Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Orbetello

maandag 13 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Orbetello

foto: Cor Vos

Zondag moesten de renners nog de nodige hoogtemeters overwinnen, maar maandag wordt de rode loper uitgerold voor de sprinters in deze Giro d’Italia. In Orbetello om precies te zijn, na een etappe van ruim tweehonderd kilometer. Wie beschikt ditmaal over de snelste benen? WielerFlits blikt vooruit.

Wie wint de derde rit van de Giro 2019?

  • Elia Viviani 2.75
  • Pascal Ackermann 3.00
  • Caleb Ewan 5.75

Parcours

Na de sprint op zondag, krijgen de sprinters weer maandag een nieuwe kans. De derde etappe van Vinci naar Orbetello bevat opnieuw de nodige hoogtemeters, maar kent wel degelijk een vlakke finale. In vergelijking met zondag liggen de beklimmingen nog verder van de finish, waardoor de kans op een massasprint levensgroot is. Maar in de Giro d’Italia weet je het maar nooit.

Maar voor het zover is, vertrekken de renners vanuit Vinci. En dat is niet toevallig, aangezien een groot kunstenaar uit de regio precies vijfhonderd jaar geleden overleed. We hebben het over Leonardo di ser Piero da Vinci (1452-1519), beter bekend als Leonardo da Vinci. Zijn wieg stond in Anchiano, zo’n drie kilometer buiten Vinci. Tegenwoordig is zijn geboortehuis omgetoverd tot een heus museum. Da Vinci overleed in 1519 in Frankrijk, in Amboise.

Na een kort eerbetoon aan Da Vinci gaat het richting de eerste klim van de dag: de Poggio All’Aglione, die overigens niet meetelt voor het bergklassement. Er zijn alleen maar bergpunten te verdienen op de Poggio L’Apparita, maar echt zwaar is het allemaal niet. De rit voert grotendeels over geaccidenteerd terrein, maar voor doorgewinterde profs moet dit geen probleem zijn. Na de Poggio All’Aglione is het gedaan met klimmen.

De laatste 38 kilometer zijn vlak, waardoor de sprintersploegen tijd hebben om hun treintjes op de rails te zetten. De finale voert langs de Tyrreense Zee, wat schitterende plaatjes zal opleveren. Met nog vijf kilometer te gaan trekken de coureurs het binnenland in, naar Orbetello. De finale is niet al te technisch, al volgt er nog wel een chicane in de laatste kilometer. Fernando Gaviria, Elia Viviani, Pascal Ackermann… Wie mogen we opschrijven als vincitore?

Kan Elia Viviani het thuispubliek in extase brengen? – foto: Cor Vos

Finishplaats Orbetello – gelegen in de provincie Grosseto – dingt mee voor de titel ‘mooiste aankomstplaats in deze Giro.’ Vooral het uitzicht op de gelijknamige lagune is wonderschoon. Orbetello is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming, zeker ook vanwege de nabijgelegen zandstranden. Misschien dat de winnaar ter ontspanning nog even een wandeling kan maken.


Start: 12.14 uur in Vinci
Finish: 17.00-17.28 uur in Orbetello


Favorieten

Het moet bijzonder raar lopen, wil het in Orbetello niet eindigen in een massasprint. De laatste beklimming ligt namelijk op bijna veertig kilometer van de streep, waardoor de sprintersploegen genoeg tijd hebben om de boel te reorganiseren. Het is uitkijken naar de gevestigde namen, maar een Italiaan in Poolse dienst zal ditmaal ook willen scoren.

Fernando Gaviria – foto: Cor Vos

Vroeger was een Colombiaanse sprinter een bezienswaardigheid, maar tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Nelson Andres Soto, Álvaro Hodeg, Juan Sebastián Molano: om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar de bekendste is natuurlijk Fernando Gaviria, die weet hoe het is om in de Giro te winnen. Twee jaar geleden won maar liefst vier etappes. Kan de Colombiaan deze prestatie evenaren? Of zelfs verbeteren? Zondag moest de Colombiaan teleurstellend genoegen nemen met een vierde plaats.

Dan zal hij nu wel echt moeten winnen in Orbetello, aangezien er maar weinig kansen zijn voor de sprinters. In de sprintvoorbereiding hoeft Gaviria niet te wanhopen met locomotieven als Molano en Simone Consonni. Beide renners zijn ook in staat om zelf te sprinten, maar UAE Emirates zal toch vooral de kaart-Gaviria trekken. Gaviria kan echter zijn borst natmaken, gezien de (stevige) concurrentie.

Elia Viviani moet het doen voor Italië – foto: Cor Vos

Zo rekent het Italiaanse thuispubliek op Elia Viviani, die vorig jaar nog zeer succesvol was in de Italiaanse ronde. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step won toen vier etappes en het puntenklassement. Dat is echter vorig jaar, het gaat om het hier en nu. De Italiaanse kampioen (die koerst in een speciale trui) kan rekenen op een ervaren loods als Fabio Sabatini, al heeft Viviani wel eens een betere trein tot zijn beschikking gehad. Gaat dit hem nekken in het drumgeweld? In Fucecchio kwam hij dicht bij de zege, maar moest hij van te ver komen.

In de tweede etappe bleek dat Pascal Ackermann op meer steun kan rekenen van zijn ploeg BORA-hansgrohe met Rüdiger Selig, Cesare Benedetti en Michael Schwarzmann. Normaal gesproken heeft de Duitser geen lead-out nodig om het af te kunnen maken, maar zondag kwam deze lead-out de Duitser nog heel aardig van pas. Ackermann wist met een imposante sprint zijn eerste ritzege in zijn eerste grote ronde te boeken. Hoe knap! Kan hij het maandag opnieuw in Ortobello?

Pascal Ackermann won de tweede etappe – foto: Cor Vos

Met Caleb Ewan en Arnaud Démare zijn er nog twee kanshebbers op de dagzege. Beide renners sprinten liever bergop, maar zijn ook niet te onderschatten in een vlakke spurt. En belangrijker: Lotto Soudal en Groupama-FDJ rijden volledig in dienst van de twee sprinters. Dat was ook te zien in de slotfase van de tweede etappe, waar Ewan de beste lead-out kreeg. Ook het Poolse CCC heeft geen klassementsrenner, het hoopt vooral op een supersprint van Jakub Mareczko.

De Italiaan komt nauwelijks een heuveltje over, maar sprinten kan hij als de beste. Mareczko moet zijn wagonnetje kunnen aanhaken onderweg naar Orbetello. Maar er zijn nog meer Italiaanse kapers op de kust, met Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo, Matteo Moschetti en Davide Cimolai. Maar of ze ook snel genoeg zijn om te winnen? Datzelfde geldt eigenlijk ook voor outsiders als Ryan Gibbons, Manuel Belletti en Kristian Sbaragli.

Verder is het nog uitkijken naar Paolo Simion, Juan José Lobato, Marco Haller en Giovanni Lonardi. Maar dit zal toch vooral gesprint in de marge worden. Of zorgt een van deze renners voor een daverende verrassing?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Fernando Gaviria
** Caleb Ewan, Arnaud Démare, Jakub Mareczko
* Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo, Matteo Moschetti, Davide Cimolai

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)

Wie wint de derde rit van de Giro 2019?

  • Elia Viviani 2.75
  • Pascal Ackermann 3.00
  • Caleb Ewan 5.75


Weer en tv

Een meevaller voor de renners, want in startplaats Vinci schijnt het zonnetje. Het peloton vertrekt aan een gemiddelde temperatuur van 15°C. Aan de finish in Orbetello is de zon dan weer weggetrokken, met zelfs kans op regen. De wind waait de hele dag vanuit het noordoosten.

De derde etappe is uiteraard weer live te volgen op Eurosport. De sportzender schakelt in om 13.15 uur, voorafgegaan door de dagelijkse voorbeschouwing. WielerFlits komt uiteraard weer met een liveblog!


Dit artikel delen:

38 Reacties

koos verrek 12 mei 2019 om 19:13

Ik gok Packermann.

west 12 mei 2019 om 19:14

Mareczko gaat die beklimming op 38 km toch nooit overleven? Die kwam vandaag ook weer op 12 minuten binnen. En nog niks gewonnen dit jaar… Dan vind ik twee sterren wel heftig. Helemaal gezien het feit dat hij in Europa pas 1 overwinning (2016) heeft. Hij heeft zich in zijn hele carrière dus nog nooit met de (Europese/Wereld) Top kunnen meten…
Ot: "Hoe knap!"… Seriously?

Groningen 12 mei 2019 om 19:31

Eigenlijk hoeven er normaalgezien maar 5 sterren te krijgen in een vlakke rit. En zelfs van Demare weet ik het nog niet zeker. Gaviria ook weinig overtuigend tot nu toe, maar die komt er nog wel een keer door. Verder zal het tussen de top3 van vandaag gaan

west 12 mei 2019 om 21:01

Ik snap wel dat de 1en 2 sterren voor “de rest van de top 10” zijn. Maar Mareczko rijdt hier realistisch gezien nog geen top 100…

Mwielerfan 13 mei 2019 om 08:42

Gisteren was het stukken heuvelachtiger en bovendien juist in de finale. Dus je argument over gisteren is niet echt van toepassing

Zinie 12 mei 2019 om 19:17

Gaviria heeft het niet, die gaat een kleurloze ronde rijden. Ackerman mag tevreden zijn dat hij vandaag won, maar morgen gaan het gewoon voor Elia zijn :)

NCK17 12 mei 2019 om 19:17

Ackermann voor zijn 2de zege deze giro.

Lalsacien 12 mei 2019 om 19:39

Ik denk dat als de weersomstandigheden morgen beter zijn, Gaviria er wel door komt.

Abdoe 12 mei 2019 om 19:48

Voorlopig nog niet, morgenmiddag in Orbetello regen en windkracht 5 (NO). Thijs Z, kom er maar in.

Wheely 12 mei 2019 om 19:48

Ewan kan best winnen, ging volgens mij vooral de sprint veels te vroeg aan. Lijkt me me voor iemand van zijn postuur handig om uit het wiel van Ackermann te jumpen en zolang mogelijk uit de wind te zitten.

Samlambeej 12 mei 2019 om 19:59

@Wheely
'Te vroeg' is doorgaans 300m en eerder. Ewan werd echter perfect ingeleid door zijn team en ging zelf aan op ietsje meer dan 200m. Eigenlijk nog voor De Buyst klaar was. 150m is idealiter. Ik miste 'die echte sprintersjump' bij Ewan vandaag.

Javier 12 mei 2019 om 20:01

Da Vinci overleed toch in Amboise?

xistnc 12 mei 2019 om 20:25

Daar zal Jacco zo meteen nader op ingaan.

Wielert 12 mei 2019 om 21:39

@xistnc, waarom wacht je op Jacco? Je kan toch ook zelf even naar wikipedia?

Jacco van Stierop 12 mei 2019 om 21:46

Ik weet alleen dat een ander groot kunstenaar, Giovanni Boccaccio, geboren, gestorven en begraven is te Certaldo, een stadje dat het peloton na 50 km koers aandoet.

Adelaar 12 mei 2019 om 20:02

Ik denk dat Wielerflits er helemaal naast zit met deze voorbeschouwing. De laatste 30km lopen langs de kust en er is windkracht 5 voorspeld.

Ik verwacht dat het hele veld in waaiers uit elkaar valt en dat het een sprint van een klein groepje van sterke mannen wordt.

Random wielerliefhebber. 12 mei 2019 om 20:21

in een waaierrit acht ik Ackermann ook niet kansloos met een sterk gemotiveerd team om zich heen. Viviani zal dan wel een treetje hoger staan natuurlijk

tdola 12 mei 2019 om 20:27

Als dit de mogelijke waaieretappe is er er wind staat dat laatste stuk, dan kan het laatste uur wel eens zeer interessant worden.

KimJungPoels 12 mei 2019 om 20:30

Hmm met een noordoosten wind zou het schuin van achteren komen. Dat is wel de wind bij uitstek voor waaiers…

Jungle Man 12 mei 2019 om 21:15

Niet een etappe om zonodig te moeten volgen, tenzij er waaiers worden gevormd.

koos verrek 12 mei 2019 om 21:38

Zo is 't met koers kijke, elk moment kan de pleuris uitbreke, je weet het nooit !

Jacco van Stierop 12 mei 2019 om 21:29

Zou mij niet verbazen als er wellicht een poging wordt ondernomen tot het opzetten van een waaier in de laatste 20 km. Het parcours is er geschikt voor en de wind lijkt gunstig te staan morgen. Kans op een sprint van een flink uitgedunde groep lijkt me minstens zo groot als de kans op een massasprint. Hopelijk kijkt Jungels niet te veel naar zijn klassement en ranselt hij de boel flink uit elkaar in dienst van Viviani.

Vic413 12 mei 2019 om 21:58

Zoals in 2017 voor Gaviria in de derde etappe, was knap nummer van Bob en Max. Fernando kwam fluitend over de finish.

Wout Morsink 12 mei 2019 om 23:29

Iemand die een beetje vertrouwen heeft in Nizzolo en Modolo? Heb ze vandaag allebei gemist (Nizzolo lek vgm). Gaan die nog een etappe meesprinten of word dat helemaal niets?

ditisdavid 12 mei 2019 om 23:32

Interessante aankomst, met die chicane op 500 meter moet je daar van voren zitten wil je winnen, maar vervolgens zo laat mogelijk op kop komen vanwege de tegenwind. Tel daarbij op dat waaiers niet ondenkbaar zijn en dit is geen slechte finale.

Drollema 13 mei 2019 om 02:15

Mareczko 2 sterren en Cimolai maar één?

Ivanoviclover 13 mei 2019 om 03:26

Wat is nu het lelijkst eigenlijk, het nieuwe truitje van elia of de halve baard van Fernando?

rahimns 13 mei 2019 om 06:42

Dat is wel een hele lastige keuze

Die_Rooie 13 mei 2019 om 09:41

Nog steeds de bril van Yates

west 13 mei 2019 om 09:15

Een iets bredere, minder bochtige aankomst zou in het voordeel van DQS moeten zijn… Kunnen ze gewoon hun dingetje doen.

jp.vanoosterhout 13 mei 2019 om 09:32

nizzolo is helemaal niet in vorm toch,waar was hij gisteren ?????gibbons sprintte nog wel mee !

Sammysosa 13 mei 2019 om 09:43

Lekke band op een paar km voor de streep

jp.vanoosterhout 13 mei 2019 om 10:12

die heb ik niet gezien,dan laat ik hem vandaag nog in mijn team staan !hoop dat hij vandaag top is

koos verrek 13 mei 2019 om 10:21

Hoe sta de wind daar vandaag??

sboontjes 13 mei 2019 om 10:23

Weet iemand hoe de puntentelling precies werkt? Waarom heeft Frapporti 12 punten bijvoorbeeld? En Cima 8?

hartstikkebedankt 13 mei 2019 om 10:40

Een 1e en 2e plek in de tussensprint gisteren

sboontjes 13 mei 2019 om 10:47

Ja maar dan kom ik op:
Frapporti 13
Cima 16

Bahamontes Fanclub 13 mei 2019 om 11:22

Moschetti bolde gisteren als 172ste van de 175 over de streep op meer dan 12 minuten. Iets in mij zegt dat je daags nadien geen wereldprestatie gaat afleveren.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.