Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14
zaterdag 20 mei 2017 om 07:00

Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14

Na enkele tussendoortjes voor de sprinters, zullen op zaterdag de klimmers zich weer vertonen. In het noordwesten van Italië wacht een rit met een loodzware slotklim. Barst de strijd om het roze hier opnieuw los? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe van zaterdag is de derde aankomst bergop in deze Giro. Nadat woensdag al een eerbetoon werd gebracht aan Gino Bartali, is het vandaag de beurt aan zijn rivaal Fausto Coppi. De start is in zijn geboorteplaats Castellania, van waaruit het peloton koers zet in noordelijke richting. De rit is slechts 131 kilometer lang en onder te verdelen in twee gedeeltes. Deze etappe is zeker geen bergrit waarin meerdere beklimmingen elkaar opvolgen. Na een vlakke aanloop door de regio Piemonte, volgt met de slotklim naar het heiligdom van Oropa de enige hindernis van de dag.

De Giro doet deze berg aan als eerbetoon aan Marco Pantani. ‘De Piraat’ voerde hier in 1999 een van zijn strafste nummers op. De Italiaanse klimmer kreeg kettingproblemen aan de voet en haalde tijdens een indrukwekkende inhaalrace 49 renners in, om vervolgens te soleren naar de overwinning. De laatste keer dat de klim in de Giro werd opgenomen, was in 2014. Destijds ging de zege naar Enrico Battaglin, die in de slotkilometer zijn medevluchters Dario Cataldo en Jarlinson Pantano verschalkte.

Na het uitrijden van de stad Biella beginnen de renners aan de slotklim. De beklimming is 11,7 kilometer lang en begint relatief kalm met bescheiden stijgingspercentages. Omdat deze elkaar sterk afwisselen, is er allerminst sprake van een regelmatige beklimming. Net voor het dorpje Favaro wordt bereikt, is het met stukken van 13% echter serieus klimmen geblazen. Dit gedeelte op zeven kilometer van de top is het zwaarste stuk, maar ook het slot is pittig. Op twee kilometer van het einde volgt met een sector van 11%, voordat het richting de top weer iets afzwakt.

Favorieten
Voor de renners die nog dromen van het roze zijn er in deze rit mogelijkheden om goede zaken te doen. Na de tijdrit van afgelopen dinsdag heeft één renner zich afgescheiden van de rest, maar daarna staan nog veel renners op korte afstand van elkaar.

Wordt Dumoulin onder vuur genomen op weg naar Oropa? – foto: Sirotti

Tom Dumoulin zal zich ongetwijfeld moeten verweren tegen de nodige aanvallen van zijn concurrenten. De Limburger weet zich door bergop zijn eigen tempo te rijden goed te handhaven, maar het wordt interessant om te zien hoe hij en zijn ploeg weerstand bieden aan de renners die zijn roze trui willen bedreigen.

Weet Quintana bergop opnieuw het verschil te maken? – foto: La Presse

Nairo Quintana is de voornaamste uitdager. De Colombiaan bevestigde op Blockhaus zijn status van sterkste klimmer van het peloton. In de tijdrit kreeg de kopman van Movistar een stevige tik te verduren, maar hier keert hij terug naar het terrein wat hem het beste ligt. Aangezien er op de slotdag nog een rit tegen de klok wacht, zal Quintana geen kansen laten liggen om kostbare seconden te verzamelen. Met Andrey Amador – die eveneens in de top tien staat – heeft de Spaanse formatie een tweede troef achter de hand.

Ook Thibaut Pinot zal bergop het verschil moeten maken. De Franse klimmer liet tot dusver een goede indruk achter in de bergetappes, maar moest in de tijdrit minuten toegeven op Dumoulin. Wanneer hij boven de Limburger wil eindigen, zal hij in etappes als deze ten aanval moeten trekken.

Zorgt Nibali voor de eerste Italiaanse zege deze Giro? – foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft in deze Giro nog niet kunnen imponeren. De Siciliaan is allerminst uitgeschakeld voor de eindzege, maar kijkt na twee weken toch al tegen een niet te verwaarlozen achterstand aan. Spaart hij zijn krachten voor de loodzware slotweek of weet hij zich op weg naar Oropa te onderscheiden? De Italianen zijn na dertien etappes nog steeds zonder ritzege. Kan Nibali hier verandering in brengen? Naast Nibali houden Domenico Pozzovivo en Davide Formolo de Italiaanse eer hoog. Beiden strijden voor een plek in de top tien, maar een ritzege zou hun Giro meer glans geven.

Met Bauke Mollema staat er naast Dumoulin nog een tweede Nederlander in de top drie. Mollema rijdt tot dusver een uitstekende Giro en van hem mag verwacht worden dat hij hier met de beste klimmers mee omhoog gaat. Landgenoot Steven Kruijswijk had zich deze Giro waarschijnlijk anders voorgesteld. De Brabander voelt zich niet top en kijkt al tegen een achterstand van acht minuten aan. Ook Tejay van Garderen zit min of meer in hetzelfde schuitje. De Amerikaan kan de hoge verwachtingen deze Giro niet waarmaken en behoort daarom (een miraculeuze wederopstanding uitgezonderd) niet direct tot de kanshebbers voor deze rit.

Mikel Landa

Kan Mikel Landa met een voorsprong aan de slotklim beginnen? – Foto: Sirotti

Na het wegvallen van Geraint Thomas, is Mikel Landa de enige kopman bij Sky. De Bask viel tijdens de etappe naar Blockhaus door het incident met een politiemotor ver terug, maar heeft inmiddels met de benen geantwoord. Woensdag deed hij met een lange vlucht een gooi naar de ritzege. Zijn achterstand op Dumoulin bedraagt inmiddels meer dan 42 minuten, dus de kanshebbers voor het roze kunnen hem zonder risico enkele minuten voorsprong gunnen.

Voor Bob Jungels is het afwachten of hij op deze zware slotklim stand kan houden. Ilnur Zakarin staat tiende in het algemeen klassement, maar zal ongetwijfeld nog een poging doen om deze positie te verbeteren. Adam Yates vinden we terug op een enigszins teleurstellende vijftiende plek. Wanneer de kopman van Orica-Scott nog een rol van betekenis wil spelen in de strijd om het jongerenklassement (waarin zijn achterstand op leider Jungels bijna drie minuten is), krijgt hij hier de kans om tijd goed te maken. Astana beschikt met Tanel Kangert en Dario Cataldo over twee renners die op dit terrein uit de voeten kunnen.

Hoewel we hierboven met name de klassementsrenners als kanshebbers genoemd hebben, is het theoretisch gezien uiteraard mogelijk dat net als drie jaar geleden een vluchtersgroep met de eer gaat strijken. De vergelijking met destijds gaat echter al snel mank, de etappe is dit jaar anders ingedeeld dan drie jaar terug. Toen was er sprake van een 164 kilometer lange rit waarbij de slotklim voorafgegaan werd aan beklimmingen van eerste en tweede categorie. Gezien de relatief korte afstand van deze rit zal het makkelijker zijn voor het peloton om de achtervolgers binnen bereik te houden. Daarnaast spelen wellicht ook de bonificatieseconden nog een rol van betekenis. Op de top zijn respectievelijk 10, 6 en 4 seconden te verdienen. De klassementsrenners zullen deze niet zonder slag of stoot cadeau gegeven aan weggesprongen aanvallers.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Thibaut Pinot, Tom Dumoulin
** Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Mikel Landa
* Adam Yates, Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Ilnur Zakarin

Weer en TV
In de regio Piemonte krijgen de renners wederom te maken met prettige weersomstandigheden. De zon schijnt volop, er zijn hooguit enkele stapelwolken. De temperatuur schommelt dit weekend rond 23 graden. De wind komt uit het zuidoosten, wat betekent dat de renners tijdens de klim de wind in de rug hebben.

Eurosport begint om 13:15 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2017 19:05
Movistar zal het bijeen willen houden voor de bonificatie sec aan de streep. Quintana voor de winst. Tom verliest een klein half minuutje incl bonificatie sec
19 mei 2017 19:08
Sunweb zal de vluchters een vrijgeleide geven, komt hen alleen maar goed uit als de bonificatieseconden weggekaapt worden voor de neus van Quintana, Nibali en Pinot.
FDJ, Bahrain en met name Movistar zullen dus moeten controleren morgen. Komt Sunweb enkel goed uit natuurlijk. Verder redelijk eens met de sterrenverdeling, al zou ik Pozzovivo een sterretje extra geven en Landa eentje minder.
19 mei 2017 19:11
Verwacht toch een 20-tal man die vooruitblijft met n goede 4 minuten aan de voet.
19 mei 2017 19:16
Dumoulin gaat zelf aanvallen.
19 mei 2017 19:18
Ik raad iedereen aan om de knotsgekke ontknoping op deze slotklim in 2014 terug te kijken. Timmer die ontsnapt voor de klim en verrassend lang stand houdt. Daarna een sprint op kasseitjes (toch? ) van stervende zwanen, waarbij Battaglin uit een onmogelijke positie terugkeert en wint. Toen wel een interessanter parcours vooraf.
19 mei 2017 19:19
Neem aan dat het sterretje voor Landa al een aantal dagen geleden is toegekend? ;)

Ben heel benieuwd naar morgen. In de rit die Fraile won leek Quintana niet heel overtuigend. Dumoulin vol zelfvertrouwen en in de vorm van zijn leven. Ik ben optimistisch gestemd. De glimlach en de uitspraak ik heb er zin in op het ad verraad eigenlijk best wel wat. Hij is echt niet bang voor niemand en die instelling lijkt me de enige juiste om te overleven.
19 mei 2017 19:27
Quintana wint met 37 seconden voor Pinot en Yates daar achter de andere top 10 kandidaten
19 mei 2017 19:27
Kruijswijk! Alles of niets poging.
19 mei 2017 19:32
Zou best een klim voor Dumoulin kunnen zijn. Als hij slim is, probeert hij zoveel mogelijk seconden te pakken als hij kan, alles telt straks in de laatste dagen.
Dit is precies zo'n rit die kruijswijk helemaal niet ligt normaal gesproken. Battaglin in de aanval?
19 mei 2017 19:36
In deze rit zal Quintana het niet gemakkelijk hebben om tijd goed te maken op Dumoulin.
19 mei 2017 19:39
Keizer Tom legt zijn concurrenten morgen het zwijgen op.
19 mei 2017 19:39
Niet echt een Kruijswijk etappe. Hij is meer iemand voor de etappes met meerdere klims.
19 mei 2017 19:41
Dit kan Dumoulin wil. Zie de Vuelta met Froome en alles. Hij houd wel van steil en dood gaan kan hij als de beste.
19 mei 2017 19:42
@Dark-k.
Het controleren op een vlakke aanloop is niet zo'n groot probleem. Wat wel een dingetje is, is de kwaliteit van Tom's helpers. Tom zal snel geïsoleerd raken als het berg op gaat. De vraag is of hij op Amador en/of Jungels en/of Pozzovivo gaat reageren als die vroeg gaan wegrijden. Durft hij te wachten en anderen het gat te laten dichtrijden of gaat hij als een van de eerste mee......
19 mei 2017 19:44
Quintana en Nibali laten zien wie er de baas zijn..
19 mei 2017 19:47
De kortste etappe in de Giro, en dat wordt dus een hele snelle rit.
Met een super snel eerste uur vanwege alle pogingen om weg te komen, en een super snelle finale in de aanloop naar de slotklim.
Sunweb zal zich niet al te druk moeten maken over concurrenten die mee willen in de vlucht. Alleen Quintana is gevaarlijk, de anderen worden wel terug gehaald door FDJ, Trek en Bahrein. Durven pokeren !
De slotklim moet Dumoulin liggen.
N.B.: dit is geen etappe waar Kruijswijk tijd kan terug pakken ! Daar komen in deze ronde veel betere etappes voor. Zwaar en over meerdere cols, dàt is zijn terrein als hij verbetert.
19 mei 2017 19:49
Typische Dumoulin-bergrit. Vlakke aanloop en dan op wattage de slotklim opknallen. Gaat misschien wel weer wat verliezen op Quintana en enkele anderen die hij bewust laat rijden, maar hier gaat hij het roze niet verliezen.
19 mei 2017 19:50
@redactie,Kruijswijk staat 6minuten achter, geen 8.

Als Tom al tijd verliest zal het niet veel zijn. Sterker, tenzij hij echt instort zie ik eigenlijk alleen de zestiende etappe als gevaar. De rest van de etappes zijn zwaar maar simpelweg niet genoeg om Tom er minuten af te rijden, of geven gelegenheid om nog fors terug te komen. En dan komt de tijdrit nog.

Volgens mij is het zonder calamiteiten kat in het bakkie!
19 mei 2017 19:53
Ik zat net te denken dat ik het eigenlijk best bijzonder vind dat er de afgelopen 3 jaar, elk jaar steeds een nederlander de leiderstrui pakt en kans maakte op de eindwinst. Wat een luxe hebben wij als Nederlanders toch!

Morgen gaat Tom keihard die klim oprammen en iedereen een voor een uit het wiel knallen! Forza NL!
19 mei 2017 19:53
Wordt een interessante finale, kan me die berg nog herinneren van die fantasische inhaalrace van Pantani, en natuurlijk ook nog van 3 jaar terug. Het is een onregelmatige klim met steile stukken die Quintana wel ligt, en Pinot trouwens ook wel. Movistar zal vluchters wel onder controle willen houden om Quintana bonusseconden te laten oprapen. In een droomscenario weet hij Dumoulin niet los te krijgen en sprint die naar de bonus, maar ik denk dat die hier toch wel wat zal moeten inleveren. Misschien kan Kelderman hem nog wat tips geven, want die was hier 3 jaar terug toch erg sterk.
19 mei 2017 19:53
De vraag is wat ten dam kan betekenen voor dumoulin. Dit lijkt me ook geen mollema etappe
19 mei 2017 19:55
Er zitten veel vlakkere stukken in de klas, ideaal voor Tom om te stoempen. Lekker eigen tempo rijden, laat die Quintana maar spartelen op de steile stukken.
19 mei 2017 19:58
Ik hoop op Battaglin uit een vroege vlugt. Als Moviatar voor de rit gaat hoeft Giant niet op kop natuurlijk. Scheelt weer krachten.
19 mei 2017 19:58
Ha, Tom heeft er al zin in!
http://nos.nl/artikel/2174039-stressloze-dumoulin-heeft-nu-al-zin-in-slotklim.html

Reacties zijn gesloten.