Giro 2018: Voorbeschouwing etappe 13

vrijdag 18 mei 2018 om 08:00

foto: Sirotti

De Giro d’Italia gaat vrijdag verder noordwaarts, op weg naar de Italiaanse Alpen. Er wacht het peloton voor de tweede dag op rij een vlakke rit. Op papier een nieuwe kans voor de sprinters, maar de etappe van donderdag liet zien dat dit allerminst een sinecure is. WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
De sprinters zullen zich verheugd hebben. De rit naar Imola was al grotendeels vlak, maar de dertiende rit is nog meer op het lijf van de spurters geschreven. Tussen Ferrara en Nervesa della Bataglia liggen 180 nagenoeg vlakke kilometers. De etappe gaat bijna de gehele tijd in noordelijke richting, enkel rondom de finishstad draaien de coureurs in een rondje.

Ferrara is een grote stad met 132.000 inwoners. Het draagt de titel hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna. De historische binnenstad stamt uit de zesde eeuw en is opnemen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1933 was Ferrara het middelpunt van een individuele tijdrit in La Corsa Rosa, waarin wereldtopper Alfredo Binda zijn duivels ontbond en de kussen mocht ontvangen. Nervesa della Bataglia is een heel slag kleiner, met nog geen zevenduizend inwoners. De stad ontvangt dan ook voor het eerst het Giro-circus.

Na een biljartvlakke aanloop door de oostkant van de Po-vlakte, gaat dertig kilometer voor de echte finish (op dat moment passeert het al de eindstreep) voor het eerst de weg lichtjes de hoogte in. De heuvel rond Montello – daarover zometeen meer – is als klim van vierde categorie ingeschaald. De top ligt op negentien kilometer van de meet, maar de 2,9 kilometer lange heuvel aan 3,9% zal de meeste rappe mannen niet doen schrikken. De treintjes hebben ruim baan, want de laatste serieuze bocht ligt op vijf kilometer van de meet.

De Abbazia di Sant’Eustachio (Abdij van Sant’Eustachio) is een van de bezienswaardigheden in de aankomstplaats. Rambaldo de derde van Collalto en zijn moeder Gisla stichtten deze abdij ter ere van Paus Alexander de tweede, die het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk was van 1061 tot en met 1073. Tegenwoordig is het klooster – gelegen op de hellingen van Montello – vervallen, maar nog schitterend om te aanschouwen. Reken maar dat we die langs zien komen in de uitzending.

Start: 13.00 uur
Finish: Tussen 17.00 en 17.24 uur

Favorieten
Het profiel van de twaalfde en dertiende etappe in de Giro komen erg overeen en daarom worden in de dertiende etappe opnieuw dezelfde renners verwacht als in de dag ervoor. In Nervesa Della Bataglia mogen de sprinters het waarschijnlijk voor de vijfde keer deze Giro met elkaar uitvechten.

Elia Viviani begon de Giro succesvol met twee zeges buiten Italië. De rappe Italiaan heeft met de Quick-Step Floors-ploeg om zich heen de beste lead-out in de Giro, al leken diezelfde ploeggenoten hem naar de vaantjes te rijden in de rit van donderdag. Desondanks is Viviani de sprinter met de grootste staat van dienst deze ronde. De concurrentie ligt echter op de loer, helemaal nu Sam Bennett de Italiaan tot op achttien punten genaderd is in het puntenklassement. Neemt Viviani na de sprint in Imola gemist te hebben nu sportieve revanche?

foto: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Viviani’s grootste concurrent is de Belgische Ier Sam Bennett. De sprinter van BORA-hansgrohe was de renner van Quick-Step Floors al eens te snel af in deze ronde en aast op nog meer. Donderdag was hij in de rit met aankomst op het racecircuit van Imola veruit de snelste, waardoor Bennett op gelijke hoogte komt met Viviani. Als de Ier zich goed positioneert en zijn sprint op tijd inzet, dan kan hij zijn Italiaanse rivaal het nakijken geven.

Danny van Poppel zal daar anders over denken. De Nederlandse sprinter groeit met de dag en zou in Praia a Mare om de ritzege mee hebben gedaan als hij niet door Niccolò Bonifazio gehinderd werd. Met de sterke lead-out van zijn team hoopt onze landgenoot deze Giro nog steeds victorie te kraaien in een sprintaankomst. Op het circuit van Imola zat hij er goed bij. Van Poppel voelt zich naar eigen zeggen steeds beter en ruikt zijn kans.

foto: Sirotti

Ook EF Education First-Drapac heeft ambities om met hun sprinter het hoogste treetje op het podium te bestijgen. Sacha Modolo werd in het Israelische Eilat net geklopt door Viviani en aast in eigen land op revanche. Ook in de drie andere sprintaankomsten deed de 30-jarige Italiaan volop mee om de overwinning. Ook Niccolò Bonifazio steekt zijn neus steeds vaker aan het venster. In de rit naar Eilat waaide de renner van Bahrain Merida eraf, maar in de andere aankomsten eindigde Bonifazio steevast bij de eerste vijf.

De andere kanshebbers voor de ritzege gelden als outsiders. Sprinter en veldrijder van beroep Clément Venturini laat zich in zijn eerste grote ronde goed zien. De Fransman schaarde zich – op de rit naar Eilat na – telkens bij de eerste zeven sprinters. Ook Mads Pedersen profileert zich deze Giro als rappe man. De piepjonge Deense kampioen (22) én nummer twee uit de voorbije Ronde van Vlaanderen, was al meerdere keren in de top tien terug te vinden.

foto: Sirotti

Er blijven nog een aantal spurters over die op een goede dag en met wat geluk om de dagzege kunnen strijden. Jens Debusschere, wist ondanks een aantal ereplaatsen nog nooit het zegegebaar in een grote ronde te maken. Manuel Belletti slaagde daar tijdens zijn eerste Giro in 2010 wel in en is tijdens deze editie een vaste klant in de top tien. Kristian Sbaragli, won al eens een rit in de Vuelta a España, maar hij lijkt zijn topvorm nog niet gevonden te hebben. Datzelfde geldt voor BMC-renners Jurgen Roelandts (vijfde op het circuit van Imola) en Jean-Pierre Drucker.

Bij Bardiani-CAF kwamen Paolo Simion en Enrico Barbin tijdens deze Giro al enkele malen gevaarlijk uit de hoek. Baptiste Planckaert en Viacheslav Kutzetsov eindigen namens Katusha-Alpecin beiden steeds rondom de tiende plaats. Wanneer een van deze vier mannen zegeviert, mag dat met recht een verrassing heten. Maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk zijn er met Viviani, Bennett, Van Poppel, Modolo en Bonifazio slechts vijf reële kanshebbers op winst in een massasprint.

Debusschere verzamelde al veel ereplaatsen – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Sam Bennett, Danny van Poppel
** Sacha Modolo, Niccolo Bonifazio, Clément Venturini
* Manuel Belletti, Jens Debusschere, Mads Pedersen, Kristian Sbaragli

Deelnemerslijst (WielerFlits)
Parcoursinformatie

Weer en TV
De weersvoorspelling voor donderdag is iets beter dan die in de rit naar Imola. De kans op neerslag is namelijk een stuk lager, slechts dertig procent. Wat later op de middag zou er een beetje regen kunnen vallen. De temperatuur is met maximaal 25 graden Celsius enkele graden hoger. De rechtstreekse uitzending op Eurosport 1 begint om 13.15 uur. Bespreek via de Volg Hier op WielerFlits het verloop van de etappe.

32 Reacties

Rebellin 17 mei 2018 om 19:05

iets pittigere klim dan vandaag. Ik verwacht hier geen sprinters. Misschien iets voor Ulissi of Bouwman? In ieder geval een goede afdaler!

Mathieu Moller 17 mei 2018 om 19:07

@Rebellin
De top van de klim ligt wel op 20 kilometer van de streep, terwijl dat klimmetje vandaag op slechts 8 kilometer van de finish lag. Waarschijnlijk kunnen de meeste sprinters morgen wel terugkeren na dat klimmetje.

Silent Hill 17 mei 2018 om 19:10

Hopelijk zien we terug een mooie koers, al was het maar om Rambaldo de derde van Collalto en zijn moeder Gisla te eren.

ditisdavid 17 mei 2018 om 19:10

Juist een makkelijker klimmetje dan vandaag, en verder van de finish. Ik verwacht een sprint van een (vrijwel) compleet peloton. Bennett in deze vorm evenzeer favoriet als Viviani.

Silent Hill 17 mei 2018 om 19:23

Sbaragli reed nog niet 1 keer Top 10 deze Giro. Baptiste Planckaert daarentegen toch al 3 keer. Hij ‘verdient’ die laatste ster, lijkt me.

koos1 17 mei 2018 om 19:28

Heerlijk toch de Giro. In de tour zou dit een totaal vlakke etappe zijn met 100% massasprint. In de Giro weten ze zelfs in de meest vlakke etappes nog spektakel te maken met in de finale nog een stijl klimmetje. Met slecht weer kan dit zomaar weer een gekke finale gaan worden.

Tuubke 17 mei 2018 om 19:30

Van Poppel kansrijk “met de sterke lead-out van zijn team”? Niks van gezien vandaag, helaas. Had hij die maar gehad…

Jacco van Stierop 17 mei 2018 om 19:33

Vanaf 2014 is er in tal van Vlaamse koersen en in de Tour aandacht besteed aan de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Ook de Giro blikt deze jaren geregeld terug op die periode. Het ving aan met de door Quintana gewonnen klimtijdrit naar Monte Grappa in 2014 en zal worden afgesloten in de huidige editie met de tijdrit naar Rovereto aanstaande dinsdag.
Ook in deze 13e etappe wordt teruggekeken naar dit verleden. Finishplaats Nervesa heeft niet voor niets de toevoeging ‘della Battaglia’ gekregen: het verwijst naar ‘de slag van de zonnewende’ (Battaglia del Solstizio) uitgevochten tussen 15 en 24 juni 1918. Bij de rivier de Piave, waaraan Nervesa is gelegen, werd het Oostenrijks- Hongaarse leger verslagen door de Italianen; 4 maanden later zou in dezelfde regio de definitieve genadeklap aan de keizerlijke troepen worden toegediend tijdens de slag bij Vittorio Veneto.
Als beloning werd de regio Trentino- Alto Adige, -ook wel Zuid- Tirol genoemd-, aan Italië toegewezen op het Congres van Versailles in 1919.

Vanaf ongeveer 20 km voor de meet in Nervesa della Battaglia zal het peloton over bijna de helft van het 14,6 km lange WK-parcours van 1985 rijden, inclusief de bocht naar rechts in het gehucht Bavaria waar Joop zijn demarrage plaatste en zo op meesterlijke wijze Argentin en Lemond in de luren legde. Op het erepodium was vooral bij de Italiaan de ontgoocheling zichtbaar van het gezicht te scheppen.

En de Rosso del Montello, een DOCG- wijn komt hier vandaan:
40-70% Cabernet Sauvignon, robijnrood met een intens odeur en ofschoon enigszins robuust van smaak toch zacht voor het palatum. Sporen van zure kers (kriek) en ander klein rood fruit laten zich herkennen.
Begeleidt uitstekend het locale gerecht ‘Sopa coada’, een soep uit de oven met duif en parmezaanse kaas.

PS: Dank voor de vriendelijke woorden na mijn bijdrage van gisteren.

Bikeage 17 mei 2018 om 19:43

Als Mart Smeets geen Avondetappe meer krijgt, dan Jacco er dan wel een krijgen?

Totti1908 17 mei 2018 om 19:59

Ik vind Bennett na vandaag wel even veel favoriet als Viviani. Die man is in vorm!

hardfietser 17 mei 2018 om 20:28

Tja als de hemel gaat huilen zoals vanmiddag dan kunnen er vreemde dingen gebeuren…

wielerfan80 17 mei 2018 om 20:43

Edit redactie: Dat klopt, we hebben het aangepast – YIJ.

Wildebert 17 mei 2018 om 20:52

Jacco piekt duidelijk in de juiste periode. Klasse timing, lekker schrijfwerk. Het is dat het donderdag is, maar ik krijg zo wel zin in een lekker rood Italiaans wijntje als een Primitivo, Barbera d’ Asti of nog beter een Brunello di Montepulciano

Brummel 17 mei 2018 om 21:02

dat is een klimmetje van niks. Vergelijkbaar met de Schweiberg. Gaat niemand van schrikken

Pédaleur de charme 17 mei 2018 om 21:11

Weer een mooie aanvulling, Jacco.

Ik ga er even op door. Ferrara is een stad die een belangrijke rol speelde in de Italiaanse filmgeschiedenis (de carrière van la Loren begon er en topregisseur Antonioni groeide er op en filmde er veel).

Maar Ferrara is vooral de fietshoofdstad van Italië. Er werden ook flink wat bekenden uit de wielergeschiedenis geboren langs het parcours van morgen. In Ferrara zelf ene dr. Ferrari. En verderop Ottavio Bottecchia, de eerste Italiaanse Tour-winnaar. Zijn fietscarrière begon nadat hij in WO I als scherpschutter tegen het Oostenrijks-Hongaarse leger had gevochten.

In de categorie culinair: Treviso, waar de renners langsrijden, claimt de bakermat van de tiramisù te zijn. 'Trek me overeind' betekent het letterlijk. Oorspronkelijk bedoeld voor pas bevallen vrouwen, maar wellicht ook heilzaam voor renners die de gelletjes zat zijn.

mschuts 17 mei 2018 om 21:16

Viviani zijn geboorte streek!

Javier 17 mei 2018 om 21:57

Haha wat een forum is dit zeg. Nu weer één of andere Jacco waar ik nog nooit van gehoord heb die een mooie passage toevoegt. Wat kan wielrennen toch mooi zijn.

Wheely 17 mei 2018 om 22:57

Leuke dagelijkse toevoeging van Jacco inderdaad.

Wheely 17 mei 2018 om 23:01

Zou trouwens wel een prachtige titel opleveren mocht Battaglin er met de zege vandoor gaan in Bataglia!

tylerhamilton 18 mei 2018 om 01:45

@Jacco en Pedaleur
Dank voor de toevoeging, leuk om te lezen.

Belkin 18 mei 2018 om 02:42

Genieten Jacco! Kun je niet bij Wielerflits solliciteren?
Of is dit gewoon een open sollicitatie? :-)

McMike 18 mei 2018 om 08:22

Ja, leuk Jacco!

knep 18 mei 2018 om 09:35

Mooi leesvoer, bedankt allen :-).

Veloburto 18 mei 2018 om 09:36

Straks wordt Jacco geblokkeerd, omdat hij de show steelt

Redactie: Blokkeren? Wij genieten ook van zulke reacties! Hulde!

Corvd 18 mei 2018 om 09:47

Waar was Debusschere gisteren? Had hem wel verwacht.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.