Giro 2019: Ewan en Viviani stappen na elfde etappe uit koers

dinsdag 21 mei 2019 om 08:42
Giro 2019: Ewan en Viviani stappen na elfde etappe uit koers

foto: Cor Vos

De Giro d’Italia van Elia Viviani en Caleb Ewan zit er bijna op. De twee sprinters geven er na de elfde etappe de brui aan, zo meldt Het Nieuwsblad.


De komende twee dagen lijken de snelle mannen nog aan zet te zijn in de Ronde van Italië. Vandaag wordt er in Modena een massasprint verwacht en ook in de etappe naar Novi Ligure lijkt de zege voor een van de snelheidsduivels te zijn weggelegd. Maar daarna lijkt alleen de achttiende rit nog geschikt voor de sprinters. Voor Ewan en Viviani, die deze zomer ook graag willen schitteren in de Ronde van Frankrijk, is het dan ook een logisch verhaal om na de elfde etappe uit de wedstrijd te stappen.

Het Nieuwsblad meldt verder dat ook Jasper De Buyst de Giro d’Italia niet uit zal rijden. De vaste lead-out van Ewan hoopt echter in ieder geval tot en met de tweede rustdag in koers te blijven.

Ewan heeft deze Giro d’Italia al een keer op het podium van de champagne mogen proeven. Hij was de beste in de etappe naar Pesaro. Italiaans kampioen Viviani heeft nog geen ritzege binnen. Hij was weliswaar de snelste in de derde etappe met aankomst in Orbetello, maar de overwinning werd hem na juryberaad afgenomen. De zege ging toen naar Fernando Gaviria, die na de zevende etappe moest opgeven met knieklachten.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Wienk33 21 mei 2019 om 08:49

Zat er al aan te komen, vooral gezien het parcours van de Giro met bijna alle sprintetappes voor de eerste fatsoenlijke bergetappe.

Tinus1984 21 mei 2019 om 08:58

Jammer eigenlijk dat zoiets allemaal zomaar kan zonder gevolg. Beetje hier starten beetje daar. Hebben we geen zin meer dan stappen we er toch gewoon effe uit.

Craig Vanderswag 21 mei 2019 om 10:56

Er zijn wel degelijk gevolgen aan verbonden hé. Zo mogen ze tot het einde van de Giro niet aan andere wedstrijden deelnemen, verliezen ze het prijzengeld dat vasthangt aan het puntenklassement,…

Jori 21 mei 2019 om 09:07

Logisch. Viviani wou graag uitrijden om met de puntentrui door Verona te komen, dat hebben ze nu wel goed onmogelijk gemaakt. En DQS zag hem al liever afstappen om volledig te mikken op de tour.

Voor Ewan is het hele goede voorbereiding om eindelijk met de sprinttrein te kunnen werken en nu volledig op de tour, dat wat hem beloofd was door Michelton.

ChefSpijker 21 mei 2019 om 10:53

Ik geloof niet dat Viviani echt van plan was om uit te rijden, die liet de eerste de beste tussensprint al lopen. Dan ben je niet bezig met het paars in Verona. En dat was voor zijn straf.

Jori 21 mei 2019 om 11:07

Niet echt veel punten daar te verdienen en krachten die je later tekort zou kunnen komen. Met Gaviria en Ewan heb je al renners die veel punten wegslokken van de sprintetappes en toch afstappen, als je daar voor kan eindigen en de rest erachter, dan maak je hele grote verschillen. Later heeft hij wel de makkelijke puntjes nog geraapt, zonder moeite

ChefSpijker 21 mei 2019 om 12:56

Vorig jaar deed ie gewoon de eerste dag direct mee aan de tussensprints. Als je echt met het puntenklassement bezig bent laat je dat soort sprintjes niet liggen. Alsof dat meteen een goede eindklassering zou kosten… Ackermann deed wel meerdere keren mee en heeft al twee ritten op zak.

Jean Dumas 21 mei 2019 om 09:12

Dat gebeurt vaker natuurlijk, alleen nu geeft het parkoers er wel meer aanleiding toe.

Boomie1 21 mei 2019 om 09:29

Ackermann nog een paar keer dikke punten halen en dat paars kan hem bijna niet meer ontgaan.

boucky 21 mei 2019 om 09:30

Dit heeft de organisatie zelf in de hand gewerkt!

Fast Freddy 21 mei 2019 om 09:49

Inderdaad, de eerste anderhalve week vlak en saai, de tweede helft alle bergen op een hoop.
Misschien was spanning tot het eind het doel, maar ook dat is jammerlijk mislukt. Alhoewel we nog niet in Verona zijn uiteraard ;-)

BW52 21 mei 2019 om 09:54

Prestatiegericht begrijpelijk , sportief niet natuurlijk.
Zijn er medische redenen om af te stappen??

Chaba 21 mei 2019 om 10:01

Probleem is, anders verzinnen ze wel een medische redenen.

Denk dat je er weinig aan kan doen.

Jori 21 mei 2019 om 10:17

Foto is trouwens geweldig gevonden WF, symbolisch voor de gevoelens van de uitstappende renners. Ewan blij met de ritzege, Viviani ontgoocheld.

Romāns Vainšteins 21 mei 2019 om 10:19

Die puntentruien moet je gewoon aantrekkelijker maken voor de punchende aanvallers en niet meer voor spurters die logischerwijs de dikke mazzel zeggen wanneer je dergelijk laatste weken op ze afvuurt.

Jori 21 mei 2019 om 10:40

Vooropgesteld dat je groot gelijk hebt.
Maar zou het niet grappig zijn als in de moeilijke etappes bijvoorbeeld Israel Cycling Academy vol doortrekt om hopelijk renners als Ackermann en Demare buiten de tijd te duwen, zodat opeens Cimolai de puntentrui wint? Wordt er (aanzet tot) oorlog gemaakt in de bergen door notabene een sprintersploeg :p

vanSpringel 21 mei 2019 om 10:25

Ieder zijn discipline, maar zou toch liever zien dat de 3 grote rondes in de eerste week al van begin af aan met stevige bergen aan de streep zouden finishen. Vlakke etappes worden aan het begin gepland zodat die plakkers ook een keer de leiderstruien kunnen dragen. Beetje pleisters op de tekortkomingen dat sprinters geen allrounders zijn, wat in mijn ogen toch de sterkte van een ronderenner zou moeten zijn.

T-Rex 21 mei 2019 om 10:32

Mooie 2 weken nog met de beste klimmers aan zet ️

LaurentJalabert 21 mei 2019 om 10:38

Sja logisch. Viviani wilde best uitrijden, maar staat nog -780 punten voor het puntenklassement. Die heeft geen enkele reden om uit te rijden. Ewan lag natuurlijk in de lijn der verwachting gelet op de enorme miskleum van de organisatie voor wat betreft het parcours.

elrio 21 mei 2019 om 10:52

Tja wat dit betreft doet de Tour de France het gewoon handiger, die hebben met de sprintaankomst op de Champs-Elysees gewoon het perfecte toetje klaarstaan voor de sprinters (ben zelf geen grote van fan van het parade gedeelte wat deze sprint vooraf gaat). Dat zorgt ervoor dat bijna alle sprinters Parijs willen halen, omdat het voor een sprinter toch zo’n beetje de belangrijkste wedstrijd van het jaar is.

Romāns Vainšteins 21 mei 2019 om 12:23

Precies.

MSR is sportief gezien groter maar dit is HET podium waar de meeste ogen op jou als sprinter gericht staan. De halfslachtige imitaties te Madrid en Milaan komen niet in de buurt, elke x een aflsuitende korte tijdrit in een nieuwe historische stad is ook mooier voor de giro.

Tripodboom 21 mei 2019 om 11:38

Ik vind dat de klimmers voortaan pas na de vlakke etappes hoeven op te stappen.

Polleke 21 mei 2019 om 15:57

Dat handvol sprinters krijgen zo en zo al veel te veel kansen om zich te laten gelden….als dank afstappen zou het sein moeten zijn om die vlakke kleurloze etappes tot het absolute minimum te beperken…elke week 1 bv…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.