Giro 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar de Etna
foto: Cor Vos
maandag 5 oktober 2020 om 08:00

Giro 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar de Etna

Het peloton van de Giro d’Italia heeft al twee verraderlijke etappes achter de rug als op de derde dag de eerste bergrit op het programma staat. Na 130 kilometer worden de renners namelijk de vulkaan Etna omhoog gestuurd. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De eerste twee etappes hebben al voor wat tijdsverschil gezorgd, maar deze inleidende beschietingen stellen weinig voor vergeleken met wat de meute aan het einde van de derde etappe krijgt voorgeschoteld. De voorlaatste Giro-rit op Sicilië finisht namelijk op de Etna.

Beginnen doen we in een stad die qua naam erg lijkt op de mythische vulkaan. De renners worden namelijk in Enna op gang geschoten, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt op zo’n 900 à 1000 meter boven zeeniveau en is daarmee de hoogst gelegen provinciehoofdstad van Italië. Als u weet dat de stad in vroeger tijden werd beschouwd als een van de sterkste natuurlijke forten ter wereld snapt u dat de stad een flinke geschiedenis heeft.

Er wordt aangenomen dat er al sinds 1000 voor Christus mensen woonden. We kunnen ze geen ongelijk geven, want het uitzicht is aan alle kanten adembenemend. In 135 voor Christus begon hier onder leiding van de Syrische slaaf Eunus de eerste van drie grote slavenopstanden tegen het Romeinse rijk.

Enna kan worden beschouwd als het middelpunt van Sicilië. Het eerste deel van de etappe gaat in oostelijke richting. Na tien kilometer afdalen gaat het al voor een eerste keer pittig omhoog, hetgeen een goede gelegenheid lijkt voor vluchters om weg te rijden. In Paterno, een plaatsje vlak voor Catania, wordt koers gezet richting het noorden. Daar begint ook de eerste lange klim van de dag, maar de stijgingspercentages stellen met 4% gemiddeld niet heel veel voor.

Giro 2020 etappe 3

De wegen richting de voet van de vulkaan zijn ook niet volledig vlak, maar het zal daar nog niet uit elkaar spatten. In Linguaglossa zou het spektakel moeten beginnen.

De Etna kent een lange geschiedenis in de Giro. De klim werd voor het eerst opgenomen in het parcours in de editie van 1967. Toen was het de Italiaan Franco Bitosi die als eerste over de streep kwam, maar het peloton staakte die dag tegen de lange verplaatsingen dus telt het niet als een echte overwinning. In 1989 ging de Giro weer over de Etna. De dagzege ging toen naar de Portugees Acácio Da Silva.

Contador ging in 2011 met de zege aan de haal – foto: Cor Vos

Liefst 22 jaar later (in 2011) ging Alberto Contador na een interessant duel met de Venezolaanse klimkabouter José Rujano met de overwinning aan de haal. Verder was de Etna in 2017 en 2018 het decor van een finish. In 2017 profiteerde Jan Polanc op de vierde dag van de afwachtende houding van de favorieten, een jaar later, in de zesde etappe, liet een sterke Simon Yates zijn ploeggenoot Esteban Chaves winnen op de vulkaan.

Er gaan geruchten dat renners in de toekomst eens naar 2.850 of zelfs 3.150 meter hoogte zullen moeten klimmen, maar nu ligt de top op 1.793 meter bij Piano Provenzana. Het gaat in ieder geval 18,8 kilometer omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. In de laatste drie kilometer gaat het bijna aan 9% omhoog, met een piek van 13% op twee kilometer van het einde.

Kijk, dat belooft spektakel! Wie danst gezwind naar boven op de vulkaan en wie van de klassementsmannen ziet zijn kansen voor het klassement nu al in rook opgaan?

Start: 12.10 uur in Enna
Finish: tussen 16.15 en 16.44 uur op de Etna
Afstand: 150 kilometer


Favorieten

Of de klassementsrenners op de Etna elkaar al gaan bestoken in de strijd om het roze, zo vroeg in de Giro, is de grote vraag. Nu Geraint Thomas de tegenstand reeds op achterstand heeft gezet in de eerste tijdrit en aangezien nog eens twee ritten tegen de klok op de planning staan, kunnen de andere favorieten niet slechts blijven hopen op een goede derde week. Als de benen goed voelen, moeten ze daarvan profiteren. Vaststaat dat de etappewinnaar een goede klimmer is.

Geraint Thomas – foto: Cor Vos

De grote winnaar van de openingstijdrit was Geraint Thomas, die in 15 kilometer tegenstanders als Wilco Kelderman, Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk en Jakob Fuglsang al op meer dan een minuut zette. In aanloop naar de Giro reed de Tourwinnaar van 2018 als herboren in de Tirreno, waar hij tweede werd, en greep vervolgens – zonder hulp van zijn vermogensmeter – net naast het podium op het WK tijdrijden. Op de Etna was hij in de Giro van 2017 al eens derde.

In 2018 had Simon Yates al eens een Giro-etappe op de vulkaan Etna kunnen winnen. De Britse ronderenner gunde toentertijd echter zijn ploeggenoot Esteban Chaves het dagsucces, terwijl hij zelf tweede werd. In aanloop naar de Ronde van Italië eindigde hij op de derde plaats in de Ronde van Polen. Vervolgens ging hij van start in de Tirreno, waar hij een etappe won en het klassement achter zijn naam zette.

Na het wegvallen van Remco Evenepoel heeft Deceuninck-Quick Step geen uitgesproken leider in de Giro d’Italia. Dat biedt mogelijkheden voor Fausto Masnada, die halverwege het seizoen werd overgenomen van CCC. De Italiaan heeft goede herinneringen aan de Etna waar hij vorig jaar naar de tweede plaats reed in de Giro di Sicilia. In het wit-blauw van zijn nieuwe ploeg werd hij vorige maand al zesde in Tirreno-Adriatico, dus de vorm is in orde.

João Almeida – foto: Cor Vos

Bij de ploeg van Patrick Lefevere verkeert ook de beloftevolle João Almeida in hoogvorm. Sinds de coronabreak was de Portugees al tweede in de lastige Giro dell’Emilia en derde in de Coppi e Bartali. In de Giro is hij uit de startblokken geschoten met een tweede plaats in de openingstijdrit en de zesde plek in Agrigento. De vraag is hoeveel ruimte hij nu nog krijgt, gezien zijn resultaten dit seizoen en zijn hoge positie in het klassement.

Bij Trek-Segafredo staat weliswaar alles in het teken van Vincenzo Nibali, die een nieuwe eindzege nastreeft in de Giro. Maar houd toch ook maar Giulio Ciccone in de gaten in de etappe naar de Etna. De winnaar van de bergtrui vorig jaar maakte in de tweede helft van het seizoen al indruk in de Ronde van Lombardije, waar hij vijfde werd. Ook in de Gran Piemonte en de Giro dell’Emilia reed hij naar de top tien.

Bij BORA-hansgrohe verloor Rafał Majka in de openingstijdrit al twee minuten, waardoor hij nu al mogelijk iets meer vrijheid krijgt. De Pool won in het verleden bergetappes in de Tour de France en de Vuelta a España, maar in de Giro maakte hij het zegegebaar nog niet. Ondanks het verlies in de tijdrit moet het met zijn vorm wel goed zitten. In de Ronde van Polen was hij vierde en in de Tirreno eindigde hij zelfs op het podium (derde).

Jakob Fuglsang – foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang heeft na twee dagen al wat goed te maken in de Giro d’Italia. Minuten zal hij niet terugpakken op de concurrentie op de Etna, maar mogelijk kan hij met een aanval wat seconden sprokkelen. De Deen won aan het begin van het seizoen al de Ruta del Sol en bleek het winnen niet verleerd na de coronabreak. Na de vijfde plaats in Strade Bianche en de tweede in de Ronde van Polen, won hij Lombardije. Wel verloor zijn ploeg López en Vlasov al.

Wilco Kelderman was een van de renners die kostbare tijd verloor in de openingstijdrit. Toch is de kopman van Team Sunweb in goede vorm. Na zijn zevende plaats in de Ronde van Polen, ging hij van start in Tirreno-Adriatico waar hij een uitstekende indruk achterliet. In liefst vier van de acht etappes eindigde hij bij de beste zes, wat uiteindelijk de vierde plaats in het eindklassement voor hem opleverde.

De Etna is al vaker het decor geweest van de Giro d’Italia, onder meer in 2017. Dat jaar ging de etappezege naar Jan Polanc, maar achter de Sloveen deed Ilnur Zakarin goede zaken door tijd te pakken op de tegenstand. In de openingstijdrit verloor de Rus al anderhalve minuut, dus mogelijk krijgt hij wat meer vrijheid dan andere mannen. De smaak van dagsucces wist hij al tweemaal te proeven in de Ronde van Italië.

Brandon McNulty – foto: Cor Vos

Bij UAE Emirates krijgen enkele jongeren de kans in de Giro. Een van hen is Brandon McNulty, die afgelopen winter overkwam van Rally UHC. De getalenteerde Amerikaan kwam vorig jaar al eens als vierde boven op de vulkaan Etna in de Giro di Sicilia. In zijn eerste seizoen bij de Emiraten-ploeg reed hij al naar de vierde plaats in de Vuelta a San Juan en de zevende plek in de Ruta del Sol. Na de coronabreak bleven de resultaten uit, maar wellicht piekt hij nu naar deze drieweekse.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Geraint Thomas
*** João Almeida, Simon Yates
** Giulio Ciccone, Rafał Majka, Fausto Masnada
* Jakob Fuglsang, Wilco Kelderman, Brandon McNulty, Ilnur Zakarin

Giro 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor de derde etappe is zonnig met maxima tot 24 ℃. De wind is zwak tot matig en waait vanuit het zuidwesten.

De derde etappe van de Giro d’Italia is vanaf het begin live te volgen op Eurosport 1. De NOS en Sporza beschikken ook dit jaar niet over de uitzendrechten.

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
4 oktober 2020 19:04
Yates zal hier alvast een demonstratie geven
    4 oktober 2020 19:11
    Hij heeft wel gezegd zich te willen sparen voor de derde week.
    4 oktober 2020 19:31
    @Poeksel: Weet je het zeker? elk interview gaf hij aan voorzichtig te koersen à la Vuelta, maar dat hij wel fors moest aanvallen op de momenten dat het kon. Als de wind niet ongunstig staat, is dit er dus wel eentje.
4 oktober 2020 19:08
Vaak wordt er laf geborreld in deze etappe, dus ik ga voor revanche voor De Gendt. Vanuit het peloton inderdaad Yates.
4 oktober 2020 19:11
Niet eens een sterretje voor Kruijswijk en Nibali op een klim van 18 kilometer à 6,6%??
    4 oktober 2020 19:13
    De kans dat Kruijswijk hier de etappe wint is 1%. Heeft meer dan 6 jaar geleden iets gewonnen voor het laatst. Hoe jammer ook, ik snap Wielerflits wel.
    4 oktober 2020 19:16
    Maar de kans dat Kruijswijk top 3 fietst hier is toch vele malen groter dan een Zakarin of McNulty. Helemaal als het (wat totaal niet uitgesloten is) een dag voor de klassementsmannen wordt.
    4 oktober 2020 19:19
    We will see. Eerst zien hoe Kruiswijk hersteld is.
    4 oktober 2020 21:22
    Maar het gaat hier niet om top 3 rijden, het gaat om winstkansen.
    4 oktober 2020 22:22
    Dan is het nog steeds onzinnig om Kruijswijk en Nibali, de veel betere klimmers, onder een Zakarin te zetten. Maar goed.
    4 oktober 2020 22:53
    Zakarin durft vroeg aan te vallen, gaat zeer waarschijnlijk ook niet winnen. Kruijswijk wint hier nooit
    4 oktober 2020 23:39
    heel simpel eigenlijk:

    Kruijswijk of Nibali gaan hier (vrijwel) nooit winnen vanuit een favorietengroep. Er zijn echter twee mogelijke andere scenario's: Subtoppers die wegrijden vanuit de favorietengroep terwijl de echt grote jongens naar elkaar kijken, of een vroege vlucht die het haalt. In die twee scenario's heeft Zakarin wél een kans(je), Nibali en Kruijswijk nog steeds niet.

    Onder aan de streep heeft Zakarin dus wel degelijk een grotere winst(!)kans dan Nibali/Kruijswijk. Dat die laatste 2 dan weer meer kans hebben op top 3 is niet relevant. Het zijn winst-sterren, geen 'kansoptop3-sterren'.
    5 oktober 2020 03:38
    Hoezo heeft Nibali hier geen kans. Buiten Sagan heeft hij met voorsprong de meeste ritten gewonnen in een grote ronde. En Kruiswijk is gewoon een van de beste vijf klimmers die iedereen op een topdag er kan uitrijden.
4 oktober 2020 19:21
Ciccone?
Onder welke steen heeft deze auteur gelegen?
    4 oktober 2020 19:27
    Denk niet dat hij hem vandaag heeft zien lossen op dat klimmetje.
    4 oktober 2020 20:39
    Zwakke voorbeschouwing inderdaad. Ciccone is nog lang niet in vorm na zijn ziekte en Nibali mag je in de top 5 verwachten. Fuglsang blijft onderschat. En wat is dat toch met het toedichten van kansen aan Zakarin?
    5 oktober 2020 10:31
    Hij hoeft niet af te dalen na de Etna toch?
4 oktober 2020 19:33
Ik gok ook op Yates, maar benieuw wat Almeida kan
4 oktober 2020 19:33
Twee dagen geleden had ik hier MAL 3* gegeven en na gisteren had ik Vlasov 3* gegeven. Het kan verkeren. Geraint Thomas zal vooral bij Yates blijven en in de sprint altijd verliezen van diezelfde Yates dus die zie ik niet direct winnen. Ik hoop dat Nibali alvast begint met oorlog maken en wat tijd terug kan pakken.

*** Nibali
** Yates, Fuglsang
* Thomas, Brambilla, Majka, Kelderman, Almeida
4 oktober 2020 19:42
Kruiswijk top 10 neem ik aan.
4 oktober 2020 19:48
Complimenten voor het kaartje!!
Er wordt geluisterd!
4 oktober 2020 19:53
Hoe staat de wind op de vulkaan? Die keer dat polanc won was het pokkesaai door de tegenwind..
    4 oktober 2020 20:16
    Lijkt weer pal op kop het laatste stuk (ZZW, 5 knopen/uur). https://www.windfinder.com/forecast/etna_zafferana

    Maar slechts windkracht 2, dus als t plaatselijk op die berg niet teveel varieert speelt dat niet echt een rol denk ik.
    4 oktober 2020 21:27
    Dank turtle
    4 oktober 2020 21:27
    Deze beklimming van de Etna is nog nooit eerder opgenomen geweest in de Giro, las ik ergens.
4 oktober 2020 20:28
Ik verwacht een zelfde situatie als in 2017 waarin Thomas het roze liever aan een Quickstepper overlaat. Toen Jungels, morgen Almeida.

Favorieten die naar elkaar blijven kijken, waardoor er een relatief grote groep bij elkaar blijft van een mannetje of 35. Uiteindelijk iemand uit de tweede lijn die voor de dagzege wegspringt in de laatste paar kilometer. Kleine verschillen en een saaie rit.

Hopelijk krijg ik helemaal ongelijk. ;)
    4 oktober 2020 20:42
    Een mannetje of 35?? Morgen echt niet.
    4 oktober 2020 20:53
    Ze zullen toch gaan proberen Thomas te kraken. Dus hoogsten 10 man bijeen aan de finish.
    4 oktober 2020 21:02
    Wie is ‘ze’?
    Enkel Mitchelton heeft de kracht. Maar waarom zullen zij zwaar gaan koersen op dag 3? Ik snap de wens als kijker wel, maar op de Erna win je de Giro niet.
    4 oktober 2020 22:15
    De concurrenten van Thomas. Ze zullen toch ergens moeten gaan beginnen met tijd terug te pakken gezien de verschillen. En in de laatste 3 km liggen wat mogelijkheden.
    4 oktober 2020 22:16
    @Vincenzo ...> 35 zal d'r inderdaad misschien net wat over zijn inderdaad. Maar sta d'r niet raar van te kijken als er hier nog meer als 20 man samen zit. In 2017 kwamen ze met 22 man over de finish.

    Dus mochten we wederom op een soort gelijk scenario afgaan als toen, dan verwacht ik wel een groep van een dergelijke omvang.

    De heren die denken aanspraak te kunnen maken op een top vijf AK in Milaan zie ik echt hun kaarten nog niet op tafel leggen op dag drie van de Giro. (Hopelijk sla ik hier gigantisch de plank mis.)

    Dus ja, ik verwacht hier een soort gelijk scenario als in 2017 waar iemand uit de tweede lijn er met de bloemen vandoor gaat. Iemand die goed klimt uiteraard, maar in ogen van de buitenwacht geen groot gevaar vormt. Een Kangert, O'Çonnor, Brambilla, Konrad, Capecchi, Guerreiro, Pernsteiner of Haig of zo. (En daar kan je makkelijk nog tien andere namen voor invullen. Beetje afhankelijk van de vorm van de dag.)

    Ik hoop op een ander scenario, maar verwacht er morgen niet al te veel van eerlijk gezegd.
    5 oktober 2020 08:12
    @Dr op en dr over, kun je de connectie met Madrid uitleggen?
    5 oktober 2020 10:03
    Panache, “op Erna win je de Giro niet...”

    heerlijke woordspeling.
    5 oktober 2020 11:05
    @Vincenzo ...>

    Ja komt door de tijd van het jaar denk ik. hahahahaha

    Dat moet uiteraard Milaan zijn.

    Scherp ;)
4 oktober 2020 20:59
Liefst 22 jaar later (in 2011) ging Alberto Contador na een interessant duel met de Venezolaanse klimkabouter José Rujano met de overwinning aan de haal.

Klimkabouter:-)
    5 oktober 2020 10:57
    Klimkabouter, hihi. Ik kon een kleine glimlach ook niet onderdrukken.
4 oktober 2020 21:24
zie hier de klassementsmannen zeker vooraan eindigen hoor.

thomas-majka-fuglsang-nibali-yates en kruiswijk.
    4 oktober 2020 21:39
    Precies
    4 oktober 2020 22:24
    In de tweede bus verwacht ik ze ook niet. ;)

    Tuurlijk eindigen ze vooraan na een klim van +/- 19 km. Is het enkel de vraag of er nog iemand voor zit die met de bloemen mag zwaaien.
4 oktober 2020 21:27
Ik zie Almeida echt meedoen voor een heel mooi klassement, maar vind Masnada ook een hele leuke renner. In hoeverre zou Masnada voor zich eigen mogen rijden? Lijkt me niet dat men al vol voor Almeida moet opofferen toch?
4 oktober 2020 21:46
Enkele jaren geleden de Etna op gefietst. Met gevraag voor eigen leven als middelmatige liefhebber. Wordt wel een mooi ritje morgen, maar geen bloemetjes voor Kruijswijk of Kelderman. Ik tip Thomas !
4 oktober 2020 21:47
gevaar dus
4 oktober 2020 22:04
Je zou denken: Nibali als Siciliaan, die wil zich wel eens tonen in Sicilië.
4 oktober 2020 22:22
Ik voorspel Weening in de vroege vlucht, als springplank voor Nibali en dan als tandem naar de top! :)
4 oktober 2020 23:04
Gilberto

Brabander zeker?
Voor zich eigen,maar zou dan voor
z'n eigen moeten zijn.
ABN wordt dan;Voor zich zelf.
    4 oktober 2020 23:12
    Wel netjes een spatie na de komma hé ..... (just kidding)


    ;)
4 oktober 2020 23:38
Spitsvondige woordspelingen in de voorbeschouwing. Leuk gedaan.
5 oktober 2020 07:22
Ik verwacht een groepje vluchters. Met een enorm zware derde week is de kans levensgroot dat er nu vrij weinig gaat gebeuren.
    5 oktober 2020 09:30
    Altijd die klote zware 3e week,dus net als in de tour zo saai als maar kan ook die laatste zware week.
    Dan krijg je weer etappe 's zo van, niet zwaar genoeg,te zwaar, te zwaar aan het begin ,te zwaar aan het eind.SAAI DUS.
    5 oktober 2020 10:08
    Robbiebier, wellicht Formule 1 meer jouw gading?
5 oktober 2020 07:44
Sagan die zijn trui van beste klimmer verdedigt?
5 oktober 2020 08:39
Hoe laat wordt de finish verwacht?
5 oktober 2020 09:24
Almeida zou wel eens een stuk beter kunnen zijn dan iedereen denkt. Een volgende 20-er die laat zien dat de 30-ers niet meer om de winst meedoen?
5 oktober 2020 09:42
wel jammer dat de NOS geen uitzendrechten heeft. In deze Giro doen meer landgenoten me dan in de Tour, en er is een kans dat er een Nederlander met het roze aan de haal gaat.
5 oktober 2020 09:49
Deze etappe gaat een muis baren, als het waait op de top. Dan is er geen enkele favoriet die durft te gaan. Ik hoop natuurlijk dat ik ongelijk heb, maar tussen de favo's verwacht ik weinig vuurwerk. Mss een interessant gevecht tussen wat vluchters met klimmercapaciteiten.
@ErikV: Yates zal imo met het vorige Giro debacle in zijn achterhoofd wel twee keer nadenken om, met zo een slotweek, (te) vroeg in het roze te komen.

Reacties zijn gesloten.