Giro 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Ceresole Reale

vrijdag 24 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing bergetappe naar Ceresole Reale

foto: Cor Vos

De klassementsrenners zijn wakker na de etappe naar Pinerolo. Op de eerste beklimming van eerste categorie in deze Giro d’Italia werd enigszins duidelijk wie goed in zijn vel zit, en wie niet. Ook zijn de intenties van Astana en Movistar glashelder: aanvallen! Dat belooft vuurwerk voor de zware bergrit met aankomst op de slotklim naar Ceresole Reale. WielerFlits blikt vooruit!


Parcours

Etappe 13 geldt als de eerste échte bergetappe in de Giro d’Italia van 2019. We hebben er meer dan een dozijn dagen op moeten wachten, maar nu is het eindelijk aan de klimgeiten. Na 196 kilometer zullen op de gloednieuwe Colle del Nivolet de maskers afvallen.

Na de rit van gisteren hebben de renners, voor het eerst deze week, geen verplaatsing moeten maken. Ze konden in Pinerolo overnachten en hebben dus een relatief rustige avond achter de rug. Hopelijk hebben ze die goed benut, want al na veertig kilometer koers volgt met de Colle del Lys de eerste van drie zware Alpenreuzen. Eigenlijk wordt deze berg nog voorafgegaan door opwarmertje Colletta di Cimiana, maar deze krijgt in het routeboek geen categorie.

De Colle del Lys is 14,85 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. Het venijn zit hem in de staart met een stukje van 14 procent in de laatste twee kilometer, maar aangezien de top zich op meer dan 150 kilometer van de aankomst bevindt, zal hier vermoedelijk een relatief rustig tempo worden aangehouden in het peloton.

Bovendien volgt er nadien een eindeloze afdaling, onderbroken door enkele korte kinkjes, richting het tweeluik waar het in deze etappe écht om draait. Na 118 kilometer vinden we de eerste tussensprint van de dag in Cuorgne. Dit is het sein dat de steile Pian del Lupo in aantocht is. Met zijn 9,4 kilometer is deze Alpenreus iets korter dan de eerste berg van de dag, maar de gemiddelde stijging van 8,7 procent zal er wel stevig inhakken. Toch krijgt deze helling slechts de tweede categorie van de organisatie. Eens op de top gekomen, moeten er nog een zestigtal kilometer worden afgelegd.

Na een stevige afdaling, volgen er nog 45 oplopende kilometers richting de aankomst aan het Lago Serrù. Tot iets voorbij de tussensprint in Locana valt de stijgingsgraad nog wel mee. Maar vanaf de passage op 1000 meter hoogte in Noasca – waar de renners de vallei van rivier Orco echt verlaten en de beklimming van slotklim Colle del Nivolet officieel begint – is het menens. Deze berg is gelegen in het Gran Paradiso National Park en gaat over een doodlopende weg. Een spitsvondigheidje van de organisatie van La Corsa Rosa, die de Colle del Nivolet pas voor het eerst in de geschiedenis in het parcours opneemt.

Deze twintig klimkilometers (gemiddeld aan 5,9 procent) gaan eigenlijk in twee trapjes. Eerst 8,3 lastige kilometers, met een stijging tot maximum 14 procent, tot in Ceresole Reale. Daarna volgen er vijf iets vlakkere kilometers, alvorens de laatste lastige 6 kilometer aan 8,9 procent bedwongen moeten worden. Tussen 2,5 kilometer en 500 meter van de aankomst krijgen we nog enkele bijzonder steile stroken. Het is pas in de laatste driehonderd meter dat het echt afvlakt. De renners rijden tot in Lago Serrù, wat niet eens de top is van deze bijzonder lastige, maar gloednieuwe reus.


Start: 11:30
Finish: tussen 16:50 en 17:34


Favorieten

De eerste echte bergetappe van deze Giro! En dus moeten we (nadat in Pinerolo nog de aanvallers de vrijgeleide kregen) voor het eerst naar de echte klimmers gaan kijken voor de ritwinst. Zeker ook omdat de finish op meer dan tweeduizend meter hoogte ligt. Dat zal ook een rol gaan spelen voor meerdere klimmers, die dat eventueel niet gewend zijn en daar anders op reageren.

Roglic (links) en Nibali (rechts) – foto: Cor Vos

Alle ogen zijn gericht op Primož Roglič. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma is de eerste helft van de Giro soeverein doorgekomen. Waar het bergop ging, ging Roglič als een speer. Voor hem is het vooral uitkijken naar de (vroege) aanvallen om hem heen. Diverse topfavorieten die op ruime achterstand staan, zullen de Sloveen onder vuur nemen. Dat was ook in de Pinerolo-rit al het geval. Vooral op de eerste of tweede beklimming moet Jumbo-Visma attent zijn op springplanken die vooruit gestuurd worden. Gebleken is dat Koen Bouwman, Antwan Tolhoek en Sepp Kuss niet bij machte zijn om Roglič bij te staan na een versnelling van de concurrentie. De Sloveen zelf is wel in staat om aanvallers te counteren, maar ergens houdt het op. Mocht alles tot aan Ceresole Reale bij elkaar blijven, dan behoort Rogla tot de snelste afmakers.

Miguel Ángel López is een van die renners die op achterstand staat. De Colombiaan volgt op vier minuten van Roglič en moet gaan aanvallen. In de rit naar Pinerolo liet hij, met een duo-aanval met Mikel Landa, al zien wat hij van plan was. Astana-ploegbaas Alexander Vinokourov heeft ook al gezegd dat de oorlog nog lang niet verloren is. Deze bergrit is de andermaal een kans om iets van de achterstand af te snoepen. Voordeel van Superman López is dat hij over een sterke ploeg beschikt, dat bleek op weg naar Pinerolo al. Daarnaast is voor de rasklimmer de hoogte op de slotklim in zijn voordeel.

Wie ook moet aanvallen, is Simon Yates. De Brit heeft dat ook groots aangekondigd op de rustdag. “Iedereen moet Roglič nu gaan aanvallen, dus ik zie het wel een hele agressieve koers worden als de bergen eraan komen”, zei Yates. De kopman van Mitchelton-Scott kan en mag niet stil blijven zitten als hij nog kans wil maken op de eindzege. Begint zijn jacht op Roglič hier al? Wel is het bij Yates (en alle andere favorieten) afwachten hoe zij reageren op de eerste échte bergen. Op weg naar Pinerolo oogde de Brit sterk, evenals zijn ploeggenoten Esteban Chaves en Lucas Hamilton.

Bij Movistar was het Mikel Landa die al uitsprak een verbond te willen sluiten met López en Yates. “Zij moeten eveneens aanvallen, dus wellicht kunnen ze bondgenoten worden”, zei hij daarover. Mogelijk is Landa ook in de vrijdagrit de eerste troef die de Spaanse armada vooruit stuurt in de bergen, net als op weg naar Pinerolo. Daar sloeg Movistar al de handen ineen met Astana. Blijft dat verbond intact? Ondanks de tijdwinst van Landa staat Richard Carapaz er nog beter voor. De Ecuadoriaan won al een etappe en met hem kan Movistar wachten. Van het overtal kan Movistar (met ook Andrey Amador) dus gebruikmaken.

Vincenzo Nibali – foto: Cor Vos

Wat te denken van Vincenzo Nibali? De Italiaan verblijft bij Bahrain Merida als de best of the rest achter Roglič. Zijn achterstand is minder dan twee minuten. Vooraf werd aangegeven dat de Haai van Messina nog nooit in een betere vorm aan een grote ronde begon. Hoe verteert hij de grote bergen op de dertiende dag van de Giro? Op de Montoso richting Pinerolo oogde hij attent. Nibali hoeft niet per se vroeg aan te vallen, er zijn namelijk topfavorieten die meer tijd terug moeten pakken. Wel staat Nibali altijd garant voor spektakel, vooral bij een dergelijke aankomst bergop.

En dan Bauke Mollema. De Nederlandse kopman van Trek-Segafredo sloop redelijk geruisloos de top van het klassement binnen, mede door een ijzersterke tijdrit in San Marino. Hij klom daar als in zijn beste dagen, dus met de vorm van Mollema zit het wel goed. De coureur uit Zuidhorn kan op zijn eigen manier afzien en zijn collega’s blijven volgen. Op weg naar Pinerolo was er toch een kritiek momentje, toen hij vlak voor de top van de zware klim moest lossen. Hij gaf aan dat hij zich kort daarna wel weer beter voelde. Met welk gevoel gaat hij richting de vrijdagetappe?

Bij BORA-hansgrohe beschikte men over een tweetal in de top van het klassement: Rafal Majka gaf op weg naar Pinerolo zijn visitekaartje af, terwijl thuisrijder Davide Formolo teleurstelde. Majka reed redelijk onopvallend rond, maar was bergop toch een van de sterksten richting Pinerolo. Met Formolo kan de Duitse formatie nu gaan aanvallen, omdat hij bijna twee minuten verloor in Pinerolo. Door de ritzeges van Pascal Ackermann en Cesare Benedetti is er geen druk bij BORA-hansgrohe. Elk succes van Majka of Formolo zal aanvoelen als een bonus.

Pavel Sivakov, uiterst rechts – foto: Cor Vos

Pavel Sivakov toonde in zijn eerste bergrit in een grote ronde aan een terechte kopman te zijn bij Team Ineos. De jonge Rus bleef ogenschijnlijk makkelijk bij de favorietengroep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ploegmaat Tao Geoghegan Hart. Trekt Sivakov die lijn door? Voor Bob Jungels lijkt het klassement al gedaan, nog voor het hooggebergte moet komen. Dat geldt nog niet voor Ilnur Zakarin, die wel aan het elastiek hing na de zware klim richting Pinerolo. Bij EF Education First zijn Hugh Carthy en Tanel Kangert de beste klimmers. De Brit kreeg na de rit naar Pinerolo dan ook de jongerentrui omgehangen. Geeft hem dat vleugels? Kangert bleef knap overeind in de favorietengroep.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Primož Roglič, Simon Yates
** Rafal Majka, Vincenzo Nibali, Mikel Landa
* Richard Carapaz, Pavel Sivakov, Tanel Kangert, Bauke Mollema

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)Wie wint etappe 13 van de Giro 2019?

  • Miguel Angel Lopez 5.50
  • Simon Yates 8.25
  • Mikel Landa 11.25


Weer en TV

Bij de start in Pinerolo is het 21 graden Celsius onder een licht wolkendek. Van wind is geen sprake op dat moment. Aan de finish op ruim tweeduizend meter hoogte is de temperatuur ongeveer 13 graden. De live-uitzending van Eurosport begint om 13.15 uur.


Dit artikel delen:

44 Reacties

Stelvio-fan 23 mei 2019 om 19:19

De Colle del Nivolet is echt één van de mooiste klimmen op aarde denk ik. Ze zullen ook een 3 km lange tunnel inrijden, ben benieuwd of ze daar TV hebben

ditisdavid 23 mei 2019 om 20:55

Ze rijden om de tunnel heen over de oude, opnieuw geasfalteerde weg.

adelaarvanantwerpen 23 mei 2019 om 19:20

Ik zou carapaz op dit moment meer sterren geven. Voor mij is hij morgen zelf topfavoriet.
Mijn sterren zijn dan
**** Carapaz
*** Majka, Roglic en Nibali
** Lopez en Yates
* Sivakov, Chaves en Landa
En dan de outsiders mollema, zakarin, pozzovivo, carthy en Kangert

tvm 23 mei 2019 om 19:21

Mocht ik van Landa, Lopez en Yates zijn zou ik morgen maar (weer) vuurwerk maken, aangezien de kans steeds groter wordt dat de Gavia geschrapt gaat worden als ik de weerberichten volg. Heeft iemand al een idee welke berg in plaats van deze zal komen bij een evt. uitval van de Gavia? De Mortirolo doen ze in ieder geval geen twee keer.

iambeeblebrox 23 mei 2019 om 19:58

edit wf: niet doen

Bertvd 23 mei 2019 om 19:33

Niks voor vluchters. Deze is voor de matadoren. Ik verwacht er een die iets verder afstaat inmiddels. Landa, MAL of yates

Titaantje 23 mei 2019 om 23:02

Qua ritprofiel wel, maar geen van de ploegen lijkt echt gretig om achter aanvallers aan te rijden, dus het kunnen zomaar weer de vroege vluchters worden.

rennerske 23 mei 2019 om 19:46

Benieuwd wie morgen voor Roglic de kastanjes uit het vuur gaan slepen.

mus van de maasstad 23 mei 2019 om 19:54

Gewoon primoz zelf

Glorious 23 mei 2019 om 19:55

Jumbo moet echt nadenken om iemand mee te sturen in een ontsnapping, van Emden Martens, Leezer bv. Altijd iemand die later weer kan aansluiten bij Roglic, terwijl de betere klimmers al zolang mogelijk bij Roglic blijven.

Duh 23 mei 2019 om 20:22

Wellicht dat ze Roglic al op de eerste klim willen isoleren, dan kan Jumbo maar beter iemand in de vroege vlucht zetten voor het middenstuk, dan is ie na klim 2 alsnog geïsoleerd, maar da’s bijna niet te voorkomen bij dit scenario.

F4L 24 mei 2019 om 08:42

Maar als je hem wilt isoleren, moet je dusdanig hard rijden op die eerste klim dat ik niet verwacht dat er dan nog een groep vooruit is.

Tuubke 23 mei 2019 om 20:31

Weet je wat, ik tip eens een outsider. Oomen, als overblijver uit de vroege vlucht, die kan aanpikken als de grote jongens langskomen. Ik had de indruk dat hij vandaag redelijk zuinig reed, misschien heeft hij zich wel gespaard (voor zover dat mogelijk is).

Romāns Vainšteins 23 mei 2019 om 22:11

Oomen gaat de grote jongens dan gewoon voorbij zien stormen en als ie al kan aanpikken wint hij de sprint niet omdat hij zowel niet kan sprinten als dat hij dan op apegapen ligt. Als je Oomen noemt moet dan vanuit het scenario > flinke vlucht uiteindelijk de beste klimmer > gaan. Itt de Conti/Masnada etappe is dit veel meer een profiel voor zijn type renner om voor een rit te gaan.

Om die reden verwacht ik hem morgen ook in de vluchtgroep.

Titaantje 23 mei 2019 om 20:41

De kans dat Kangert deze rit wint, en ik ben fan dus graag!, is natuurlijk kleiner dan dat een outsider aanvaller als Cattaneo of Masnada ofzo wint.

fransvanrooij 23 mei 2019 om 20:42

Gezien de uitslag van vandaag moeten Bouwman en Tolhoek mee kunnen met de eerste dertig, veertig man van dit peloton. Dan moet je dus wel heel hard omhoog rijden, wil je Roglic na de eerste berg geïsoleerd hebben. En dan zit een aantal andere kopmannen ook met weinig of geen steun. Kuss en of Martens mee met de vlucht van de dag zou mooi zijn, dan heb je na berg 2 tenminste nog iemand in steun.

Jacco van Stierop 23 mei 2019 om 20:58

Het peloton op weg dus naar het paradijs. De rit eindigt bij het Lago Serrù maar als je de weg omhoog volgt ga je richting de Gran Paradiso, met 4061 meter de hoogste berg binnen de Italiaanse grenzen.
Na 10 km rijden de renners door Cumiana, geboorteplaats van Francesco Camusso, bijgenaamd ‘de gems van Cumiana’, winnaar van de Giro van 1931, het jaar waarin de roze trui werd geïntroduceerd. Het zou zijn enige Giro-winst blijven. Maakte het in 1934 Learco Guerra nog verdraaid lastig, maar bleef in eindpunt Milaan hangen op 51 seconden.
Vervolgens dus de Colle del Lys, vorig jaar voor het eerst opgenomen in de Giro en beklommen vanaf de noordkant. Het was de eerste col van die vermaarde 19e etappe met de lange solo van Froome. Nu bereikt men de top vanaf de lastiger zuidkant. In de afdaling scheert men door Viù, dat het eindstation zal zijn van de 2e etappe van de komende Giro Donne, als de dames vanaf de noordkant komen.

Edjahh 23 mei 2019 om 22:40

@jacco Kerel waar haal je die stukkies elke keer weg, ik geniet met teugen. Waarom pikt de redactie jou niet op :)

Covadonga 23 mei 2019 om 23:05

Ja, dat zou idd wel een spitsvondigheidje zijn.

@jacco
Er is een aantal hogere plekken in Italie te vinden, maar de massieven waartoe die behoren liggen niet geheel op Italiaans grondgebied. Dat zul je wel bedoelen, toch?

Jacco van Stierop 23 mei 2019 om 23:48

Ja, er zijn een paar hogere bergen (de Monte Bianco bijvoorbeeld) maar die liggen allemaal op de grens met Frankrijk of Zwitserland, de Gran Paradiso ligt helemaal op Italiaans grondgebied.

Sunrider 24 mei 2019 om 00:21

Heel leuk om jouw bijdragen te lezen Jacco, informatief en in prima Nederlands. Ga zo door.

Wildebert 24 mei 2019 om 08:00

De prettige (sfeer)verhaaltjes van Jacco zijn van de buitencategorie. Hulde!

Poeksel 24 mei 2019 om 10:36

En vanmiddag vast weer te horen op Eurosport :)

mus van de maasstad 23 mei 2019 om 21:34

Morgen iedereen met de billen bloot. Morgen ochtend hard doorwerken zodat ik in de middag lekker de koers kan volgen op kantoor

Samlambeej 23 mei 2019 om 22:24

Go @mus !

xistnc 24 mei 2019 om 10:23

Lig je op schema, musje?

jp.vanoosterhout 23 mei 2019 om 21:43

bora gaat gewoon weer winnen met majka !

west 23 mei 2019 om 22:11

Martens en Kuss mee met de vroege vlucht, Tolhoek en Bouwman zo lang mogelijk bij Roglic niet laten werken.

koos verrek 23 mei 2019 om 22:55

Potverdikkie hier gaat echt beginne, effe zien wie voorop gestuurd wordt en of ie rogla al snel wille isoleren, mss al op de lys. Word knalle ! #zinin

hartstikkebedankt 23 mei 2019 om 23:13

We dachten in de chat dat je ergens in de kerkers was opgeborgen maar kennelijk ben je er nog of weer. Ik verwacht pas vanaf de 2e col vuurwerk.

Veloburto 24 mei 2019 om 09:44

he koossie alles goed wordt mooi morgen!

heldenepos 23 mei 2019 om 23:13

Esteban Chavez !

Jori 24 mei 2019 om 00:17

wie?

Yob 23 mei 2019 om 23:18

Ivan Sosa vanuit de vroege vlucht, hoop ik. Hij heeft zich gespaard tot de bergen en deed vandaag al goed mee, ook al verdedigt hij geen klassement. Hopelijk moet hij niet zorgen voor Sivakov.

Sunrider 23 mei 2019 om 23:47

Deze Colle del Nivolet zou Roglic goed moeten liggen. Ik vermoed dat hij deze rit zonder problemen door komt als hij van tegenslag gevrijwaard blijft.

madeinstars 24 mei 2019 om 07:55

Het gevaar voor Roglic zit hem in die vlakke vijf kilometers tijdens de slotklim. Daar op aanvallen reageren zal veel energie kosten. Hij heeft gelukkig het voordeel dat hij in eertse instantie alleen maar op Nibali hoeft te reageren. Op de rest is zijn buffer aanzienlijk.

Fort 24 mei 2019 om 08:48

Ik zie Rogla zelf ook nog wel de druk erop zetten wanneer hij ziet dat andere er niet lekker in zitten en hij zichzelf top voelt en niet te vroeg natuurlijk. De aanval is de beste verdediging toch? Altijd tijd pakken wanneer dit kan. Kun je later nog eens spijt van krijgen wanneer je het niet gedaan hebt..

roveroog 24 mei 2019 om 08:50

Ik kan niet wachten. Ik had deze rit liever zaterdag of zondag gezien. Vandaag zullen toch veel mensen moeten werken tijdens deze eerste bergetappe met aankomst bergop.

nostradaanus 24 mei 2019 om 08:57

De etappes van zaterdag en zondag beloven qua profiel ook vuurwerk op te leveren. En grote kans dat dan Roglic in t roze rijdt, benieuwd of hij en zijn ploeg de boel gecontroleerd kunnen houden – ik denk van niet..

assen 24 mei 2019 om 08:57

Roglic isoleren terwijl je zelf nog met minstens twee kopmannen zit en dan proberen af te maken.

Als TJV zijnde zou je daar rekening mee moeten proberen te houden. Dus niet met zijn allen bij Roglic proberen te blijven, want je wordt er toch afgereden als het hard bergop gaat. Een hardrijder meesturen in de vroege vlucht zodat je in ieder geval 1 of 2 mannen hebt die na de eerste en misschien de tweede col kunnen helpen, indien nodig. … Als ik TJV dit niet zie proberen, dan hoop ik dat het plannetje van Astana en Movistar en evt Michelton lukt, want dan verdient de aanvallende ploeg te worden beloond.

Jean Dumas 24 mei 2019 om 09:21

Ik denk dat Astana op de voorlaatste klim al gaat proberen Roglic te isoleren. Vandaag is echt een belangrijke dag. Als het koers is geweest gaat die slotklim echt een slagveld vormen. Bilbao en Izagirre eindigden gisteren op 18 minuten, die worden volledig opgeofferd voor Lopez.

ghostwriter 24 mei 2019 om 10:25

Door de grote buffer die Roglic heeft is het een stuk moeilijker om hem (zolang hij geen mechanische pech krijgt en niet valt) tactisch in de problemen te brengen. Hij moet in zijn eigen tempo de beklimmingen op rijden want dan zal een mogelijke voorsprong van concurrenten sowieso beperkt blijven.

HennieK 24 mei 2019 om 10:58

Stap 1: Isoleer Roglic (niet moeilijk, gezien de zwakte van zijn overgebleven ondersteuning elke berg is genoeg)
Stap 2. Los hem voor de top (zal heel wat moeilijker worden, maar wie weet, met om beurten aanvallen)
Stap 3. Zorg dat je zelf steun hebt in een lang vlak stuk naar de eindklim waar Roglic het zelf moet opknappen (mannetje vooruit bijvoorbeeld)

Stap 3 wordt moeilijk in deze etappe lijkt me, als ik naar het profiel kijk, geen lange vlakke vallei na de afdaling van de voorlaatste klim, maar meteen weer omhoog.

Headlines

Materiaalzone

Populair