Giro 2019: Voorbeschouwing sprintersrit naar Modena

dinsdag 21 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing sprintersrit naar Modena

Opnieuw een massasprint? - foto: Fabio Ferrari/LaPresse

Voordat het donderdag echt losbarst, kunnen de klassementsmannen zich nog even koest houden. De Giro wordt namelijk dinsdag hervat met een korte maar vlakke overgangsrit, waardoor normaal gesproken de rappe mannen weer op de voorgrond zullen treden. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours

Daags na de rustdag is het tijd voor de twee na kortste rit in lijn van deze Giro. Amper 147 kilometer, over vlakke, maar dan ook echt biljartvlakke wegen. Beginnen doen we in Ravenna, tot 476 de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk maar tegenwoordig de grootste stad van de regio Romagna. Daarna is het tijd voor een lange tocht van een honderdtal kilometer in westelijke richting. Onderweg passeren de renners ook weer langs Bologna, dat we natuurlijk nog kennen als de startplaats van La Corsa Rosa van dit jaar.

Na 98 en 108 kilometer vinden we de twee tussensprints van de dag, respectievelijk gelegen in San Giovanni di Persiceto en Crevalcore. Via een noordelijk ommetje langs Camposanto komen de renners uiteindelijk toe in Modena, ook wel bekend als de stad van Enzo Ferrari, de oprichter van het alom bekende automerk. De laatste rechtse bocht in aankomstplaats Modena ligt op iets meer dan twee kilometer van de aankomst. Daarna gaat het razendsnel richting finishlijn.

Modena. Deze stad in de Po-vlakte is geen onbekende voor de Giro. Sinds 2012 is La Corsa Rosa er al voor de vijfde keer te gast, al was dat alle voorgaande keren als startplaats. Het is al van 1985 geleden dat Modena nog eens als finishplaats in deze Giro mocht fungeren, toen met de bescheiden Zwitser Daniel Gisiger als winnaar.

Ook de Belgen hebben een positieve voorgeschiedenis met Modena. Bij de twee voorgaande aankomsten in Modena in 1961 en 1974 mochten namelijk respectievelijk Rik Van Looy en Patrick Sercu de handen in de lucht steken. Gezien het minieme aantal Belgische sprinters, is de kans klein dat zij dit jaar een opvolger krijgen.


Start: 13.45 uur in Ravenna
Finish: 17.04 – 17.22 uur in Modena


Favorieten

Na een krappe anderhalve week hebben we deze Giro eigenlijk nog geen serieuze bergetappe gehad. Toch zijn er al de nodige sprinters gesneuveld. Zo zijn de namen van onder meer Fernando Gaviria (ritwinnaar in Orbetello) en Sacha Modolo terug te vinden bij de uitvallers. Desalniettemin zijn er nog genoeg kandidaten overgebleven om in deze vlakke sprintersrit aanspraak te maken op de overwinning.

Nummer drie voor Ackermann? – Foto: Cor Vos

De Giro kende tot dusver vier kansen voor sprinters. Daarin werden de prijzen onderling redelijk gelijkmatig verdeeld. Pascal Ackermann zegevierde in Fucecchio en Terracina. De drager van de paarse puntentrui is daarmee de succesvolste sprinter tot dusver. De kopman van BORA-hansgrohe lijkt op papier dan ook de voornaamste kandidaat om hier te winnen.

Elia Viviani had zich de eerste Giroweek vooraf ongetwijfeld anders voorgesteld. De regerend Italiaans kampioen (vorig jaar goed voor vier ritzeges in zijn Giro) staat tot dusver nog met lege handen. Desondanks mag hij gerust tot de beste sprinters deze Giro gerekend worden. In Orbetello kwam hij weliswaar als eerste over de finish, maar na een omstreden declassering ging de overwinning alsnog naar Gaviria. In Fucecchio en Pesaro moest hij zijn meerdere erkennen in respectievelijk Ackermann en Ewan. Het zorgt er ongetwijfeld voor dat Viviani tot op het bot gemotiveerd aan de rit naar Modena begint.

Caleb Ewan heeft al mogen juichen – foto: Cor Vos

Voor Caleb Ewan kwam afgelopen zaterdag eindelijk de verlossing. De kleine spurtbom van Lotto Soudal was al een paar keer dichtbij, maar wist in Pesaro eindelijk het berewerk van zijn ploeggenoten af te maken. In deze vlakke rit liggen er voor hem opnieuw kansen.

Arnaud Démare staat deze Giro nog met lege handen, maar is bezig aan een vrij regelmatige Giro. De oud-winnaar van Milaan-San Remo finishte al vijf keer bij de beste tien en staat tweede in het puntenklassement. Naast de vier sprintersritten, reed hij ook in de door Carapaz gewonnen rit naar Frascati bij de beste tien. In Orbetello was hij vorige week met een tweede plek het dichtste bij. Veegt hij in Modena de nul van het bord?

Dit is een rit die Mareczko moet liggen – foto: Cor Vos

Naast deze vier topspurters, bestaan de overige kanshebbers met name uit Italiaanse sprinters van de tweede rij. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat zij hier de winst zullen pakken, maar een mooie ereplaats zit er zeker in. Trek-Segafredo schuift in de vlakke ritten de 22-jarige Matteo Moschetti naar voren, wat nu toe heeft geresulteerd in een vierde en een vijfde plek. Jakub Mareczko heeft zijn ploeg CCC nog weinig vreugde kunnen bezorgen, maar hij zal het profiel van deze korte overgangsrit toejuichen. Op papier zou ook Simone Consonni kort kunnen eindigen. Na het wegvallen van Gaviria en Molano is hij de sprinter van dienst bij UAE Emirates.

Dimension Data hoopt op Giacomo Nizzolo, die al twee keer bij de beste tien reed. Met Ryan Gibbons beschikt de Zuid-Afrikaanse formatie over een tweede troef. Namens Androni Giocattoli-Sidermec zou Manuel Belletti kort kunnen eindigen, waar Israel Cycling Academy met Davide Cimolai beschikt over een renner die al drie keer bij de beste tien reed. Namens Nippo-Vini Fantini zal de jonge Giovanni Lonardi zich willen mengen in de sprints, terwijl ook ploeggenoot Marco Canola in staat geacht mag worden een ereplaats te behalen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Caleb Ewan
** Arnaud Démare, Matteo Moschetti, Jakub Mareczko
* Simone Consonni, Giacomo Nizzolo, Manuel Belletti, Davide Cimolai

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

De renners kregen deze Giro al de nodige regenbuien te verduren en het valt niet uit te sluiten dat er ook dinsdag enkele regendruppels zullen vallen. Het grootste gedeelte van de dag blijft het echter droog. De temperatuur is rond de 14 graden Celsius. De wind komt schuin vanachter (noord/noord-west) en heeft eindkracht vier. Grote kans dus dat het een razendsnelle rit gaat worden.

De etappe wordt zoals we inmiddels gewend zijn uitgezonden door Eurosport. De rechtstreekse uitzending begint om 13.55 uur.


Dit artikel delen:

48 Reacties

Romāns Vainšteins 20 mei 2019 om 13:04

Finish bij het standbeeld van Riccardo Riccò.

Romāns Vainšteins 20 mei 2019 om 22:24

Naar mijn mening verkloot de Jong dat interview gewoon, als je een verhaal wil moet je dat met tact doen en niet als een kaasboer. Verder prima kerel hoor.

madeinstars 20 mei 2019 om 13:09

Onbegrijpelijk, het parcours van de komende twee dagen.

Turtlehead 20 mei 2019 om 13:42

+1. Meest saaie stukje Italië. Kan alleen leuk worden als ze morgen in drie uur aan de finish zijn.

Veloburto 20 mei 2019 om 13:28

Ah fijn, 2 vlakke ritten om de 2e week mee te beginnen…. Wat een gare Giro tot nu toe zeg. Nog geen berg gezien, maar de winnaar is al bekend

Robbert 20 mei 2019 om 13:37

Beetje voorbarig. Zoals je zelf al zegt, is er nog geen bergetappe geweest….

(Ploeg van) Roglic krijgt moeite genoeg om de boel te controleren…. en ook Roglic krijgt een keer een mindere dag….

In de bergen zullen Yates, Lopez, Landa, Carapaz & Co gaan aanvallen.
Nibali zit op het vinkentouw om ieder kansje te grijpen……

Nog genoeg om naar uit te kijken!

jp.vanoosterhout 20 mei 2019 om 13:32

dumoulin valt weg,enkele sprintetappes,een grote vluchtgroep…een verregende tijdrit en dan nu 2 biljartvlakke etappes….de giro is niet zo saai als de tour de france beweert men,nou ze doen er erg hun best voor !

Jeromb 20 mei 2019 om 13:44

Dit is dan ook echt de saaiste giro in jaren, in ieder geval tot nu toe. Ik snap echt niet waarom een derde van deze koers bestaat uit oersaaie sprintetappes waarvan je net zo goed de laatste 2 minuten kan bekijken.

Romāns Vainšteins 20 mei 2019 om 13:52

Het is niet zozeer een saaie giro maar wel eentje die een klassiek tourstramien volgt. Daarnaast werden de tussenritten niet volledig benut en bleken de spurtteams sterk genoeg om de boel de boel te houden.

Platwalsers 20 mei 2019 om 13:35

Misschien dat we straks dan wat enthousiaster reageren bij al die mooie touretappes??

Rico. 20 mei 2019 om 13:40

Nee joh, Nederlanders blijven liever lekker zeiken…

Turtlehead 20 mei 2019 om 13:43

Je kunt het parcours tot nu toe toch moeilijk erg interessant noemen. Tijdritten wel, en dan nog twee etappes en verder was t niks spannends.

montventoux 20 mei 2019 om 13:45

Saai?? Er wordt gefietst van A naar B en er gebeurt heel veel. En er gaat nog heel veel gebeuren…

On: Viviani kijkt nogal sip sinds z'n DQ, geen gezicht in die mooie trui. Het zij hem gegund.

jp.vanoosterhout 20 mei 2019 om 13:49

veloburto ik geloof en hoop niet dat de giro al beslist is,de laatste 10 dagen kan er nog veel gebeuren…daar hopen we dan maar op !

Jacco van Stierop 20 mei 2019 om 14:14

Het gebeurt niet zo vaak dat in de Giro 2 biljartvlakke etappes na elkaar staan geprogrammeerd, het is slechts een stuk of vier keer eerder voorgekomen in de laatste 30 jaar. Op het oog niet al te spannend, maar als je de Giro wilt winnen moet je ook bestand zijn tegen ‘la noia’, de verveling. Heb er daarom niet zo veel moeite mee, zeker niet als je ziet wat er allemaal nog komen gaat. De wind op de Po-vlakte zou eventueel voor wat spanning kunnen zorgen maar de kans is volgens het weerbericht niet zo groot.
Tien km na de start in Ravenna rijdt het peloton door Russi, geboorteplaats van de in Italië zeer gerespecteerde Luciano Pezzi (1921-1998). Pezzi was in de jaren 40-50 een verdienstelijke knecht, in de landenploegen tijdens de Tour met name voor Coppi. Later werd hij een succesvol ploegleider, zo had hij Gimondi, Adorni, Moser en Pantani onder zijn hoede. Als manager won hij de Tour, de Vuelta en 4 maal de Giro.
Ook de buschauffeur van Roompot (hoe is het trouwens met hem?) zal hem vast nog wel voor de geest kunnen halen. Johan van der Velde pakte 2 etappes en het ciclamino in de Giro 1987 in dienst van Gis Gelati, met o.a. teamgenoten Andriano Baffi (nu ploegleider bij Trek) en Franco Chioccioli (winnaar van de Giro 1991), en Pezzi als ploegleider.

Henk 20 mei 2019 om 15:52

Met de buschauffeur gaat het niet zo goed. Volgens mij is er bij hem een vorm van leukemie geconstateerd.

De bergkoning 20 mei 2019 om 14:17

Nog even 2 dagen doorbijten. Daarna begint het spektakel! Of heeft thijs zonneveld de komende 2 dagen nog waaiers beloofd?;)

odiel 20 mei 2019 om 14:24

Dit wordt er één voor Viviani, moet hem beter liggen dan de vorige kansen.

Iets anders: waar zit koos verrek? Heb ie ban gekrege toch? Best jammer, kleurrijk figuur. Moet niet allemaal politiek correct zijn hier….

Veloburto 20 mei 2019 om 14:36

koos zit op de cemping in bakkum en is volgende week weer terug om lekker te commentaren en sijn ongesouten meening te geven

assen 20 mei 2019 om 14:52

Wedden wie morgen na de etappe de bergtrui in zijn bezit heeft?

Jean Dumas 20 mei 2019 om 14:54

Keldermann?

ivo001 20 mei 2019 om 14:53

Viviani moet het doorgaans hebben van een sterke leadout, maar deze finale ziet er zo ongecompliceerd uit dat Ackerman er gewoon langsaf walst.

Brecht 21 mei 2019 om 14:52

helemaal akkoord, daarom verbaast het mij dat zowel Richeze als Morkov naar de Tour of California gestuurd werden en niet in de Giro zijn om Viviani te helpen

Retro Lex 20 mei 2019 om 15:00

Deze etappe is op het lijf geschreven voor Marezko. Niet te ver, niet te zwaar. Hij heeft zich kunnen sparen in de TT ;-). Kortom 5 *

hartstikkebedankt 20 mei 2019 om 15:09

Eens, al denk ik dat Mareczko te vroeg op kop komt en uiteindelijk nog door 2 of 3 man voorbij wordt gereden

Robbert 20 mei 2019 om 15:24

Als ie een kans heeft, is het wel komende dagen…. of wordt er windkracht 3 of hoger voorspeld?

Veloburto 20 mei 2019 om 15:56

Idd op zijn lijf geschreven, maar ik denk dat hij zich niet heeft kunnen sparen in de ITT. Binnen de tijdlimiet komen is voor hem al een helse opgave

Remys 20 mei 2019 om 18:51

Op basis van 1 keer top 10 krijgt Marezco sterren. Wat mij betreft bakt deze gast er niks van.

Poeksel 20 mei 2019 om 19:19

Ben je serieus, Remys?!

Polleke 20 mei 2019 om 18:25

We slepen ons verder omdat het nu eenmaal besloten is dat het 3 volle weken moet duren….verlos ons van die zoveelste zoutloze vertoning waarin de enige opwinding komt van een onregelmatige sprint of /en waarin bij 2 regendruppels geroepen gaat worden om te neutraliseren…1 week inleveren aub., en ja, ook die andere twee….

Veloburto 20 mei 2019 om 19:17

Oneens, een grote ronde moet 3 weken duren. Maar ze kunnen allicht een voorbeeld nemen aan de Vuelta. Bijna elke dag actie

Robbert 20 mei 2019 om 19:49

Oneens, er zijn altijd saaie (sprint)etappes geweest. Er zijn saaie etappes die niet saai blijken- en er zijn prachtig uitgetekende etappes die saai blijken…

Voordeel van de Tour is dat radio Tour erbij is. Maakt het allemaal wat leuker…. de hele sfeer.

Over de komende bergen gesproken…
https://www.ad.nl/dossier-giro-d-italia/dik-pak-sneeuw-bedreigt-zware-bergritten-in-de-giro~a4b4e276/

Mr10B 21 mei 2019 om 08:23

Oneens, ben je vergeten hoe schitterend vorig jaar de laatste paar dagen waren met het instorten van oa Yates en Pinot. Dat gebeurt niet meer als de grote rondes max 2 weken zijn.

Covadonga 20 mei 2019 om 19:33

Overgangsrit???

In de Tour staat dat voor een heuvelachtige rit die na een week sprinten de bergen aankondigt.

Dit is een van de weinige kansen voor Mareckzo. Hij zal wel, samen met Nizzolo, op 500m voor de finish op kop zitten en 11e worden.

Jungle Man 20 mei 2019 om 20:07

Ik sla wederom deze etappe over

Covadonga 20 mei 2019 om 20:20

Ik ook, ik werk …

thijs1984 20 mei 2019 om 21:53

Hopelijk de 1e van 4 rustdagen voor de ploeggenoten van Roglic, want daarna hebben ze de energie nog hard nodig.
Conti moet etappe 12 nog kunnen overleven en 13 ook tot de slotklim, dus dan hoeft Tjv pas vanaf etappe 14 aan de bak.

Tinus1984 21 mei 2019 om 09:01

Of conti nog keer mee laten gaan in de vlucht. Kijken of andere ploegen dan meewerken

Treenert 20 mei 2019 om 23:44

4,16% stemt op Jakub Mareczko
Wie dan en waarom, toch niet beïnvloed vanwege dit artikel of toch stiekem wel? ;)

Retro Lex 21 mei 2019 om 12:27

Kartsen Kroon heeft onlangs nog vertelt hoe Marezko zou kunnen winnen. 1 Niet te lang. 2 Geen enkele klim of verhoging. 3 Weinig wind ( of wind mee ) 4 Zonnig, dus geen regen.
Kortom uitgelezen kans dus. ( en hij zit niet in mijn poultje, Cimolai wel )

martini151 21 mei 2019 om 12:53

18x Etappe Tour of Taihu Lake (’18, ’17, ’16, ’15)
2x GC Tour of Taihu Lake (’17, ’15)
7x Etappe Tour of Hainan (’18, ’17, ’15)
3x Etappe Tour of Qinghai Lake (’16)
3x Etappe Le Tour de Langkawi (’17, ’16)
2x Etappe Presidential Cycling Tour of Turkey (’16)
2x Etappe Sharjah Tour (’18)
6x Etappe Tour du Maroc (’18)
Etappe Settimana Internazionale Coppi e Bartali (’16)
Etappe Tour de San Luis (’16)

Zo’n indrukwekkende erelijst, lijkt mij genoeg reden.

Merlinappa 21 mei 2019 om 09:06

Kans op waaiers met de wind schuin van achter?

ThorHushovd 21 mei 2019 om 09:11

Een goed gesprek met jezelf is nooit mis!

Stoempen 21 mei 2019 om 09:15

Alleen niet meer dan windkracht 2, dat worden echt geen waaiers.

Merlinappa 21 mei 2019 om 09:17

Haha, zat zelf niet op te letten. Vóór Bologna staat bft 3/4 gunstig, maar vrees dat dat te vroeg in de etappe is. Al weet je maar nooit!

Wheely 21 mei 2019 om 12:17

Maken ze er een extra rustdag van of gaat zo’n korte rit juist voor verrassingen zorgen? Ik heb zomaar het gevoel dat vandaag het kijken waard wordt…

Retro Lex 21 mei 2019 om 13:04

Nee dit is verkapte rustdag. Renners zitten half te slapen op de fiets. Dus reken maar op een suffe valpartij bij de bevoorrading

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.