Giro 2020: Tao Geoghegan Hart wint op Piancavallo, Kelderman pakt tijd terug

zondag 18 oktober 2020 om 16:27
Giro 2020: Tao Geoghegan Hart wint op Piancavallo, Kelderman pakt tijd terug

foto: Cor Vos

Tao Geoghegan Hart heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia achter zijn naam gezet. In de bergrit naar skioord Piancavallo versloeg hij de Team Sunweb-tandem Jai Hindley en Wilco Kelderman, die, inclusief bonificaties, 41 seconden terugpakte op roze trui João Almeida. De Nederlander staat nu vijftien tellen achter de Portugees.

Daags voor de tweede rustdag kreeg het peloton een zware bergetappe voorgeschoteld naar Piancavallo, waar de streep lag na een slotklim van eerste categorie. Gestart werd in de militaire vliegbasis Rivolto in Codroipo, twintig kilometer ten zuidwesten van Udine, waarna in noordelijke richting naar de eerste klim werd gekoerst, de Sella Chianzutan. Vandaar boog de route af naar het zuidwesten voor nog eens twee beklimmingen en het sluitstuk van de dag.

foto: Cor Vos

Juan Sebastian Molano verscheen niet meer aan het vertrek. In de tijdrit naar Valdobbiadene was de Colombiaanse sprinter hard ten val gekomen en zijn verwondingen bleken te ernstig om door te kunnen rijden. Daardoor begonnen rond de klok van half twaalf nog maar 141 renners aan deze vijftiende rit. Nog in de eerste zeven kilometer ontstond een kopgroep van twaalf man, die dan enige tijd met een kleine voorsprong voor het peloton uitreed.

Na 45 kilometer krijgt kopgroep een vrijgeleide
Pas na 45 kilometer, toen de groep was teruggebracht tot tien man, kregen de vluchters een vrijgeleide. Andrea Vendrame, Luca Chirico, Manuele Boaro, Mark Padun, Daniel Navarro, de ploeggenoten Thomas De Gendt en Matthew Holmes, Davide Villella, Rohan Dennis en Giovanni Visconti sloegen de handen ineen en even later sloot ook Sergio Samitier aan. Visconti zag Ruben Guerreiro de slag missen en kon goede zaken doen in de strijd om de blauwe bergtrui.

Op de Sella Chianzutan, na 65,1 kilometer, kwam de Italiaan als eerste over de top en nam daarmee de leiding in het bergklassement over. De vroege vlucht had intussen zesenhalf minuut voorsprong te pakken. Daarachter namen Team Sunweb van Wilco Kelderman, tweede in het klassement, en NTT Pro Cycling van Domenico Pozzovivo (zevende) de controle in handen. Zij brachten het verschil langzaamaan terug in aanloop naar de tweede klim.

foto: Cor Vos

Op deze Forcella di Monte Rest, na 105,2 kilometer, pakte Visconti wederom het volle pond en verstevigde daarmee de leiding in het bergklassement. Het peloton volgde intussen op ongeveer vierenhalve minuut. In aanloop naar de derde klim werd de koers opgeschrikt door een valpartij, waarbij Jhonatan Narváez, winnaar in Cesenatico, Jefferson Cepeda en Nicolas Edet betrokken waren. Cepeda kon snel weer verder, Narváez en Edet moesten opgeven.

De kopgroep breekt
Terwijl de weg omhoog begon te lopen op de derde klim van de dag, de Forcella di Pala Barzana, dunde De Gendt de kopgroep stevig uit en enkel Villella, Dennis en Visconti konden volgen. Maar dan ging Dennis solo verder. De Australiër van INEOS Grenadiers, dat al vier etappes won in deze Giro, reed snel weg bij zijn medevluchters en bereikte met 35 seconden voorsprong op De Gendt de top. Het peloton volgde intussen op ruim drie minuten.

Vanaf dat moment bleef nog 41,6 kilometer over tot de finish, waarvan de laatste 14,5 kilometer bergop. Met een voorsprong van twee minuten begon Dennis vervolgens aan de voet van de klim naar het skioord Piancavallo. Astana en Sunweb leidden het peloton door de eerste zes kilometer, waar de weg gemiddeld 9,4 procent opliep. Stuk voor stuk werden de geloste vroege vluchters ingerekend door de hulptroepen van Jakob Fuglsang en Kelderman.

foto: Cor Vos

Door het strakke tempo van Team Sunweb werd Dennis op negen kilometer van de aankomst als laatste ingelopen. Het treintje van Kelderman, die lang werd bijgestaan door Jai Hindley en Chris Hamilton, zorgde in het eerste deel van de beklimming ook voor slachtoffers bij de favorieten voor het klassement. Pello Bilbao, de nummer drie, Brandon McNulty (vierde), Pozzovivo (zevende), Patrick Konrad (negende) en Fuglsang werden al rap weggeslagen.

Almeida moet Kelderman laten gaan
Op het steilste gedeelte moest ook Vincenzo Nibali passen en op zeven kilometer van de streep ging leider João Almeida eveneens overboord, terwijl de beresterke Hindley, Kelderman en Tao Geoghegan Hart samen voortreden. De Portugese rozetruidrager weigerde zich bij de situatie neer te leggen en beet zijn tanden stuk om het leidende drietal in het vizier te houden. Dat lukte hem in eerste instantie, maar daarna moest hij toch steeds meer tijd inleveren.

Behalve de etappezege stonden ook de bonificatieseconden op het spel aan de aankomst voor de eerste drie renners. Kelderman moest de volle tien seconden aan Geoghegan Hart laten, die nog een snedige versnelling in de benen had in de laatste honderd meter. De Brit bezorgde zijn ploeg INEOS Grenadiers alweer het vijfde succes deze ronde. De kopman van Sunweb finishte als tweede en verdiende daarmee zes bonificaties.

foto: Cor Vos

Dan was het wachten op de binnenkomst van Almeida. De drager van het roze hield de schade beperkt tot 37 seconden, waarmee hij zijn trui behield. Wel zag hij Kelderman tot op vijftien tellen naderen in het algemeen klassement. De Nederlander deelde zo een stevige tik uit aan al zijn concurrenten. Hindley en Geoghegan Hart klommen dankzij hun optreden in deze rit op naar de derde respectievelijk vierde plaats.

Meerdere toppers verliezen tijd
Verder naar achter was de schade aanzienlijk. Bilbao, voor deze etappe de nummer drie, Nibali en Fuglsang, verloren anderhalve minuut en staan nu respectievelijk vijfde, zevende en twaalfde. Voor McNulty liep de achterstand op tot meer dan tweeënhalve minuut en waarmee hij uit de top tien wegviel. Ook Majka, Pozzovivo, Konrad en Masnada moesten tijd inleveren. Maandag staat de tweede rustdag op het programma voor het peloton.

Dit artikel delen:

93 Reacties

WernerFranke 18 oktober 2020 om 16:30

Hart, Kelderman and Hindley de beste klimmers in de Giro. Wie had dat durven voorspellen aan de start?
(ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Thomas deze Giro met een kwartier voorsprong had gewonnen zonder verdwaalde bidon)

0
martini151 18 oktober 2020 om 16:35

Thomas met een kwartier en Kruijswijk met 10 minuten. Maar renners die er niet zijn, kan je niet verslaan! Dit zorgt in ieder geval voor mooie koers!

0
Groetjesaandevoetjes 18 oktober 2020 om 16:36

Dit zijn echt van die uitspraken waar je niks aan hebt. Je weet gewoon niet wat Thomas hier had gedaan. Wellicht lag hij er net als Fuglsang en Nibali ook gewoon af.

0
JumbowintdeVuelta 18 oktober 2020 om 16:42

En Evenepoel natuurlijk met 15 minuten.

0
Dikke Vrouw 18 oktober 2020 om 16:31

En nu hopen dat ie doorgaat de giro…

0
boehoe 18 oktober 2020 om 16:31

Liet Kelderman nou lopen of zat ie stuk?

0
WdW 18 oktober 2020 om 16:35

Stuk

0
fietsvriend 18 oktober 2020 om 16:41

Was Almeida nou zo taai of Kelderman toch niet sterk genoeg?

Almeida gaat dit toch niet nog een week zo volhouden? IGing op een gegeven moment full Voeckler, maar hij hield goed stand. Denk dat voor hem de Giro morgen mag eindigen.

0
Scott Sunderland 18 oktober 2020 om 16:41

Wat denk je zelf ? Zat stuk natuurlijk.

0
Scott Sunderland 18 oktober 2020 om 16:42

Almeida enorm taai. Kijk maar naar de renners achter hem zoals Majka. Die verloren nog behoorlijk.

0
KnightBiker 18 oktober 2020 om 16:43

Zat ook niet veel meer op bij Kelderman, wat me verbaasde omdat hij goed in het wiel zat. We hebben gezien wat ik gister dacht, Almeida buigt, levert tijd in maar barst niet…
Dit nog een keer doen en Almeida is uit het roze, maar wat is die gast taai.
(Verbaast me wel dat Nibali, Pozzo en consorten Er allemaal af lagen…)

0
lander luypaert 18 oktober 2020 om 16:34

Ineos zeer sterk met 5 overwinningen en 2x 2e. Hart sterk zijn talent komt er nu toch uit. Zeer mooi gebaar naar Portal. Kelderman tja. Ik vond Hindley indrukwekkender.
Wat een slachtveld! Fuglsang die het toch nooit kan waarmaken in een grote ronde. En Nibali die zijn tijd lijkt voorbij..

0
martini151 18 oktober 2020 om 16:34

Hart staat ook nog maar op 3 minuten. Hopelijk komen ze tot Milaan en gaan we nog mooie dingen zien

0
LeDouche 18 oktober 2020 om 16:35

K********nn zat duidelijk stuk in de sprint.
Almeida wint de Giro.

PS: Hindley, nieuwe beer bij de Sunwebs. Flink vergist in deze ploeg dit jaar.

0
lone wolf 18 oktober 2020 om 16:54

Kunnen we misschien stoppen met dat kinderachtige “we spreken zijn naam niet uit”-gedoe?

0
KnightBiker 18 oktober 2020 om 16:54

Betwijfel het, als er steiler werk aankomt gaat hij die roze trui afgeven. Podium lijkt echter een zekerheidje… Almeida is zeer taai, maar de laatste 5 km waren ook wel op zijn maat, niet te stijl.

0
VerstandOpNul 18 oktober 2020 om 19:46

@lonewolf: heel graag inderdaad! Hoe is het mogelijk dat zo’n irrelevante column zo lang resoneert.. Laten we het ombuigen in ‘Thijs Zonneveld bestaat niet’..

0
horsm 18 oktober 2020 om 16:36

Aan… jammer net geen roze voor de bever

0
janwillem92 18 oktober 2020 om 16:37

Kelderman behoorlijk op de limiet kennelijk. Hij had anders prima een paar beurtjes kunnen doen op het vlakker stuk… als hij toch al wist niet voor winst te kunnen gaan.

Doet wel een gouden zaak natuurlijk.

0
Apemantus 18 oktober 2020 om 16:37

Wat een tergende finale. Een renner met vuur in z'n donder pakt hier de roze trui met beide handen op pure wilskracht. Respect voor Almeida want die heeft dat vuur duidelijk wel.

0
Nils96 18 oktober 2020 om 16:41

Zelfs al je aan het eind van de tweede week giro op 15 seconden van het roze staat krijg je nog van deze kulverwijten. Wat moet Wilco doen om af te komen van deze door uitvreters gespuide dooddoeners aan zijn adres?

0
LeDouche 18 oktober 2020 om 16:43

Snap best je emotie. Het ziet er uit dat je denkt van hup hup go go stukje meer. Ook iets dat voortvloeit uit zijn degelijke stijl. Reken maar dat hij niet meer kon. En zonder zwaard van coronakles zou hij er zeer zeer zeer riant voor staan.

0
Westfalen 18 oktober 2020 om 16:44

Almeida is duidelijk met zijn krachten aan het smijten. Gelukkig is Kelderman verstandiger.

0
Fast Freddy 18 oktober 2020 om 16:45

@Nils, helemaal niks, want als het goed is interesseert het Wilco geen flikker wat mensen hier allemaal uitkramen.

0
Merlinappa 18 oktober 2020 om 16:48

@ledouche
Denk je nog steeds dat Almeida gaat winnen? ;)

0
Apemantus 18 oktober 2020 om 16:50

Het zijn mijn eigen verwachtingen natuurlijk die ik bij moet stellen. Zat te wachten op die zogenaamde explosiviteit van Kelderman, maar die kwam niet. Nochtans zijn er renners die in situaties als deze boven zichzelf uitstijgen en iets extra's kunnen. Laten we in ieder geval hopen dat Wilco deze gestaag stijgende lijn voort kan zetten

0
LeDouche 18 oktober 2020 om 16:58

@Merlin Ja ; )

0
Wim Kruithof 18 oktober 2020 om 18:15

wat een onzin. Want met ‘pure wilskracht’ ken je geen limieten meer? En jij kunt vanaf thuis al dan niet inschatten of hij aan zijn limiet zat. Dit soort veroordeling vanaf de zijlijn voegt niets toe, lijkt me.

0
Fassa Bortolo 18 oktober 2020 om 16:38

Alle lof voor Hindley. Dat was misschien nog wel de sterkste van de dag

0
Groetjesaandevoetjes 18 oktober 2020 om 19:42

Inderdaad. De nieuwe parel van Sunweb.

0
Gilberto 18 oktober 2020 om 16:39

Tuurlijk zat die stuk, anders had hij zelf nog wel wat gedaan. Makkelijk vanaf de bank, maar ik zat flink te balen. Gewoon doodzonde dat je ziet dat Almeida het moeilijk heeft, maar dat je zelf ook alleen maar achter je ‘knecht’ aan ken blijven rijden en zelf echt niets meer extra’s ken. Almeida wint op deze manier de Giro. Wat een gemiste kans voor Kelderman..

0
plattenband 18 oktober 2020 om 16:49

Ook mijn idee.
Als Almeida de laatste kilometers alleen zit en zó knokt om het verlies te beperken maar Kelderman kan na heel de tijd in het wiel te zitten zelfs de sprint niet winnen, dan zeg ik nu méér hoed af voor Almeida dan voor Kelderman.

Mooi dat Almeida zo ver geraakt is en ie kan nog mee doen voor podium. De laatste week is enorm zwaar en daar zal Kelderman op eigen kracht en dankzij zn ploeg wel voordeel uit putten.
tenzij de rustdag wonderen doet bij Almeida en hij elke rit kan aanklampen bij Kelderman. Maarrrr… zie het niet gebeuren.

0
Robbiebier 18 oktober 2020 om 16:55

Als ik het hier zo weer lees kan die jongen ook helemaal niks goed doen in de ogen van sommige hier,ik vraag me af hoeveel van jullie serieus op een fiets hebben gezeten,stelletje betweters.

0
plattenband 18 oktober 2020 om 17:44

@Robbiebier:
zeg eens wat er mis gezegd is? Kilometers voortgetrokken worden door een ploegmaat en dan nog kapot zitten in de eerste echt zware bergrit, is dat dan grotere klasse dan een 22-jarige die zich nog nooit dit niveau kon bewijzen en door iedereen als vogel-voor-de-kat bezien wordt, die alleen knokt voor een extra dag roze?

Kelderman is zeker een klasse coureur, maar als bijna 30-jarige is er met die klasse nog niet overdreven veel uitgekomen. Zeker, top10-plaatsen moet je ook maar weten te halen. Het zou eigenlijk bijna erg zijn als hij de Giro met deze beperkte tegenstand niet zou winnen en zich eventueel toch nog laat aftroeven door een 22-jarige debutant.

0
Limal 18 oktober 2020 om 16:40

Mooie bergetappe en een goeie winst van TGH, hij had duidelijk nog het meeste over op het einde. Kelderman was sterk, met heel veel dank aan Hindley – wat een beklimming reed die! En voor de rest blijf ik onder de indruk van de eindeloze vechtlust van Almeida.

0
NCK17 18 oktober 2020 om 16:40

Ik zie Hart de giro nog wel winnen. Die zag er nog heel fris uit.

0
vincenzo 18 oktober 2020 om 20:32

Wat dacht je van Hindley?

0
de nieuweMerckx 18 oktober 2020 om 16:41

Sunweb het nieuwe TJV, de prestaties van Hirschi in een ander daglicht. Ineos op weg om terug het oude Ineos te worden.

0
boehoe 18 oktober 2020 om 16:41

Wanneer moet Wilco het nu dan wel doen?

0
Groetjesaandevoetjes 18 oktober 2020 om 19:59

Er zijn nog 3 rete zware etappes

0
IlPirata 18 oktober 2020 om 16:42

Sunweb was fantastisch. Oude garde vandaag ingewisseld door de jeugd en Wilco. Ik hoop zo dat hij deze lijn doortrekt in de 3e week en de giro gaat winnen.

0
S. Morgenstern 18 oktober 2020 om 16:43

Gouden kans voor Kelderman aan het worden deze Giro! Bizarre top vijf om te zien. Zou prachtig zijn voor een ondertussen behoorlijk onderschatte topwielrenner.

0
horsm 18 oktober 2020 om 16:44

Haha… hij pakt bergop anderhalve minuut op bijna al zijn concurrenten!

0
Albert69 18 oktober 2020 om 16:46

Wat een zure reacties weer. Kelderman doet hele goede zaken, rijdt iedereen op achterstand, maar dan is het nog niet goed genoeg. Het was duidelijk te zien dat Kelderman op zijn limiet reed en niet harder kon anders had hij wel eerder aangevallen.
Er komen deze week nog genoeg kansen om het roze te pakken. Als hij geen slechte dag krijgt en hopelijk ook geen pech, dat kan hij de Giro gewoon winnen.

0
T80JZ 18 oktober 2020 om 16:49

Helemaal mee eens.

0
Gilberto 18 oktober 2020 om 16:50

Almeida zat ook op, of over, zijn limiet, maar heeft, door het roze, vuur in ze donder. Ik weet dat het makkelijk lullen is vanaf de bank, maar dit is gewoon weer tekenend voor een renner als Kelderman…

0
Wildebert 18 oktober 2020 om 16:54

Hij moet het toch ook maar kunnen. Aan die sprint te zien zat er weinig meer op. Inderdaad jammer die zure reacties, maar dat zit momenteel helaas een beetje ingebakken bij sommigen. Gewoon blijven genieten @albert69. En mooi te zien hoe de boel aardig aan diggelen gereden werd.

0
Groetjesaandevoetjes 18 oktober 2020 om 20:04

@Gilberto – wat moet ie dan volgens jou? Hij zit blijkbaar op zijn limiet, rijdt de meeste van zijn concurrenten op achterstand, maar alleen Almeida blijkt een hele taaie te zijn. Ik zou zeggen: chapeau Kelderman. Alleen jammer dat ie de etappe niet pakt

0
Pogiboy 18 oktober 2020 om 16:53

Wordt Sunweb de ploeg die in de toekomst de bergetappes gaat controleren in de grote rondes? Wat een ploeg hebben die

0
fietsvriend 18 oktober 2020 om 16:59

Zou nou ook niet zeggen dat de tegenstand hier uitmuntend is.

0
TeamNL 18 oktober 2020 om 16:53

In de eerste tijdrit verliest Wilco 1:06, in de 2e tijdrit 16 seconden dus in totaal 1:22. Staat nu slechts 15 seconden achter. Duidelijk dat Wilco sterker is in de bergen, Almeida nog nooit een derde week gereden.

Nu maar hopen dat de Giro wordt uitgereden!

En al dat gezeur hier.. je moet de roze trui hebben in Milaan, er komen nog bergen genoeg. Sunweb had wellicht moeten onderhandelen met Hart.

0
Merlinappa 18 oktober 2020 om 16:54

Zo is het.

0
fietsvriend 18 oktober 2020 om 17:01

En nu hopen dat die derde week er gaat komen.

0
Sjon 18 oktober 2020 om 17:16

En in die eerste tijdrit startte Almeida vroeg. Dus Kelderman gaat in die laatste korte tijdrit niet opnieuw 1:06 verliezen.

0
Merlinappa 18 oktober 2020 om 16:54

Kelderman echt heel sterk. Rijdt alles en iedereen naar de klote zo ongeveer. Als je nu nog gaat zeiken op Wilco ben je gewoon een negatieve sneuneus.

0
Robbiebier 18 oktober 2020 om 16:57

Zo is het.

0
Jacco van Stierop 18 oktober 2020 om 16:56

Werd tijd dat Geoghegan Hart eens wat ging laten zien, snedig sprintje wel van hem op het eind. Kon Kelderman niets meer uitrichten in de laatste kilometer?
Meest genoten van de vechtlust van Almeida, indrukwekkend.

0
Prima Facie 18 oktober 2020 om 16:59

Wat een zure reacties over Kelderman. Gevaarlijke klimmers als Majka en Nibali op meer dan een minuut gezet en Almeida laten zien wie er bergop sterker is. Loodzware etappe waar hij bij de beste 3 hoort.

Hart is hartstikke wisselvallig, die moet het nog laten zien of ie niet ergens er doorheen zakt. Hindley nu nota bene zijn sterkste rivaal.

0
VerstandOpNul 18 oktober 2020 om 17:01

Zoals ik al verwachtte voeren Nibali en Fuglsang samen een achterhoedegevecht.. Tamelijk onzinnig dat hun geruzie zo werd opgeblazen (ook door henzelf) van de week..

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone