Giro 2017: Diskwalificatie Javier Moreno na aanvallen Diego Rosa

Giro 2017: Diskwalificatie Javier Moreno na aanvallen Diego Rosa
dinsdag 9 mei 2017 om 19:51

Javier Moreno is uit de Giro d’Italia gezet. De Spanjaard van Bahrain Merida misdroeg zich in de vierde etappe. Hij pakte Sky-renner Diego Rosa bij zijn shirt en gaf hem een duw in het publiek. Het voorval was duidelijk op de tv-beelden te zien.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Ik had een uitstekend uitzicht op de woedeaanval en de slag, toen moest ik Rosa ontwijken omdat hij in het publiek viel. Dit stuk afval moet gestraft worden”, schrijft Sunweb-renner Chad Haga op Twitter.

Moreno, die in dienst rijdt van Vincenzo Nibali deze Giro, kwam als 72ste over de finish op de Etna. Inmiddels is hij uit het algemeen klassement geschrapt. Daarnaast heeft hij een boete gekregen van 200 Zwitserse Frank, maakt de organisatie bekend.

Daarnaast heeft Bahrain Merida 1000 strafpunten gekregen in het speciale fair play-klassement van de Giro d’Italia.

Video: Bekijk hier meer beelden over de aanleiding van het incident


[poll id=”506″]


Update 21.25 uur
Bahrain Merida komt naar aanleiding van de uitsluiting van Moreno met een schriftelijke verklaring. “In het heetst van de strijd duwde onze renner Javier Moreno Sky-renner Diego Rosa, waardoor hij ten val kwam. Hiervoor is hij uit koers gehaald. Wij van Bahrain Merida, steunen en respecteren het besluit van de UCI. Namens Javier bieden wij onze excuses aan aan Rosa en Sky.”

“Mijn ploeggenoten en ik waren allemaal bij elkaar voor de slotklim. Sky kwam naar voren over links en Rosa wilde in het wiel van mijn teamgenoot voor mij. Toen hij zich realiseerde dat ik weerstand bood, verergerde hij richting mij, waarop ik reageerde en ik hem duwde. Helaas viel hij daardoor. Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn reactie en duidelijk maken dat het niet mijn intentie was om hem te laten vallen. Ook bied ik mijn excuses aan aan mijn ploeg en de sponsoren”, zegt Moreno in het persbericht.

Algemeen manager Brent Copeland zag dat het voorval plaatsvond tijdens een gespannen moment in de koers. “Maar Javiers actie is niet acceptabel. Namens Bahrain Merida onze excuses aan iedereen die hierbij betrokken is.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

Striga 9 mei 2017 om 20:50

Ben het ook eens met Romans, die (twitterende) moraalridders in het peloton zijn erg vermoeiend en dat schreeuwen om straf voor een andere renner helemaal. Moreno gedroeg zich idd niet netjes maar Haga’tje moet zich daar lekker buiten houden en niet gaan zitten mekkeren op Twitter.

TiesW 9 mei 2017 om 20:51

Misschien omdat er een boom tussen zit Poeksel.

Akse 9 mei 2017 om 20:53

@Poeksel
als je het filmpje bekijkt en je zet het beeld stil op 0.14 dan zie je wel degelijk dat Rosa in het publiek valt.

StonedCamel 9 mei 2017 om 20:53

@Poeksel:
Rosa verdwijnt fietsen onder de boom, maar komt niet meer tevoorschijn. Dat heeft maar 1 verklaring.

Schandalige actie van Moreno, overigens de vraag of Rosa er hier niet erg makkelijk vanaf komt, want die tik is ook niet erg netjes.

ChefSpijker 9 mei 2017 om 20:54

Dat valt ook lastig te zien onder de bomen Poeksel en daarna werd er geschakeld naar een ander beeld door de regie.

Romāns Vainšteins 9 mei 2017 om 20:56

Rosa geeft een ferme tik tegen Moreno's billen ja, zo'n lekkere sneaky snelle waarna hij volgens mij een kop opzet van 'it wasn't me'. Moreno geeft Rosa daarna een zwieperd nadat zijn tik terug aanvankelijk niet lekker uitpakt maar gevallen of publiek geraakt wordt er niet. EDIT > Toch ?!

Titaantje 9 mei 2017 om 21:00

Dit soort indicenten komen ongetwijfeld vaker voor in het peloton. Het is pech voor Moreno dat Rosa het publiek instuurt en het allemaal op beeld wordt gevangen.
Gegeven deze feiten is uitsluiting de juiste oplossing. De tik van Rosa kan ik niet goed zien op de vrijgegeven beelden. Het is een beetje resultaatredeneren, maar die tik leidt niet tot een valpartij terwijl Moreno zowel renner als publiek schade kan toebrengen.

@Romans: ja, want die “moraalridders” zitten elke dag 6 uur op de fiets, en kunnen de volgende keer zomaar het volgende slachtoffer zijn van een heethoofd in het peloton. Daar mogen ze zich natuurlijk niet over uitspreken.

Dekker 9 mei 2017 om 21:06

Titaantje niet elke profwielrenner zit op twitter de moraalridder uit te hangen. Mensen zijn verschillend, ook renners, dan mag RV die renners best moraalridders vinden. Er zijn ook renners die het niet nodig vinden elke scheet die hun dwars zit op twitter te ventileren.

Titaantje 9 mei 2017 om 21:14

en ik mag het geen moraalridders vinden… waarom zijn het moraalridders? omdat ze zich zorgen maken om hun eigen veiligheid en derhalve incidenten melden? vinden jullie het verklikkers misschien? Maarja, het betreft ook hun eigen veiligheid he. En deze mensen zijn meer dan dehelft van het jaar weg van huis, dus kan twitter soms een goede ventialiemode zijn (ik ben persoonlijkook geen fan van twitter). Het woord moraalridder is hier mijns inziens niet van toepassing

Hermannmg 9 mei 2017 om 21:22

Rosa deelt idd de eerste tik uit na gedrang, kan me de reactie van Moreno wel enigszins voorstellen, al is het natuurlijk niet de bedoeling. Rosa moet in 1e instantie met zijn handen van Moreno afblijven en zal eigenlijk ook gestraft moeten worden…

King Ros 9 mei 2017 om 21:25

beide straffen!! en ook gelijke straf!

Plaggie 9 mei 2017 om 21:33

Volgens mij had dit beter kunnen worden uitgezocht voor er straffen werden uitgedeeld. Rosa komt hier heel goed weg met zijn actie. En Moreno wordt hard gestraft voor zijn reactie. Had afgedaan kunnen worden met geldstraffen in mijn ogen.

TykkeThor 9 mei 2017 om 21:35

Als je die tweet van Haga schokkend vind is je beheersing van de Engelse taal ‘schokkend’ slecht’. Doe eerst eens wat research voordat je onzin begint uit te kramen.

Wheely 9 mei 2017 om 21:42

Prima dat ze hard straffen wat mij betreft, beelden zijn duidelijk genoeg. Ik snap best dat die vechtpartijtjes kunnen gebeuren en dat Rosa ook blaam treft maar laat ze aub een precedent scheppen. Jammer voor je Moreno, dure grap.

au contraire 9 mei 2017 om 21:43

En wat te zeggen over de tik van Polanc aan Janse van Rensburg? Ook duidelijk te zien op tv. Toen JvR de “deur dichtgooide bij de bergsprint” . Meten met twee maten.

Koel 9 mei 2017 om 21:53

@Kingstown – 9 mei 2017 om 20:08
Je doet er goed aan om je kennis van de Engelse taal wat op te frissen…tenzij je de interpretatie van WF klakkeloos overneemt, maar dat lijkt mij niets voor een gepatenteerd zedenprediker!

ivo001 9 mei 2017 om 21:55

Verliest Rosa daarom 13 minuten?

schipperaar 9 mei 2017 om 22:25

Storm in een glas water weer, gaat snel liggen maar voor Moreno pure broodroof. In het rugby heet zoiets een schouderklopje.
Poubelle klinkt trouwens int frans ook veel leuker dan vuilnisbak natuurlijk en ook als je tuig laat varen wordt het lieflijk maar als Haga ballen heeft neemt ie de koe bij de horens en niet op twitter.
Uci deelt weer klappen uit op de wrong place, hebben wat moraal goed te maken lijkt het.

Pietertje2 9 mei 2017 om 22:25

We kunnen het kingstown niet kwalijk nemen dat hij het waardeloos vertaald stukje blind overneemt, ik vraag me wel af of de schrijver het Engels niet goed meester is of gewoon de boel wat wil aandikken.

Eriknogwat 9 mei 2017 om 22:25

Terecht, zonder twijfel. Maakt niks uit wat de ander daarvoor heeft gedaan, je bent gepakt met een enorme kwak geven aan een collega, die daardoor valt, ( in het publiek ? ) de fans.
Ik hoop dat ze vaker zo streng op gaan treden met dit soort acties.

@ schipperaar dit meen je toch niet serieus, je wilt dat ze elkaar van de weg afduwen ???

Koel 9 mei 2017 om 22:28

Waar nog bij komt dat Chad Haga een van de grootste slachtoffers van de aanrijding in Spanje was en hij nog steeds niet "angst vrij" koerst…, dan zit je zeker niet op zo'n actie van een "collega" te wachten.
"Iedereen" heeft zijn mond vol over veiligheid voor de renners……wat een hypocrisie.

schipperaar 9 mei 2017 om 22:40

@erik
Er was geen enkele impact, noch voor publiek, noch voor Rosa dus een gele kaart had een betere oplossing geweest.
Iemand die bewust zijn benen stilhoudt waarna er 20 over hem heen tuimelen gaat altijd vrij uit, dus alweer met twee maten van heren uci.
Kan er ook een poll komen over het nut van de poll, al dat extra stof opwaaien voegt weinig toe.

Baukema Tomoulin 9 mei 2017 om 22:55

Die Italianen bij Sky zijn niet zo lekker bezig… Daarnaast wel echt IQtje 50 actie van Moreno. Vond Polanc vandaag trouwens ook niet zo lekker, Jacques heeft alle recht voor die bergpunten te sprinten…

achtpuntzes 9 mei 2017 om 23:20

schipperaar:
wij keken niet zo nauw en beukten elkaar van de weg terwijl we 30 kilo in onze rugzak mee torsten naar boven door weer en wind, door snikhete woestijnen en over ijzige bergen die hoger waren dan Olympus Mons op Mars, maar onze maag was goed gevuld, niet met flauwe pasta en energierepen maar met sappige biefstukken, waldorf salade van tante poes, een friet speciaal en nog een gluhwein voor in de afdaling. en daar gaat het toch om. goed eten, daar win je een koers mee. ;)

schipperaar 10 mei 2017 om 00:14

@8.6
Verkeerde topic waarschijnlijk maar een rugzak hadden we niet en voor biefstuk amper geld, bleef vaak bij een kippetje, koolvisje of een een mager antre kootje.
Wel altijd yoghurt met kaasplankje na en bakkie douwe egberts, enige wat we meenamen vanuit het thuisland, aanrader.
Benieuwd trouwens hoeveel er over blijven op deze manier als iedereen gediskwalificeerd wordt omdat ie aanvalt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair