Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Terracina

woensdag 15 mei 2019 om 10:00
Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Terracina

foto: Cor Vos

“To be, or not to be”. Als we Shakespeare mogen geloven is dat de grote vraag. Bij WielerFlits houden we ons liever bezig met andere vraagstukken. Wie de vijfde etappe van de Giro d’Italia gaat winnen, bijvoorbeeld. Over een afstand van 140 kilometer komen er sprinters in aanmerking voor de zege, maar ook een groep vluchters zou er zomaar mee vandoor kunnen gaan. To sprint, or not to sprint?

Parcours

De renners koersen over enkele serieuze beklimmingen, maar na de top van de laatste helling is het nog ruim veertig kilometer tot de aankomst. De sprintersploegen lijken dus genoeg tijd te hebben om de boel te (re)organiseren, maar je moet in de Giro d’Italia altijd met twee woorden spreken. Een voordeel voor de snelheidsduivels: de etappe is slechts 140 kilometer lang.

De etappe begint waar hij een dag eerder eindigde: Frascati. Ditmaal geen vlakke aanloop richting de eerste beklimming van de dag. Het gaat vanuit de start direct omhoog naar het plaatsje Rocca Priora, dat goed twaalfduizend inwoners telt. Goed acht kilometer klimmen aan 5%, maar toch zijn er op de top geen bergpunten te verdienen. Hetzelfde geldt voor de tweede beklimming van de dag, de Rocca di Papa. En dat is toch wel opvallend, gezien de moeilijkheidsgraad van deze klim.

Na een korte en steile afdaling bereiken de renners de voet van de Rocca di Papa. Ze dienen vervolgens vijf kilometer te klimmen aan een gemiddelde hellingsgraad van ruim 7%. Maar laat u niet foppen door het gemiddelde percentage, aangezien er uitschieters zijn tot 20%! Eenmaal op de top, moet de etappe eigenlijk nog beginnen. We zijn immers nog maar 25 kilometer onderweg. Maar goed nieuws voor de sprinters: lastiger dan dit zal het niet meer worden. Leuk om te weten is dat het WK wielrennen in 1932 finishte op de flanken van de Rocca di Papa. Het was toen de ongenaakbare Alfredo Binda die won voor eigen volk.

Alfredo Binda op een portret in zijn eigen museum – foto: Cor Vos

Maar ditmaal finishen de renners niet op de top, maar koerst men verder door de regio Lazio. Zo doorkruist het peloton het natuurgebied Parco dei Castelli Romani, wat adembenemende plaatjes zal opleveren. Na een lange afdaling komen de renners weer beneden, om vervolgens via Cisterna di Latina en Borgo Piave aan te komen in Sezze, de woonplaats van oud-renner Filippo Simeoni. Hierna volgt een klimmetje (4,3 km aan 5%) van vierde categorie, goed voor een aantal bergpunten. Deze kent na de top nog een uitloper, waarna het weer naar beneden gaat.

Mocht er dan nog sprake zijn van een compact peloton, dan kunnen we ons opmaken voor een (massa)sprint. De laatste veertig kilometer naar Terracina zijn namelijk biljartvlak. Na iets meer dan 130 kilometer passeren de renners voor de eerste maal de finish, gevolgd door een lokale ronde van ruim tien kilometer. Het belooft nog een nerveus slot te worden met in totaal acht bochten. De finish is op de via Roma… In Terracina welteverstaan, dat ligt aan de Golf van Gaeta.

Eerdere winnaars in flag-it Terracina 
1969: flag-be Eddy Merckx
1983: flag-it Guido Bontempi
2000: flag-it Ivan Quaranta

Start: 14.00 uur in Frascati
Finish: 17.01-17.21 uur in Terracina


Favorieten

In deze etappe lijken we opnieuw een blik sprinters open te mogen trekken als het gaat om de favorieten voor de dagzege. Pascal Ackermann ligt een rit als deze als gegoten. Hij kan een hellinkje overleven en daarna is hij nog altijd bijzonder rap. De winnaar van de eerste massasprint ging in Orbetello weliswaar te vroeg aan, maar hij liet daar wel weer zien dat de champagne bij hem niet zwaar is gevallen. Ook in Terracina behoort hij daarom tot de meest prominente kanshebbers.

Op overtuigende wijze won Ackermann in Fucecchio – foto: Cor Vos

Elia Viviani gaat andermaal op jacht naar de eerste Italiaanse ritzege van deze Giro. Na zijn declassering in de derde etappe zal hij er extra op gebrand zijn om nog een etappe te winnen, zeker nu het hem gisteren ook niet lukte in Frascati. Kan hij het karwei ditmaal wel op reglementaire wijze afmaken?

Dan moet Viviani vermoedelijk wel afrekenen met de Colombiaanse laagvlieger Fernando Gaviria, de man bij wie de ritzege in de schoot werd geworpen nadat de Italiaanse kampioen werd gestraft voor zijn manoeuvre op de derde dag. Je hoeft de hogere wielerschool niet te hebben afgerond om te begrijpen dat de kopman van UAE Emirates de concurrentie graag op waarde wil kloppen. In Terracina krijgt hij daar een uitgelezen kans toe.

Opnieuw een duel tussen Gaviria en Viviani? – foto: Cor Vos

Andere favorieten? Als u de Giro aandachtig heeft gevolgd kent u de namen intussen van eerdere confrontaties. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo), Giacomo Nizzolo (Dimension Data), Davide Cimolai (Israel Cycling Academy), Sacha Modolo (EF Education First) en Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) vormen een leuk groepje Italiaanse outsiders. Verder hebben we ook nog een Australische en een Franse favoriet voor u in de aanbieding.

Caleb Ewan zal namens Lotto-Soudal naar de zegebloemen proberen karren, terwijl Arnaud Démare hem namens Groupama-FDJ de loef af probeert te steken. Voor beide heren is de finish niet ideaal, maar de twee hebben kwaliteiten genoeg om de topfavorieten op een echt goede dag te verrassen. Onderweg moeten de hellingen alvast geen al te grote problemen voor ze vormen.

Démare en Ewan kunnen de rit ook zeker winnen – foto: Cor Vos

Tot slot zou ook een groep vluchters de meute kunnen voorblijven. De Italiaanse Pro-Continentale ploegen zullen ongetwijfeld weer iemand mee hebben zitten in de kopgroep van de dag. En wellicht ruiken andere aanvalslustige renners eveneens hun kans. Een omvangrijke kopgroep heeft zeker kans van slagen.

De samenwerking in deze voorste groep zal dan echter wel voorbeeldig moeten zijn en ook een tikje geluk is geen overbodige luxe. Na de heuvels lijken de sprintersploegen immers nog voldoende ruimte te hebben om gaten dicht te rijden. En toch hebben de voortvluchtigen wel degelijk een kans in dit soort etappes. Wellicht laat de speaker van dienst wel ‘Hela hola, Marco Canola’ door de luidsprekers schallen als de fugitivi aan de finish komen? Canola is één van die renners die in zo’n etappe als deze zomaar toe kan slaan. De vraag is alleen: krijgt hij daar een kans voor?

Krijgen renners van deze ploegen eens de kans om voor een ritzege te gaan? – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Fernando Gaviria
** Caleb Ewan, Arnaud Démare, Matteo Moschetti
* Giacomo Nizzolo, Davide Cimolai, Manuel Belletti, Sacha Modolo


Weer en TV

Heerlijk koersweer zal het vermoedelijk niet worden. De Italiaanse meteorologen maken gewag van een hoop bewolking en een temperatuur tussen de dertien en zestien graden boven nul. Naast zwakke tot matige wind is er kans op een spatje regen, ook al is die kans niet groot. De koers is zoals alle dagen live te zien op Eurosport. Vanaf 14.00 uur zijn de verrichtingen van de coureurs te volgen.


Dit artikel delen:

35 Reacties

Gerardv 14 mei 2019 om 19:35

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

josi 14 mei 2019 om 19:49

Een lekker begin van de etappe als je een pijnlijke knie hebt.

Jacco van Stierop 14 mei 2019 om 19:52

Deze 5e etappe is eigenlijk een verkorte versie van de ter ziele gegane koers Giro del Lazio (laatste editie in 2014 onder de naam Roma Maxima werd gewonnen door Valverde): een wedstrijd vanuit het binnenland van Lazio in zuidelijke richting naar de Thyreense kust.
Het traject tussen Rocca Priora en Rocca di Papa, in het eerste deel van deze etappe, was vaak een vast onderdeel van de Giro del Lazio. Helaas is het verlengstuk van de klim naar Rocca di Papa, de 1 km lange kasseienklim naar het 100 meter hoger gelegen Campi d’Annibale, -vaak de scherprechter in de voornoemde klassieker-, in deze etappe niet opgenomen. Hier, op 750 meter hoogte, met een uitstekend zicht op het verderop gelegen Rome, zou de Carthaagse krijgsheer Hannibal met zijn kudde olifanten een kamp opgezet hebben. Tot een aanval op de stad kwam het echter niet.

koos verrek 14 mei 2019 om 21:05

Kudde olifanten in Italië? Of had die gozer ze eerst op e boot gezet uit africa? Komop

flitsvolger 14 mei 2019 om 21:18

Hij had echt olifanten meegebracht via Spanje uit Carthago (nu Tunesië) naar de Alpen. Met de kudde zou hij de Alpen zijn overgestoken en zo per verrassing Italië zijn binnengevallen.

CarloZ 14 mei 2019 om 21:35

Mooie achtergrond Jacco :)

@Koos verrek: haha, zie in een ander topic de term pattatgeneratie langs komen. Maar nu ook blijkt 1 die volledig geen geschiedenis kent. Maar wel een grappige reactie… Laat zien hoe verrassend Hanibal was :)

Jasperdewaal11 14 mei 2019 om 22:18

Die olifanten had hij tegen de tijd dat hij in de buurt van Rome kwam niet meer tot zijn beschikking maar dit terzijde ;)

koos verrek 14 mei 2019 om 22:25

Wat was er gebeurd dan??

Romāns Vainšteins 14 mei 2019 om 22:48

1 olifant keek om in volle afdaling en de rest ging er vol op.

Sonsbach Allstars 15 mei 2019 om 07:35

Yup, nog nooit zoveel olifanten met gebroken sleutelbenen en dikke knieën gezien. De masseur van Hannibal kreeg het heel druk die avond. Vandaar ook dat die aanval op Rome er nooit kwam. De rest is geschiedenis.

Wheely 15 mei 2019 om 07:57

Gelukkig hadden ze nog een plannetje en kwamen Murdock en Face ze nog redden met het busje.

west 15 mei 2019 om 08:00

I ain’t gettin on no elephant over the alps, fool.

Ornor 15 mei 2019 om 09:35

Haha gelukkig valt er ook wel eens wat te lachen hier in de reacties

Brummel 15 mei 2019 om 11:01

lol @ RVS

Pyrrhus was trouwens al eerder dan Hannibal present in Italie met een contingent olifanten

koos1 14 mei 2019 om 20:06

Er zal een sterke kopgroep wegrijden, maar in een korte etappe als deze zullen die nooit een grote voorsprong gaan krijgen van de sprintersploegen.
Wel mooi dat de etappe zo kort is dat deze helemaal word uitgezonden, al is met een beetje pech de eerste ontsnapping als de ontsnapping die weg mag rijden en gebeurd er weinig.

koos verrek 14 mei 2019 om 21:05

Ik gok viviani

Romāns Vainšteins 14 mei 2019 om 21:13

Lekker parcours voor een snelle, felle rit.

Veloburto 14 mei 2019 om 21:36

Is dit een etappe voor thomas?

Polleke 14 mei 2019 om 23:44

Paar kansloze Johnny’s voorop…gegrepen met 7 km te gaan, valpartij, massasprint…

Angedelamontagne 15 mei 2019 om 00:02

kansloze johnny s. De Mirco en de Marco uit de cité!

Jean Dumas 15 mei 2019 om 06:30

Als Tom al start zal hij er snel uit gelost worden. Moet echt in rust herstellen zo’n kniepees. Zelfs trainen zal minimaal een week niet lukken, afhankelijk van de ernst.

DylanNeymarSantos 15 mei 2019 om 08:18

Hoezo zouden de ploegen van Demare, Ewan en Gaviria hierzo achter de kopgroep aanrijden? Dqs en bora hebben de twee snelste mannen laat die maar wat mannentjes opofferen. stuur desnoods conti, de Gendt en denz mee in de kopgroep. Anders zal t weer doodsaai worden en wint Ackermann voor Gaviria of andersom

west 15 mei 2019 om 08:31

Het rijtje gaat;

Quote:
Eerdere winnaars in Terracina
1969: Eddy Merckx
1983: Guido Bontempi
2000: Ivan Quaranta

Als we diezelfde glijdende schaal blijven volgen dan moet vandaag Mareczko of Sbaragli winnen.

Turtlehead 15 mei 2019 om 11:18

Winnaar moet daarnaast 25 jaar oud zijn om de reeks voort te zetten.

lander luypaert 15 mei 2019 om 09:00

Ik zeg
1. Gaviria
2. Viviani
3. Ackermann.

Als het een mooie kopgroep is zie ik een De Gendt, Ulissi, … ook wel winnen

Karperdrol 15 mei 2019 om 09:27

Ulissi op 44 seconden in de kopgroep?
Zie ik niet snel gebeuren.

Jori 15 mei 2019 om 10:20

Ulissi mag de roze trui prima hebben, die is geen bedreiging. Enkel de sprintersploegen willen gewoon een sprint, dus dat zal het worden. Anders hadden Frapporti of Sho al wel in het roze gereden

elrio 15 mei 2019 om 09:34

Ik verwacht op de eerste berg nog wel wat van de klassementsploegen. Met de val van Yates en Landa, zou het zomaar kunnen dat een team als Astana direct uit de start er vol opklapt om te testen hoe erg die vallen nou echt waren.

Magnus Cort Nielsen 15 mei 2019 om 09:47

Leuk al die voorbeschouwingen, maar er gaat gewoon gesprint worden. Na 130 kilometer achter Vendrame, Bagioli en Rota aangereden te hebben.

west 15 mei 2019 om 10:31

Een lokaal rondje… Dus alle mogelijkheden om nog wat podiumkandidaten uit te schakelen.

jp.vanoosterhout 15 mei 2019 om 10:43

dumoulin gaat gewoon starten,doet 4 dagen rustig.wint dan de tijdrit en 2 etappes en ook de laatste tijdrit !

Gids03 15 mei 2019 om 10:48

Ik zou het prachtig vinden .

west 15 mei 2019 om 10:54

Karsten en Jeroen hebben deze wandeletappe iig iets om over te praten…

jp.vanoosterhout 15 mei 2019 om 10:54

kijk naar froome vorig jaar !

Mr10B 15 mei 2019 om 13:07

De koers is zoals alle dagen live te zien op Eurosport. Vanaf 12.45 uur zijn de verrichtingen van de coureurs te volgen.

Bijzonder als de koers om 14. 00 begint