Giro 2018: Voorbeschouwing openingstijdrit in Jeruzalem

vrijdag 4 mei 2018 om 08:15
Giro 2018: Voorbeschouwing openingstijdrit in Jeruzalem

Vrijdag 4 mei barst de strijd om het roze voor het eerst in de geschiedenis los buiten Europa. De straten van Jeruzalem vormen namelijk het decor van de openingstijdrit van de Giro d’Italia. Wie beslist de eerste test in zijn voordeel?

Parcours
De 101ste Giro d’Italia wordt vrijdag om 12:50 in gang geschoten. Na een jaar waarin La Corsa Rosa startte met een rit in lijn, doet men dat in 2018 weer met een individuele rit tegen de klok. Aangezien de afstand meer dan acht kilometer bedraagt, spreken we van een openingstijdrit in plaats van een proloog. De renners krijgen een traject van 9,7 kilometer in het westelijke gedeelte van de Heilige Stad Jeruzalem voorgeschoteld. De route is geen moment vlak en gaat constant op en neer.

Vanaf de start net buiten de Oude Stad gaat het over brede, golvende wegen. De route kent verschillende bochten en nijdige hellingen. Onderweg wordt er na 5,1 kilometer een tussentijd geregistreerd. Na 7,3 kilometer rijden de renners kort door een goed verlichte tunnel.

Na de laatste bocht op 750 meter van het einde volgt er nog een venijnig slot. De laatste driehonderd meter gaat het steil omhoog, met een maximaal stijgingspercentage van 9% in de laatste honderd meter. De aankomst wordt van de laatste renner (titelverdediger Dumoulin) wordt verwacht rond 16:00.

Favorieten
Het bergachtige parcours dat de komende drie weken op de renners wacht, heeft niet veel erkende specialisten verleid om naar Jeruzalem af te reizen. Desalniettemin blijven er na een blik op de erelijst genoeg kanshebbers over.

Tom Dumoulin – Foto: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Veel ogen zullen vrijdag gericht zijn op Tom Dumoulin. De Limburger weet wat het is om op de openingsdag te winnen. In Apeldoorn zette hij namelijk tijdens de Grande Partenza al eens (zij het nipt) de snelste tijd neer. Zowel zijn ploeg Sunweb als Dumoulin zelf zien mogelijkheden voor de Limburger op dit parcours. Hoewel hij liever een langere tijdrit heeft, liggen er hier voor hem mogelijkheden.

Rohan Dennis – foto: Sirotti

Rohan Dennis staat te boek als een specialist in deze discipline. De kopman van BMC won dit kalenderjaar al het Australisch tijdritkampioenschap en zegevierde in de chronoritten in Abu Dhabi en Tirreno-Adriatico. De klimtijdrit naar Villars in de Ronde van Romandië was vorige week de eerste tijdrit waarin hij geklopt werd. Naast zijn kwaliteiten tegen de klok staat Dennis ook bekend als een renner die goed bergop kan. Twee eigenschappen die hij in Jeruzalem hard nodig zal hebben. Ook Chris Froome staat bekend als een begenadigd tijdrijder, maar wist in geen enkele grote ronde die hij won op de openingsdag te winnen. Net als Dumoulin is deze tijdrit wellicht iets te kort voor hem, maar de combinatie van klimmen en tijdrijden moet hem liggen.

De Deen Mads Pedersen is een renner om rekening mee te houden. De renner van Trek-Segafredo was een van de revelaties van de voorjaarsklassiekers, maar kan ook heel aardig tijdrijden. Zo eindigde hij vorig jaar in Milaan als twaalfde. In de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico werd hij zelfs vierde.

Europees kampioen Victor Campenaerts mag eveneens tot de kanshebbers gerekend worden. De Belg baarde vorig jaar in de Giro nog opzien met een origineel date-verzoek, maar nu heeft hij deze tijdrit tot een doel gemaakt. “Ik wil absoluut de roze trui veroveren in de openingstijdrit”, vertelde hij aan Belgische media. Met een minutieuze voorbereiding verkende hij het parcours aan de hand van camerabeelden. Hij hoopt dat zijn nieuwe helm het verschil gaat maken en denkt door zijn baard af te scheren extra winst te boeken. Een prestatie buiten de tijdslimiet in de klimtijdrit van Romandië vormde echter geen gelukkige generale.

Jos van Emden – Foto: Sirotti

Naast Dumoulin kan de Nederlandse wielerfan ook uitkijken naar Jos van Emden. De renner van LottoNL-Jumbo won immers de laatste tijdrit deze Giro. Vrijdagochtend verkent hij het parcours, al heeft hij al een indruk. “Je weet in ieder geval dat je hier niet 55 per uur gaat rijden”, vertelde hij op voorhand. “Het is niet ideaal, maar nog steeds genoeg om zo hard mogelijk te gaan.”

Wanneer we het in dit deelnemersveld zoeken naar de tijdritspecialisten, komen we uit bij de routiniers. Tony Martin is een renner die in ritten tegen de klok niet onvermeld mag blijven. De inmiddels 33-jarige drievoudig wereldkampioen gold als een grootheid in deze discipline, maar de hoogtijdagen van Der Pfanzerwagen lijken achter hem te liggen. Kan hij zich voor deze Giro opladen?

Ook Vasil Kiryienka mag tot de kanshebbers gerekend worden. De gelouterde Wit-Rus kan met het grote mes in de straten van Jeruzalem hoge snelheden halen. De Spanjaard Luis León Sánchez en de Brit Alex Dowsett staan te boek als erkende hardrijders die hier tot een goede klassering in staat moeten zijn.

Outsiders
Naast de genoemde namen zijn er nog tal van renners die op een goede dag boven zich uit kunnen stijgen en een topklassering neer kunnen zetten. Ryan Mullen bijvoorbeeld. De Ier van Trek-Segafredo is nationaal kampioen van zijn land en won begin dit jaar nog de tijdrit in San Juan. Bij Sunweb heeft naast Dumoulin ook Chad Haga een degelijke tijdrit in de benen. Bahrain Merida beschikt met de Italiaan Manuele Boaro over een renner die een goede tijd moet kunnen klokken.

Daarnaast mogen de klassemensrenners niet uitgevlakt worden. Zij zullen immers diep moeten gaan om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Thibaut Pinot heeft bewezen goed tegen de klok te kunnen rijden . Twee jaar geleden won hij in Sion nog de tijdrit van de Ronde van Romandië. Het duo Esteban Chaves en Simon Yates van Mitchelton-Scott werd tijdens de tijdrit van Parijs-Nice knap tiende en elfde. Tot slot zal het interessant worden of renners met een goede punch in de benen (zoals bijvoorbeeld Diego Ulissi of Tim Wellens) in de laatste hellende meters veel tijdswinst kunnen pakken. Zorgt een voor hen voor een daverende verrassing?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Rohan Dennis, Chris Froome
** Mads Pedersen, Victor Campenaerts, Jos van Emden
* Tony Martin, Vasil Kiryienka, Luis León Sánchez, Alex Dowsett

Deelnemerslijst Giro 2018
Starttijden openingstijdrit

[poll id=”791″]

Weer & TV
De renners werken vrijdag de tijdrit af in warme omstandigheden. De temperatuur is rond de 31 graden. Het blijft de gehele dag droog. De wind komt uit het oosten en heeft windkracht 2.

Zoals bekend heeft Eurosport ook dit jaar weer de exclusieve uitzendrechten voor de Giro d’Italia. De sportzender zal de wedstrijd dagelijks live en exclusief op Eurosport 1 en de Eurosport Player uitzenden. De rechtstreekse uitzending begint vrijdag om 12:45.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Bertvd 3 mei 2018 om 12:11

Yes, daar istie eindelijk. Ik kan niet wachten. Ik denk overigens Dennis. Froome gaat tegenvallen

Arnaud Demare 3 mei 2018 om 12:16

Poels mag hier ook wel worden genoemd. Een parcours wat hem goed moet liggen. Hij komt dan wel net terug van een blessure maar dan nog kan hij hier zo de top tien in knallen.

Laatste vier tijdritten van Poels:
Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol 2017
6e 12 km
Vuelta a Espana 2017
7e 40.2 km
Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol 2018
6e 14.2 km
Parijs-Nice 2018
1e 18.4 km

TrEb 3 mei 2018 om 12:19

De winnaar wordt denk ik Dennis Rohan. Met Pinot en Dumoulin in de top 5. Van froome verwacht ik in de eerste week nog niet veel bijzonders (weinig wedstrijd ritme)

Romāns Vainšteins 3 mei 2018 om 12:22

Poels moet vooral hopen dat Froome zijn batterijden opgepuft zijn alvorens ze bij de Zoncolan aankomen want er is nagenoeg niemand ter wereld die zo’n stijl kreng beter verteert.

Ab Normaal 3 mei 2018 om 12:24

**** Rohan Dennis
*** Tom Dumoulin, Victor Campenaerts
** Mads Pedersen, Chris Froome, Jos van Emden
* Tony Martin, Vasil Kiryienka, Ryan Mullen, Luis Leon Sanchez
Lijkt mij beter.

wiebipedia 3 mei 2018 om 12:24

Dit is toch nul in het straatje van campenearts? Te kort, te bochtig en te steil aan het einde

vluggejapie 3 mei 2018 om 12:25

Froome, Poels, Kiryienka en De la Cruz allemaal top 10, vrees ik.

Sammysosa 3 mei 2018 om 12:26

Ik zou Van Emden ook een ster meer geven ten koste van Froome. Poels opnemen, wordt top 10 lijkt me, zelfde geldt voor Pinot.

**** Tom Dumoulin
*** Rohan Dennis, Jos van Emden
** Victor Campenaerts, Chris Froome, Wout Poels
* Tony Martin, Vasil Kiryienka, Thibaut Pinot, Ryan Mullen

Doordrijver 3 mei 2018 om 12:35

Denk dat Dennis met de bloemen zal gaan lopen, voor Dumoulin en verrassende naam 3.

west 3 mei 2018 om 12:37

Ik zou misschien Henao, Kreuziger en Schachmann ergens noemen… Prima tijdrijders, klimmen “redelijk”, hebben punch en zijn bovenal in vorm…

Jean Dumas 3 mei 2018 om 12:39

Denk ook dat Dennis hier meer kans maakt dan Tom, maar het zal vrij close zijn (Max. 10s).

AndySchleck 3 mei 2018 om 12:48

Zijn de starttijden al bekend en begint Dumoulin als laatste of is dat niet zo?

oscarito1908 3 mei 2018 om 12:54

Het is een zeer technische tijdrit. En ook geen meter vlak. Dennis of Dumoulin. Het zal erom hangen.

Scotty 3 mei 2018 om 12:55

Roglic!

Bertvd 3 mei 2018 om 12:59

@ Scotty: inderdaad, volgend jaar.

toorgedpn 3 mei 2018 om 13:01

Ryan Mullen de verrassing , Kiryienka met de bloemen.

tvm 3 mei 2018 om 13:01

Zit er ook nog een Palestijns/Israëlisch muurtje op het einde? Of is deze opmerking over de grens?

Romāns Vainšteins 3 mei 2018 om 13:03

Mij hoor je niet klagen.

Col du Bramont 3 mei 2018 om 13:03

Op en af met veel stukken boven de 5% maar wel altijd minder dan 10%. Een goede Tom Dumoulin moet hier kunnen winnen en al wat tijd goed kunnen maken op de typische klimmers. Zal close worden tussen TD en Dennis als het gaat om de winst, Froome schat ik net wat minder in.

Poels zou dit ook goed aan moeten kunnen maar dit komt voor hem denk ik nog net wat te vroeg.

Imbatido 3 mei 2018 om 13:06

Volgens mij valt de techniciteit van de tijdrit heel goed mee. Ik heb in Google Streetview wel een stuk gekeken, maar dat zijn allemaal tweebaansbrede wegen. Ik verwacht dat ze veel bochten wel op volle snelheid door kunnen.

Col du Bramont 3 mei 2018 om 13:25

Als ik naar street view kijk, zie ook de tekst hierboven, lijkt het parcours me ook niet al te technisch, vrij brede wegen, wel een paar haakse bochten waarvan ik niet weet hoe die lopen.

Dennis heeft dit jaar in tijdritten al veel goeds laten zien, TD nog niet maar staat scherp. Ik verwacht ook dat het tussen deze twee zal gaan.

Veloburto 3 mei 2018 om 13:31

1. Dennis 2. Dumoulin 3. Froome 4. Kyrienka 5.Pedersen

LaurentJalabert 3 mei 2018 om 13:40

@ RV lol

OT – 1. Dennis. Moet echt een perfect parcours voor hem zijn.

Covadonga 3 mei 2018 om 13:44

Ik hoop vooral dat ze allemaal recht blijven.

Prima Facie 3 mei 2018 om 14:00

Dit is echt niks voor Van Emden. Op de maat van TDM en Poels verwacht ik ook, hoewel zijn vorm niet goed lijkt

Headlines

Materiaalzone

Populair