Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 14
Foto: Sirotti
zaterdag 21 mei 2016 om 06:30

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 14

De rit van vrijdag mocht al pittig genoemd worden, maar voor de zaterdagetappe heeft de organisatie besloten er nog een paar schepjes bovenop te doen. Tussen Alpago en Corvara liggen maar liefst zes zware Dolomietencols op de renners te wachten. Bovendien liegt de afstand van 210 kilometer er ook niet om. Wie grijpt de macht in deze veertiende etappe, die met recht de koninginnenrit genoemd mag worden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Waar de klassementsrenners tot nu toe vooral in het middengebergte de degens moesten kruisen, wordt zaterdag het echte hooggebergte aangedaan. Het is dan ook de eerste rit deze Giro die van de organisatie het predicaat van vijf sterren heeft gekregen (de zwaarste categorie). In de laatste week valt de negentiende en twintigste etappe dezelfde eer te beurt.

Deze ware strafexpeditie door het hart van de Dolomieten begint nog redelijk onschuldig, al loopt de weg vanaf kilometerpaal tien al wel gestaag omhoog. De eerste van de in totaal zes gecategoriseerde beklimmingen doemt op na 85 kilometer koers. De Passo Pardoi is 9,2 kilometer lang (gemiddeld 6,9 procent) en voert de renners naar een hoogte van 2239 meter.

De beklimmingen volgen elkaar vervolgens in hoog tempo op. Eerst is er de Passo Sella (5.5km, 8,0%). Deze col is deze Giro aangewezen als La Montagna Pantani, omdat de in 2004 overleden wielrenner hier in 1998 de basis legde voor een van zijn vele ritzeges (en de eindzege) in de Giro. De top ligt op 2244 meter, het hoogste punt dat vandaag wordt bereikt.

Tijd om bij het verleden stil te staan, hebben de renners niet. De Passo Gardena (5.8km, 4,4%) volgt namelijk direct na de Passo Sella, waarna voor het eerst de finishlijn in Corvara wordt gepasseerd. Geen reden tot al te veel optimisme voor de mindere klimmers, want in oostelijke richting is er een lange lus getrokken met daarin een aantal stevige hindernissen.

De Passo Campolongo (6.0km, 5,8%) is nog wel te overzien, maar na een lange afdaling is het vervolgens tijd voor de zwaarste beklimming van de dag. De Passo Giau is 10,1 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 9,1 procent (uitschieters tot 14%). De laatste klim die is opgenomen in het routeboek volgt direct daarna. De Passo Valparola (13 kilometer aan 5,4 procent) is weliswaar lang, maar niet al te steil. Na de top is het nog twintig kilometer tot aan de finish.

Wie denkt dat alle hindernissen nu achter de rug zijn, komt echter bedrogen uit. De Muro del Gatto, gelegen op vier kilometer van de streep, is weliswaar lastig te ontwaren op het routekaartje, maar zal zo diep in de finale een echte kuitenbijter zijn. Op deze 360 meter lange muur schommelen de stijgingspercentages tussen de dertien en de negentien procent. Wie nog energie in de tank heeft zitten en hier een gaatje kan slaan, zal merken dat de weg in de slotkilometers ook nog vals plat omhoog blijft lopen. Bij het passeren van de streep hebben de renners in totaal 5400 hoogtemeters overbrugd.

Favorieten
Opvallend aan deze Giro is dat na twee weken nog geen enkele renner uit de huidige top tien een etappe heeft gewonnen. Ook vrijdag was het met Mikel Nieve weer een vluchter die met de eer ging strijken. Omdat de koninginnenrit in de Giro d’Italia op geen enkel palmares misstaat, mogen we verwachten dat de klassementsmannen zaterdag geen cadeautjes weggeven.

Alejandro Valverde

Foto: Sirotti

Hoewel Andey Amador namens Movistar de roze trui draagt, is het in het hooggebergte toch vooral uitkijken naar zijn ploeggenoot Alejandro Valverde. De Spanjaard was voor aanvang van de Giro de topfavoriet samen met Vincenzo Nibali en de inmiddels naar huis teruggekeerde Mikel Landa. Krijgen we op de zware Dolomietencols een tweestrijd tussen Valverde en Nibali te zien?

Vincenzo Nibali- Foto: Sirotti

Vincenzo Nibali- Foto: Sirotti

Tot nu toe zijn beide mannen goed aan elkaar gewaagd, al maakte Nibali vrijdag een iets scherpere indruk. De Astana-renner viel een aantal keer aan op de laatste klim en klopte Valverde zelfs in het sprintje om de bonificatieseconden. De kans is groot dat aan het einde van de dag of de Spanjaard of de Italiaan de leiderstrui om zijn schouders krijgt gehangen.

“Waarom mag ik niet dromen van de roze trui?”, vroeg Steven Kruijswijk zich eerder deze week hardop af. Een blik op het klassement leert dat die droom best uit zou kunnen komen. De renner van LottoNL-Jumbo staat vijfde en geeft nauwelijks iets toe op zijn voornaamste concurrenten. Bovendien kan hij finishplaats Corvara bij de Nederlandse wielerfans weer wat prettiger in de oren laten klinken. In de Giro van 1989 verloor Erik Breukink hier namelijk na een hongerklop de roze trui aan de latere eindwinnaar Laurent Fignon.

Rafal Majka

Foto: Sirotti

Kruijswijk moet echter niet alleen vooruit, maar ook achterom kijken. Rafal Majka handhaaft zich geruisloos in de top van het klassement. Bovendien reageerde de Pool van Tinkoff vrijdag op de Valle (2e categorie) direct op een aanval van Nibali, terwijl Kruijswijk even een gaatje moest laten vallen. Esteban Chaves is ook een gevaarlijke klant. De Colombiaanse springveer zou in de finale op de Muro del Gatto zomaar solo weg kunnen springen.

Ilnur Zakarin staat ook nog altijd stevig in de top tien, maar de Rus van Katusha moest diep gaan om vrijdag geen tijd te verliezen. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) en Rigoberto Uran (Cannondale) wisten zich makkelijker vooraan te handhaven. Bob Jungels (Etixx-Quick-Step) raakte op weg naar Cividale del Friuli zijn roze trui kwijt en de verwachting is dat hij zaterdag nog wat extra tijd zal gaan verliezen. Voor Amador wordt het juist een loodzware klus om zijn vrijdag veroverde leiderstrui te behouden.

Ryder Hesjedal - Foto: Sirotti

Ryder Hesjedal – Foto: Sirotti

Ook de renners die de ambitie hebben om de bergkoning van deze Giro te worden, kunnen zich in de koninginnenrit niet verstoppen. Damiano Cunego weet net als zijn concurrenten voor de blauwe trui Giovanni Visconti, Stefan Denifl, Giulio Ciccione en Tim Wellens dat er onderweg veel punten te verdienen zijn. Of trekt Nieve voor een tweede dag op rij ten aanval? Andere renners zullen juist proberen om hun tot nu toe vrij anonieme Giro wat glans te geven. Weet Ryder Hesjedal of Igor Anton deze rit aan zijn erelijst toe te voegen? Of kiest Stefano Pirazzi op het juiste moment voor de aanval?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Alejandro Valverde, Rafal Majka
** Steven Kruijswijk, Esteban Chaves, Domenico Pozzovivo
* Andrey Amador, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran, Ryder Hesjedal

Weer en TV
Het weer is de renners morgen gunstig gezind. Bij de start in Alpago is het zonnig en rond de twintig graden, in het veel hoger gelegen Corvara is het een graad of zestien. Uiteraard zal het op de toppen van de cols op ruim tweeduizend hoogte gevoelig kouder zijn.

Sporza brengt de etappe vanaf 14.00 uur live op de buis. Kijkers van Eurosport moeten wachten tot na de kwalificatie van de MotoGP en kunnen om 16.00 inschakelen.

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2016 21:29
Nu gaan we ook voor het eerst in de Giro ruim een aantal keer boven de 2000 meter uitkomen. Waar we hiervoor nog een slotklim uiterlijk tot 1600 meter hadden. Gelden toch weer andere wetten. Ik verwacht eerlijk gezegd morgen wel oorlog, zeker als iemand van de favorieten een slechte dag heeft. Tot nu is de Giro toch wel wat teleurstellend. Er durven nog weinigen het knuppel in de hoenderhok te gooien, en dat is wel het aller mooist aan wielrennen, splitsende demarrages op een Col...Hopen op spektakel!
20 mei 2016 21:30
Alles gaat van de Giau afhangen. Het zal daar uit elkaar vallen, maar durven de groten daar ook door te trekken? Het zou wel een prachtige koers opleveren, maar ik verwacht dat het niet zo gaat zijn. Er zullen wel wat speldenprikken op de Valparola zijn, maar allemaal op reserve. Ik verwacht een beetje hetzelfde scenario als vandaag.

Het laatste muurtje ligt dichtbij de finish, daar durven de grote mannen wel volle bak naar boven te rijden. Dus, één naam voor morgen: Chavito!!!
20 mei 2016 21:38
Er wordt ongetwijfeld op hoog niveau gekoerst, dat wil zeggen: boven de 2.000 meter. Maar grote verschillen tussen de favorieten verwacht ik hier absoluut niet. Daarvoor is zo'n parcours met een lange afdaling aan het eind gewoon niet geschikt. De voorbeslissing zal vallen in de klimtijdrit, waarna pas in de laatste twee bergritten met finish bergop echt duidelijk zal worden wie de sterkste is. Volgende week zaterdag de roze trui pakken is vroeg genoeg .... voor Kruijswijk.
20 mei 2016 21:47
Ik verwacht toch wel oorlog, de enige renners die ik nog niet heb zien lossen zijn Kruisie, Valverde en Majka. De rest heb ik er allemaal wel een keer af zien gaan. Gezien de lengte van deze rit en de bergen op grote hoogte verwacht ik wel dat er een paar grote namen door het ijs gaan zakken. Juist omdat ze zo aan elkaar gewaagd zijn zullen ze niet inhouden als ze bloed ruiken.
20 mei 2016 21:52
@mcmulenga

Chaves vind ik ook ijzersterk ogen. Die 4 gaan denk ik ook voor de winst strijden. Nibali heeft niet z'n topvorm, en dan is het toch gelijk al een heel stuk minder.
20 mei 2016 21:54
Ik vrees een beetje voor Kruissie, vond hem vandaag niet heel sterk ogen. Denk dat hij 5e in de rangorde is nu. Toch nog heel goed als hij top 5 rijdt deze Giro ben ik tevreden. Maar wie weet heb ik het mis, genieten morgen!
20 mei 2016 21:55
Ik verwacht wel weer wat van Nibali. Heeft denk ik wel vertrouwen gekregen vandaag. Ziet ook in dat hij zo slecht niet is. Kan ook rekenen op een sterke ploeg natuurlijk.
20 mei 2016 22:01
Kruijswijk heeft een aankomst op een Galibier oid nodig denk ik.
20 mei 2016 22:09
Zojuist de rit nog even bekeken maar ik vond Kruijswijk juist een erg sterke indruk maken.
20 mei 2016 22:16
Hoezo oogde Kruijswijk niet sterk, hij was juist weer gewoon heel sterk. Dat hij niet direct in het wiel zit bij een explosieve renner als Nibali zegt natuurlijk helemaal niks. Wanneer is Steven ooit een explosieve renner geweest dan? Daarna rijdt ie er gewoon lekker chillend naar toe. Dat een explosieve renner als Valverde niet direct bij Nibali aanhaakt vind ik bijvoorbeeld meer zeggen
20 mei 2016 22:30
Omdat ik een aanval verwachtte als hij echt top was, de anderen deden dat wel namelijk. Maar hij was niet slecht, ik zeg alleen dat ik hem niet HEEL sterk vond ogen, denk dat Nibali, Valverde, Majka en Chaves nog net een maatje groter zijn al zijn ze allemaal gewaagd. Tijd voor aankomst bergop.
20 mei 2016 22:32
De Giau is één van de zwaarste cols die ik ooit ben opgereden. Nergens een meter onder de 8 procent, maar vooral de eerste 2 kilometer zijn gruwelijk steil. Hij deed me daarom sterk denken aan de Alpe d'Huez. Als één van de toppers serieus op de pedalen gaat staan vanaf de voet, zullen er flinke tijdsverschillen ontstaan. De cols van vandaag waren vergeleken met de Giau echt een stuk lichter verteerbaar.

Ik denk dat de Giau daarom het definitieve einde wordt van Amador en Jungels in het klassement. Morgen Nibali in het roze en Kruijswijk op het podium!
20 mei 2016 22:45
@bertvd
Wat is barrebiesjes een mooi woord. Nooit eerder gelezen.
20 mei 2016 22:50
De Giau is inderdaad zeer zwaar. Die doet pas AU. Er zijn er daar nog zwaardere (Fedaia) 4 keer de Maratona gereden. Mooiste tocht voor mij. De afdaling van de Giau is lastig maar kort. De afdaling van de Valparolo is niet moeilijk. Daar kan volgens mij niet echt het verschil gemaakt worden. Dan nog een halve korte zeer steile klim en vals plat naar Corvara. Daar kan wel wat gebeuren... Dat moet Valverde liggen maar zal er dan al af zijn waarschijnlijk. Spannend en genieten morgen.
20 mei 2016 22:57
Hmmm, zou Ruben Plaza morgen zijn neus weer eens aan het venster gaan steken? Echt iets voor hem deze etappe
20 mei 2016 22:58
Ik had vandaag ook niet zoveel vuurwerk verwacht in het begin van de etappe. Als dat morgen weer gebeurt wordt het een slagveld, of liever slachtveld! Uiteraard en niet geheel onterecht heeft de Giau de naam, de Pordoi echter is niet iets meer dan 9 km lang, maar meer dan 70! Even voorbij kmpaal 23 gaat het heel langzaam steeds een beetje steiler omhoog, totdat je aan het officiële begin staat en het nog steiler wordt. Tegen de tijd dat je de top bereikt staan je kuiten in de fik, zijn je knieschijven zwemmende plaatjes in gillend melkzuur en schreeuwen de spieren in je bovenbenen als speenvarkentjes op een spijkerbed.

Dan komen er nog vijf van die monsters, in de finale nog een afschuwelijk muurtje waarvan de organisatoren het niet eens de moeite vonden om er een categorietje aan toe te kennen, en doen we de finish ook oplopend. Dit mag je wel de koninginnerit noemen, verzinnen we voor die andere etappes wel een ander superlatief. God was is de giro mooi!

**** Valverde
*** Nibali, Chaves
** Kruijswijk, Majka, Pozzo
* de rest
20 mei 2016 23:04
Leuk betoog bartje, ik heb er daardoor nog meer zin morgen !
20 mei 2016 23:16
Als Kruijswijk 5e zou eindigen deze ronde zou dat toch nog steeds fantastisch zijn?
20 mei 2016 23:40
Ik vind het wel grappig om te lezen dat iedereen kruiswijk minder vond terwijl hij gwn de hele tijd in het wiel bij Valverde zat en dat gaatje kwam omdat er iemand uit de kopgroep werd opgeraapt en in de weg zat toen kruiswijk de bocht om wilde na de aanval van Nibali. Ik denk trouwens dat kruiswijk gwn zo lang mogelijk bij Nibali en Valverde wil blijven zodat hij miss in een van de latere etappes het roze kan pakken
20 mei 2016 23:48
Van de favorieten lijkt Nibali het sterkste te zijn (vooral vanwege zijn aanvallen en de sprint), maar hij is niet sterk genoeg om een gat te slaan. Bovendien slaagde hij er ook niet in om in de laatste afdaling een gat te slaan. Ik vrees dat het morgen ook weer een passieve en saaie strijd zal zijn tussen de favorieten.
20 mei 2016 23:51
Relax begin vd dag met 90 km klimmen.
20 mei 2016 23:52
Kruijswijk is niet super sterk in de tempowisselingen op korte en lopende klimmen, komt het beste tot zijn recht op lange, steile bergen met een steady tempo. Als hij morgen in de zelfde tijd blijft staan als Valverde en Nibali komen alleen de bergfinishes (en tijdrit) nog, die hem het beste liggen. In het einde van (zijn) derde week. Denk dat valverde nog een keer een relatief zwak moment in hooggebergte krijgt en op karakter maar een minuut verliest, maar dat het genoeg zal zijn voor een 2e plek.
20 mei 2016 23:58
Vijfde zou fantastisch zijn voor Kruijswijk en geheel in lijn met 'beter dan vorig jaar'. Maar als zijn doel is ooit het podium te halen in een grote ronde, dan is dit wel hét jaar. Eén keer aanvallen (rit #19) is voldoende.
21 mei 2016 00:15
Kruijswijk hoeft op dit moment niet eens aan te vallen om podium te halen. Amador en Jungels vallen terug terwijl Chaves en Majka op ruim een minuut staan.
21 mei 2016 00:20
Go Kruijssie!! Dat hij nu nog kort in het klassement staat, na de -relatief- korte en niet-steile bergen, is een beangstigende gedachte voor die gekke Colombiaan, Spanjaard, Italiaan en Pool! Morgen de diesel een slinger geven!

Reacties zijn gesloten.