wereldkampioen en Olympisch kampioenen geleverd.
    22 oktober 2020 07:07
    dit soort kolderieke nonsens trek ik zo slecht. Alsof killerinstinct landsgrens gebonden is.

    Daarbij, zoals hierboven wordt geschetst, is Nederland internationaal juist uiterst succesvol. Misschien over het geheel genomen minder temperamentvol dan Zuid-Europeanen bijv, maar bespaar me de prediking dat een Nederlander faalt als het erop aankomt.
    22 oktober 2020 09:57
    Fransen zijn de allergrootste chokers mijns inziens.
21 oktober 2020 23:30
sORRY

Reacties zijn gesloten.