Giro 2020: Koersdirecteur Mauro Vegni verdedigt coronaprotocol

vrijdag 16 oktober 2020 om 09:52
Giro 2020: Koersdirecteur Mauro Vegni verdedigt coronaprotocol

Mauro Vegni - foto: Cor Vos

In de Giro d’Italia gaat het de laatste dagen vooral over COVID-19 en de ‘aangetaste’ wielerbubbel. Organisator RCS Sport en de UCI hebben de veiligheidsmaatregelen inmiddels opgeschroefd, maar EF Pro Cycling is een voorstander van het vroegtijdig beëindigen van de rittenkoers.

De Ronde van Italië is in de ban van het coronavirus, nadat drie renners (Simon Yates, Michael Matthews en Steven Kruijswijk) de ronde moesten verlaten na een positieve PCR-test. Ook meerdere stafleden zijn positief getest en donderdag kwam naar buiten dat maar liefst zeventien politieagenten uit de Giro-karavaan in quarantaine zijn geplaatst na een positieve test.

De brief van EF Pro Cycling
Mitchelton-Scott en Jumbo-Visma besloten eerder al uit de Giro te stappen en het is maar de vraag of de Giro er dit jaar in slaagt om Milaan te halen. EF Pro Cycling maakt zich ernstig zorgen en heeft de UCI en andere belangrijke instanties binnen de wielersport een brief gestuurd, met daarin het verzoek om de Giro d’Italia na twee weken te beëindigen.

De internationale wielerunie heeft het verzoek om de Giro vroegtijdig te beëindigen naast zich neergelegd, maar volgens de Amerikaanse formatie is er na meerdere positieve coronagevallen sprake van een aangetaste wielerbubbel. “We kunnen beter op een overzichtelijke manier stoppen, anders zullen ploegen zelf uit de Giro stappen”, zo klinkt het.

De renners van Jumbo-Visma moesten de Giro verlaten – foto: Cor Vos

Vegni aan het woord
Organisator RCS Sport bevindt zich met andere woorden in het oog van de storm. Reden genoeg om koersdirecteur Mauro Vegni aan het woord te laten en zijn kant van het verhaal te laten doen. Vegni weigert de handdoek te gooien en hoopt met de Giro nog altijd Milaan te bereiken. “In andere wielerwedstrijden werden dezelfde maatregelen genomen”, zo laat hij na de twaalfde etappe weten aan de verzamelde pers.

“Ik ga niet mee in het verhaal dat het in de Giro allemaal slechter is geregeld. We hadden op de eerste rustdag acht positieve gevallen. Hoeveel positieve gevallen waren er op andere plekken? Het is oktober, we zien overal een stijgende trend qua aantal besmettingen. Vandaag (donderdag, red.) zijn er in Italië weer meer dan 9.000 besmettingen bijgekomen.”

“We moeten doorgaan”
“Het moge duidelijk zijn dat er nu wel wat meer stress is dan in augustus. Maar ik herhaal nog maar eens: het is niet dat we het virus gisteren hebben ontdekt. Het bestaat al een tijdje en we zullen er volgend jaar waarschijnlijk ook nog mee moeten dealen. Het is belangrijk om nu moed te tonen, zowel in de wielersport als in de samenleving. We moeten doorgaan en met opgeheven hoofd naar de toekomst kijken.”

Halen de renners Milaan? – foto: Cor Vos

Vegni heeft de afgelopen dagen niet gesproken met Jonathan Vaughters, de teammanager van EF Pro Cycling. “Ik denk dat die brief geschreven is voor de andere ploegen en wellicht ook de UCI. Ik heb wel wat dingen ontvangen, maar ben Vaughters nog niet tegengekomen. De mensen binnen de ploeg wisten ook niks van de brief. Dat zegt wel genoeg…”

Jonathan Vaughters (EF Pro Cycling): “De UCI neemt onze zorgen niet serieus”

EF Pro Cycling heeft de UCI en andere belangrijke instanties binnen de wielersport dus een brief gestuurd, met daarin het verzoek om de Giro d’Italia na twee weken te beëindigen. De Amerikaanse formatie kreeg echter nul op het rekest, tot frustratie van teammanager Jonathan Vaughters. De oud-renner reageert in gesprek met Cyclingnews.

“Het antwoord van de UCI is onbevredigend, aangezien het niet ingaat op onze suggestie om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. De UCI neemt onze zorgen dus niet erg serieus. We wilden samen met de andere teams kijken naar de optie om de Giro eerder te laten finishen. Het betekent niet dat wij zomaar uit de Giro stappen.”

“We vragen alleen maar aan de overige teams en de RCS om met een alternatief plan te komen, aangezien het beter is om de Giro op een georganiseerde en waardige manier te laten eindigen. Anders krijgen we een situatie waarin sommige teams vertrekken en andere ploegen de afweging maken om te blijven. We hadden liever een gezamenlijke aanpak gezien.”

EF Pro Cycling – foto: Cor Vos

“We zeggen overigens niet dat de Giro onveilig is, maar wel dat het wellicht een onveilige situatie is en kan zijn. We weten het zelf ook niet. De organisatie zal de komende dagen echter nog meer testen en het is afwachten of de wedstrijd onveilig is of niet.”

De ploeg blijft voorlopig wel in koers. “De renners willen de Giro niet verlaten en voelen zich denk ik ook niet onveilig, maar wij handelen in het belang van onze sporters. We willen alleen maar dat alle scenario’s in ogenschouw worden genomen. Dat we ook naar het grotere plaatje kijken.”

De volledige brief van EF Pro Cycling

Dear RCS, UCI, Stakeholders and Teams,

Thank you for your efforts to produce a safe and compelling Giro d’Italia. We have enjoyed our team at the race so far.

Unfortunately, given the news of:

• Reportedly 11 positive tests across four teams within the peloton ‘bubble’

• Estimated positivity rate of ~2%, which feels too high in a population that should be protected, asymptomatic, and with an extremely low positivity rate

• An outbreak across teams within the peloton

With a clearly compromised bubble and an expected lag between exposure and symptoms/positives, it must be expected that further illness will result. This is not a given, but the precautionary principle would suggest we act responsibly and adopt a conservative approach

For the health and safety of riders, staff, and the communities through which we race, we recommend that the Giro be stopped early. We believe it would be better for the Giro and the UCI World Tour should this be done in a systematic, holistic way versus a chaotic withdrawal on a team by team basis. The second rest day seems a natural break in the race to declare winners and a successful 2020 Giro d’Italia. In the meantime, we support the idea of:

• At least two systematic Covid tests before that rest day and an earlier close to the race if additional tests return positive prior to the rest day

• Properly sealing off the team paddocks in both the start and finish areas and to reinforce safety of the teams in the hotels.

While we hope to remain in the race until an official early finish, should anyone on our team test positive or should the riders and staff grow uncomfortable with the situation, we will leave the race at that time and would, of course, give you as much notice as possible.

Thank you for your consideration and continued attention to this situation.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Chris Van Uden 16 oktober 2020 om 10:02

Damage control van Vegni. Dat met die 17 agenten deed toch echt wel de deur dicht.

xistnc 16 oktober 2020 om 10:05

En daar een welles/nietes-spelletje van maken, stuitend idd.

Peter Lippens 16 oktober 2020 om 10:06

Misschien een poll over wanneer de Giro zal gedaan zijn, ik gok op zondag maar misschien best vandaag aankondigen, de sterke sprinters hebben vandaag nog een kans, tijdrijder Italiaander Ganna wint morgen zijn derde rit, en de klimmers kunnen dan zondag nog aan de bak. Iedereen content. :)

harryjohan71 16 oktober 2020 om 10:11

Welk besluit ook wordt genomen. Het is onmogelijk dat iedereen content is.

Peter Lippens 16 oktober 2020 om 12:05

wielerfans alvast niet, die willen zoveel koers, verstandig of niet

Ajvenema 16 oktober 2020 om 10:08

Hoeveel renners zijn er nou positief getest, 2 toch, waarvan eentje in tweede instantie negatief was? Of mis ik er een paar?

Tormund 16 oktober 2020 om 10:11

Yates, Kruijswijk en Matthews. Matthews later negatief getest.

hjjanssen1973 16 oktober 2020 om 10:11

Ik vind dat het door moet gaan. Maatregelen opschroeven, en doorgaan. De samenleving gaat hierdoor niet kapot. We moeten positief blijven en lichtpuntjes zien. De Giro is zo’n lichtpunt om van te genieten, op afstand via de TV.

Panache 16 oktober 2020 om 10:22

Eens hoor, behalve over dat positief blijven.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 10:12

Het is geen kwestie van “moed tonen”, zoals Vegni zegt. Maar een kwestie van je verstand gebruiken.

Het is echter niet ongebruikelijk bij dat soort figuren dat ego, eergevoel, grootheidswaanzin en overmoed in de weg zitten bij het realistisch en feitelijk beschouwen van de situatie.

Is het “moedig” om de ambitie te hebben om te finishen in Milaan? Als het niet gevaarlijk is en alles is onder controle, wat is er dan moedig aan? Of is het gewoon niet slim…

Panache 16 oktober 2020 om 10:24

De gemiddelde Nederlander heeft 1% kans om maandelijks besmet te worden (met deze cijfers). Dat streven naar 0 besmettingen is niet realistisch. Er moet wel een grens zijn natuurlijk, en die grens moet vastgelegd worden.

kleomantre 16 oktober 2020 om 10:37

Dat moedig is inderdaad geneuzel van de bovenste plank.

Maar we moeten nou niet doen alsof ze bij de Tour de France hun zaakjes op orde hadden. Die directeur daar heeft volgens mij nog een grotere ego dan deze. Die heeft gewoon mazzel met het moment van organiseren. Plus dat er net voldoende is gedaan dat het peloton zich veilig heeft gewaand en dat de buitenwacht er zich maar beperkt mee ging bemoeien. Er was intern denk ik ook wel de nodige druk vanuit ploegleiding/sponsoren etc om daar toch te fietsen om het wielrennen te 'redden'. Volgens mij moest die Tour de France kostte wat het kost doorgaan en kan Prudhomme nadien de verlosser uithangen. Het kan verkeren, jaren wordt er afgegeven op hoe de Tour georganiseerd wordt (crappy hotels, belachelijke prijsgeld verdeling, weinig aandacht voor veiligheid) en dit jaar is het hosanna. Vrijbrief voor de ASO om vooral niks te veranderen, makke schapen accepteren het toch.

Neem in ieder geval in acht dat je op diverse plekken in de Tour (cols, dorpen, aankomsten) hele mensenmassa's zag en ook van die idioten en dat er bij deze Giro, misschien mede vanwege het matige weer, heel weinig volk buiten staat. Lijkt me toch dat Giro een stuk 'veiliger' is wat dat betreft dan de Tour.

Ikzelf zou in ieder geval gewoon doorgaan, wie het niet zint stapt zelf maar op. Het is ook niet zo dat dit allemaal nou zo gevaarlijk is voor de renners zelf. Een valpartij op natte wegen en dat baggerweer zou hen toch wat meer schrik op het lijf moeten jagen (weegt misschien wel mee dat sommige er geen zin meer in hebben). En als je bang bent iets mee te nemen naar huis toe, dan neem je toch na het eind van de Giro 2x een test af voor je terug naar huis gaat. Het seizoen zal er voor het gros v.d. rijders toch wel op zitten, paar daagjes extra Italië zal vast geen probleem zijn.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 11:10

Voor mij zitten er enkele aspecten aan “doorgaan of niet”:
– hoe gesloten zijn de bubbels voor de renners zelf: met coronagevallen IN het peloton en de kans op blijvende schade aan je longen door deze ziekte is dat geen prettig vooruitzicht als coureur.
– hoe gesloten is de bubbel van de entourage er omheen? Met de voorbeelden van besmette agenten lijkt daar wat aan te mankeren.
– Hoe gedisciplineerd is het publiek, en hoe talrijk zijn ze? Nu met het kloteweer viel het mee (en zag een goede discipline bij de meerderheid langs de kant), maar hoe gaat dat zijn als het weer wat beter wordt en we op de spectaculaire aankomsten bergop komen?
– Hoe staat het doorgaan van de ronde in verhouding tot alle andere maatregelen? Als je heel veel terug op slot doet (en Italie gaat helaas weer langzaam die kant op), hoe eerlijk / uitlegbaar is het dan om een wedstrijdje hardfietsen wel door te laten gaan.

Nogmaals, ik hoop ook op het doorgaan tot Milaan. Maar niet ten koste van alles, enkel als dit veilig kan voor renners, entourage en publiek.

Klein Verzet 16 oktober 2020 om 11:07

Hé Vaughters, we rijden niet langer meer blind door de mist hè. Er wordt veel en preventief getest. Mathews is hoogstwaarschijnlijk vals positief, dus schrap die maar alvast van je lijstje. En dan dat valse argument van “me zorgen maken om het netjes beëindigen van de Giro.” Wat een kul. Bij de TdF heb ik je niet gehoord bij de vooraf genomen beslissing om bij 2 positieven per ploeg de hele ploeg uit de Ronde te halen. Dat TJV weinig vertrouwen heeft in de wetenschap en zich door irrationele angst laat leiden, behoeft geen navolging ; iedereen is immers getest en er wordt frequent getest. Bij Mitchelton-Scott uiteraard een ander verhaal; daar ging de stekker er meer dan terecht uit.

Afijn en kortom, houd moed, houd vol en … elke dag komt Milaan honderden kilometers dichterbij.

harryjohan71 16 oktober 2020 om 11:17

JV had een besmetting in de bubbel. Helaas is deze renner ook echt ziek geworden. Omdat deze renner onderdeel was van de JV bubbel, heeft JV besloten in quarantaine te gaan. Dit advies wordt door alle regeringen gegeven. Oftewel JV houdt zich aan de richtlijnen. Raar dat het aan de richtlijnen houden door wielerflitsers ter discussie wordt gesteld. De richtlijnen zijn met input van de wetenschap opgesteld.

rogierb 16 oktober 2020 om 11:10

Go Vegni!

harryjohan71 16 oktober 2020 om 11:11

Zo te lezen is er gisteren weer getest en geen nieuwe besmettingen bij de renners. Oftewel geen enkele reden om te stoppen. Straks wordt het slechte weer als argument gebruikt om te stoppen, omdat het in de herfst herfstweer is.

Groetjesaandevoetjes 16 oktober 2020 om 11:17

Waar lees je dat?

harryjohan71 16 oktober 2020 om 11:21

NOS app. Ze gaan nu op maandag en donderdag testen. Van Empel heeft dit gezegd.

Groetjesaandevoetjes 16 oktober 2020 om 11:27

Top. Zie het nu ook.

@redactie – is dit niet een berichtje waard?

platteprijs 16 oktober 2020 om 11:15

Tsja Vaughters, als je serieus genomen wilt worden, moet je de daad bij het woord voegen en naar huis gaan. En niet alleen een brief sturen, jammeren dat je niet serieus genomen wordt en dan vervolgens doodleuk vandaag weer van start terwijl je de giro onveilig vindt.

kleomantre 16 oktober 2020 om 11:55

Neem dat nou niet al te serieus. Die gast heeft een team rondrijden met een shirt dat is gecreëerd voor media aandacht en die probeert het via een andere weg nog een beetje meer uit te melken. Sponsor zal tevree zijn.

freirefreire 16 oktober 2020 om 11:27

Ik hou m’n hart vast. Zou me niet verbazen als er op de volgende rustdag nog wat ploegen afstappen, al dan niet gedwongen.

skylimit 16 oktober 2020 om 12:27

Forza Giro, Forza Mauro!! De Giro finisht gewoon in Milaan.
Het virus is er al 8-9 maanden, “deal with it”, kruip niet weg. Misschien voor al die doem/negatief denkers omtrent dit virus even deze video bekijken omtrent je immuniteit…..: https://www.facebook.com/100001250484114/posts/3634598339925146/?sfnsn=mo

Ook een reden waarom er nu zo opeens zoveel mensen schijnbaar ziek worden, naast dat er veel meer testen worden opgenomen.

xistnc 16 oktober 2020 om 12:38

Ut hep op Feesboek gestaan!

platteprijs 16 oktober 2020 om 13:00

Ja, las vanmorgen nog dat Facebook het screenen nog niet op orde heeft :)

Sven.99 16 oktober 2020 om 12:39

Als we het corona-protocol van de tour volgen, dan valt het allemaal nog reuze mee. Ook daar waren coronagevallen.
Volgens dat protocol moet alleen Mitchelton eruit en dat hebben ze ook gedaan. Met 1 geval hoefden ploegen ook niet uit de tour en het zou raar zijn als ze dat hier wel doen. Daarom volledig terecht dat sunweb ineos en anderen erin blijven.
Dat jumbo visma zelf ermee stopt is hun goed recht,maar ik vind het een tikkeltje overdreven en denk dat ze het niet gedaan hadden als pak en beet Pfingsten positief was getest.

Headlines

Materiaalzone

Populair