Giro 2017: Voorbeschouwing op de laatste bergrit
foto: LaPresse
zaterdag 27 mei 2017 om 07:00

Giro 2017: Voorbeschouwing op de laatste bergrit

Nu de stofwolken van de couppoging op weg naar Piancavallo zijn gaan liggen, kunnen we vooruitkijken naar de laatste bergrit. Tom Dumoulin heeft het roze moeten afstaan aan Nairo Quintana. Met vier renners binnen zestig seconden, stevent de Giro af op een ongekend spannende climax. Wat heeft de laatste bergetappe voor ons in petto? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Het startschot wordt iets voor het middaguur gegeven in Pordenone, een provinciestad in het noordoosten van Italië. Vanuit de geboorteplaats van Davide Cimolai (niet actief in deze Giro) gaat het in westelijke richting naar de Venetiaanse Vooralpen. Na een vlakke openingsfase, volgt na 37 kilometer de eerste beklimming van de dag. De Muro di Ca’ del Poggio (niet te verwarren met de beroemde scherprechter uit Milaan-San Remo) is als beklimming van de vierde categorie een opwarmertje voor wat komen gaat. Een korte maar pittige klim, waar in 1,1 kilometer het stijgingspercentage oploopt maximaal 18%.

De eerste serieuze test volgt ongeveer halfweg koers, wanneer de Monte Grappa opdoemt. Deze 24,2 kilometer lange beklimming kent een onregelmatig verloop. Het begint steil, waarna het iets regelmatiger wordt. Het slot is vervolgens weer erg lastig. De top ligt op 1620 meter boven zeeniveau. Na een lange en technische afdaling met meerdere haarspeldbochten keren de renners weer terug naar honderd meter boven zeeniveau.

In de slotfase is de beklimming naar Foza de laatste hindernis van de dag. In veertien kilometer leggen de renners 937 hoogtemeters af, wat neerkomt op een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. Na de top op vijftien kilometer van het einde volgt een finale over een golvend parcours. De slotfase is in dalende lijn, waardoor we op weg naar Asiago een razendsnelle finale kunnen krijgen. De laatste 450 meter gaan dan weer licht omhoog. Omstreeks kwart over vijf weten we met welke verschillen de favorieten de tijdrit ingaan.

Favorieten
De afgelopen bergetappes werd wederom duidelijk dat de renners in de top van het klassement deze Giro redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Door de kleine verschillen kunnen er meerdere renners nog een of meerdere plekjes opschuiven in de rangschikking. De renners die het niet van hun tijdrit moeten hebben, krijgen hier een laatste kans om bergop het verschil te maken.

Wie van deze drie renners wint de Giro? – Foto: LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

In de etappe naar Piancavallo kregen we een beeld te zien wat a-typisch was voor de Giro. Tom Dumoulin had te maken met slechte benen en maakte een beginnersfout door op een beslissend moment te ver naar achteren te rijden. Hij vocht zich terug en leek de schade te beperken, maar kraakte in de finale alsnog. Na negen dagen is hij zijn roze trui kwijt. De grote vraag is in hoeverre hij zaterdag hersteld is. Met een achterstand van 38 seconden ligt de strijd om het roze nog open, maar om kans te blijven houden op de eindoverwinning zal Dumoulin niet te veel meer mogen verliezen.

Vincenzo Nibali en Nairo Quintana hadden een coalitie gesmeed om Dumoulin van de troon te stoten. De couppoging leek te mislukken, maar het koersverloop in de finale bracht alsnog het gewenste resultaat. Quintana draagt het roze, maar maakte op weg naar Piancavollo geen overtuigende indruk. Zijn kenmerkende verschroeiende demarrage bleef achterwege. Ook op donderdag in de rit naar Ortisei slaagde hij er niet in om het verschil te maken. Quintana heeft de gewenste voorsprong om de tijdrit aan te vangen binnen, maar voordat het zover is zal hij ook deze rit nog door moeten komen.

Naast Dumoulin heeft Quintana in Nibali nog een gevaarlijke uitdager in de strijd om het roze. Hij weet wat het is om op de voorlaatste dag de Giro te winnen. Twaalf maanden geleden reed hij immers de Colombiaan Esteban Chaves uit het roze. De lange afdaling van de Monte Grappe lijkt voor meesterdaler Nibali een uitgelezen mogelijkheid om zijn slag te slaan. Heeft de Siciliaan nog een tactisch meesterplan in petto?

Weet Thibaut Pinot zich nog op het podium te rijden? – Foto: Sirotti

Thibaut Pinot lijkt deze Giro sterk te eindigen. Hij pakte op weg naar Piancavallo op de slotklim dure seconden en staat binnen een minuut van leider Quintana. Momenteel is hij slechts tien seconden verwijderd van een podiumplek. Indien de Fransman durft te gokken op de aanval, ligt er misschien meer in het verschiet. Vlak achter Pinot staat Ilnur Zakarin, die eveneens nog zicht heeft op het podium. De Russische klimmer zal in de laatste bergrit ongetwijfeld iets willen proberen.

Ook Domenico Pozzovivo is aan het einde van de Giro nog bijzonder sterk. Met slechts anderhalve minuut achterstand op Quintana behoort hij eveneens tot de kanshebbers voor het roze. Aangezien Pozzovivo allerminst bekend staat als een begenadigd tijdrijder, zal hij aan moeten vallen om zijn positie te verbeteren. Bauke Mollema weet zich in de bergetappes goed te handhaven. Mollema kan leunen op een sterke tijdrit om op te schuiven in het klassement, maar Pozzovivo zal aan moeten vallen om zijn positie te verbeteren.

Kan bergkoning Mikel Landa het opnieuw? – foto: LaPresse

Wanneer we spreken over de favorieten voor een bergrit deze Giro, dan kunnen we niet om Mikel Landa heen. De Bask zocht – nadat zijn klassement naar de vaantjes was – meerdere malen de aanval. De Spanjaard is inmiddels verzekerd van de bergtrui en heeft met een zege in Piancavallo zijn dagsucces binnen. Lukt het hem om (net als in 2015) twee ritten op rij te winnen? Ook Steven Kruijswijk was met andere verwachtingen aan deze Giro begonnen. De Brabander staat netjes in de top tien, maar had er vooraf meer van verwacht. Door een val in Yorkshire begon hij geblesseerd aan de Giro, met als gevolg dat hij geen rol van betekenis kon spelen in de strijd om het roze. Sinds de laatste rustdag voelt hij zich weer beter en wil hij op jacht naar ritsucces. Geeft hij zijn Giro in de voorlaatste rit extra glans? Naast de strijd om het roze, ligt ook het jongerenklassement nog open. Adam Yates staat aan de leiding, maar Bob Jungels en Davide Formolo zijn nog niet uitgeschakeld. Draagt de Brit het witte tricot tot en met Milaan?

Het scenario waarbij een groep vluchters vooruit blijft, valt uiteraard niet uit te sluiten. Naast de eerder genoemde Landa reden ook renners als Pierre Rolland en Rui Costa deze Giro vaak in de aanval. Astana koos met onder meer Luis Leon Sanchez, Dario Cataldo en Pello Bilbao meermaals voor de aanval, maar staat nog met lege handen. Gezien de belangen die op het spel staan, lijkt de kans dat vluchters vooruit (mogen) blijven niet bijzonder groot. De tien bonificatieseconden voor de dagwinnaar zouden immers net het verschil kunnen maken tussen winst en verlies.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Ilnur Zakarin, Domenico Pozzovivo
** Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana
* Mikel Landa, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Adam Yates

Weer en TV
De renners hebben deze Giro niet te klagen gehad over het weer. Ook zaterdag krijgen zij wederom zomers weer voorgeschoteld en het valt niet te verwachten dat de weersomstandigheden van grote invloed zal zijn. De temperatuur tikt ongeveer 22 graden aan. Het blijft droog. De wind heeft windkracht 2 en komt uit het zuiden.

Eurosport begint om 13:30 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Bobbie Traksel.

[poll id=”519″]

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2017 19:02
Monta grapa is langer als 2.2 km
26 mei 2017 19:03
Net als gisteren, ben er zeker niet gerust op. De boog lijkt voor Tom te lang gespannen te hebben gestaan. En zijn team is ook niet bijzonder overtuigend.
26 mei 2017 19:03
Die laatste klim moet Dumoulin op zich wel liggen als hij zijn benen weer terug kan vinden. Als alles morgen bij elkaar blijft, dan wint Dumoulin de Giro, maar als hij weer zo'n dag heeft als vandaag dan gaat hij hier ten onder.
26 mei 2017 19:03
go Tom
26 mei 2017 19:04
D-Day voor de AK renners.
26 mei 2017 19:07
@ redactie maak er maar 22 kilometer van ipv 2,2 :-)

Voor de Grappa ben ik nog niet zo bang, maar die klim naar Foza is weer een viezerik, al is er 15 kilometer hersteltijd. We gaan het zien. Dumoulin FTW!
26 mei 2017 19:14
Landa morgen weer in de aanval. Van de klassementsrenners zal Pinot het doen. Die gaat morgen tijd pakken. Tom was realistisch en heel helder in z'n commentaar na de streep. Zag er op zich ook wel fris en optimistisch uit, maar denk toch dat hij morgen weer tussen de 30 sec tot een minuut gaat verliezen. De rest ruikt bloed en moeten nu ook gewoon aan gaan. Zullen morgen vanaf de voet van de klim wel demarrreren zullen wel moeten.
26 mei 2017 19:15
komen vast weer aanvallen zeker ook van pozzovivo want die heeft geen goede
tijdrit dus die moet het morgen doen. wel sensationeel 6 renners binnen anderhalve
minuut van elkaar 2 dagen voor het einde
26 mei 2017 19:18
Morgen Bahrain Merida tegen movistar,ik vrees voor Tom,morgen moet TLJ wat doen,ze komen niet voor een plaats 10.
26 mei 2017 19:19
Ik hoop op een ontketende Pinot, zou echt een prachtig stukje veerkracht zijn als hij zich zo terug heeft kunnen vechten. En vind dat hij beloont mag worden voor zijn keuze om veel koersdagen te pakken als voorbereiding. Zou de beste winnaar zijn voor het wielrennen.
26 mei 2017 19:20
Hopen en bidden op herstel van Tom , Parijs is nog ver.
26 mei 2017 19:23
@bartje

Die Foza lijkt mij toch een fijne, gelijkmatige klim. Idee voor een type als Tom.
26 mei 2017 19:23
Morgen, de dag voor de climax van zondag, of is morgen al de grote climax? Vol verwachting klopt ons hart, wie er zwak rijdt, wie er hard? Verliest Dumoulin definitief zoveel dat hij dat nooit meer goed kan maken in de tijdrit, of vindt hij zijn benen terug? Komt er een alles of niks poging van Pinot en Nibali? Rijdt Zakarin iedereen op een hoop in de afdaling van de Grappa ;) ?
We zullen het morgen zien.
26 mei 2017 19:28
Is die trek renner nog uit koers genomen? Of mag hij alleen starten zonder bidonnetjes?
26 mei 2017 19:30
@achilles, aan als heb je echt niets...
26 mei 2017 19:40
Zeker na vandaag is een voorspelling lastig. TD had slechte benen, was niet goed maar wist de schade te beperken. Q&N vond ik ook niet in topvorm.
Pinot lijkt een gevaarlijke klant te worden en kan om de eindzege meedoen.

Kijkende naar het CG mag TD nog iets verliezen op deze drie, een minuut maximaal en als de benen dan nog goed zijn pakt ie in de tijdrit dat wel terug. Maar de verschillen in de tijdrit van 40 km met 3/4 vermenigvuldigen maar beter niet doen. Dit wordt een tijdrit na 3 zware Giro weken.
Dus of ie dan op Nibali en Pinot een minuut pakt en op Quintana anderhalve minuut? Zijn wel de verschillen waarvan ik denk dat moet te doen zijn.
26 mei 2017 19:41
Nee Tom gaat morgen minstens 1 min verliezen
26 mei 2017 19:48
Misschien gaat deze etappe wel heel erg tegenvallen. Iedereen moet op iedereen letten, dus het kan zomaar zijn dat er helemaal niemand weg komt. Dumoulin hoeft eigenlijk alleen maar bij te blijven: als hij morgenavond op niet meer dan 38 seconden achter het roze staat, moet het te doen zijn. Al is zo'n tijdrit na drie slopende weken natuurlijk ook geen zekerheidje.
26 mei 2017 19:52
Pinot is het grootste gevaar. Redelijke tijdrit, daar wil dumoulin zondag niet meer dan een minuut op achter staan. Quintana moet ook op nibali en pinot nog tijd pakken.
26 mei 2017 19:57
Als je na morgen meer dan 1 minuut achter staat op Pinot of Nibali dan win je de Giro niet.

Op de Monte Grappa zullen we snel weten hoe de benen van Tom zijn. Toch jammer dat hij niet echt een ploeg heeft.
26 mei 2017 19:58
Waarom krijgt Hirt geen ster, die rijdt de laatste dagen echt heel goed.
Ik ben dan ook benieuwd bij welk WT team hij volgend jaar rijdt.
26 mei 2017 19:59
In deze rit gaat de (ploegen)tactiek een hoofdrol spelen. Niemand kan aanvallen als hij geen steun heeft in het vlakke tussenstuk en de laatste 15 km. Er moeten dus ploegmaats vooruit worden gestuurd en/of allianties worden gesmeed. In het ideale geval voor Dumoulin rijdt iedereen op ieders wiel en rijden ze met een favorietengroepje naar de finish, maar dan moet hij natuurlijk wel betere benen hebben dan vandaag om er nog bij weten te zitten. En dan wordt het laatste vlakkere stuk nog flink nagelbijten, want dan zullen ze bij elk uitval naar Dumoulin kijken om het terug te pakken.
26 mei 2017 20:04
Met kelderman er nog bij zou tom nog gewoon een goede ploeg hebben.
Geschke heeft vandaag de meubelen gered en de rest heeft zich vandaag helemaal leeg gereden om hem weer voorin de koers te brengen dus hoezo slechte ploeg

Het meest jammere is dat hij niet al te stabiele darmen schijnt te hebben.
26 mei 2017 20:05
Als Dumoulin morgen opnieuw tussen de 30 seconden en een minuut verliest dan verdient hij het niet vind ik. Een eindwinnaar moet zeker niet de beste klimmer van de ronde zijn, maar voor mij mag er nooit iemand een grote ronde winnen puur via het tijdrijden. Over de beste klimmer gesproken, deze Giro is dat met voorsprong Mikel Landa. Dag in dag uit aanvallen mag je echt niet onderschatten. Hij en Rolland verdienden echt een ritzege, hopelijk pakt Rui Costa er morgen ook een.

Van de favorieten vind ik Pinot toch wel de meest verdiende winnaar, hij toont duidelijk het meeste lef en durft bergop aanvallen. Quintana die zogezegd top ging zijn de derde week wordt eigenlijk elke dag slechter en ook Nibali spreekt meer met felle woorden dan met de pedalen. Spijtig dat Zakarin viel in de voorbereiding anders was hij volgens mij eindwinnaar, maar ik schrijf hem al op voor volgend jaar. Wat koerst Pozzovivo ook lekker dit jaar zeg, dit is zonder meer zijn beste Giro. Pinot, Pozzo & Zakarin zijn duidelijk de sterkste, maar ze hebben gewoon geen ploeg buiten Reichenbach dan. Morgen moeten ze wat mannetjes in de vlucht steken en samen vertrekken op de Grappa dan, ze zouden echt een serieuse putch kunnen plegen.

Gelukkig hebben de Nederlanders Dumoulin, zodat het niet echt opvalt dat Mollema in mindere mate, maar zeker Kruijswijk niet goed rond rijden. Mollema lijkt al enkele jaren een niveau te hebben bereikt waar hij niet over kan. Als dat gewoon zo is dan is dat jammer, maar dan moeten we zeggen dat Mollema veel uit zijn mogelijkheden heeft bijhaald. Anderzijds zou ik toch eens wat andere trainingsmethodes proberen als ik hem was. En Kruijswijk rijdt gewoon een pak slechter dan vorig jaar, die val in de sneeuwmuur zal hem zijn hele carrière bijblijven vrees ik.
26 mei 2017 20:10
Als ze écht nog voor tijdwinst op Dumoulin gaan, en ik denk dat ze dat nog wel nodig gaan hebben, zullen ze op het begin van de Grappa meteen los moeten gaan. Daar zitten de steilste kilometers van de hele rit, enigszins vergelijkbaar met vandaag. Indien er dan nog helpers van Nibali, Quintana of Pinot bijzitten, zal Dumoulin het lastig krijgen om de aansluiting weer te vinden. Des te meer reden om een geschke oid mee te sturen in de vlucht.
Zoals josi zegt: de ploegentactiek zal een grote voorspeller zijn van het koersverloop. Zal weer een bijzonder fel gevecht worden om in de vlucht te kunnen zitten!

Reacties zijn gesloten.