Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar San Giovanni Rotondo

donderdag 16 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar San Giovanni Rotondo

foto: Cor Vos

Na een dag voor de sprinters, krijgen de renners donderdag op weg naar San Giovanni Rotondo een lastiger profiel voorgeschoteld. Wordt dit een dag voor de aanvallers, of eisen de klassementsrenners toch weer de hoofdrol op?


Parcours

Het is nog een weekje wachten op de echte cols, maar het parcours van vandaag is zeker niet te onderschatten. We bevinden ons namelijk in het hart van Italië, waar het stikt van de heuveltjes. Niet gek dus dat het peloton over geaccidenteerd terrein wordt gestuurd, al telt er slechts één beklimming mee voor het bergklassement. Maar eerst vertrekken de renners vanuit Cassino, voor een etappe naar het meest zuidelijke puntje van deze Giro d’Italia. Daarover later meer.

Het peloton doet vandaag verschillende provincies aan. Vanuit Lazio gaat het richting Campanië en Molise naar Puglia, waar de renners een punt zetten achter de zesde etappe. Vanuit vertrekplaats Cassino gaat het via schitterende dorpjes als Venafro en Sant’Eusanio naar Campobasso, een bekende tussenstop voor de Giro d’Italia. Zo won ooit de grote Roger De Vlaeminck in de hoofdstad van de provincie Molise, maar ook minder bekende lieden als Vin Denson en Stephan Joho.

De renners laten Campobasso achter zich, aangezien er nog 140 kilometer op de teller staan. Het gaat via relatief vlakke wegen naar de klim van Coppa Casarinelle, al moet er na de ravitaillering nog even worden geklommen. Zie het als een opwarmertje voor de laatste dertig kilometer, die bijzonder pittig zijn. Dat komt door de Coppa Casarinelli (15 km aan 4,4%), een zeer gelijkmatige maar wel lange beklimming. De vraag is of we hier de klassementsrenners in actie zullen zien. Misschien wel op vijf kilometer van de top, wanneer het wegdek piekt aan 9%.

Na de top van de Coppa Casarinelli dalen de renners naar het plaatsje San Marco, waarna het weer – althans, voor even – omhoog gaat. Overigens ligt vlak voor het ‘klimmetje’ in San Marco de tweede tussensprint, wat voor extra chaos kan zorgen. Hierna gaat het voor een kilometer of vijf naar beneden. De streep is dan al te zien, maar de (overgebleven) renners zullen eerst nog een rondje door San Giovanni Rotondo moeten maken. De laatste zes kilometer gaan op en af, voorzien van nog wat extra bochten in de laatste drie kilometer.

Het belooft kortom een spectaculaire finish te worden, zeker omdat de coureurs via een korte afdaling beginnen aan de laatste 1500 meter, die lichtjes bergop lopen. Het is niet veel, twee tot drie procent, maar wie zijn sprint te vroeg begint in de laatste hectometers, valt geheid stil.

Finishplaats San Giovanni Rotondo is dus zoals eerder gezegd het meest zuidelijke puntje van deze Giro d’Italia. Morgen trekt de karavaan namelijk weer in noordelijke richting. Van oudsher leeft San Giovanni Rotondo – gelegen op de zuidelijke helling van de Monte Calvo – van de landbouw en de veeteelt, maar tegenwoordig is het vooral een toeristische trekpleister. Niet zo gek, gezien de schitterende vergezichten. De Giro kwam er overigens nog nooit eerder aan.

Start: 11.25 uur
Finish: 16.57-17.32 uur


Favorieten

De etappe van donderdag is vrij lastig te voorspellen. De glooiende route van de op een na langste etappe deze Giro leent zich immers voor verschillende scenario’s. De klim van tweede categorie in de slotfase lijkt voor de pure sprinters te veel van het goede, waardoor een ander type renners in aanmerking gaan komen voor de dagzege. De kans is bovendien aanwezig dat een vroege vlucht vooruit blijft.

Richard Carapaz geldt als de man in vorm – foto: Cor Vos

Richard Carapaz is donderdag een renner om in de gaten te houden. De Ecuadoriaan heeft zijn eerste overwinning deze Giro al binnen. Door slim te rijden in de finale van de rit van dinsdag, pokerde hij zich naar de dagzege. Richting San Giovanni Rotondo vindt hij opnieuw een parcours waar hij het verschil kan maken. Maar de andere kanshebbers op de zege zullen hem – zeker na dinsdag – nog nauwlettender in de gaten houden.

Diego Ulissi en zijn ploeggenoten maakten er dinsdag in de finale van de rit naar Frascati een harde koers van, maar dat resulteerde niet in een overwinning. De kopman van UAE-Emirates kon het niet af te maken, maar hij vindt hier een nieuwe kans. In deze rit krijgt de Italiaan een mogelijkheid om sportieve revanche te nemen, want ook deze finale moet hem liggen. De zesvoudig ritwinnaar in de Giro gaat namelijk goed bergop en beschikt bovendien over een sterk eindschot. Hij zal erop gebrand zijn om drie jaar na zijn zege in Asolo weer eens een Giro-rit aan zijn palmares toe te voegen.

Kan Gallopin zegevieren op deze aankomst? – foto: Cor Vos

Florian Sénéchal vormde dinsdag in de rit naar Frascati een positieve verrassing. De Fransman hield in de lastige finale knap stand en werd beloond met een vijfde plek. Aangezien hij nog binnen de twee minuten staat van leider Primož Roglič, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij al te veel vrijheid krijgt. Wanneer de ritwinst wordt beslist door een elite-groepje, liggen er voor hem echter kansen. Ook landgenoot Tony Gallopin staat nog kort in het klassement, maar vindt hier een parcours waar hij met zijn kwaliteiten het verschil kan maken.

Hoewel het koffiedik kijken is welke renners er bij een hypothetische monstervlucht van de partij zullen zijn, bieden de eerste dagen al enkele aanknopingspunten. Wanneer het tot een monsterontsnapping komt, mogen de roodhemden van Androni Giocatolli-Sidermec niet ontbreken. Mattia Cattaneo en Francesco Gavazzi staan nog relatief kort van leider Roglič, maar renners als Matteo Montaguti of Fausto Masnada hebben inmiddels al genoeg achterstand om van het peloton een vrijgeleide te krijgen.

Wordt dit een rit voor De Gendt? – Foto: Fabio Ferrari/LaPresse

Wanneer we denken aan mogelijke deelnemers in een lange vlucht, dan komt natuurlijk de naam van Thomas De Gendt in beeld. De Belgische rasaanvaller staat inmiddels op een respectabele achterstand van de rozetruidrager, waardoor eventuele aanvalspogingen waarschijnlijk wel gedoogd zullen worden door het peloton. De Gendt heeft de afgelopen jaren aangetoond over een neusje voor de juiste vlucht te beschikken, getuige een trackrecord met ritzeges in alle drie de grote rondes. In overgangsritten als deze liggen er voor hem mogelijkheden om daar een nieuwe overwinning aan toe te voegen.

Katusha-Alpecin beschikt met Enrico Battaglin over een coureur die dit werk moet aankunnen. De Italiaan was vorig jaar nog goed voor een ritzege, al beleeft hij tot dusver geen gelukkige Giro. Desalniettemin is het een naam om rekening mee te houden. Vorig jaar won hij op Sicilië immers nog de rit naar Santa Ninfa. Namens BORA-hansgrohe zou Davide Formolo hier op de voorgrond kunnen treden, al staat hij nog vrij kort in het klassement. Bij Team Sunweb is het afwachten hoe de ploeg reageert op het gegeven dat kopman Tom Dumoulin de strijd heeft moeten staken. Het biedt wellicht andere renners zoals luitenant Sam Oomen de mogelijkheid om eens voor eigen kans te mogen gaan.

Zet Ciccone zijn bergtrui extra in de verf? – foto: Cor Vos

De rit naar San Giovanni Rotondo gaat over verschillende hindernissen, maar enkel op de top van de laatste beklimming zijn punten te verdienen. Het wordt daarom interessant om te zien wat Giulio Ciccone gaat doen. De drager van de blauwe bergtrui koos al voor de aanval in de tweede en de vijfde rit en heeft de ambitie om vrijdag in de bergtrui door zijn woonplaats Chieti te rijden. Mathematisch is hij zeker van een extra dag in de bergtrui. Er zijn immers donderdag slechts 15 punten te verdienen terwijl zijn voorsprong 18 punten bedraagt. Door als eerste boven te komen op de enige gecategoriseerde klim, zou hij echter zijn voorsprong mooi kunnen uitbreiden.

Mochten eventuele vluchters niet al te veel ruimte krijgen, dan is het aannemelijk dat de klassementsrenners een rol van betekenis gaan spelen. Primož Roglič toonde zich tijdens de eerste dagen de sterkste renner onder de klassementsrenners. Indien een klein groepje elite-renners om de winst gaat strijden, dan is de kans aanwezig dat hij hier zijn tweede zege van deze Giro boekt. Hij zal dan wel af moeten rekenen met Simon Yates. De kopman van Mitchelton-Scott greep vorig jaar in de zesde rit het roze, toen de Giro finishte op de vulkaan Etna. Dit jaar is de zesde rit een stuk minder lastig, maar desalniettemin is hij hier kansrijk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Richard Carapaz
*** Diego Ulissi, Tony Gallopin
** Enrico Battaglin, Florian Senechal, Thomas De Gendt
* Giulio Ciccone, Matteo Montaguti, Davide Formolo, Sam Oomen

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

De weersomstandigheden in Italië zijn op dit moment op zijn minst wisselvallig te noemen. Na een regenachtige rit op woensdag, starten de renners in Cassino onder zonnige omstandigheden. Wanneer het peloton in oostelijke richting naar San Giovanni Rotondo afreist, neemt de bewolking echter toe en kunnen de de regenjasjes weer van stal gehaald worden. De kans op regen is immers aanzienlijk. De temperaturen van rond de 18 graden Celsius voelen desalniettemin niet onprettig.

Zoals de hele Giro wordt ook de zesde rit exclusief uitgezonden op Eurosport. De uitzending begint om 13.15 uur en de beelden worden begeleid door het commentaar van Jeroen Van Belleghem en Karsten Kroon.


Dit artikel delen:

40 Reacties

aru123 15 mei 2019 om 19:08

Ulissi pakt vanuit de vroege vlucht de rit en de leiderstrui

Titaantje 15 mei 2019 om 19:26

Denk niet dat de huidige nummer 5 van de GC in de aanval zal gaan / mogen.

Jean Dumas 16 mei 2019 om 09:54

Van Jumbo zal het misschien wel mogen, maar dan krijgt hij het hele klassement op zijn wiel.

Titaantje 15 mei 2019 om 19:12

Carapaz? Dit is toch weer even een ander sprintje.

Ik denk dat Roglic zijn leiderstrui gaat afgeven en ga voor een zege voor een Italiaanse PCT. Als er een ploeg gaat controleren, is het wel UAE om voor Ulissi te werken.

*** Cattaneo
** Canola
* Ulissi

SnelleVos 15 mei 2019 om 19:16

Is dit wat voor Ewan ?

josi 15 mei 2019 om 19:32

Nee, die klim is veel te lang.

koos verrek 15 mei 2019 om 19:43

Ik denk 't nie, best lang die klim voor het end

Jean Dumas 15 mei 2019 om 19:23

Die Coppa is een soort Montevergine. Peloton wordt gehalveerd, demarrage na de beklimming, misschien haalt de vlucht het.

koos1 15 mei 2019 om 19:27

Dit zal een etappe voor de vluchters zijn. Voor de sprinters zal het te zwaar zijn en ik zie geen ploeg die hier achter een (sterke) kopgroep gaat rijden.

oscarito1908 15 mei 2019 om 19:31

Mooie etappe om de trui weg te geven.

Turtlehead 15 mei 2019 om 19:56

Zou een mooie timing zijn. Weekje wat meer tussen de wielen en dan in de tijdrit volgende week zondag weer baas.

Edit: lekker dom. Inderdaad is de eerste week al bijna voorbij… Nou, dan moet ie die trui maar gewoon houden lijkt mij.

josi 15 mei 2019 om 20:02

@turtlehead, De tijdrit is komende zondag al.

Jean Dumas 16 mei 2019 om 09:57

Denk eerder in L’Aquila, maar goed. Met dat zware weer laten op UAE na alle ploegen het werk aan Jumbo, en de vlucht zou het wel eens ruim kunnen halen.

Groningen 15 mei 2019 om 19:51

Lastig te voorspellen rit, kan spektakel opleveren, maar kan ook saai worden als een onbeduidende kopgroep weg blijft.
Laten we hopen Oomen van voren te zien (al verwacht ik eerder andere renners van Sunweb)

mk187 15 mei 2019 om 20:29

Wie verwacht je wel dan?

chasse patat 15 mei 2019 om 20:25

De wens is de vader van de gedachte, dus…Klim is niet steil genoeg om Ewan af te laten haken. Ewan gaat deze wel winnen denk ik.

Leen van Rhyn 16 mei 2019 om 11:00

Ewan is het grote probleem vandaag. Als hij kan aanklampen wint hij (had Carapaz bijna te pakken uit verloren positie- dankzij inschattingsfoutje) en lijkt het allemaal logisch om hem te selecteren, maar als hij heuveltop wordt weggevaagd zegt iedereen: belachelijk om een sprinter in je team op te nemen.

S. Morgenstern 16 mei 2019 om 11:21

Ewan moet deze etappe, net als de andere sprinters, toch echt gewoon rijden…

Jacco van Stierop 15 mei 2019 om 20:29

Cassino is deze Giro niet toevallig als vertrekplaats gekozen. Het ligt aan de voet van de Monte Cassino waar in het voorjaar 1944, 75 jaar geleden dus, de gelijknamige veldslag werd geleverd. De geallieerden waren vanuit Noord-Afrika via Sicilië het Italiaanse vasteland opgekomen, maar werden in hun opmars gestuit door een zwaarbewaakte Duitse verdedigingslinie gelegen tussen Napels en Rome. De geallieerden wisten na maandenlange, hevige gevechten bij Monte Cassino uiteindelijk een bres te slaan in mei 1944. Het immense kloostercomplex bovenop de heuvel werd daarbij zwaar gebombardeerd; ook de benedenstad Cassino werd grotendeels in puin geschoten.
De geallieerde overwinning was van groot belang, zo kon men verder oprukken naar Rome. Twee dagen na de bevrijding van Rome volgde de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944 en werden Hitlers troepen ingesloten door een oost-, west- en zuidfront. De ineenstorting van Nazi-Duitsland, al ingezet na Stalingrad, kwam zo een ferme stap dichterbij.
Michael Matthews pakte in 2014 in de roze trui de overwinning in de 6e etappe van de Giro die eindigde op Monte Cassino.

Mwielerfan 16 mei 2019 om 00:50

Dat was wel spectaculair van matthews, nog maar 8 man bij elkaar. Was Evans niet 2de?

Bertvd 16 mei 2019 om 01:14

Dank je wel Jacco!

LB108 15 mei 2019 om 20:32

Ik denk Majka

Tuubke 15 mei 2019 om 21:24

Dat kan zomaar weer een behoorlijke chaos worden: een afdaling tot 1500 meter voor de finish en dan wat fikse bochten. We hebben dinsdag gezien wat er gebeurt als zo’n heel peloton zich naar beneden stort. Hopen maar dat er flink wat lieden afhaken op de klim.

Zjoske 15 mei 2019 om 21:28

Scheelt dat het morgen nog maar een half peloton is tegen die tijd.

Jungle Man 15 mei 2019 om 21:55

Alles beter dan een saaie sprint etappe

Retro Lex 15 mei 2019 om 22:05

Ik ga voor een roze mannetje van EF.

Veloburto 15 mei 2019 om 22:15

Ion Izzagire. Staat ver in GC

sjoerdtjen 15 mei 2019 om 22:37

Ulissi of Senechal vanuit een zwaar uitgedund peleton met de klassementsmannen.

oborobo 15 mei 2019 om 23:00

Vanwaar toch steeds de naam van Gallopin.
Is toch weer enige tijd geleden dat die nog in de prijzen reed.

Mwielerfan 16 mei 2019 om 00:52

Klopt maar heeft wel eens een sprint van groepje van 30 gewonnen. Beetje a la kwiatkowski

Mathieu Moller 16 mei 2019 om 10:27

Afgelopen jaar won hij nog een enigszins vergelijkbare etappe in de Vuelta.

hartstikkebedankt 15 mei 2019 om 23:08

De Gendt, Masnada, Cattaneo, Conti of Vuillermoz

evos01 16 mei 2019 om 10:46

Helemaal mee eens.Dank je

Sauerpraum 15 mei 2019 om 23:11

Lijkt me sterk dat Carapaz ook op deze aankomst gaat winnen. Zonder valpartijen zitten er hier nog rappere mannen mee op een minder steile finishstrook.

Ik hoop op een vlucht die het gaat halen met een onbekend Italiaantje als ritwinnaar.

west 16 mei 2019 om 08:29

Wat je zegt. Carapaz was de snelste in een groepje zonder punchers omdat die met z'n allen tegen de grond lagen… Ik vind de uitslag van eergister nou niet echt bewijs dat hij Yates, Nibali, Lopez, Jungels etc. aankan…

west 16 mei 2019 om 07:17

Raar dat Senechal wordt gekozen omdat hij eergister ternauwernood kon aanklampen, maar dat deze klim van vandaag wel te zwaar is voor Ewan…

west 16 mei 2019 om 08:26

En dit valt voor een kopgroep toch niet te overleven? Een vlak stuk van 60 kilometer tussen de heuveltjes en de finale… Dan zijn er toch teveel ploegen die het met hun punchers wel bwillen proberen? UAE, Movistar, Astana, Mitchellton, Bahrein, Sky?

Crevaison 16 mei 2019 om 10:31

Wie zijn de punchers van Movistar, Astana, Mitchellton, Bahrein en Ineos die hier minimaal 20% kans hebben om te winnen? Die ploegen zijn meer bezig met het AK dan met het winnen van deze etappe. Ik zie ze nog niet zomaar deelnemen in een achtervolging op de vroege vlucht.

Of misschien Ineos wel, maar ik vraag me toch af welke ploegen (behalve UAE) echt de achtervolging gaan leiden en het gat dicht willen rijden. Alleen als er een onbeduidend vluchtgroepje wegrijdt, gaat dat natuurlijk wel weer lukken.

Schollekop 16 mei 2019 om 12:51

Yates of Roglic

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair