Giro 2018: Voorbeschouwing op de tijdrit naar Rovereto

Door Koen Middendorp, dinsdag 22 mei 2018 om 09:00

Na battaglia in de Karnische Alpen en Dolomieten én een welverdiende rustdag, staat de dinsdagetappe in het teken van het rijden tegen de klok. Al sinds het begin van La Corsa Rosa wordt er uitgekeken naar deze rit; het is dinsdag dat Tom Dumoulin de basis moet leggen voor zijn tweede Girowinst. De vraag is echter of de Sunweb-kopman met een gezonde dosis zelfvertrouwen aan de start staat, nadat hij enkele tikken heeft moeten incasseren van een vliegende Simon Yates.


Parcours
De voorsprong van de Brit – inmiddels opgelopen naar een comfortabel ogende 2:11 – kan onderweg naar Rovereto zomaar verdampen. “Het is een mooi gat, maar ik denk dat hij twee minuten van mij terug kan pakken in de tijdrit”, zo gaf Yates zelf aan na zijn demonstratie onderweg naar Sappada. Een verre van boude uitspraak, gezien het reliëf van de 34,2 kilometer lange tijdrit. Op het oog is het een chrono die de wereldkampioen tijdrijden op het lijf is geschreven, met vlakke passages die worden afgewisseld met heuvelachtige stroken.

Het historische centrum van startplaats Trento – foto: Sirotti

Voordat de renners aankomen in Rovereto, rollen de coureurs op het Piazza Duomo in Trento van het startpodium. Trento was een van de Italiaanse steden die aan het begin van de negentiende eeuw werden opgeslokt in de welhaast neurotische veroveringsdrang van Napoleon Bonaparte. In 1809, vijf jaar na de kroning van de Corsicaan tot l’Empereur in de Notre Dame, ging Trento – als onderdeel van de Vrede van Schönbrunn – onderdeel uitmaken van het Koninkrijk Italië, een vazalstaat van het Franse keizerrijk.

Het was een tijd waarin Napoleon zich op het toppunt van zijn roem bevond, als trotse opperbevelhebber van ‘zijn’ Grande Armee. Amper vijf jaar later stortte alles als een kaartenhuis in elkaar, met Waterloo als laatste stuiptrekking. Het betekende dat Trento in 1814 werd geannexeerd door het Habsburgse Rijk, om in 1919 te worden opgenomen als onderdeel van het nieuwe Italië.

Met deze geschiedenis in het achterhoofd, vertrekken de renners voor hun beproeving tegen de klok. Het parcours langs de Adige rivier kent twee gezichten. De eerste vijftien kilometer zijn, buiten enkele stroken vals plat, geschikt voor de grote plaat. Na 12,7 kilometer over brede wegen wordt er in het plaatsje Aldeno voor het eerst een tussentijd opgenomen. Eenmaal uit Aldeno loopt het parcours meer heuvelop, vooral als de renners Piazza doorkruisen. Net voor het tweede tussenpunt – in Nogaredo – doemt er een 500 meter lang klimmetje op aan 6%. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de organisatie ook nog een pittige aankomststrook uitgetekend. De laatste honderden meters lopen nog gevoelig bergop, genoeg om een secondespel nog nagelbijtender te maken.

De Giro del Trentino brengt in 1989 een bezoek aan Rovereto en zijn beroemde herinneringsklok – foto: Sirotti

Finishplaats Rovereto koestert een ambigue relatie met de Eerste Wereldoorlog. Rondom deze – in de provincie Trente gelegen – industriestad joegen ruim twintigduizend Italiaanse en Oostenrijkse soldaten elkaar aan het begin van de twintigste eeuw de dood in. De op de top van de heuvel gebouwde Ossario di Castel Dante – vernoemd naar de zich hier vestigende Italiaanse dichter, schrijver en filosoof Dante Alighieri – eert nog dagelijks de slachtoffers. De Rai zal in zijn tv-registratie ongetwijfeld aandacht besteden aan deze geschiedenis. Een ander interessant gegeven: de finish is bij het kasteel van Rovereto, pal voor de Campana dei Caduti (Klok van de gevallenen). Deze klok luidt – als eerbetoon aan de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog – dagelijks om 21:30.

Start eerste rennerflag-it Giuseppe Fonzi  – 13:20
Start laatste rennerflag-gb Simon Yates – 16:30

Onderstaande beelden geven een korte impressie wat de renners te wachten staat.

Favorieten
Vorig jaar besloot hij de Giro d’Italia in zijn voordeel in de afsluitende tijdrit. Dan hebben we het natuurlijk over wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin. De Limburger van Sunweb is uitmuntend tegen de klok en alleen pech kan hem weerhouden van het (terug)pakken van tijd op zijn concurrentie. Vorig jaar schreef hij geschiedenis door als eerste Nederlander de Giro d’Italia te winnen. Wat kan de Nederlander dit jaar?

foto: Massimo Paolone – LaPresse

De concurrentie voor de dagzege is niet mals. Met Rohan Dennis staat er een zeer geduchte tegenstander van Dumoulin aan de start van de tijdrit. In de 24 tijdritten waarin ze beiden plaatsnamen, won Dennis er elf. De Australiër van BMC richt zich deze Giro voor het eerst op het rijden van een klassement. Dit doet Dennis vooralsnog niet onaardig, met een voorlopige elfde plaats in het algemeen klassement. In de openingsrit moest hij Dumoulin nog nipt voorlaten, neemt de Australiër revanche in Rovereto?

Chris Froome werd voorafgaand aan de Giro d’Italia door velen als dé grootste concurrent van Dumoulin gezien in de strijd om de roze trui. Mede door een valpartij voorafgaand aan de openingsrit wil het bij Froome allemaal nog niet echt lukken deze ronde. Op de flanken van de Zoncolan toonde de Brit weer enige glimpen van zijn talent, maar zondag verloor hij juist weer tijd op de concurrentie. Als begenadigd tijdrijder moet het parcours voor de renner van Sky geen probleem zijn. Het is alleen de vraag hoe het met de benen zit op dinsdag.

foto: Sirotti

Zijn grote doel was de eerste roze trui, maar in deze opzet slaagde Victor Campenaerts net niet. Hij strandde in de eerste etappe van de Giro d’Italia op het laagste schavotje van het podium, achter Dumoulin en Dennis. Ook in de tweede rit lukte het hem niet om het roze over te nemen, BMC stak hier een stokje voor en schoof vervolgens zelf met Dennis een plekje op in het klassement. Voor de Belg is het met de tijdrit wellicht zijn laatste kans op dagsucces deze Giro, kan hij boven zichzelf uitstijgen?

Voorheen was het bij een tijdrit uitgemaakte zaak dat Tony Martin bij de beste drie zou eindigen. Tegenwoordig presteert Der Panzerwagen wisselvalliger in zijn tijdritten. Zo dateert de laatste podiumplaats van Martin alweer van bijna een jaar geleden. Toch kan de Duitser niet zomaar uitgevlakt worden, vooral de lengte spreekt in het voordeel van Martin. Ditzelfde valt te zeggen voor Vasil Kiryienka. De teamgenoot van Froome gedijt het beste in een langere tijdrit, getuige ook zijn zege in de Giro-tijdrit van 2015 die bijna 60(!!) kilometer lang was.

Simon Yates

foto: LaPresse

Hij lijkt momenteel in de vorm van zijn leven te zijn en in de openingstijdrit reed hij ook al een indrukwekkende tijd, Simon Yates kan momenteel alles aan. De Brit van Mitchelton-Scott verdedigt een voorsprong van 2 minuten en 11 seconden op Dumoulin. Normaliter zou Dumoulin dit over zo’n afstand wel goed kunnen maken, maar met de huidige vorm van Yates is het nog maar de vraag of hij echt zoveel tijd gaat verliezen.

Maximilian Schachmann wist dit jaar reeds zijn eerste profzege te boeken in Ronde van Catalonië en heeft vooral in de eerste week van de Giro indruk gemaakt. In de etappes voor puncheurs is hij steeds op de voorposten van het peloton te vinden, maar hij kan hiernaast ook nog zeer aardig tijdrijden. Zo besloot hij de eerste etappe van de Giro op plaats acht, nog voor landgenoot en tijdritkanon Martin. In deze rit viel Ryan Mullen extreem tegen. De Iers kampioen tijdrijden keek na dag één al tegen een achterstand van bijna een minuut aan. In de tijdrit in Vuelta a San Juan verpulverde hij de (mindere) tegenstand nog in de tijdrit. Deze was echter wel volledig vlak. Overleeft de renner van Trek-Segafredo de heuvels?

foto: Sirotti

Vorig jaar wist Jos van Emden de laatste rit in de Giro d’Italia te winnen door het bijna dertig kilometer lange parcours als snelste af te leggen. De eerste tijdrit van deze Giro was te lastig voor Van Emden, maar in deze chrono zijn zijn kansen wat groter, al moet hij dan wel de schade beperken op de klimmetjes onderweg. Kan de renner van LottoNL-Jumbo voor een tweede dagsucces zorgen in deze Giro d’Italia?

Outsiders
Als alles meezit dan kan Luis León Sánchez een prima potje tijdrijden. De meervoudig Spaans kampioen tijdrijden heeft echter al een tijdje geen tijdrit meer gewonnen. Zijn specialisme schuift langzaam op richting het kapen van etappes, zoals hij dit jaar al eerder deed in de Tour of the Alps. Landgenoot David De la Cruz  rijdt sinds zijn overstap naar Sky ook steeds sterkere tijdritten, vooral de heuvels in het parcours spreken in het voordeel van de Spanjaard.

De la Cruz is niet enige outsider bij Sky. Ook onze landgenoot Wout Poels wordt steeds beter in het tijdrijden. In Parijs-Nice lag hij op koers om de wedstrijd te winnen na zijn victorie in de tijdrit, zij het niet dat een valpartij anders besloot. Ook in de Ruta del Sol was zijn tijdrit erg goed, met een zesde plaats als resultaat. In de door Poels gewonnen tijdrit in Frankrijk reed ook Felix Grossschartner (vierde) een erg sterke tijdrit.

Bij Katusha-Alpecin brengen ze een heel blik hardrijders aan de start. Naast Der Panzerwagen mogen ook Alex Dowsett en Mads Würtz Schmidt als kanshebbers beschouwd worden. Bij de klassementsmannen kan Thibaut Pinot wellicht wat opschuiven. Bij Trek-Segafredo rekenen ze naast Mullen op Mads Pedersen. Bij Sunweb is het naast Dumoulin uitkijken naar Chad Haga. Quick Step-Floors kan met Rémi Cavagna ook hoge ogen gooien in de tijdrit.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Rohan Dennis, Chris Froome
** Victor Campenaerts, Vasil Kiryienka, Tony Martin
* Jos van Emden, Simon Yates, Ryan Mullen, Maximilian Schachmann

Weer en TV
De renners krijgen tijdens de tijdrit van dinsdag slecht weer te verduren. Het zal gedurende de hele dag regenen in de omgeving van Rovereto. Oppassen voor natte afdalingen dus. De temperatuur zal rond de twintig graden Celsius hangen.

Eurosport is er op Eurosport 1 en de Eurosport Player vanaf 13:00 bij en zendt de tijdrit dus integraal uit. WielerFlits is er eveneens vanaf 13:00 bij met een Volg Hier.

99 Reacties

martini151 21 mei 2018 om 12:02

Simon Yates een ster geven lijkt mij toch iets teveel van het goede

Random wielerliefhebber. 21 mei 2018 om 12:03

Wout Poels een sterretje?

vanSpringel 21 mei 2018 om 12:09

Degene die geen lekke band(en) rijdt en overeind blijft maakt grote kans morgen voorin te eindigen. Wordt dus een kansspel.

t731 21 mei 2018 om 12:10

Simon yates verdient wel 2 of 3 sterren als je zijn solo van 18km gisteren bekijkt, en zijn algehele overheersing.

Ik denk dat Dumoulin en Dennis binnen 10 seconden van elkaar eindigen en dat Campenaerts, Froome en Yates binnen de minuut eindigen. De rest allemaal op meer dan 2 minuten.

sjappie 21 mei 2018 om 12:15

Bilbao had zeker genoemd mogen worden. 6e in proloog en staat er in het klassement nog prima voor

sudlowe 21 mei 2018 om 12:18

De top 5 na de tijdrit:
1 Yates
2 TD
3 Pinot
4 Froome
5 Dennis

???

Lage rugpijn 21 mei 2018 om 12:28

Niet als verdachtmaking bedoeld maar als je met een gewicht van 58 kg op dit parcours minder dan een minuut verliest op dumoulin, dennis en evt kyrienka lever je pas echt een opvallende prestatie.

GekkeHenkie 21 mei 2018 om 12:29

Edit: Thx, aangepast
Verder is het een mooie voorbeschouwing.

jooprioolpijp 21 mei 2018 om 12:31

Wie wint is eigenlijk maar matig relevant (ik gok Campenaerts), het gaat om Dumoulin vs Yates. Een ster voor die laatste lijkt me onzinnig, hooguit om aan te geven dat hij allicht boven zichzelf gaat uitstijgen.
Off: even het filmpje van Froome bekeken. Zelfs als hij niet voluit gaat ziet het er niet uit. Knap dat het toch zo hard gaat.

Carlo18 21 mei 2018 om 12:40

edit wf: laat onzin achterwege

KimJungPoels 21 mei 2018 om 12:43

Sudlowe, ik denk niet dat Pozzovivo meer dan 4 minuten op Dennis gaat verliezen in deze tijdrit. Pozzovivo heeft namelijk een hele behoorlijke tijdrit in de pootjes.

Arema Pro Cycling Team 21 mei 2018 om 12:48

Een renner in de roze/gele/rode trui kan altijd trapje extra. Een renner met astma twee trapjes…

Bettinwel 21 mei 2018 om 12:51

Klein windje tegen kan net het verschil maken tussen Dumoulin en Yates voor het roze. Maar ik ben bang dat het voorafgaande geklauter vooral bij Tom zijn sporen heeft nagelaten.

oscarito1908 21 mei 2018 om 12:58

Ik verwacht dat Jos morgen gaat uithalen. Dit parcours ligt hem goed.

Alpenreus 21 mei 2018 om 13:00

Met tijdrijden is het net als met sprinten, een specialist kan dit altijd. Reken maar dat Tom er staat morgen.

sprintgeit 21 mei 2018 om 13:04

Ik gok op een geode Tom, afgelopen jaren heeft hij toch altijd ongenadig hard uitgehaald in die tweede tijdrit. Parcours ligt hem wel wat minder tov de Campenaertsen van deze wereld, maar is tov de klassementsmannen juist een voordeel.

Al met al, helemaal eens met de sterrenverdeling, al vind ik het sterretje voor Yates overdreven. Zelf ben ik dan meer benieuwd naar Poels, oogt op dit moment enorm sterk en heeft het afgelopen jaar zelfs op vlakke lange tijdritten goede resultaten gereden. Hoop dat hij volle bak mag gaan. Cavagna en Pedersen mogen mij ook verrassen, maar denk dat het bij die mannen aan frisheid wat ontbreekt op het moment.

Spaakje 21 mei 2018 om 13:06

De eerste tijdrit geeft een vertekend beeld en zegt weinig over deze tijdrit. Bilbao werd 6e en zelfs Pozzovivo eindigde als 10e. Het parcours was voor bijvoorbeeld Van Emden al te lastig. Ondanks perfect parcours voor Yates verloor hij alsnog 20 seconden in minder dan 10 km op Dumoulin. Ook de aangehaalde finale van gister waarin Yates in zijn eentje stand houdt op het vlakke zegt in mijn ogen niks, op het moment dat de vier musketiers bij Dumoulin weg reden was er voor het eerst even sprake van organisatie en liep de voorsprong ook rap terug van 51 naar 36 seconden. In de tijdrit van morgen is minder dan een minuut verliezen voor Yates echt onmogelijk, tenzij Dumoulin een tegenvallende prestatie levert. Maar ondanks de al behoorlijk geleverde inspanningen lijkt hij nog steeds goed genoeg in vorm om morgen uit te pakken. Yates heeft het goed gedaan als hij 1:30 verliest en aangezien zijn vorm uitstekend is zal het dichter bij de 1:30 liggen dan bij de 2:00 is mijn inschatting.

Boelie76 21 mei 2018 om 13:07

Jos moet dit parcours inderdaad ook goed liggen. Toch denk ik dat Tom morgen gaat winnen met Dennis binnen een halve minuut. Yates verliest niet veel meer dan een minuut.

Wielrennertje 21 mei 2018 om 13:10

Ze geven wel regen af morgen. Daardoor is de kans groot dat verschillen kleiner zullen zijn, omdat veel renners toch niet die risico's willen nemen. Zie je wel vaker, bij slecht weer zie je rare uitslagen in tijdritten.

SCIC 21 mei 2018 om 13:11

Tijdrit winnen en 2e in AK , dat zou al een heel goede prestatie zijn.

HF2013 21 mei 2018 om 13:14

Alles of niets voor Tom. Zie hem deze tijdrit winnen met als naaste concurrenten Dennis, Campenaerts en Van Emden. Dennis rijdt zo toch ook een hele sterke Giro.

Yates in deze vorm zal best bij de eerste 20 rijden, maar kans alsnog 2 minuten verliezen. Verschil top 3/4 t.o.v. rest kan best wel eens groot zijn.

belasco 21 mei 2018 om 13:17

Zou het heel misschien mogelijk zijn dat TD niet voluit gaat deze Giro en stiekem voor de Tour gaat?

CeRo 21 mei 2018 om 13:21

@LageRugpijn
Niet als verdachtmaking bedoeld maar als je met een gewicht van 70 kg op de Zoncolan minder dan een minuut verliest op Yates (58 kg), Lopez en Pozzovivo lever je pas echt een opvallende prestatie.

ikbenprocycling 21 mei 2018 om 13:21

edit wf: ontopic svp. gebruik voor dit soort berichten het daarvoor bestemde topic

Fort 21 mei 2018 om 13:28

@ Belasco: nee, want dan zou Tom al buiten de top 10 staan.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.