Giro 2018: Voorbeschouwing etappe 10

dinsdag 15 mei 2018 om 08:30

foto: LaPresse/Fabio Ferrari

Aan het begin van week twee van de Giro d’Italia wordt er afscheid genomen van de Apennijnen, om via de oostkust voet te zetten richting het gebergte. Met drie heuvelritten en één vlakke etappe ruiken de sprinters en puncheurs glorie. Maar eerst wacht na de rustdag de langste etappe van deze ronde. Iets voor de heuvelmannen en mogelijk ook voor de vluchters een kans op succes. WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
De week begint met een heuvelachtige etappe richting het in de provincie Peruglia gelegen Gualdo Tadino. Het is met 239 kilometer de langste rit van de Giro. De 15.000 inwoners eren tot op de dag van vandaag hun wielerheld Adolfo Leoni. De in 1970 gestorven sprinter zegevierde in de jaren 40 en 50 maar liefst zeventien keer in Il Giro, en won in 1942 Milaan-San Remo. Wie mag zich in één adem noemen met deze legende?

De etappe begint direct met een zware klim vanuit Penne. De Fonte della Creta (tweede categorie) is 21,3 kilometer lang en kent een piek op 1254 meter, wat direct ook het hoogste punt is van deze dag. Na een lange afdaling begint een uitgebreide fase van op-en-neer over lichte heuvels. 56 kilometer na het vertrek ligt nog een klim van derde categorie. In het middenstuk van de koers liggen nog twee tussensprints, waar hoogstwaarschijnlijk de vluchters alle punten en bonusseconden zullen grijpen.

De lange heuvelzone wordt dertig kilometer voor de eindstreep afgesloten met nog een klim. Na de steile muur van Annifo gaat het in dalende lijn richting Gualdo Tadino. De finale is zeer technisch, dus oppassen voor de mannen die gaan strijden om de winst. In de laatste anderhalve kilometer liggen nog vier (meer dan) haakse bochten. De finishstraat is ruim 500 meter lang.

Start11.05 uur
Finish: Tussen 16.53 en 17.34 uur

Favorieten
Een aankomst op dertig kilometer van een beklimming, afdalend naar de streep toe. Dit moet als muziek in de oren van Matej Mohoric klinken. De voormalig wereldkampioen bij de junioren én beloften kan als één van de beste dalers uit het peloton worden beschouwd. Bovendien is de Sloveen ook nog redelijk rap aan de meet, zo bemoeide hij zich in de derde etappe nog met de massasprint. Dit resulteerde in een dertiende plaats voor de renner van Bahrain Merida. Ploeggenoot Giovanni Visconti is ook een renner die de aanval niet schuwt, bovendien liet hij in de vijfde etappe zien ook niet langzaam te zijn aan de meet.

Matej Mohoric in actie tijdens de Strade Bianche – foto: Sirotti

Hij deed het in de Tour of the Alps nog, winnen na een afdaling. We hebben het dan natuurlijk over Luis Léon Sánchez. De Spanjaard van Astana staat al jaren te boek als één van de beste dalers uit het peloton. Bovendien heeft Sánchez dit jaar aangetoond ook bergop zijn mannetje kunnen staan én verkeert hij in bloedvorm met reeds twee ritzeges en tal van ereplaatsen.

Een renner van wie dit absoluut niet gezegd kon worden voorafgaand aan de Giro d’Italia is Enrico Battaglin. De renner van LottoNL-Jumbo had voorafgaand aan deze Grand Tour al bijna vier jaar niks gewonnen, maar lijkt weer helemaal op te bloeien in zijn thuisland. Zo wist hij reeds een etappe te winnen en tweemaal bij de beste vijf renners te rijden. Bovendien is zijn achterstand groot genoeg om het vanuit de vlucht te proberen. Bezorgt hij zichzelf en zijn ploeg een tweede ritzege?

Enrico Battaglin tijdens de vierde etappe – foto: Sirotti

Tosh Van der Sande probeerde het deze Giro al eens vanuit de vlucht, in de rit naar Montevergine di Mercogliano moest hij zijn medevluchters, onder meer Koen Bouwman, laten gaan op de slotklim, maar de Belg maakte bergop wel veel indruk. De beklimming van toen was te lang, maar met de kortere klimmen en de vlakke aankomst zou de etappe van dinsdag hem beter moeten liggen. Teamgenoot Tim Wellens heeft deze Giro alvast het goede voorbeeld gegeven. De Belg kwam voor ritzeges en heeft er reeds één op zak. Hij weet altijd het juiste moment uit te kiezen om aan te vallen. Lukt hem dit in de tiende etappe weer?

Hij had de tiende etappe van tevoren al omcirkeld. Jarlinson Pantano is naar Italië afgereisd om ritzeges te boeken. In de tiende etappe acht hij zijn kansen groot en wij van WielerFlits geven hem geen ongelijk. De Colombiaan van Trek-Segafredo wist dit jaar in de Ronde van Catalonië al een vlucht succesvol af te ronden en deed dit in het verleden ook al in andere grote rondes. Ook Pantano kent een kansrijke ploeggenoot, Mads Pedersen. De talentvolle Deen is bezig aan een uitstekende Giro. Hij wist in de massaspurts zich al driemaal te mengen met als resultaat een achtste, negende en elfde plaats. Als hij de beginfase van de etappe overleeft dan is hij met deze aankomst één van de grote favorieten.

Mads Pedersen kende een sterk voorjaar en zet dit door in de Giro d’Italia – foto: Sirotti

Vanuit het ProContinentale circuit is de kans op een ritzege normaliter het grootste vanuit een aanval. Deze ploegen herbergen geen grote favorieten in de sprint of klassementsrenners. Israel Cycling Academy heeft met de 23-jarige Krists Neilands een renner in huis die zich thuis voelt als hij voor het peloton uit kan rijden. De Let moet het heuvelachtige parcours met de besten kunnen verteren. Bovendien is hij ook niet langzaam, gegeven hij in GP Industria & Artigianato onder meer Daryl Impey achter zich liet. Met Andrea Vendrame heeft Androni-Sidermec-Bottecchia een vergelijkbare renner in haar gelederen. Vendrame heeft tevens al aangetoond het aanvallen niet te vrezen deze Giro.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Matej Mohoric
*** Luis León Sánchez, Tosh Van der Sande
** Enrico Battaglin, Krists Neilands, Jarlinson Pantano
* Mads Pedersen, Giovanni Visconti, Andrea Vendrame, Tim Wellens

Deelnemerslijst (WielerFlits)

Weer en TV
Het peloton wacht dinsdag weer een regenachtige dag. De weergoden hebben met zo’n veertien graden Celsius en ongeveer tien millimeter regen weinig goeds in petto voor de renners. Voor de kijkers thuis begint de Giro-uitzending op Eurosport 1 om 13:00. WielerFlits is er vanaf 10:50 bij met een Volg Hier.

53 Reacties

Romāns Vainšteins 15 mei 2018 om 10:15

Fijne, wat a-typische rit. Ik verwacht heul veul tot-op-het-bot-gemotiveerde Italiaantjes in de kopgroep en ook 1 van hen als overwinnaar.

Merlinappa 15 mei 2018 om 10:47

Ik denk dat Battaglin morgen gaat worden uitgespeeld gezien de puncheurklimmetjes in de laatste kilometers. Vandaag kan Gesink zomaar mee zitten!

JdeWal 15 mei 2018 om 13:18

Tony Martin

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.