Giro 2018: Historische eindzege Froome voor Dumoulin, Bennett pakt slotrit in Rome

Door , zondag 27 mei 2018 om 18:59
Giro 2018: Historische eindzege Froome voor Dumoulin, Bennett pakt slotrit in Rome

foto: LaPresse

Eddy Merckx en Bernard Hinault deden het, en nu staat Chris Froome ook in dat rijtje. Na de Tour van 2017 en de Vuelta van 2017 wint de Brit van Sky nu met de Giro 2018 zijn derde grote ronde op rij. Hij wordt op het eindpodium van de 101e editie vergezeld door de Nederlander Tom Dumoulin en Miguel Ángel López. De laatste etappe, met start en finish voor het Colosseum in Rome, werd gewonnen door Sam Bennett.

Rond de klok van 16.00 uur werd het peloton op gang geschoten voor de laatste etappe. Een paradetocht door de historische delen van Rome. Na enkele glazen champagne en fotomomenten was het tijd voor koers. Alhoewel, dat was aanvankelijk het plan. Na de eerste rondjes door Rome was er nog veel discussie en Froome ging in gesprek met de jury. Op zeven ronden van het einde werden de tijden opgenomen, waarna de koers geneutraliseerd werd. De renners die voor ritwinst wilden strijden, kregen vrij baan in de laatste tachtig kilometer.

Een kopgroep van achttien renners (met onder meer Bert-Jan Lindeman en Gijs Van Hoecke) pakte snel daarna vijftig seconden voorsprong. Quick-Step Floors hield in het peloton de regie in handen voor Elia Viviani. Daar ging het voor enkele klassementstoppers te hard; zij namen geen risico en reden voor spek en bonen de laatste kilometers uit.

Chris Juul-Jensen en Viacheslav Kuznetsov kleurden nog even de koers, maar nog voor het ingaan van de laatste lokale ronde door Rome werden zij gegrepen. Een viertal wist zich daarna los te wurmen. Opvallend genoeg zat Danny van Poppel mee met Tony Martin, Florian Sénéchal, Ryan Mullen en Mattia Cattaneo. Vier kilometer voor de streep werden zij weer gegrepen. Quick-Step Floors zette met de juiste timing Viviani in een zetel af, waarna de drager van de paarse trui zijn concurrent Sam Bennett een betere sprint zag hebben. Voor de Ier is het zijn derde ritzege deze Giro.

Aan het eindklassement werd dus niets meer veranderd: Chris Froome (Sky) grijpt de eindoverwinning. Titelverdediger Tom Dumoulin (Sunweb) eindigt als tweede, voor Miguel Ángel Lopez (Astana). Met Sam Oomen is een tweede Nederlander vertegenwoordigd in de top-10. Italië heeft met Domenico Pozzovivo en Davide Formolo ook twee renners bij de beste tien.

foto: LaPresse

Dit artikel delen:

53 Reacties

Fort 27 mei 2018 om 19:48

Prachtige Giro gezien!

ikbenprocycling 27 mei 2018 om 19:51

Dumoulin en Sunweb vinden Froome volgens mij vandaag gewoon een toffe peer en de ‘sterkste’, en zij zijn de direct ‘gedupeerden’. Zo zie je maar weer, wij maken ons drukker dan de sporters zelf.

Japsie 27 mei 2018 om 20:01

Haha die Bonifazio, arme kerel, wordt gewoon 6(!) keer uit het goede wiel gebeukt. Lijkt de brutaliteit van een topsprinter te missen.

Col du Bramont 27 mei 2018 om 20:02

Froome is een Fopwinnaar die de wielersport veel schade heeft aangedaan.
Jammer dat de wielersport weer imago schade heeft opgelopen.
Een doem scenario werd de afgelopen dagen helaas werkelijkheid.

Cavia 27 mei 2018 om 20:04

De beste heeft gewonnen Proficiat Froome en het hele SKY team. Ook nog het ploegenklassement winnen. Een teken van suprematie in deze Giro.
Tom Dumoulin een geweldige prestatie geleverd . Vorig jaar no.1 en nu een 2e plaats. Klasse .

HF2013 27 mei 2018 om 20:06

Hele mooie Giro gezien. Of het allemaal zuiver was, zullen we wellicht nooit weten, zoals met veel successen in het wielrennen.
Dumoulin in deze Giro voor klimmers gewoon meer dan 4 minuten voor de eerste echte klimmer.

Bang dat de Tour niet op kan tegen zo’n Giro. Ook opvallend weinig serieuze valpartijen.

Covadonga 27 mei 2018 om 20:06

Fraaie zege van Froome. Ik hoop dat hij hem kan behouden. Zo niet, dan is het nog steeds feest, want dan wint Dumoulin.

Benett vandaag de snelste. De aanval van Van Poppel vond ik bijzonder. Hij zal geen vertrouwen hebben gehad in de sprint.

SprintMaster 27 mei 2018 om 20:07

@ikbenprocycling: tja, wat moeten ze dan, zuur lopen doen? De discussie over Froome gaat vanzelf wel loskomen. En die zal heftig worden.

NDI22 27 mei 2018 om 20:11

Mag toch open dat Froome z’n Vuelta zege kwijtraakt waardoor de “historische eindzege” helemaal niet meer zo historisch is.

Koel 27 mei 2018 om 20:12

Mooie Giro gezien, bizar, spannend en bijzonder zwaar.
Froome verdiende winnaar, hopelijk komt er snel uitsluitsel in de "Froome gate"!
Dappere poging van v. Poppel vandaag, als je mee sprint ben je zeker geslacht, er zat toch flink wat achter en hij had sterke mannen mee, prima initiatief!
Tom bevestigt zijn status, fantastisch gereden!

girardengo 27 mei 2018 om 20:16

De beste renner mag dan gewonnen hebben, hij is helaas niet onomstreden. Er wacht nog het een en ander. Gaat de Tour ook zo iets te zien geven?

-luka 27 mei 2018 om 20:23

Iedereen die hier zeurt over Froome doet Dumoulin tekort. We raken snel verwend, maar hoe geweldig is het dat hij tweede wordt binnen een minuut van Froome. Feitelijk zijn hij en Froome de enige die hun status waargemaakt hebben. De rest is door de mand gevallen.
Geweldig gedaan Tom!

Erkanermaar1dewinnaarzijn 27 mei 2018 om 20:29

De tweede plaats van TD spreekt mij veel meer aan dan de eerste plaats van CF. Tom heeft veel werk “alleen” moeten opknappen, waar Froome meer op zijn ploeg kon rekenen. Verder hadden de eerste drie etappes, voor mij, niet in Israël gereden hoeven worden. Maar ook ik weet, geld doet veel in de sportwereld.
De negende plaats van San Ommen is gewoon TOP. En dat rondje van vandaag had voor mij ook niet gehoeven.

Panter 27 mei 2018 om 20:30

Sinds wanneer is het winnen met betrapt worden op doping een overwinning. Kan niemand meer beetje serieus zijn. 3 op een rij!!! Vuelta van vorig jaar zal op het palmares van nibali komen. En de giro van dit jaar zullen we moeten afwachten.

Merzbow 27 mei 2018 om 20:35

Mooi voor het Nederlands wielrenner waarbij er 3 bij de eerste 12 eindigen.

Belgen nergens buiten de ritzege van Wellens. Zo wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk dat we hier niet over ronderenners beschikken en in de nabije toekomst ook niet zullen hebben. Arm arm België.

Veloburto 27 mei 2018 om 20:36

Ik hoop dat die reclame van Tel Aviv en Jeruzalem ook nooit meer vertoond wordt! Dat liedje zit in mn hoofd. Sunny….

VerstandOpNul 27 mei 2018 om 21:00

Gek eigenlijk dat niemand het meer over Yates heeft. Leek t/m donderdag nog soeverein de Giro te gaan winnen..

NDI22 27 mei 2018 om 21:02

@luka
Zeker. Tom bevestigd zijn status als ronde renner en met nog een TT of een iets gunstiger koersverloop in de monster etappe van Froome wint hij deze Giro ook gewoon. Echt super, daar gaan we nog vele jaren plezier aan hebben.

Alban 27 mei 2018 om 21:16

@NDI22: met een gunstiger koersverloop op vrijdag had Froome ongetwijfeld (als enige) op zaterdag nog wat extra’s uit de hoge Skyhoed getoverd…

Bettinwel 27 mei 2018 om 21:37

Schitterende ronde met een wrange afdronk, bedankt UCI (ironie).

Magikdatzeggen 27 mei 2018 om 22:11

Over een paar maanden zal Dumoulin de Giro waarschijnlijk met terugwerkende kracht gewonnen hebben als Froome geschorst wordt.

Jeebee 27 mei 2018 om 23:12

Genoten afgelopen 3 weken, mooiste grote ronde gezien sinds tijden! Dat Sky het toch maar weer afmaakt getuigt van zeer grote klasse. Sublieme tactiek in een geheel andere rol dan ze gewoon zijn, zeer straf en draaien de rest daarmee een niet te verwachten loer. Daarbij speelt geluk dat de kaarten de juiste kant op vallen zeker een grote rol, met name gezien de formidabele en zeer indrukwekkende prestaties van Sunweb. Qua koersverloop had Sunweb, in tegenstelling tot vorig jaar, het meeste recht op de overwinning, maar in de topsport werkt dat niet zo. Het mooie aan sport is dat de kleinste details de grootste invloed kunnen hebben. Goede organisatie is hierin de sleutel, Sky is de enige ploeg die dat tot dusver met grote afstand van de rest op orde had en nog steeds heeft. Sunweb is zichtbaar succesvol op weg hierin een inhaalslag te maken, dat zie je in alles terug, zeer professioneel. LottoJumbo wordt nooit niks meer onder deze leiding. Hetzelfde geldt voor oa de WADA en UCI maar dan nog veel erger, wat een amateurs zijn dat. Voor alle mensen die hier denken dat de recente resultaten van Froome zullen worden geschrapt: dat gaat niet gebeuren en dat is ook volledig terrecht. Niet vanwege vermeend ‘dopinggebruik’ en/of een advocatenleger van Sky maar vanwege prestaties van iemand die met kop en schouders boven de rest uitsteekt icm falende ‘autoriteiten’. Elke dag gecontroleerd worden, 6 grote rondes winnen.. En dan 1 dag ineens teveel puffen? Froome is gewoon een topatleet van ongekende klasse. Domineren en controleren van Sky vanaf dag 3 was ik ook wel klaar mee maar op deze manier de koers naar je hand zetten.. dan ben je gewoon een hele grote en dan behoeft deze prestatie zeer veel respect!

Het lijkt me niet echt fair om iemand als Froome, die al jaren dag op dag in een potje moet pissen, net zoals een heel groot deel van het peloton, binnen de waarschijnlijk meest anti-doping gecontroleerde sport die ik ken, af te schrijven op een trieste en ongefundeerde manier als die ik hier afgelopen dagen gezien heb. Echt kansloos. Geniet er eens gewoon van. Prachtige etappes, 3 NL-coureurs in hoofd/sleutelrollen, Tom gaat echt nog wel dikke eindzeges binnen trekken. Wout ook, kan ik al jaren uitzonderlijk van genieten en gaat zeker en vast nog mooie dingen laten zien.. En tegen de tijd dat we dat allemaal gehad hebben gaat Sammeke derop en derover, misschien zelfs al eerder..! Op naar hopelijk eenzelfde attractieve en mooie TdF, waar de sterkste mag winnen, en het gezeik van de slimmeriken op oa dit forum me bespaard zal blijven..

Mwielerfan 27 mei 2018 om 23:40

Bilbao was toch te verwachten? Reed al regelmatig top 10 in week rondes en/of sleutel etappes daarvan.

Jacco van Stierop 27 mei 2018 om 23:51

@ Jeebee
Leuk dat je zo enthousiast bent maar je moet uitkijken dat je jezelf niet voorbij galoppeert.

“Geniet er eens gewoon van.”
Kan je ook doen van ‘Vrouw Holle’ en ‘Repelsteeltje’, maar het blijven sprookjes.

“… de WADA (…)wat een amateurs zijn dat.”
Zou kunnen, maar kun je aangeven waaruit dat amateurisme blijkt van de WADA betreffende de zaak Froome? Omdat een joch dat nog nauwelijks droog is achter de oren en werkzaam is bij een vaag onderzoeksburootje in Leiden dat roept?

“3 NL-coureurs in hoofd/sleutelrollen”.
Dumoulin, Poels en eh, wie nog meer dan? Oomen heeft een uitstekende Giro gereden maar geen hoofd- of sleutelrol vervuld. Gesink en Van Poppel hebben dat ook niet.

Jeebee 28 mei 2018 om 00:55

@Jacco

Bedankt voor jouw inhoudelijke reactie, hier kan ik wat mee..

#1 ik reageer niet vaak maar vond nu dat het toch tijd was om wat te schrijven, heb mezelf nog in gehouden qua lengte van de tekst

#2 geniet ervan: daarmee bedoelde ik de koers an sich, heb je er niet van genoten dan? Ik vond het geweldig!

#3 WADA: weet even niet wat je bedoelt met Leiden. Maakt ook niet uit denk ik. Ik doelde niet op zaak Froome maar in algemeen. Ik kan geen bewijs leveren maar er zit gewoon geen organisatie achter dit soort clubs.

#4 Tom, Wout en Sam bedoelde ik idd. Laat ik me beperken tot Oomen, ik denk wel dat zijn inzet behoorlijk van belang geweest is, in lijn zeer constant en vanaf begin tot laatste week zeer sterk.