Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Como

zondag 26 mei 2019 om 08:00
Giro 2019: Voorbeschouwing etappe naar Como

foto: Cor Vos

Na het klauterfestijn van de afgelopen dagen zou je deze rit bijna als een intermezzo kunnen beschouwen. Echter, in deze ‘Mini Ronde van Lombardije’ zit het venijn in de staart. Een slechte dag of gebrek aan concentratie kan voor een klassementsrenner zomaar het einde van de winstkansen betekenen. Alles wat je moet weten over de deze uitdagende overgangsrit lees je in deze voorbeschouwing.

Parcours

Etappe 15 van de Giro d’Italia 2019 kunnen we het best beschrijven als een miniversie van de Ronde van Lombardije. De laatste tachtig kilometer zijn namelijk bijna een exacte kopie van de Koers van de Vallende Bladeren. Klassiekerrenners kunnen in deze etappe van liefst 237 kilometer hun hart ophalen.

In tegenstelling tot de Italiaanse najaarskoers ligt de start ditmaal niet in Bergamo maar wel in Ivrea, een middelgrote stad in de Cavanese streek. Een opvallend ritueel hier zijn de sinaasappelgevechten tijdens de carnavalweek, een traditie die al standhoudt van in 1808. Daarna volgt een bijzonder lange aanloop van ruim honderdvijftig vlakke kilometers over de Po-vlakte, met onderweg tussensprints in Busto Arsizio en Cantu.

Iets meer dan tachtig kilometer voor het einde komen de renners in Onno op het parcours van de Ronde van Lombardije, waar drie lastige scherprechters liggen te wachten. Te beginnen met de Madonna del Ghisallo, een tweedelige klim van 8,6 kilometer, waarvan de laatste twee kilometer aan 9,6 procent het meeste pijn zouden moeten doen. Op de top is een wielermuseum gevestigd, dat is opgedragen aan de maagd Ghisallo, de patroonheilige van de wielrenners.

Via een korte maar gevaarlijke afdaling, gaat het vrijwel meteen richting Colma di Sormano, eveneens een klim van tweede categorie. De Sormano is 9,6 kilometer lang en gaat gemiddeld 6,5 procent omhoog. Aangezien de organisatie er ditmaal voor heeft gekozen om het steile geitenpad Muro di Sormano – met stukken tot 27 procent – links te laten liggen, is 12 procent hier de maximale hellingsgraad.

Benieuwd of er desondanks ploegen zijn die hier de wedstrijd al volledig durven open breken. Na de Colma di Sormano volgt immers wederom een technische afdaling, maar daarna echter ook een twintigtal vlakke kilometers die het feestje weer zouden kunnen verpesten. Het toetje van de dag is de 4,2 kilometer lange klim naar Civiglio. Ook hier zijn de percentages om u tegen te zeggen: gemiddeld 9,6 en maximaal 14 procent. Hier mogen we nog enkele ultieme aanvallen verwachten, want vanaf de top op 9 kilometer van de aankomst gaat het in dalende lijn richting Como. Geen San Fermo della Battaglia dus, waar er nog steeds dreigende aardverschuivingen zijn.

Como heeft echter veel meer met wielrennen dan alleen de Ronde van Lombardije. De stad, gekend vanwege het prachtige Comomeer, fungeerde in het verleden regelmatig als vertrekplaats van een etappe, en was in 1987 voor het laatst aankomstplaats. Paolo Rosola bleef toen in een massasprint zijn Gewiss-ploegmaat Alberto Volpi en Eddy Planckaert voor. De kans dat het anno 2019 wederom in een massasprint uit gaat monden, lijkt echter bijzonder klein.


Start: 11.15 uur in Ivrea
Finish: 
tussen 16.55 en 17.33 uur in Como


Favorieten

De kans is aanwezig dat we gedurende deze etappe een strijd op twee fronten gaan zien. Een groep dappere vluchters mag zich druk maken om de ritzege, terwijl de favorieten op gepaste afstand elkaar nog eens een laatste keer kunnen bestoken voor de tweede rustdag. Dit scenario is in dit soort ritten doorgaans vaste prik. En dus moeten we om een favorietenlijst op te stellen kijken naar goed klimmende renners die de vrijheid zullen krijgen van de klassementsrenners.

Bob Jungels had het ambitieuze plan opgevat om voor het klassement te gaan, maar intussen is wel duidelijk dat die plannen de ijskast in kunnen. Deze etappe vormt voor de veelvoudig Luxemburgse kampioen een mooie gelegenheid om toch nog iets van deze ronde te maken. In 2017, toen er ook een miniversie van Il Lombardia op het programma stond, won Jungels de sprint van een elitegroep. Kan hij dat kunststukje herhalen en helpt hij zijn ploeg zo aan de eerste ritzege van de Giro?

Jungels reed een goed voorjaar, maar een mindere Giro – foto: Cor Vos

Net als Deceuninck-Quick Step zit het ook die andere zo succesvolle ploeg, Astana, nog niet echt mee. López lijkt de eindzege al op zijn buik te hebben geschreven, dus een goede manier om het blazoen op te kalefateren is middels het behalen van ritzeges. Pello Bilbao wist dit in de zevende etappe naar L’Aquila al eens te doen. Ook op weg naar Como vindt hij een parcours dat hem moet liggen. Tekent hij er voor zijn tweede overwinning?

Pello Bilbao voor zijn tweede? – foto: Cor Vos

Fausto Masnada lijkt ook een renner die het in Como kan afmaken. Dat heeft de Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec al bewezen in de de zesde etappe, toen hij de zegebloemen op fraaie wijze naar zich toetrok. Mocht hij niet van de partij zijn in de ontsnapping van de dag, dan kan ook Mattia Cattaneo ploegbaas Gianni Savio weer een glimlach op het gezicht bezorgen.

In Pinerolo moest Gianluca Brambilla de duimen leggen voor Cesare Benedetti. Hij kwam als eerste boven op de belangrijkste beklimming onderweg, maar in de finale kon de Italiaan van Trek-Segafredo het niet bolwerken. Lukt het nu wel? Of neemt Giulio Ciccone, die vrijdag zijn voorsprong in het bergklassement maar weer wist te vergroten, andermaal de honneurs waar in de kopgroep? Ook landgenoot Diego Ulissi jaagt nog op een ritzege. Hij verkeert deze Giro nog niet in grootse vorm, al was hij in Frascati met een derde plek dichtbij.

Zet Ciccone zijn bergtrui extra in de verf? – foto: Cor Vos

Thomas De Gendt wordt in het huidige peloton zo’n beetje beschouwd als de Godfather van de succesvolle lange ontsnapping. Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat de Belg van Lotto Soudal van de partij zal zijn in de vroege vlucht. Afmaken kon de nummer drie van de Giro van 2012 het echter nog niet, daar hij steeds wat tekort kwam. Ook Tony Gallopin rijdt deze Giro voorlopig nog vooral achter de feiten aan. Het is niet dat hij het niet probeert, integendeel, maar een ritzege zat er steeds nog niet in voor de Fransman. In L’Aquila won hij de sprint, maar was Bilbao hem al voor. Kan hij het ditmaal wel waarmaken? Gezien zijn kwaliteiten zou hij het in ieder geval moeten kunnen op dit parcours. Ploeggenoot Alexis Vuillermoz werd twee jaar terug nog vierde in Il Lombardia. Probeert hij het in deze rit?

Wordt dit dan een rit voor De Gendt? – foto: Cor Vos

Een andere Franse coureur die het hier leuk kan doen is Valentin Madouas, de nummer acht van de jongste Amstel Gold Race. In zijn eerste grote ronde heeft hij al twee top tien-klasseringen te pakken. Madouas heeft in het verleden ook al bewezen dat hij wel een neusje heeft voor de ontsnapping en dat hij een sprint van een klein groepje kan winnen. Kortom: hij heeft goede papieren om op weg naar Como om de knikkers te strijden.

Een laatste naam droeg aan het begin van de tweede Giro-week nog de roze leiderstrui. Inderdaad, Valerio Conti, kunnen we ook weer vooraan verwachten. Op de dag dat hij het felbegeerde tricot veroverde liet hij Fausto Masnada voorgaan als blijk van waardering voor de goede samenwerking. Nu zal Conti geen cadeautjes willen weggeven. Kan de nummer twee van de jongste Ronde van Turkije in Lombardije zijn eerste seizoenszege pakken? De tijd zal het leren.

Valerio Conti heeft intussen afscheid genomen van zijn roze trui – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pello Bilbao
*** Valerio Conti, Thomas De Gendt
** Fausto Masnada, Gianluca Brambilla, Tony Gallopin
* Mattia Cattaneo, Giulio Ciccone, Valentin Madouas, Bob Jungels

Giro 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)Wie wint etappe 15 van de Giro 2019?

  • Pello Bilbao 14.50
  • Giulio Ciccone 15.75
  • Diego Ulissi 16.25Weer en tv

In la Classica delle foglie morte kan het hartstikke aangenaam nazomerweer zijn, maar er zijn ook heel wat edities geweest waarin de regen de hele dag met bakken uit de hemel viel. Ook nu lijken de renners te gaan worden geplaagd door enkele buien. Het kan aan het Comomeer een graadje of 23 worden, dus steenkoud zullen de renners vermoedelijk niet worden.

De live-beelden in Nederland en België zijn ook nu weer te zien op Eurosport. De rechtstreekse uitzending begint om 13.15.


Dit artikel delen:

26 Reacties

Nul verstand 25 mei 2019 om 19:04

Is het raar dat ik zeg dat Dombrowski hier niet wordt genoemd? Hij moet toch topfavoriet zijn om deze rit te winnen via de vroege vlucht, aangezien hij op ruime achterstand staat in het AK?

bergop 26 mei 2019 om 01:22

Nee, dat is niet raar. Hij wordt inderdaad niet genoemd. Dat heb je goed gezien.

Abdoe 25 mei 2019 om 19:09

De aanloop is wel vrij vlak, dus de vraag is of er wel sterke klimmers in de vlucht zitten die de finale gaan overleven. Als het een Frapporti-kopgroep wordt, heeft Nibali misschien wel een kansje.

ditisdavid 25 mei 2019 om 19:11

De vorige Lombardije-etappe in de Giro twee jaar terug ging naar de klassementsrenners, ben er dus niet zeker van dat dit een vlucht wordt. Een zekere haai heeft een uitstekend trackrecord in deze finale en kan hier wel eens voor de etappe en boni’s gaan…

deluxe 25 mei 2019 om 19:13

Uit de verantwoordelijkheid en in de aanval. Koen Bouwman FTW

Frans van der Molen 25 mei 2019 om 19:21

Ulissi? Vuillermoz?
Brambilla? Madouas?

freak 25 mei 2019 om 19:31

Deze wordt voor Ulissi.

BW52 25 mei 2019 om 19:38

Ik tip nibali

wiebipedia 25 mei 2019 om 19:51

De voorbeschouwend suggereert een ‘veredelde rustdag’ voor de klassementsmannen. Ik denk echter dat er oorlog gemaakt gaat worden.

lander luypaert 25 mei 2019 om 19:51

Ik zit met een dilemma. Ulissi zou hier de topfavoriet zijn en ik vond hem heel goed bergop rijden voor Polanc, maar zou hij wat vermoeid zijn door het knechten? Of trekt hij zijn vorm door. Dan is hij topfavoriet. De Gendt zal 99% in kopgroep zitten. Jungels kan ook om zijn ploeg toch iets positiefs te geven deze Giro. Jungels kan ook goed dalen. Mijn 3 kanidaten
-Jungels
– De Gendt
– Ulissi

Vibeman 25 mei 2019 om 19:58

Ulissi, Ion Izzagirre, Bilbao, Jungels, schrijf ze maar op!

TijmenCamps 25 mei 2019 om 20:02

Ik heb zo’n gevoel dat Roglic morgen een aanval gaat plaatsen op de slotklim en iedereen wegrijdt in de aanval.

***** Roglic
**** Nibali
*** Carapaz
** Jungels
* Yates

Jean Dumas 26 mei 2019 om 08:04

Nee, de keuze het roze niet te nemen was een bewuste. En redelijk slim.

Jacco van Stierop 25 mei 2019 om 20:24

Eerste tussensprint in Busto Arsizio, dan zijn we in de provincie Varese, onderdeel van de regio Lombardije. Heb geen cijfers bij de hand maar volgens mij de drukst befietste provincie van Italië, in ieder geval door de lokale bevolking. Niet verwonderlijk dat deze provincie de nodige Giro-winnaars heeft voortgebracht zoals Luigi Ganna, winnaar van de eerste Giro in 1909, Alfredo Binda, Stefano Garzelli en Ivan Basso.
Ongeacht hoe het koersverloop zal zijn ben ik niet zo’n liefhebber om een finale van een monument te kopiëren voor een etappe. Je kunt de Ghisallo, Sormano en de Civiglio in het programma opnemen maar geef daar dan een iets andere draai aan. Een aankomst in Brunate zou mooi zijn. Venijnige klim naar een prachtig op Como uitkijkend bergdorp, en dan het liefst tot aan de voet van de Faro Voltiano, de lichttoren vernoemd naar de bekendste zoon van Como die wij kennen van zijn 220.

theking 25 mei 2019 om 20:36

Ik moet nog maar zien of carapaz geen tol hoeft te betalen voor de inspanning van vandaag (zie ook Zakarin vandaag). Is ook niet echt een klassiek specialist.

Ik hoop op spektakel. Tot nu toe valt mij deze giro zwaar tegen. De meesten op dit forum zweren bij de Giro maar tor nu toe heb ik weinig spectaculairs gezien. Vandaag leek het er in het eerste uur op dat we spektakel konden verwachten maar uiteindelijk was het dodelijk saai.

FDJ 25 mei 2019 om 22:12

Sssst dat mag je alleen van de Tour zeggen. En dan straks na een sprintersrit in de Tour weer om het hardst roepen dat alles in de Giro zoveel beter is.

Elke ronde heeft z’n mindere etappes en z’n mooie etappes. Vooralsnog is het weinig verheffend deze giro. Er wordt heel tactisch gereden. Slechts de Movistars vallen tot nu toe aan puur omdat ze door de tijdrit al op grote achterstand staan.

Groningen 25 mei 2019 om 22:33

Carapaz lijkt diep te zijn gegaan vandaag, inderdaad de vraag hoe hij dat gaat verteren.
Dat deze giro saai is ben ik niet met je eens. Tuurlijk, die sprintetappes waren er wat veel aan, maar de strijd om het klassement is echt wel mooi. Gisteren Zakarin die een enorme coupe leek te plegen, maar er vandaag weer doorzakt. Movistar stond ver achter maar pakken tijd met Landa en zelfs roze met Carapaz; gaat hij dat volhouden? Nibali en Roglic pokeren, hoeveel mag Roglic tot aan de tijdrit verliezen? Kortom, wat mij betreft genoeg te zien, en ook nog genoeg om voor te blijven kijken.

assen 25 mei 2019 om 20:38

Nibali rijdt weleens vaker goed in Lombardije. Denk dat dit te zwaar is voor pocketklimmers.

Retro Lex 25 mei 2019 om 22:06

Dan ga ik voor Formolo. Staat op meer dan 8 minuten en die mag zich morgen weer de top10 in fietsen. Bij Simon Yates is de moraal weer terug na 2e plek van vandaag. Dus Mitchekton scott komt morgen ook met een tactisch plan. Of het lukt ??. En tenslotte EF die staan met 3 man in de top 20. ( 14/15/17 ) die willen opschuiven vanuit de ontsnapping

Punchagan 25 mei 2019 om 22:59

Neem aan dat dit voor de vluchters is. Movistar gaat geen 200km op kop zeulen na afgelopen dagen. Lekker laten lopen de dag voor de rustdag.

Demare en Ackermann mee voor de punten, en verder verwacht ik ook namen als Jungels Vendrame Battaglin Formolo Bilbao Jungels Ulissi Serry Bakelandts De La Parte. Met Jungels die DQS toch nog een (solo) zege gaat bezorgen

Philipvg 26 mei 2019 om 07:17

Mooie etappe voor vluchters.
Denk dat grote verrassing Ciccone best zou kunnen winnen hier, voor de ronde had ik al Ulissi en Jungels staan in de toto maar vooral die laatste valt tegen. Roglic is natuurlijk topdaler maar het leek alsof hij blij was gister om te kunnen volgen. Denk dat van de absolute toppers alleen Landa toen nog wat extra’s kon, dus die zou vandaag best wel eens kunnen gaan op de laatste berg.

Wheely 26 mei 2019 om 08:37

Deze rit is natuurlijk op het lijf geschreven van Nibali, ga er van uit dat zijn ploeg de koers zal controleren en dat de haai voor de zege zal gaan.

pirazzi 26 mei 2019 om 09:31

Twee jaar geleden won Jungels maar die had toen de witte trui. Nairo Quintana werd tweede.

Jean Dumas 26 mei 2019 om 09:33

Dit is ideaal voor de klimmer-tijdrijders op afstand om te vluchten (Jungels et al.). Finale wordt smullen op twee fronten.

vanSpringel 26 mei 2019 om 09:49

Zoals valt te lezen zal er in in de finale een grote kans op nat wegdek zijn. Aangezien er dan 2 afdalingen genomen moeten worden ben ik benieuwd of er renners zijn die daar risico gaan nemen voor a) dagsucces en b) klassementverbeteraars. Met name die laatste afdaling naar de streep zou voor ongewenste verrassingen kunnen zorgen.
Denk in dat soort situaties ongewild nog aan het verlies van Kruijswijk in de Giro van 2016. Zie:
https://nos.nl/video/2149592-kruijswijk-in-roze-leiderstrui-onderuit.html

albert oderkerk 26 mei 2019 om 11:31

Ik geef de Ineos-jongens Sosa of Narvaez wel een kans (en wie weet komt Florez Lopez van Androni ‘n keer met een uitschieter).