Giro 2020: UCI kiest voor strenger testbeleid na coronagevallen

donderdag 15 oktober 2020 om 08:57
Giro 2020: UCI kiest voor strenger testbeleid na coronagevallen

foto: Cor Vos

De UCI gaat in de tweede week van de Giro d’Italia nog strenger testen op het coronavirus. Na de diverse positieve tests van de rustdag, wil UCI-voorzitter David Lappartient niet verslappen. “We hebben na overleg met de teams onze veiligheidsmaatregelen nog opgeschroefd”, vertelde hij tegen diverse Belgische media.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Ik wil heel graag dat de Giro op 25 oktober aankomt in Milaan, maar de positieve coronatesten van dinsdagmorgen hebben ons er nog eens op gewezen dat we de strijd tegen Covid-19 niet mogen laten slabakken”, aldus Lappartient. “De volgende PCR-tests zullen pas maandag, op de volgende rustdag, plaatsvinden, maar tussendoor zullen nog speekseltests worden afgenomen.”

“Wie positief test op die speekseltest, zal nog een extra PCR-test ondergaan”, legt de UCI-president uit. “Zo willen we positieve gevallen snel uit het peloton halen, voor een grote besmetting kan plaatsvinden.”

Drie renners hebben de Giro moeten verlaten vanwege een positieve PCR-coronatest: Simon Yates, Steven Kruijswijk en Michael Matthews. Ook zijn op de eerste rustdag meerdere stafleden positief getest. Inmiddels zijn Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma uit de Giro. De positieve test van Matthews leverde nog wat twijfels op, omdat hij bij een snelle hertest negatief testte.

Dit artikel delen:

16 Reacties

David Janssens 15 oktober 2020 om 09:28

Als je dan streng wil gaat testen gebruik dan op zijn minst een deugdelijke test! Die PCR test is ongeschikt, dat mag toch zo langzamerhand wel bekend zijn!

dikkechaap 15 oktober 2020 om 09:53

Houd nou eens op met deze nonsens. De PCR test geeft een kwantitatieve uitslag en werkt uitstekend. Bovendien geeft hij de mogelijkheid om het virus te sequencen om verspreidingspatronen te onderzoeken.

Secondant 15 oktober 2020 om 10:00

Daarom doen ze ook twee tests, toch? Geen idee hoe groot het faalpercentage van de tests is (en of de eerste test ook een PCR-test is) maar als je twee keer positief test, zal er wellicht een vrij hoge kans op een daadwerkelijke besmetting zijn. Niet 100% waterdicht, maar wellicht wel 95 of 98%.

Eljorro 15 oktober 2020 om 10:17

2x false positive is inderdaad heel klein

Jan 15 oktober 2020 om 09:33

“slabakken” ??

Turtlehead 15 oktober 2020 om 09:50

De woordenschat van de voorzitter van de UCI is inderdaad indrukwekkend. Hij had immers ook 'verslappen' kunnen zeggen.
Of:
laten verslonsen, gemakzuchtig worden, inbinden en misschien nog wel een paar.
Prachtig ding toch, die Nederlandsche taal!

ParijsIsNogVer 15 oktober 2020 om 10:14

Heb het opgezocht:
sla·bak·ken (slabakte, heeft geslabakt) (België)
1. slecht gaan: de slabakkende economie

Lijkt me niet helemaal kloppend in het artikel.

Eljorro 15 oktober 2020 om 10:18

Iemand heeft de woorden van Lappartient vertaald naar het Nederlands. Hij zal het wel weten.

debarreman 15 oktober 2020 om 12:23

Je slabak, tu slabakt, il slabakt, nous slabakken …

Cyclinglife 15 oktober 2020 om 09:47

Had nou echt niet verwacht dat hij hoopt dat ze de eindstreep halen deze giro ;)
Wat me wel afvraag hebben ze in de tour dan echt zo weinig besmettingen gehad als ze naar buiten brachten?

Michelangelo 15 oktober 2020 om 10:00

Tijdens de tour was het virus ook in de boze buitenwereld nog een stuk minder verspreid dan nu. In winkels, hotelpersoneel, overige gasten, langs de kant, etc. Kijk naar de besmettingscijfers, en dan heb je meteen een deel van je verklaring.

Neemt niet weg dat ik net zo verbaasd ben als jij over het aantal besmettingen in de Tour. 1 gevalletje, en dat was het opperhoofd… Inderdaad bijna te mooi om waar te zijn.

Secondant 15 oktober 2020 om 10:08

@michelangelo,
In de Tour zijn ook enkele stafleden besmet geraakt meen ik mij te herrineren. Ik dacht 4. Desalniettemin vrij laag.

Eljorro 15 oktober 2020 om 10:22

Toen was het virus minder verspreid. Pech voor de Giro al geloof ik best dat de organisatie omtrent de bubbel nog beter zou kunnen. Zie de woorden van Van Emden.

La Primavera 15 oktober 2020 om 09:49

Je kan wel strenger gaan testen maar dat is allemaal achteraf als het virus er al is. Je moet zorgen dat je bubbel niet lek is, maarja dat is teveel gevraagd voor de organisatie van de Giro. Iets met politieagenten, hotels en een Giro op de E-bike.

dikkechaap 15 oktober 2020 om 09:54

Dit bericht kan niet kloppen, de Giro kon immers niet meer doen werd 2 dagen geleden gemeld.

FritsvanHoefelen 15 oktober 2020 om 10:22

Ik dacht dat ze meer gingen doen door de bubbel verder te sluiten, maar dat is dus niet. Ze willen geen ruzie in hotels blijkbaar

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair