Giro 2018: Historische eindzege Froome voor Dumoulin, Bennett pakt slotrit in Rome

Door , zondag 27 mei 2018 om 18:59
Giro 2018: Historische eindzege Froome voor Dumoulin, Bennett pakt slotrit in Rome

foto: LaPresse

Eddy Merckx en Bernard Hinault deden het, en nu staat Chris Froome ook in dat rijtje. Na de Tour van 2017 en de Vuelta van 2017 wint de Brit van Sky nu met de Giro 2018 zijn derde grote ronde op rij. Hij wordt op het eindpodium van de 101e editie vergezeld door de Nederlander Tom Dumoulin en Miguel Ángel López. De laatste etappe, met start en finish voor het Colosseum in Rome, werd gewonnen door Sam Bennett.

Rond de klok van 16.00 uur werd het peloton op gang geschoten voor de laatste etappe. Een paradetocht door de historische delen van Rome. Na enkele glazen champagne en fotomomenten was het tijd voor koers. Alhoewel, dat was aanvankelijk het plan. Na de eerste rondjes door Rome was er nog veel discussie en Froome ging in gesprek met de jury. Op zeven ronden van het einde werden de tijden opgenomen, waarna de koers geneutraliseerd werd. De renners die voor ritwinst wilden strijden, kregen vrij baan in de laatste tachtig kilometer.

Een kopgroep van achttien renners (met onder meer Bert-Jan Lindeman en Gijs Van Hoecke) pakte snel daarna vijftig seconden voorsprong. Quick-Step Floors hield in het peloton de regie in handen voor Elia Viviani. Daar ging het voor enkele klassementstoppers te hard; zij namen geen risico en reden voor spek en bonen de laatste kilometers uit.

Chris Juul-Jensen en Viacheslav Kuznetsov kleurden nog even de koers, maar nog voor het ingaan van de laatste lokale ronde door Rome werden zij gegrepen. Een viertal wist zich daarna los te wurmen. Opvallend genoeg zat Danny van Poppel mee met Tony Martin, Florian Sénéchal, Ryan Mullen en Mattia Cattaneo. Vier kilometer voor de streep werden zij weer gegrepen. Quick-Step Floors zette met de juiste timing Viviani in een zetel af, waarna de drager van de paarse trui zijn concurrent Sam Bennett een betere sprint zag hebben. Voor de Ier is het zijn derde ritzege deze Giro.

Aan het eindklassement werd dus niets meer veranderd: Chris Froome (Sky) grijpt de eindoverwinning. Titelverdediger Tom Dumoulin (Sunweb) eindigt als tweede, voor Miguel Ángel Lopez (Astana). Met Sam Oomen is een tweede Nederlander vertegenwoordigd in de top-10. Italië heeft met Domenico Pozzovivo en Davide Formolo ook twee renners bij de beste tien.

foto: LaPresse

Dit artikel delen:

53 Reacties

KnightBiker 28 mei 2018 om 01:09

+1 jeebee

jan jansen 28 mei 2018 om 06:11

“Geef ze brood en spelen”.
Het volk (de meerderheid) is niet geïnteresseerd of ze worden besodemieterd, als er maar een spel is.
Er wordt openlijk bedrogen en het volk maakt het weinig uit. Een walgelijke vertoning.

sboontjes 28 mei 2018 om 10:39

Jeebee +1

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair