Giro 2017: Van Garderen wint in Ortisei, Dumoulin verdeelt en heerst

Door , donderdag 25 mei 2017 om 17:00
Giro 2017: Van Garderen wint in Ortisei, Dumoulin verdeelt en heerst

foto: LaPresse

Tejay van Garderen heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen door Mikel Landa te verslaan. De twee waren overgebleven uit een vroege kopgroep in deze zware bergetappe. Tom Dumoulin toonde zich ijzersterk en speelde met de concurrentie in de finale. Hij behoudt de roze trui met nog drie dagen te gaan.

Grote kopgroep
Een viertal raakte al vroeg weg. Met Manuele Boaro had Vincenzo Nibali al een pion vooruitgestuurd. Hij had Natnael Berhane, Joey Rosskopf en Diego Rosa met zich mee. Een grote groep ging in de achtervolging, met daarbij Laurens ten Dam namens Sunweb en Bram Tankink en Jurgen Van den Broeck namens LottoNL-Jumbo. Het peloton liet het dertigtal niet gaan. Op de Passo Pardoi, de eerste col van de dag, probeerden nieuwe renners weer de oversteek te maken.

Na de afzink kon de balans worden opgemaakt. Negentien leiders pakten twee minuten op het peloton: Anacona, Amador, Cataldo, Van Garderen, Rosskopf, Rolland, Dombrowski, Villella, Hirt, Foliforov, Siutsou, Landa, Deignan, Henao, Plaza, Pedersen, Stuyven, Fraile en Berhane.

Dumoulin snel alleen
Sunweb hoopte op de tweede klim enigszins het tempo te drukken en de kopgroep de ruimte te geven, maar dat liet Bahrain Merida niet gebeuren. De ploeg-Nibali voerde het tempo hoog op, waarna Ten Dam als enige knecht overbleef voor klassementsleider Dumoulin. Ook Orica-Scott stak een handje toe in het peloton, waardoor op de top van de tweede klim (Valparola) het verschil met de koplopers nog maar twee minuten was.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Quintana valt aan op 50 kilometer van de meet
Aan de voet van de derde beklimming van de dag (Passo Gardena) nam Movistar het heft in handen. Dumoulin moest daardoor ook Ten Dam laten gaan. Wittetruidrager Bob Jungels was een van de eerste slachtoffers van de versnelling, nadat vroeg in de rit Jan Polanc al gelost was. Drie kilometer onder de top was daar het moment waar op gewacht werd: de aanval van Quintana op 53 kilometer van de meet. Niemand kon de Colombiaan volgde, waarna hij even verderop aansloot in het wiel van Amador, die zich terug had laten zakken uit de kopgroep.

Dumoulin reageert sterk
Dumoulin moest vervolgens zelf de achtervolging leiden, waarna Nibali uit zijn wiel wegsprong. De Haai van Messina pakte direct een gat met de Nederlander, die zijn eigen tempo bleef rijden. Nibali kreeg nog wat hulp van zijn landgenoot Dario Cataldo en sloot binnen no time aan bij Quintana. Het was echter een ijzersterke Dumoulin die zich niet gek liet maken en het gat van ruim twintig seconden dichtreed op zijn dichtste concurrenten.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Voorbereiding op de slotklim
In de afdaling pakten Yates en Quintana een klein gaatje, maar ook dat werd gedicht en zo begonnen de favorieten gezamenlijk aan de Passo di Pinei, een korte maar steile klim. Hier reden Orica-Scott en Movistar op kop, ruim een halve minuut achter vijf overblijvers van de vroege kopgroep. Van een aanval was hier geen sprake, waardoor alles aankwam op de slotklim van de Pontives richting Ortisei. Vluchters Van Garderen en Landa begonnen met een voorsprong van 50 seconden aan de Pontives.

Nibali en Quintana raken niet weg van Dumoulin
Lange tijd namen Quintana’s knechten het werk op de schouders en bleef een aanval uit onder de favorieten. Op 6,5 kilometer van de meet sprong Quintana weg. Nog even kreeg hij de hulp van Anacona, maar daarna ging hij alleen op pad. Door FDJ-knecht Reichenbach werd hij weer teruggefloten. Nibali was de volgende die ten aanval trok, maar Dumoulin zat snel op het wiel. Na een kort rustmoment was het Dumoulin zelf die demarreerde. Hij speelde zichtbaar met de concurrentie, want na de korte versnelling liet hij zich weer terugzakken en keek hij de concurrentie in de ogen.

Op een tweede demarrage had enkel Quintana een antwoord. Toch kwam de rest terug. Pinot en Pozzovivo waren de volgende twee die aanvielen. Mollema en Kruijswijk probeerden te achtervolgen, maar werden teruggehaald door Dumoulin, die zich enkel nog concentreerde op Nibali en Quintana, maar zij hielden de benen stil. Een heuse surplace der favorieten, maar ondertussen maakten de andere klassementsrenners tijd goed op Nibali. Pinot en Pozzovivo maakten de meeste tijd goed, daarna volgden Mollema en Kruijswijk.

De strijd om de ritzege viel weer niet in het voordeel van Mikel Landa uit. In de smalle straten van Ortisei bleek Van Garderen de leepste van de twee.

Foto LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

Top van het klassement dichter bij elkaar
Door het koersverloop in de finale is het klassement opeens opener dan ooit. Met nog twee bergetappes en een tijdrit te gaan  heeft Dumoulin 31 seconden voor op Quintana en 1m12s op Nibali. Pinot (4), Zakarin (5) en Pozzovivo (6) staan binnen 2m07s van onze landgenoot. Bauke Mollema is zevende, Steven Kruijswijk rukt op naar plek acht.

Dit artikel delen:

144 Reacties

NairoQ 25 mei 2017 om 17:01

Van Garderen wint in Val Gardena was een leuke titel geweest.

Gesink4President 25 mei 2017 om 17:01

Mooi pokerspelletje in de laatste kilometers

vevie 25 mei 2017 om 17:01

Mooi slot, zeg. Geweldig gereden Dumoulin.

arviidd 25 mei 2017 om 17:01

Mooi voor van Garderen is hem gegund.

Tom is de baas en Quintana is gewoon een laffe renner.

Lennimator 25 mei 2017 om 17:02

Fantastisch voor TJ!!!!

Maar Tom waarom rij je wel achter de twee Nederlanders aan…

RaketVuist 25 mei 2017 om 17:02

WAT een slimme koers van Dumoulin. In plaats van dat Nibali en Quintana hem onder druk zetten, laat hij de rest van de top tien Nibali en Quintana onder druk zetten. Geniaal!

Romāns Vainšteins 25 mei 2017 om 17:02

Geen spettacolo en dat heeft denk ik vooral er mee te maken dat Quintana stiekem een slechte dag had.

Thomas030 25 mei 2017 om 17:03

Super gereden van Tom. Milaan komt dichterbij nog 2 lastige dagen!

Wheely 25 mei 2017 om 17:03

Wat een geweldige rit, Nibali en Quintana slaan een plee figuur.

AZH 25 mei 2017 om 17:03

Kruijswijk toch niet zo sterk als gehoopt. Verliest evengoed nog tijd op de mannen voor hem

Pietertje2 25 mei 2017 om 17:03

Mooi dat die twee vooruit bleven, Hirt trouwens ook heel goed, die zal wel balen dat hij in die afdaling heeft zitten slapen.

Dumoulin zeer goed,die is hard op weg naar roze in Milaan.
Kruijswijk en Mollema ook prima, die halen de top 10 ook zeker.

Bertvd 25 mei 2017 om 17:03

Knetters. Hoe kun je winnen door geen tijd te pakken? Nou zo!

Dumoulin deelt hier een mentale dreun uit. Quintana leek wel een dood vogeltje.

Lekker ook voor TJ! Het is hem mega gegund.

grootverzet 25 mei 2017 om 17:03

Tom Dumoulin een echte leider vandaag….

OscarV 25 mei 2017 om 17:03

Geweldige koers, strijd op meerdere terreinen, ik heb genoten.

ditisdavid 25 mei 2017 om 17:03

Leuke finale, al is het wel heel zuur voor Landa onderhand. Zou het wel heel grappig vinden als Pinot hierdoor podium pakt. Alleen ploegenspel in etappe 20 kan Dumoulin nog de Giro kosten normaal, ziet er geweldig uit!

beni 25 mei 2017 om 17:03

Tom Dumoulin.Baas

denise 25 mei 2017 om 17:04

Mooie etappe. Tom kan nog altijd de giro winnen. Quintana valt dik tegen.

vevie 25 mei 2017 om 17:04

Idd, die heeft het karretje van Quintana en Nibali in de soep laten rijden. Die kunnen nu ook weer naar Pinot, Zakarin en Pozzo gaan kijken. Heel slim gereden.

thorsen 25 mei 2017 om 17:04

Wat.een.rit.

Samus_Aran 25 mei 2017 om 17:04

Dom gereden van Dumoulin, Quintana en Nibali.

LyndaLid 25 mei 2017 om 17:04

We gaan de Giro winnen!!

TykkeThor 25 mei 2017 om 17:05

Enorme mentale dreun voor Nibali en Quintana. Als hij deze benen en kop de komende dagen houdt is het binnen.

RaketVuist 25 mei 2017 om 17:05

@Samus_Aran
Dumoulin dom? Ik ben zo benieuwd naar je uitleg!

Pietertje2 25 mei 2017 om 17:05

Het is trouwens wel te hopen dat Landa nog zijn rit wint, zolang hij daarvoor maar geen Nederlander klopt.

oscarito1908 25 mei 2017 om 17:05

Toch een laf rennertje die kabouter.

Headlines

Materiaalzone

Populair