Giro 2019: Voorbeschouwing glooiende rit naar Frascati

Giro 2019: Voorbeschouwing glooiende rit naar Frascati
dinsdag 14 mei 2019 om 08:00

Nadat het nu tweemaal voor de pure sprinters is geweest met Pascal Ackermann en Fernando Gaviria – na een jurybesluit – als winnaars, krijgen in de vierde etappe van Orbetello naar Frascati de sterkere sprinters en puncheurs een kans op een eerste etappeoverwinning. WielerFlits blikt vooruit op de favorieten voor deze etappe.

Parcours

De Giro d’Italia kiest voor een lange aanloop richting de echte bergen, maar toch is het vandaag opletten geblazen voor de klassementsrenners. Ook in deze rit staan er de nodige bergjes op het menu, ditmaal is de aankomst een behoorlijk stuk pittiger dan de voorbije etappes. De renners verzamelen zich in Orbetello, al is het dit keer voor de start van de etappe. Al snel volgt met de Manciano de eerste helling van de dag. Hierna gaat het over glooiende wegen naar de Vertralla, met zijn top op 294 meter hoogte. We bevinden ons inmiddels in de regio Lazio.

We zijn dan al ruim honderd kilometer onderweg, maar nog niet eens halverwege. De vierde etappe is namelijk 237 kilometer lang, waardoor het de lengte heeft van een mini-klassieker. We zullen waarschijnlijk ook een klassiekercoureur als winnaar krijgen, gezien de oplopende slotkilometers. Maar eerst is het nog tijd voor de Mentana, een niet gecategoriseerd klimmetje. Na de tweede tussensprint is het nog goed vijftig kilometer tot Frascati, waar de aankomststreep is getrokken.

In de finale kunnen de renners Rome bijna aanraken, maar de karavaan finisht zo’n dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De finishboog staat dus in Frascati, niet voor de eerste keer in de geschiedenis van de Giro d’Italia. Maar daarover later meer. Het belooft een spectaculaire finale te zijn, aangezien de laatste twee kilometer omhoog lopen. De renners beginnen eraan na een korte afdaling. Zie het als een springplank voor de puncheurs, die hier ongetwijfeld zullen aanvallen.

Zeker in het begin, aangezien het wegdek dan voor even stijgt aan 7%. Hierna vlakt de weg wat af, ideaal voor de sterke sprinters om zich te positioneren. We krijgen hoe dan ook een machtsspurt bergop, aangezien de laatste honderden meters stijgen aan bijna 4%. In de laatste kilometer liggen drie (flauwe) bochten. Wie hier goed zit, maakt een kans op de ritzege. Het lijkt een gedroomde aankomst voor Caleb Ewan, maar vlak ook Fernando Gaviria en Elia Viviani niet uit. Maar wellicht weet puncheur Diego Ulissi de topsprinters een hak te zetten.

De betreurde Stan Ockers werd wereldkampioen in Frascati – foto: Cor Vos

Om terug te komen op aankomstplaats Frascati. De Giro kwam er vier keer eerder aan. De Spanjaard Bernardo Ruiz was in 1955 de allereerste winnaar, gevolgd door zijn snelle landgenoot Miguel Poblet (1957), Mario Cipollini (1998) en de Duitse sprinter Robert Förster (2007). Frascati was ook ooit het decor van het wereldkampioenschap wielrennen. Het was Stan Ockers die in 1955 naar de wereldtitel wist te soleren. Een jaar later overleed de Belg na een valpartij op de piste van het Antwerpse sportpaleis.

Eerdere winnaars in flag-it Frascati
1955: flag-es Bernardo Ruiz
1957: flag-es Miguel Poblet
1998: flag-it Mario Cipollini
2007: flag-de Robert Förster


Start: 11.30 uur in Orbetello
Finish: 16.57-17.32 uur in Frascati


Favorieten

foto: Cor Vos

Met een steile finishstrook vindt Caleb Ewan in Frascati een finish naar zijn hand. De rappe Australiër van Lotto Soudal klopte dit jaar menig puncheur van formaat op de Hatta Dam tijdens de allereerste UAE Tour. Daarnaast liet hij zich ook in de Tour Down Under en de Ronde van Turkije zien op hellende finishes. De twee kilometer aan 4,4% die hem vandaag te wachten staan, zou hij zonder meer als een van de besten aan moeten kunnen.

Twee kilometer aan 4,4% gemiddeld zou voor de wat meer allround sprinters geen probleem moeten zijn. In tegenstelling tot landgenoot Jakub Mareczko, maakt Elia Viviani zeker een kans in Frascati. De ontketende Italiaan van Deceuninck-Quick-Step won veertien keer in de laatste 365 dagen en is erop gebrand om zijn Italiaanse driekleur eer aan te doen met minimaal een ritzege in de Giro d’Italia van dit jaar. Zeker gezien zijn veel besproken declassering na de derde etappe.

foto: Cor Vos

Fernando Gaviria werd de voorbije dagen perfect naar de sprint gepiloteerd door zijn ploeggenoten, maar hij wist nog niet een keer het zegegebaar te maken. Hij won maandag weliswaar, maar dat was dus na een jurybesluit. Naar eigen zeggen moet de Colombiaan nog iets in de ronde groeien omdat hij voor langere tijd niet meer gekoerst heeft. Met ploeggenoot Diego Ulissi als mogelijke afleidingsmanoeuvre en Simone Consonni als lead out lijkt het bij UAE Emirates wel goed te zitten.

Diezelfde Ulissi vindt in Frascati een uitgelezen kans om een zevende ritzege in de Giro d’Italia te boeken. De puncheur won in 2015 in Fiuggi al eens op een ongeveer gelijke aankomst, maar toen was de aanloop iets zwaarder. Gezien zijn huidige vorm – derde op de Muur van Huy in de Waalse Pijl en zijn redelijk goede openingstijdrit van afgelopen zaterdag – zou hij zo maar eens uit kunnen pakken. Kan Ulissi de sprinters voorblijven?

Een renner die op eenzelfde koersverloop hoopt als de kleine Italiaan, is zonder twijfel landgenoot Enrico Battaglin. De renner van Katusha-Alpecin leeft altijd op tijdens ‘zijn’ Giro d’Italia en won er vorig jaar zelfs nog een echte puncheursrit. Daarnaast was hij er destijds meerdere malen nog dichtbij. Ook dit jaar moet dat lukken. Battaglin kwam in de rit van maandag weliswaar ten val in de finale, maar de schade lijkt mee te vallen. Zijn ploeg meldt dat hij enkel schaafwonden heeft en sowieso zal starten.

foto: Cor Vos

Iets wat menig wielervolger niet snel zal vergeten, zijn de prestaties van Arnaud Démare in Parijs-Nice de voorbije edities. In 2017 won hij op indrukwekkende wijze een sprint-á-deux met Julian Alaphilippe op een aankomst die de renner van Deceuninck-Quick-Step beter zou moeten liggen. In 2018 was hij wederom menig puncheur de baas in de openingsrit naar Meudon. Dit jaar toonde Démare zich nog niet echt nadrukkelijk, maar tijdens de twee massasprints de voorbije dagen deed hij mee van voren.

Van Pascal Ackermann weten we nog niet heel goed wat we moeten verwachten in een puncheursrit in een etappekoers, daar de Duitser zich voornamelijk heeft getoond in eendagskoersen. Zijn presteren deze Giro d’Italia tot dusver en een vierde plaats vorig jaar in de lastige vijfde rit in de Ronde van Polen maken van Ackermann toch wel een zeer gevaarlijke klant in Frascati. Of de sterke Duitser weet te overleven, moet echter blijken. Lukt hem dat, dan is hij een heel gevaarlijke klant.

Ryan Gibbons en Davide Cimolai zijn beide sterke sprinters die in prima vorm zijn. Daar waar Gibbons zijn piek vooral in de eerste maanden van het seizoen lag, toont Cimolai zich nadrukkelijk vaker naarmate de Giro dichterbij komt. Zo wist hij tweemaal te winnen in de Vuelta a Castilla y Leon en werd hij bovendien vierde in Eschborn-Frankfurt. Lastige koersen, waarin de Italiaan van Israel Cycling Academy liet zien dit aan te kunnen. Zuid-Afrikaan Gibbons komt ook beter tot zijn recht in zo’n finale, dan in een massaspurt op pure snelheid.

foto: Cor Vos

Gezien de enorme uithaal van leider Primož Roglič in de openingstijdrit, zullen andere klassementsrenner aan moeten vallen om tijd terug te pakken op de Sloveen. Met de korte afdaling die voorafgaat aan de laatste twee kilometer, lijkt dit een uitgelezen kans voor Vincenzo Nibali om zich in het diepe te gooien op weg naar ritsucces. Lo Squalo deed het al eerder en zal het nog vaker gaan doen. Waarom niet richting Frascati waar hij kan etaleren dat hij over zijn beste vorm beschikt?

Naast de eerder genoemde (heuvel)sprinters brengt Italië nog een stuk meer rappe mannen aan de start. Zo kunnen onder meer Manuel Belletti, Kristian Sbaragli, Marco Canola, Nicola Bagioli, Matteo Moschetti en Enrico Gasparotto een prima stukje heuvelop sprinten. Ook Jay McCarthy en Marco Haller zouden op basis van eerder behaalde resultaten kort kunnen eindigen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Elia Viviani, Fernando Gaviria
** Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Arnaud Démare
* Ryan Gibbons, Davide Cimolai, Pascal Ackermann, Vincenzo Nibali

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Behoudens het aangename zonnetje in de openingstijdrit in Bologna, zijn de weergoden de Giro d’Italia nog niet heel goed gezind. Zondag was het een grauwe dag en maandag stond er behoorlijk veel wind. Dinsdag is er dan weer kans op een aantal regenbuien. Het is grotendeels bewolkt, met slechts af en toe ruimte voor de zon. Het kwik stijgt tot 19 graden Celsius in de middaguren. Eurosport is er al vroeg bij. De liveuitzending begint morgenmiddag om 13.00 uur op het hoofdkanaal. Wil je vanaf de start helemaal niets missen? Dan kun je een uur voor de start al op WielerFlits terecht voor ons nieuwe liveblog!


Dit artikel delen:

52 Reacties

Sonsbach Allstars 13 mei 2019 om 19:05

Yates en Roglic voor de boni’s

0
hartstikkebedankt 13 mei 2019 om 19:09

Waren de slotkilometers hier niet hertekend?

0
ditisdavid 13 mei 2019 om 19:16

Ja, was oorspronkelijk vier kilometer heuvelop aan een vergelijkbaar stijgingspercentage.

0
OliverNaesen 13 mei 2019 om 19:17

Zo te zien wel, ze rijden nu met een grotere boog om Rome heen, denk wel dat het terrein in de laatste 5 a 10 km heuvelachtiger is dan dat het eerst zou zijn.

0
Random wielerliefhebber. 13 mei 2019 om 19:15

Dit is wel een van de moeilijker te voorspellen etappes… Sprinter, Klimmende Sprinter, puncheur, vluchter. Zoiets

0
bennieswift 13 mei 2019 om 19:21

Ulissi

0
Ab Normaal 13 mei 2019 om 19:26

Denk net te veel voor Viviani. Met schaafwonden lijkt het mij voor Battaglin ook niet lekker.
Ewan kan dus morgen alleen maar verliezen.

0
Zinie 13 mei 2019 om 19:27

Volgens Scorito lopen de laatate 5km op a 5%, dat is wel een wezenlijk verschil met wat hier wordt genoemd. Weet iemand welke van de 2 correct is? In het eerste geval zie ik de sprinters namelijk kans maken en in het laatste geval zal het tussen Ulissi, Yates, Roglic en dat soort mannen gaan.

0
Nick Doup 13 mei 2019 om 19:30

Het profiel dat je hier ziet van de slotkilometers is overgenomen van de Giro-website.

0
ChefSpijker 13 mei 2019 om 21:29

Aankomst was oorspronkelijk inderdaad anders, maar nu 2 km aan 4,4 procent klopt. Iets zwaarder dan Polen etappe 4 vorig jaar.

0
Onie 13 mei 2019 om 19:31

Een aantal ploegen zal het wel zo hard willen maken dat de sprinters er wel afliggen, al geef ik Ewan toch wel een redelijk kans (gezien Hatta Dam) en daarmee Moschetti dus ook wel.

0
die is ribbedebie 13 mei 2019 om 19:45

Heb ik iets gemist of kwam Moschetti niet aan sprinten toe in etappe 2 door de heuvels tijdens de rit?

0
Sauerpraum 14 mei 2019 om 00:10

Ik weet niet waar jij die informatie vandaan haalt, misschien was er iets anders aan de hand? Materiaalpech en daarna laten lopen? Ik hoop dat ie mee gaat doen voor de winst iig.

0
Sonsbach Allstars 13 mei 2019 om 19:40

Na 50km komen ze overigens door/langs Pitigliano. Prachtig stadje

0
Turtlehead 13 mei 2019 om 19:52

Het zal wel (onder)langs zijn, ligt (inderdaad schitterend) op een uitstekende rots.

0
pirazzi 13 mei 2019 om 19:47

De rit naar Hata Dam was 197 km, dit is 237 km dus dan is Ewan vermoeider. Denk meer kans voor de klassementsmannen.

0
Turtlehead 13 mei 2019 om 19:54

Denk je echt? Yates of Roglic dan. Maar ik denk t niet. De sprinters zijn gemotiveerd en nog redelijk fris, die ploegen gaan er echt wel voor en er zullen er heus wel twee of drie overblijven (naast de Ulissi’s van deze wereld).

0
Mathieu Moller 13 mei 2019 om 20:39

Ewan was vorig jaar nog 2e in Milaan-San Remo, dus die afstand zou niet per se een probleem hoeven te zijn.

0
Jacco van Stierop 13 mei 2019 om 19:53

Bergpunten te verdienen dus na 33 km koers in Manciano, Toscaans stadje waar in 1967 Massimiliano Lelli het levenslicht zag. Reed podium en won 2 etappes in de Giro van 1991, maar werd pas echt tot held verheven door eind jaren 90 in de Tour plaats te nemen in een kopgroep samen met zijn landgenoten Elli en Belli.

0
Romāns Vainšteins 13 mei 2019 om 21:40

Lelli ‘de apotheker’ toch ?

0
Lalsacien 14 mei 2019 om 08:44

@RV dat was volgens mij Massi.

0
thorsen 14 mei 2019 om 10:28

Ik was vroeger altijd fan van alle “Elli’s”

Elli, Belli, Lelli, Garzelli, Savoldelli, Fontanelli, Masciarelli

Heerlijke namen :)

0
Titaantje 13 mei 2019 om 19:56

Denk dat dit toch wat te hard zal gaan voor sommige sprinters en dat renners als Gallopin, Gavazzi, Cattaneo etc in de gaten moeten worden gehouden.

0
josi 13 mei 2019 om 20:02

Opletten geblazen voor de klassementsmannen. Aardige kans op breuken in het peloton met zo’n aankomst.

0
DylanNeymarSantos 13 mei 2019 om 20:04

Misschien dat klassementsmannen op achterstand hier al vroeg willen aanvallen, denk dat een Landa, Carapaz en Hart wel in staat moeten zijn om dat te doen. Als t een sprint wordt dan zeg ik 1. Ewan 2. Formolo 3. Roglic

0
WernerFranke 13 mei 2019 om 20:07

Finish doet me wat denken aan de tweede rit in Turkije dit jaar. Toen kwam Ewan er helemaal niet aan te pas, maar Bennett (Sam) kon als sprinter wel mee (en won). Dubbeltje op zijn kant dus.

0
Wielerfan999 13 mei 2019 om 21:22

Ewan was toen wel gevallen.

0
KimJungPoels 13 mei 2019 om 20:08

Gaat een sprint worden met de ekte ekte sprinters.

0
NCK17 13 mei 2019 om 20:17

Roglic zie ik hier wel winnen.

0
Tuubke 13 mei 2019 om 20:24

Wat een absurd lange etappes deze week. Het zal mij niet verbazen als het peloton er (al dan niet bewust, uit protest) weer een wandeletappe van maakt, net als vandaag.

0
Veloburto 13 mei 2019 om 20:36

Laatste km 4% en daarvoor stukken van 7%. Dit wordt toch geen etappe voor mannen als viviani en gaviria?

0
Jooop 13 mei 2019 om 21:00

Heet de Giro van Yates van vorig jaar misschien ook geleerd dat Roglic rijden voor de ritwinst en eventuele bon’s beter achterwege kan laten? Jammer voor de koers, maar sparen hoort er nou eenmaal bij? Of kost een aankomst als deze weinig extra’s voor een klassementsman?

0
Edwinnaar 13 mei 2019 om 21:04

Misschien iets voor Vuillermoz?

0
snoek1974 13 mei 2019 om 21:12

Is die etappe nou aangepast , want nu lijken sprinters toch de grootste kanshebbers , maar oorspronkelijk werden hier aanvallers , punchers en klassement renners genoemd.

Ga nu maar voor Ewan

0
sjoerdtjen 13 mei 2019 om 21:17

Ulissi, Battaglin of Gasparotto.
Dumoulin en Roglic inderdaad opletten, de boel zal op een lint gaan en er komen breuken…

0
Romāns Vainšteins 13 mei 2019 om 21:44

Gaat voor de vluchters zijn, inclusief een gelukkige roze-overnemer.

0
TijmenCamps 13 mei 2019 om 21:50

Raar dat Roglic niet eens genoemd wordt.

0
Jasper Bloemsma 13 mei 2019 om 22:17

Lobato wordt niet genoemd, stiekem geen kanshebber?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone