Giro 2017: Van Garderen wint in Ortisei, Dumoulin verdeelt en heerst
foto: LaPresse
donderdag 25 mei 2017 om 17:00

Giro 2017: Van Garderen wint in Ortisei, Dumoulin verdeelt en heerst

Tejay van Garderen heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen door Mikel Landa te verslaan. De twee waren overgebleven uit een vroege kopgroep in deze zware bergetappe. Tom Dumoulin toonde zich ijzersterk en speelde met de concurrentie in de finale. Hij behoudt de roze trui met nog drie dagen te gaan.

Grote kopgroep
Een viertal raakte al vroeg weg. Met Manuele Boaro had Vincenzo Nibali al een pion vooruitgestuurd. Hij had Natnael Berhane, Joey Rosskopf en Diego Rosa met zich mee. Een grote groep ging in de achtervolging, met daarbij Laurens ten Dam namens Sunweb en Bram Tankink en Jurgen Van den Broeck namens LottoNL-Jumbo. Het peloton liet het dertigtal niet gaan. Op de Passo Pardoi, de eerste col van de dag, probeerden nieuwe renners weer de oversteek te maken.

Na de afzink kon de balans worden opgemaakt. Negentien leiders pakten twee minuten op het peloton: Anacona, Amador, Cataldo, Van Garderen, Rosskopf, Rolland, Dombrowski, Villella, Hirt, Foliforov, Siutsou, Landa, Deignan, Henao, Plaza, Pedersen, Stuyven, Fraile en Berhane.

Dumoulin snel alleen
Sunweb hoopte op de tweede klim enigszins het tempo te drukken en de kopgroep de ruimte te geven, maar dat liet Bahrain Merida niet gebeuren. De ploeg-Nibali voerde het tempo hoog op, waarna Ten Dam als enige knecht overbleef voor klassementsleider Dumoulin. Ook Orica-Scott stak een handje toe in het peloton, waardoor op de top van de tweede klim (Valparola) het verschil met de koplopers nog maar twee minuten was.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Quintana valt aan op 50 kilometer van de meet
Aan de voet van de derde beklimming van de dag (Passo Gardena) nam Movistar het heft in handen. Dumoulin moest daardoor ook Ten Dam laten gaan. Wittetruidrager Bob Jungels was een van de eerste slachtoffers van de versnelling, nadat vroeg in de rit Jan Polanc al gelost was. Drie kilometer onder de top was daar het moment waar op gewacht werd: de aanval van Quintana op 53 kilometer van de meet. Niemand kon de Colombiaan volgde, waarna hij even verderop aansloot in het wiel van Amador, die zich terug had laten zakken uit de kopgroep.

Dumoulin reageert sterk
Dumoulin moest vervolgens zelf de achtervolging leiden, waarna Nibali uit zijn wiel wegsprong. De Haai van Messina pakte direct een gat met de Nederlander, die zijn eigen tempo bleef rijden. Nibali kreeg nog wat hulp van zijn landgenoot Dario Cataldo en sloot binnen no time aan bij Quintana. Het was echter een ijzersterke Dumoulin die zich niet gek liet maken en het gat van ruim twintig seconden dichtreed op zijn dichtste concurrenten.

Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Voorbereiding op de slotklim
In de afdaling pakten Yates en Quintana een klein gaatje, maar ook dat werd gedicht en zo begonnen de favorieten gezamenlijk aan de Passo di Pinei, een korte maar steile klim. Hier reden Orica-Scott en Movistar op kop, ruim een halve minuut achter vijf overblijvers van de vroege kopgroep. Van een aanval was hier geen sprake, waardoor alles aankwam op de slotklim van de Pontives richting Ortisei. Vluchters Van Garderen en Landa begonnen met een voorsprong van 50 seconden aan de Pontives.

Nibali en Quintana raken niet weg van Dumoulin
Lange tijd namen Quintana’s knechten het werk op de schouders en bleef een aanval uit onder de favorieten. Op 6,5 kilometer van de meet sprong Quintana weg. Nog even kreeg hij de hulp van Anacona, maar daarna ging hij alleen op pad. Door FDJ-knecht Reichenbach werd hij weer teruggefloten. Nibali was de volgende die ten aanval trok, maar Dumoulin zat snel op het wiel. Na een kort rustmoment was het Dumoulin zelf die demarreerde. Hij speelde zichtbaar met de concurrentie, want na de korte versnelling liet hij zich weer terugzakken en keek hij de concurrentie in de ogen.

Op een tweede demarrage had enkel Quintana een antwoord. Toch kwam de rest terug. Pinot en Pozzovivo waren de volgende twee die aanvielen. Mollema en Kruijswijk probeerden te achtervolgen, maar werden teruggehaald door Dumoulin, die zich enkel nog concentreerde op Nibali en Quintana, maar zij hielden de benen stil. Een heuse surplace der favorieten, maar ondertussen maakten de andere klassementsrenners tijd goed op Nibali. Pinot en Pozzovivo maakten de meeste tijd goed, daarna volgden Mollema en Kruijswijk.

De strijd om de ritzege viel weer niet in het voordeel van Mikel Landa uit. In de smalle straten van Ortisei bleek Van Garderen de leepste van de twee.

Foto LaPresse – Gian Mattia D’Alberto

Top van het klassement dichter bij elkaar
Door het koersverloop in de finale is het klassement opeens opener dan ooit. Met nog twee bergetappes en een tijdrit te gaan  heeft Dumoulin 31 seconden voor op Quintana en 1m12s op Nibali. Pinot (4), Zakarin (5) en Pozzovivo (6) staan binnen 2m07s van onze landgenoot. Bauke Mollema is zevende, Steven Kruijswijk rukt op naar plek acht.

RIDE Magazine
144 Reacties
Sorteer op:
25 mei 2017 17:12
Ja slim van Tom, hij heeft FDJ en Katasha weer hongerig gemaakt, zon Reichenbach kan hij nog weleens nodig hebben. Hoop niet op meer pech want dan kan Pinot weleens de lachende vierde zijn zo dicht staat hij met Tom's spel nu wel, maar ja wat moet hij anders? Hij heeft hierdoor niet veel energie verspeeld vandaag en wel geheerst.
25 mei 2017 17:12
@Tinus1984
Dumoulin ging nauwelijks achter hun aan. Hij bleef zijn eigen tempo rijden en Mollema en Kruijswijk kwamen daardoor niet verder weg.
25 mei 2017 17:12
@arviidd laf is niet juiste woord voor iemand die twee keer wegspringt. Hij is gewoon niet goed genoeg, kan zelf geen besluiten nemen en ziet er naar uit dat z'n ploegmaats 'm ook niet kunnen helpen. Anacona is er met een soort van Froompje in de laatste klim i.i.g. duidelijk klaar mee.

Dumoulin de beste. By far. En de slimste met verdeel en heers. Nog zes bergen te gaan. O, en een tijdrit.
25 mei 2017 17:13
Dit was duidelijk genoeg, Dumoulin wint de giro.
25 mei 2017 17:13
Die samus aran, in dit topic spuit ie ook onzin.

On. Verdeel en heers, plus druk vanachteruit op Nibali nu. Fraai. Maar de verschillen blijven erg klein, het is nog niet gespeeld. Maar een dag dichter bij Milaan.
25 mei 2017 17:13
Dumoulin was weer te veel aan het bakkeleien met zijn gebaartjes de laatste km's. Daardoor dachten Nibali en Quintana ook van, bekijk het maar. Ze hadden toch echt alle 3 een gezamenlijk belang.
25 mei 2017 17:13
Ik heb gewoon een heel erg leuke finale gezien. En daarbij er staan 3 Nederlanders in de top 10, met 1 in het roze die gewoon laat zien dat hij sterk en goed is.
Voor de rest geniet ik weer na de sanitaire stop ( en ja ik ben chauvinistisch, maar kan ook genieten van goede prestaties van andere renners)
25 mei 2017 17:13
Dumoulin soeverein. Wel jammer dat hij de de twee Nederlanders terughaalde.
Maar wat zijn 'we' goed!
25 mei 2017 17:13
Quintana en Nibali lieten zich ook vandaag weer kennen als laffe profiteurs...
Tom rules!
25 mei 2017 17:14
Ik snap zijn keuze maar iedereen in de gaten moeten houden de komende 2 dagen lijkt mij geen pretje en ook biet zo verstandig
25 mei 2017 17:14
Dat podium in de Giro zal Quintana een worst wezen.

Morgen gaat movistar het hopelijk eens slim aanpakken door niemand vooruit te sturen maar gewoon vanuit KM 1 te gassen. Waardoor een Reichenbach ook zal moeten lossen etc.

Denk wel dat Tom te sterk is om dit nog uit handen te geven. In principe moet hij nog minimaal 2 minuten verliezen om bedreigd te worden door Quintana en misschien Nibali.
25 mei 2017 17:14
Dat kilootje achter de bosjes is nu in zijn voordeel, wat heeft die man geweldig gereden. Quintana en Nibali gewoon niet sterk genoeg vandaag. Nog drie dagen!
25 mei 2017 17:14
Prachtig om die twee coupplegers in de wurggreep te houden en Pino en Zacharin in te laten lopen op hen. Interview lijkt er iet op dat ie diep is moeten gaan.Moest wederom alles alleen doen zonder hulp van onze landgenoten.
Ja Linda als de mafia buiten schot blijft gaan we de giro winnen.
25 mei 2017 17:14
Indrukwekkende vertoning van Tom Dumoulin, plus tactisch perfect gespeeld.
25 mei 2017 17:14
Lig het aan mij of geeft Landa 2x winst weg omdat hij een bocht niet durft aan te snijden?

Tom wint de Giro!
25 mei 2017 17:14
Koning, keizer, admiraal,
Dumoulin pakt ze allemaal.
25 mei 2017 17:15
Mensen die beweren dat het dom is van Tom om Pinot weg te laten rijden dom is, die hebben echt niks van de koers begrepen.
25 mei 2017 17:15
@maklukzat
Wat een onzin. Al voordat Dumoulin iets zei deed Quintana geen enkel werk op kop van dat groepje.
25 mei 2017 17:15
Er zijn nog wat ritten waar Yates, Jungels op een achterstand gaat rijden. Dumoulin sterk vandaag, erg sterk. Nu volhouden en met 30 seconde voorsprong de tijdrit ingaan want dit is slecht voor mijn hart. :p
25 mei 2017 17:15
Note to Nibali: Dit is nou een mooie rit. :)
25 mei 2017 17:15
Ik hoop dat Pinot nog 2e wordt.
25 mei 2017 17:17
@schipperaar
Jij blijft maar doorgaan over die ''landgenoten''.. Wanneer ga jij nu eens begrijpen dat ze alle drie voor andere ploegen rijden, dat ze allemaal een goed klassement willen rijden en dat ze allemaal zo weinig mogelijk energie willen verspillen?
25 mei 2017 17:17
Wanneer Quintana of Nibali de komende 2 dagen gaan, dan gaan Zakarin en Pinot er echt wel achteraan. Zeker Pinot omdat hij nog een redelijke tijdrit heeft en straks voor het podium kan rijden.

We weten nu iig dat Tom er zonder sanaitaire stop gewoon bij had gezeten.
25 mei 2017 17:19
Raketvuist, Cataldo zien rijden voor Nibali? Ben het niet met je oneens. Maar reken maar dat Spanjaarden en Italianen wel rijden voor elkaar!
25 mei 2017 17:19
@TeamNL: precies! Dit is juist heerlijk. Andere ploegen gaan nu het werk voor Tom doen. Die gaan gaten dichten en achter elkaar aanrijden. Mooi, toch!

Reacties zijn gesloten.