Giro 2017: Diskwalificatie Javier Moreno na aanvallen Diego Rosa

Giro 2017: Diskwalificatie Javier Moreno na aanvallen Diego Rosa
dinsdag 9 mei 2017 om 19:51

Javier Moreno is uit de Giro d’Italia gezet. De Spanjaard van Bahrain Merida misdroeg zich in de vierde etappe. Hij pakte Sky-renner Diego Rosa bij zijn shirt en gaf hem een duw in het publiek. Het voorval was duidelijk op de tv-beelden te zien.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Ik had een uitstekend uitzicht op de woedeaanval en de slag, toen moest ik Rosa ontwijken omdat hij in het publiek viel. Dit stuk afval moet gestraft worden”, schrijft Sunweb-renner Chad Haga op Twitter.

Moreno, die in dienst rijdt van Vincenzo Nibali deze Giro, kwam als 72ste over de finish op de Etna. Inmiddels is hij uit het algemeen klassement geschrapt. Daarnaast heeft hij een boete gekregen van 200 Zwitserse Frank, maakt de organisatie bekend.

Daarnaast heeft Bahrain Merida 1000 strafpunten gekregen in het speciale fair play-klassement van de Giro d’Italia.

Video: Bekijk hier meer beelden over de aanleiding van het incident


[poll id=”506″]


Update 21.25 uur
Bahrain Merida komt naar aanleiding van de uitsluiting van Moreno met een schriftelijke verklaring. “In het heetst van de strijd duwde onze renner Javier Moreno Sky-renner Diego Rosa, waardoor hij ten val kwam. Hiervoor is hij uit koers gehaald. Wij van Bahrain Merida, steunen en respecteren het besluit van de UCI. Namens Javier bieden wij onze excuses aan aan Rosa en Sky.”

“Mijn ploeggenoten en ik waren allemaal bij elkaar voor de slotklim. Sky kwam naar voren over links en Rosa wilde in het wiel van mijn teamgenoot voor mij. Toen hij zich realiseerde dat ik weerstand bood, verergerde hij richting mij, waarop ik reageerde en ik hem duwde. Helaas viel hij daardoor. Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn reactie en duidelijk maken dat het niet mijn intentie was om hem te laten vallen. Ook bied ik mijn excuses aan aan mijn ploeg en de sponsoren”, zegt Moreno in het persbericht.

Algemeen manager Brent Copeland zag dat het voorval plaatsvond tijdens een gespannen moment in de koers. “Maar Javiers actie is niet acceptabel. Namens Bahrain Merida onze excuses aan iedereen die hierbij betrokken is.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

Wheely 10 mei 2017 om 01:00

In de Giro behoor je natuurlijk de Maglio Rosa aan te vallen. Javier Moreno nam dat aanvallen echter iets te letterlijk en vond Diego Rosa ook wel prima, een kwestie van spraakverwarring en interpretatie. Dan gebeuren helaas dit soort dingen.

DeLuiaardVanLimburg 10 mei 2017 om 07:18

Toch wel duidelijk te zien dat javi na incident 1 versnelt en achter rosa aangaat om m omver te duwen, tikje erger dan reactief terugduwen.

Betreffende Haga, duidelijk dat het om de terminologie onzin gaat hier. Wat ik wel vervelend vind is dat iedereen blijkbaar z’n mening denkt te moeten ventileren door voor pseudorechter in het luchtledige van de interwebs te spuien. Daar ben ik geen fan van, dus de term moraalridders is hier ook van toepassing.

Sebas 10 mei 2017 om 07:52

Helemaal eens @ Titaantje en wat een slechte actie van beiden, maar de één (Moreno) treft mijn inziens toch echt meer blaam dan de ander.

Renners die hun mond vol hebben over veiligheid en dan gaan collega’s dit soort fratsen uithalen.. Dan heb je de kop er niet bij (lees: heetst van de strijd).

wielrenner 10 mei 2017 om 09:12

@schipperaar
Je vergeet het potje pindakaas

illu 10 mei 2017 om 09:15

@Sebas, klopt wat Morena doet is onaanvaardbaar…

Maar Rosa begint dit toch echt met zijn bewegingen en slag… Dus die zou er dan minimaal ook met een straf van af moeten komen? DQ hoeft opzich niet van Rosa (zou terecht zijn natuurlijk, maar al helemaal zwaar)… maar het valt wel heel erg op dat de grotere ploegen heel erg de hand boven het hoofd gehouden wordt (Rosa – Sky, Richeze – EQS)… Lopen waarschijnlijk wat mooie geldkanaaltjes :)

Justin Case 10 mei 2017 om 09:22

Zojuist heeft Chad Haga op twitter aan mij bevestigd dat hij met garbage niet de persoon Moreno bedoelt, maar zijn actie.

https://twitter.com/ChadHaga/status/862198920343990272

DefyGiant 10 mei 2017 om 09:57

Bedankt Chad dat jij als twitterend rennertje je standpunt uitlegt.

Spinergy 10 mei 2017 om 10:36

wat Moreno deed is fout, maar Rosa begon… allebei eruit dus!

Romāns Vainšteins 10 mei 2017 om 10:46

Nee, allebei er gewoon in blijven met wat boetes en strafminuten.