Giro 2019: Voorbeschouwing Favorieten Algemeen Klassement
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 11 mei 2019 om 07:00

Giro 2019: Voorbeschouwing Favorieten Algemeen Klassement

Onze serie Giro-voorbeschouwingen sluiten we traditioneel af met een vooruitblik op de kanshebbers op de eindzege. Wie zijn de favorieten voor het algemeen klassement van deze 102de Giro d’ Italia? We zetten de voornaamste gegadigden om na een drie weken durende strijd de felbegeerde roze trui mee naar huis te nemen op een rij.

[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de Giro d’Italia 2019?”]

[/toto]


Historie

De kleur roze is al sinds mensenheugenis verbonden aan de Giro. Dat de leiderstrui roze kleurt wegens het gegeven dat de organiserende krant La Gazzetta dello Sport op roze papier gedrukt wordt, is een anekdote die bij menig wielerkenner bekend is. Dat bij de eerste editie in 1909 de sportkrant nog op groen papier gedrukt werd, is minder bekend. Toen die kleur tijdens de tweede week niet voorhanden bleek, werd overgestapt op roze.

Het duurde nog tot 1931 voordat de leider in het algemeen klassement een roze trui uitgereikt kreeg. In de jaren dertig was de kleur een doorn in het oog van dictator Mussolini, die de onmannelijke kleur betitelde als ‘de kleur van vrouwenondergoed’. Door de jaren heen droegen echter talloze (met name Italiaanse) campionissimi zoals Fausto Coppi, Gino Bartali, Felice Gimondi, ‘Checco’ Moser, ‘Beppe’ Saronni en Marco Pantani het roze met trots.

Marco Pantani won de Giro in 1998 – foto: Cor Vos

Dat de erelijst gedomineerd wordt door Italianen, mag geen verrassing heten. Maar liefst 69 van de 101 verreden edities kenden een Italiaanse eindwinnaar. De Zwitser Hugo Koblet was in 1950 de eerste winnaar die niet uit Italië kwam. Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx wonnen de Giro ieder vijf keer en zijn daarmee gedeeld recordhouder.

Vorig jaar werd de strijd om de eindzege beslist in de veelbesproken koninginnenrit over onder meer de Colle delle Finestre. Na dertien ritten in het roze zakte klassementsleider Simon Yates twee dagen voor het einde door het ijs. De tot dan teleurstellende Chris Froome greep met een lange ontsnapping van tachtig kilometer de macht en zou het roze tot in Rome met succes verdedigen. Het betekende zijn derde eindzege in een grote ronde op rij.

Laatste tien eindwinnaars Giro d’Italia
2018: flag-gb Chris Froome
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-it Vincenzo Nibali
2015: flag-es Alberto Contador
2014: flag-co Nairo Quintana
2013: flag-it Vincenzo Nibali
2012: flag-ca Ryder Hesjedal
2011: flag-it Michele Scarponi
2010: flag-it Ivan Basso
2009: flag-ru Denis Menchov


Favorieten Giro 2019

Eindzeges in grote rondes zijn doorgaans weggelegd voor veelzijdige allrounders. Een kanshebber op de eindzege dient een degelijke tijdrit te kunnen rijden en een bovengemiddeld goede klimmer te zijn. Daarnaast kan de ondersteuning van een stel sterke ploeggenoten de doorslag geven. Deze editie zijn de capaciteiten tegen de klok extra belangrijk, vanwege het toegenomen aantal tijdritkilometers (60 ten opzichte van 43,9 vorig jaar).

Verruilt Roglič geel-zwart voor roze? – foto: Cor Vos

Na zijn imponerende optreden in de Ronde van Romandië, kunnen we niet anders dan het favorietenlijstje beginnen met Primož Roglič. De 29-jarige Sloveen is dit seizoen oppermachtig in rittenkoersen van een week. Iedere meerdaagse wedstrijd waar hij dit seizoen aan de start stond, sloot hij af op de hoogste trede van het podium. Jumbo-Visma steekt niet onder stoelen of banken dat het dit jaar richting de Giro gaat met als doel om het eindklassement te winnen. De sleutelbeenbreuk van meesterknecht Robert Gesink vormde een tegenvaller voor de geel-zwarte formatie, die Roglič desalniettemin met een uitgebalanceerde selectie ondersteunt.

Bij menig wielervolger leeft echter de vraag: heeft hij niet te vroeg gepiekt? Geen onterechte kanttekening. Het komt immers niet heel vaak voor dat een renner in hetzelfde jaar zowel in Romandië als de Giro zegeviert. De laatste keer was in 1995, toen de Zwitser Tony Rominger in hetzelfde seizoen beide wedstrijden won.

Simon Yates komt met revanchegevoelens richting Italië – Foto: LaPresse

Simon Yates zal met de nodige revanchegevoelens naar Bologna afreizen. De Brit leek vorig jaar na een oppermachtig optreden in de eerste twee weken soeverein naar zijn eerste eindoverwinning in een grote ronde toe te rijden. Een fameuze inzinking tijdens de rit over de Finestre maakte een einde aan zijn roze droom. In het najaar toonde Yates met de eindoverwinning in de Vuelta dat hij wel degelijk drie weken lang op topniveau kan presteren. Het zal hem ongetwijfeld motiveren om het dit jaar ook in de Giro te laten zien.

Met gelouterde klimmers als Esteban Chaves (in 2016 nog tweede) en Mikel Nieve zit Yates in het hooggebergte waarschijnlijk niet om ondersteuning verlegen bij Mitchelton-Scott. Bovendien moeten zijn tijdritcapaciteiten niet onderschat worden. Vorig jaar hield hij zijn verlies op de erkende hardrijders binnen de perken en met een tijdritzege tijdens de jongste Parijs-Nice toonde hij aan op dit vlak stappen te hebben gemaakt. Is het genoeg om dit jaar wel het roze mee naar huis te mogen nemen?

Verovert Dumoulin opnieuw het roze? – Foto: LaPresse

Over de keuze van Tom Dumoulin om te starten in deze Giro is de afgelopen maanden veel te doen geweest. Na een tweede plek in de Tour, leek hij alles op alles te gaan zetten om de gele droom te verwezenlijken. De presentatie van het parcours van beide rondes deed hem (met hulp van het veelbesproken KPMG-rekenmodel) echter van gedachten veranderen.

Met name het aantal tijdritkilometers deze Giro maakt het parcours tot een kansrijk parcours voor Dumoulin. Zijn voorbereiding verliep echter niet van een leien dakje. Waar concurrent Roglič luitenant Gesink zag wegvallen, moet Dumoulin het deze Giro doen zonder Wilco Kelderman. In de persoon van Sam Oomen heeft Team Sunweb echter een meer dan waardige vervanger naar voren geschoven. Een nieuwe zege in La Corsa Rosa behoort tot de mogelijkheden.

Rasklimmer López is een renner om rekening mee te houden – Foto: Cor Vos

Naast de uitgesproken topfavorieten, herbergt het peloton tal van renners die een rol van betekenis zullen spelen in de strijd om een podium- of ereplek. Astana beschikt bijvoorbeeld met Miguel Ángel López over een renner die met name in het hooggebergte voor weinig renners onder hoeft te doen. De nummer drie van vorig jaar kent tot dusver een sterk 2019. De Colombiaanse rasklimmer won in februari de ronde van zijn eigen land en veroverde in maart het eindklassement van de Ronde van Catalonië. De tijdrit vormt zijn achilleshiel, dus in de zestig kilometer tegen de klok zal hij de schade moeten beperken. De Kazachstaanse formatie beschikt met Ion Izagirre over een schaduwkopman van formaat, maar ook van Pello Bilbao (zesde vorig jaar) en Dario Cataldo mag verwacht worden dat zij in het hooggebergte hun mannetje staan.

Movistar komt ondanks het afhaken van beoogd kopman Alejandro Valverde met een sterke selectie aan de start. Mikel Landa stond hier vier jaar geleden met een derde plek al eens op het podium. Bij zijn laatste deelname in 2017 won hij een bergetappe en het bergklassement. Naast Landa heeft de Spaanse telecombrigade meer renners die in het Italiaanse hooggebergte uit de voeten kunnen. Wat te denken van Richard Carapaz, de nummer vier van vorig jaar. Ook Andrey Amador (vierde in 2015) bewaart goede herinneringen aan de Giro.

Oudgediende Nibali gaat op jacht naar een derde Girozege – foto: Cor Vos

Waar de strijd om het roze in een nog niet eens zo heel ver verleden vrijwel exclusief het domein was van Italiaanse tenoren, is het anno 2019 dun bezaaid met kanshebbers van eigen bodem. Oudgediende Vincenzo Nibali mag van alle thuisrijders nog het meeste aanspraak maken op de titel van troonpretendent. De tweevoudig winnaar (2013 en 2016) bevindt zich op 34-jarige leeftijd inmiddels in de herfst van zijn carrière, maar blijft desalniettemin een renner om rekening mee te houden. Een derde plek in de Tour of the Alps toont aan dat zijn vorm er aan zit te komen. Kunnen we ons weer opmaken voor een sterke derde week? Met Domenico Pozzovivo en Damiano Caruso ziet de Siciliaanse routinier zich bovendien omringd worden door enkele betrouwbare luitenanten bij Bahrain Merida.

Het Belgische Deceuninck-Quick-Step domineerde het voorjaar, maar is van oudsher minder dominant in de grote rondes. Deze Giro mag Bob Jungels ontdekken waar zijn limieten als ronderenner liggen. Dat La Corsa Rosa hem ligt, bewees de Luxemburger al met twee top-10-noteringen in 2016 en 2017. Gezien het ijzersterke deelnemersveld dit jaar zou een evenaring van dit resultaat al een prestatie van formaat zijn.

Met Formolo en Majka beschikt BORA-hansgrohe over een ijzersterke tandem – Foto: Cor Vos

Ook BORA-hansgrohe wordt deze Giro een ploeg om rekening mee te houden. De Duitse formatie heeft met Rafal Majka en thuisrijder Davide Formolo twee renners in de gelederen die in het hooggebergte lang mee moeten kunnen. Beide renners hebben zich immers al bewezen in de Giro. Majka finishte bij al zijn drie Giro-deelnames bij de beste tien, terwijl Formolo bij zijn twee jongste deelnames als tiende finishte.

Katusha-Alpecin rekent de komende drie weken op Ilnur Zakarin. Van een renner van zijn kaliber (al drie keer top-10 in een grote ronde) mag verwacht worden dat hij een goed klassement rijdt, al ligt het gezien zijn recente prestaties niet in de lijn der verwachtingen dat hij zal meespelen om een podiumplek. Een achtste plaats in de recente Ronde van Romandië vormt desalniettemin een lichtpuntje voor de nummer vijf van 2017.

Bauke Mollema kiest dit jaar weer voor de Giro – Foto: Cor Vos

Trek-Segafredo speelt dit jaar Bauke Mollema uit. De nummer zeven van 2017 rijdt op eigen verzoek weer de Giro. De komende weken gaat hij op jacht naar een mooi klassement en een etappezege. In november verkende hij al enkele finales in de Alpen, terwijl hij na Strade Bianche al de finales van de Dolomietenritten reed. Een plek bij de beste tien moet zeker haalbaar zijn.

Dimension Data brengt met Ben O’Connor een outsider aan het vertrek. De 23-jarige Australiër liet zich vorig jaar tijdens de Giro positief opmerken. O’Connor leek op weg naar een plek bij de beste tien in het klassement, tot hij – twee dagen voor de finish in Rome – na een val in een afdaling zijn sleutelbeen brak. Dit seizoen heeft hij nog geen potten kunnen breken. Indien hij echter zijn vorm van vorig jaar weet te hervinden, zou hij hier opnieuw kunnen verrassen.

Pavel Sivakov voert een jonge Ineos-ploeg aan – Foto: Cor Vos

Team Ineos start zonder titelverdediger Chris Froome en moet improviseren na het onverwachte uitvallen van Giro-kopman Egan Bernal. Nog nooit eerder startte het in een grote ronde met een jongere selectie, wat uiteraard invloed heeft op het verwachtingspatroon. Van talenten als Tao Geoghegan Hart (24) en Iván Ramiro Sosa (21) mag immers niet verwacht worden dat zij mee gaan doen om de prijzen. Het is niet ondenkbaar dat in Pavel Sivakov (21) een toekomstig winnaar van een grote ronde huist, maar het is onwaarschijnlijk dat hij dit jaar een gooi zal doen naar de Trofeo Senza Fine. Of zorgen deze jonge supertalenten hier al voor een enorme verrassing?

[toto link=”https://rebrand.ly/toto_giro” title=”Wie wint de Giro d’Italia 2019?”]

[/toto]
Favorieten Giro 2019 volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Tom Dumoulin, Simon Yates
** Miguel Ángel López, Mikel Landa, Vincenzo Nibali
* Richard Carapaz, Bob Jungels, Rafal Majka, Ilnur Zakarin

Deelnemerslijst Giro d’Italia 2019


RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
9 mei 2019 07:25
Yates gaat winnen. Omdat we nog niet genoeg Britse gt overwinningen hebben de laatste jaren :(
9 mei 2019 07:34
Yates is in mijn ogen topfavoriet. Vorig jaar een paar maten te groot voor de rest.
Roglic en Dumoulin zijn sterk, maar twijfel of ze bergop echt mee kunnen (Dumoulin) en of ze niet te vroeg in vorm zijn (Roglic)..
Al zal Yates natuurlijk ook iets minder met zijn krachten smijten om er zo niet opnieuw doorheen te zakken.
9 mei 2019 07:51
Roglic lijkt me de voornaamste kandidaat voor de 1e roze trui, ik ben vooral benieuwd naar de gevolgen die dat zal hebben voor de koers. Ik verwacht dat Jumbo niet 3 weken lang het gewicht van de koers kan dragen, en hoop op man tegen man gevechten in de 3e week.

Edit redactie: Bedankt, aangepast.
    9 mei 2019 08:50
    Roglic zie ik als belangrijkste kanshebber voor winnen van de proloog. Maar of hij dat (al dan niet mbv zijn ploeg) kan vasthouden is voor mij zeer de vraag.
9 mei 2019 07:56
Yates en Dumoulin staan zeker wel op het podium, alleen de volgorde is nog niet duidelijk - voor de derde podiumplek zijn er heel veel kandidaten!
9 mei 2019 07:56
Kan me wel vinden in de sterrenverdeling, zou alleen Yates en Roglic omwisselen.
9 mei 2019 08:46
Ik dacht dat Baukema Tomoulin zou voorspellen 1e ex aequo Mollema en Dumoulin.
Overigens ga ik voor 1 en 2 Dumoulin en Roglic met Yates als goede derde. verslagen worden door Engelsen ben ik na gisteren wel een beetje klaar mee.
9 mei 2019 08:57
Roglic blijft ergens nog gissen hoelang hij deze vorm kan doortrekken en in hoeverre de kleine ineenstorting in de afsluitende ITT in de tour feitelijk te wijten was aan de val.

Ik heb een uitermate goed gevoel bij TD weer. Hij heeft het in de aanloop lang niet zo slecht gedaan als sommigen (waaronder hijzelf) doen vermoeden. Beter dan in 2017 zelfs qua uitslagen. Het parcours, op etappe 14 na, is toch redelijk op het lijf geschreven van TD.
9 mei 2019 09:15
Roglic moet het nog bewijzen om een grote ronde te kunnen winnen. In de Tour eindigde hij achter Froome en Dumoulin die beiden al een Giro hadden gereden, en achter Thomas die op het gebied van grote rondes ook nog niet veel had laten zien.
9 mei 2019 09:43
Blijkbaar zijn er meer mensen die Jungels een kans op de eindoverwinning toedichten dan Lopez of Carapaz.
Met alle respect maar die hele Jungels mag blij zijn als hij bij de eerste twintig eindigt.
9 mei 2019 09:58
Zie Yates niet winnen hier... te weinig aankomsten bergop. Roglic en Dumoulin gaan het uitvechten.
    9 mei 2019 11:19
    Waar heb je het over? Zowat elke bergrit eindigt bergop.
9 mei 2019 10:46
Roglic werkt langzaam naar z’n piekvorm toe voor de 3e week van deze Giro, benieuwd hoe hij zich dan verhoudt tot Tom. Yates zakt er door in week 3.
Lopez rijdt bijna altijd podium, verwacht daar ook wel wat van.
9 mei 2019 11:06
Toch even de opmerking dat men kennelijk snel went, dit had al een dikke draad met '_0_ Tom !!!' , 'Il Bello rocks!' '#TOMWINS' etc moeten zijn.
    9 mei 2019 11:27
    Wacht tot zaterdag na de tijdrit, als Il Bello de roze trui mag aantrekken ;-)
9 mei 2019 11:27
**** Dumoulin
*** Roglic, MA Lopez
** Yates, Nibali, Carapaz
* Landa, Jungels, Formolo, Bilbao
9 mei 2019 11:54
Op zich vind ik zowel Roglic als Yates leukere coureurs doch geniet Tom duidelijk de sympathy-card bij mij.

Dat ze er iets geweldigs van gaan maken !
9 mei 2019 12:29
+1
9 mei 2019 13:16
Ik hoop vooral dat het een spannende Giro wordt, zonder vervelende incidenten. Moge de beste renner winnen;-) Voorspellen heeft niet zo veel waarde, blijkt steeds weer.
9 mei 2019 13:22
Die 3e week, oh oh oh, die 3e week, wat gaat daar niet allemaal gebeuren. Wielerflits heeft denk ik de voor de hand liggende sterverdeling getoond, maar, zoals elke grote ronde, minimaal 4 van de 10 namen gaat iets tegen komen voor de 3e week, en dan komt nog die 3e week.

Dit was de sterverdeling van vorig jaar (op Aru na, een zeer behoorlijke voorspelling, op de 3e week na...):
**** Chris Froome
*** Tom Dumoulin, Fabio Aru
** Thibaut Pinot, Miguel Ángel López, Simon Yates
* Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Esteban Chaves, George Bennett
9 mei 2019 13:27
Gaat Jungels echt voor een klassement? Dacht dat hij zich meer op de klassiekers richtte dit jaar.
9 mei 2019 13:56
@lnnrt : inderdaad mooie sterverdeling toen.
Wie er dit jaar als eerste zal wegvallen/doorzakken (door toedoen van valpartijen, lekke band, waaiers, sanitaire stops of gewoon niet goed genoeg zijn) is aan ons om juist te gokken, nie waar :-)
Was het maar al zaterdag !
9 mei 2019 15:17
Redelijk eens met de sterren, al zie ik Majka, Zakarin en zeker Jungels niet zoveel uitrichten wat betreft een klassement. Carapaz zet ik daar duidelijk boven, en ik verwacht nog meer van Mollema en de Sky-youngsters dan van de eerder genoemde drie.
9 mei 2019 15:48
Ik heb Jungels en Zakarin precies om die reden buiten mijn tourpoule gehouden. Kun je idd beter Mollema of Hart nemen omdat die zich plaatsen op de explosieve aankomsten.
    10 mei 2019 00:28
    Jungels kan anders best goed aankomen hoor. Weliswaar niet in het hooggebergte, maar toch.. Ik denk dat Jungels best eens kan verrassen hier met een top 10 notering in dit veld.
    10 mei 2019 07:32
    Die eerste 2 weken zijn ideaal voor Jungels. Kan wel eens heel hoog genoteerd staan met het ingaan van de slotweek. Daar zal hij eigen tempo de hoge bergen over moeten, maar vergeet niet dat Jungels een van de renners was die Dumoulin nog kon helpen in 2017 op de voorlaatste dag.
9 mei 2019 16:43
Ik zou Majka niet te snel afschrijven; die is in vorm, misschien bergklassement?
9 mei 2019 18:30
Ben bang dat Yates zich op glibberige wijze naar het roze zal rijden. Hij pakt bergop altijd wel belangrijke tijdwinsten en zijn tijdrit is verbeterd. Op zich knap. Ben benieuwd hoe de andere teams zo’n yates willen bestrijden.
9 mei 2019 19:28
1. Roglic
2. Angel Lopez
3. Dumoulin
4. Landa
5. Nibali
6. Yates
7. Zakarin
8. Mollema
9. Ion Izagirre
10. Majka
9 mei 2019 20:17
1. Dumoulin
2. Roglic
3. Yates
4. M.A. Lopez
5. Landa
6. Mollema
7. Nibali
8. Zakarin
9. Majka
10. Carapaz

Reacties zijn gesloten.