Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit Apeldoorn
foto: Marcel Koch
vrijdag 6 mei 2016 om 07:00

Giro 2016: Voorbeschouwing tijdrit Apeldoorn

Vrijdag is het zover en trapt de Giro d’Italia af met de Grande Partenza in Apeldoorn. In de Gelderse stad staat een openingstijdrit van net geen tien kilometer op het programma. Brengt Tom Dumoulin het Nederlandse publiek in extase met een overwinning? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De overdekte wielerbaan Omnisport in Apeldoorn is het decor voor de officiële start van de 99ste Giro-editie. Vanaf het middenterrein beginnen de renners daar om klokslag 13:45 beurtelings aan hun openingstijdrit, waar om de minuut een volgende coureur zijn Ronde van Italië op gang schiet. Na 9,8 kilometer zit de eerste etappe er dan voor hen op.

In Apeldoorn is het parcours van de tijdrit niet bepaald lastig of zeer technisch te noemen. In het parcours zitten zeven negentig graden-bochten, maar die liggen relatief ver uit elkaar. Na de start in Omnisport gaat het via de Zutphenstraat en de Deventerstraat langs het water via Kanaal Noord. Over de Edisonlaan gaan de renners middels een brug over het water, richting de Generaal van Heutszlaan. Daar is na 4,8 kilometer het eerste en enige meetpunt onderweg getrokken, waar men de tussentijden van de verschillende renners met elkaar kan vergelijken. Middels de Kerklaan, de Soerenseweg en de Jachtlaan, komen de renners vijf kilometer later aan op de Loolaan in hartje centrum Apeldoorn.

Favorieten
Met namen als Vincenzo Nibali, Mikel Landa, Alejandro Valverde, Marcel Kittel en André Greipel staan er enkele grote klassementsrenners en topsprinters aan de start. Onder hen is er nog een heel blik met gevaarlijke outsiders te openen. Op het vlak van de tijdrijders is dat niet echt het geval. Van de absolute wereldtop op dat gebied, starten er eigenlijk maar twee.

Fabian Cancellara is de te kloppen man - Foto: Sirotti

Fabian Cancellara is de te kloppen man – Foto: Sirotti

**** flag-ch Fabian Cancellara
Een van die twee is viervoudig wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara. De 35-jarige Zwitser in dienst van Trek-Segafredo is bezig aan zijn laatste seizoen als wielerprof. Spartacus heeft een palmares om u tegen te zeggen, maar één ding ontbreekt nog: een roze leiderstrui uit de Giro d’Italia. Cancellara wil het kleinood graag aan zijn imposante verzameling toe voegen. Het mag dan zijn laatste seizoen zijn, versleten is de Zwitser nog lang niet. Zeker gezien zijn indrukwekkende tijdritzege in San Benedetto del Tronto tijdens Tirreno-Adriatico, is Cancellara dé topfavoriet om vrijdag de eerste maglia rosa voor zich op te eisen. De mogelijke buikgriep waarmee hij kampt ten spijt. De ploeg en de Zwitser zelf blijven positief dat hij er zal staan. Vrijdag weten we of hij op tijd hersteld is.

Foto: Cor Vos

Kan Dumoulin Cancellara verslaan? – Foto: Cor Vos

*** flag-nl Tom Dumoulin & flag-lu Bob Jungels
Zijn grootste uitdager voor het roze is thuisrijder Tom Dumoulin. De 25-jarige renner van Giant-Alpecin heeft in zijn nog korte profcarrière zijn sporen in het tijdrijden al verdiend. In korte tijd heeft de Limburger zich namelijk opgewerkt tot een van de beste tijdrijders van zijn generatie. Hij is in staat het vuur aan de schenen leggen van wereldtoppers als Cancellara. Zelf verwacht Dumoulin dat zijn vorm nog niet toereikend genoeg is om de sterke Zwitser op dit moment aan banden te leggen. Gezien zijn twee tweede plaatsen in de tijdritten tijdens de Ronde van Romandië, kan de tijdrijder van Giant-Alpecin zich echter ook zo maar in het roze hijsen na afloop van de openingstijdrit in Apeldoorn. Al is het maar om alle landgenoten te belonen die hem naar zege schreeuwen.

Een andere renner die op de steun van het Nederlandse publiek kan rekenen, is Bob Jungels. Als men net als tijdens de Amstel Gold Race in war is, tenminste. De 23-jarige renner van Etixx-Quick-Step is namelijk kampioen van Luxemburg en laat die trui nu bijna identiek zijn aan de Nederlandse. Omdat de renners in Apeldoorn letterlijk en figuurlijk langs en door de mensenmassa heen flitsen, vervaagt het onderscheid tussen het licht- en donkerblauw al snel. Jungels wil in deze Giro ontdekken of hij zich in de toekomst ook op het (grote) rondewerk kan richten. Bergop komt hij daardoor op dit moment misschien nog wel tekort, maar op het gebied van tijdrijden staat de Luxemburger zeker zijn mannetje. In Romandië werd hij achter Thibaut Pinot en Dumoulin bijvoorbeeld nog derde in de tweede tijdrit.

** flag-at Matthias Brändle, flag-nl Jos van Emden & flag-au Damien Howson
Bij IAM Cycling rekenen ze deze etappekoers vooral op sprinters Matteo Pelucchi en Heinrich Haussler. Matthias Brändle kan zich daardoor richten op de tijdritten die deze Giro rijk is. De 26-jarige Oostenrijker boekte tot op heden zeven profzeges, waarvan er drie op de tijdritfiets waren. Het parcours in Apeldoorn liegt ook niet. Voor de sterke sprinters is de tijdrit net te lang en niet technisch genoeg, terwijl het voor de echte krachtpatsers en hardrijders net te kort is om in een verschroeiend ritme te komen. Voor mannen als Brändle zijn dat echter de ideale afstanden om met hun tijdritcapaciteiten te excelleren.

29-04-2016 Tour De Romandie; Tappa 03 Sion - Sion; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Van Emden, Jos; Sion;

Jos van Emden is een specialist tegen de klok – Foto: Sirotti

Gezien het feit dat de Bianchi Aquila CV – de tijdritmachine van LottoNL-Jumbo – de laatste twee seizoen garant staat voor goede resultaten, moeten de toeschouwers nog een Nederlander in de gaten houden. Als een kind zo blij was Jos van Emden vorig jaar tijdens de start van de Tour de France in Utrecht, toen hij de proloog als vijfde beëindigde. Hij had alle reden tot juichen, want als vijfde finishen tijdens dé koers van het jaar is geen peulenschil. Zeker niet als je bedenkt dat hij ‘enkel’ Rohan Dennis, Tony Martin, Cancellara en Dumoulin voor zich hoefde te dulden. Bij afwezigheid van de eerste twee, is een podiumplaats in Apeldoorn zelfs niet eens ondenkbaar. En waarom dan ook niet winnen? Bij de Nederlandse WorldTour-formatie mikt naast Van Emden ook Martijn Keizer op een top-5 notering.

Wie tijdens de Ronde van Romandië tussen de regels door las, constateerde dat een groot aantal jonge snaken een erg sterke Zwitserse etappekoers reden. De 23-jarige Damien Howson was een van hen. De Australiër van Orica-GreenEDGE beëindigde daar alle etappes tussen de plekken twintig en 26, wat hem een verdienstelijke zestiende plek in het eindklassement opleverde. Zijn races tegen de klok waren in de WorldTour-wedstrijd weliswaar niet van de bovenste plank, maar Damo is wel meervoudig Oceanisch kampioen tijdrijden U23 en tevens de beloftenwereldkampioen tijdrijden van 2013. Howson onderscheidde zich de voorbije weken dus voornamelijk bergop, terwijl hij van origine een tijdrijder is. Maar dat was Dumoulin ook.

* flag-ru Anton Vorobyev, flag-ch Stefan Küng, flag-it Manuel Quinziato & flag-it Manuele Boaro
Het aandeel Russische renners in deze Ronde van Italië is groot. Met Tinkoff, Katusha en Gazprom-RusVelo staan er liefst drie ploegen aan de start die rijden op een Russische licentie. Kansberekening-technisch zou een renner uit dat land dus een grotere mogelijkheid moeten hebben om de eerste rode trui te veroveren, dan bijvoorbeeld een Nederlander. Anton Vorobyev is zo’n coureur. De 25-jarige hardrijder van Katusha wist in het Circuit Cycliste Sarthe-Pays de la Loire al een tijdrit te winnen en men moet hem als een duveltje-uit-een-doosje zeker tot de kanshebbers voor de zege rekenen.

Stefan Küng staat te boek als een groot talent - Foto: Sirotti

Stefan Küng staat te boek als een groot talent – Foto: Sirotti

Stefan Küng kwam met adelbrieven over van de verschillende jeugdcategorieën naar de beroepsrenners. De 22-jarige Zwitser is nog altijd neoprof, maar kan in een tijdrit zoals deze zeker zijn mannetje staan tussen de gerenommeerde elite. Velen in de wielerwereld zijn vol lof over Küng, waar je volgens sommigen aan zijn stijl en souplesse al ziet wat voor een enorm talentvolle atleet hij is. In 2015 begon hij alvast goed met een mooie zege in de Volta Limburg Classic, waarna hij in de Ronde van Romandie tijdens beestenweer op een imponerende manier naar een etappezege soleerde. In de daarop volgende Giro ging het echter mis, daar hij bij een val een rugwervel brak. Het gevolg was dat hij maandenlang buitenspel stond, maar eind september met BMC wel naar de wereldtitel ploegentijdrit snelde. Dit jaar is het – mede door klierkoorts – gissen naar zijn vorm, maar een stylist en toptalent als Küng zal er staan.

BMC brengt naast Küng ook Manuel Quinziato aan de start. De 36-jarige Italiaan staat bekend als een specialist tegen de klok. Dat hij het kunstje nog niet verleerd is, bewees hij eerder dit jaar in Qatar, waar enkel Boasson Hagen en Van Emden sneller waren. Quinziato is niet direct een kasnhebber voor de zege, maar een mooie ereplaats behoort in dit bescheiden deelnemersveld zeker tot de mogelijkheden.

Landgenoot Manuele Boaro is een andere renner die het in Apeldoorn wel eens goed zou kunnen doen. De 29-jarige Italiaan komt altijd goed voor de dag wanneer hij het in een individuele race tegen de klok mag opnemen. Een tijdrit winnen is de Tinkoff-renner in zijn profbestaan echter nog nooit gelukt. Naar verwachting moet hij daar na vrijdag ook op blijven wachten, maar zeg nooit nooit. Het zou voor Boaro in ieder geval een hele dikke vis betekenen mocht hij winnen, omdat hij zichzelf 99 van de honderd keer wegcijfert voor een ander. De tijdritten die de Italiaan dit jaar reed waren niet allemaal om over naar huis toe te schrijven, maar op een goede dag kan Boaro zo maar eens met de dagzege gaan lopen.

Outsiders
Omdat er met Cancellara en Dumoulin twee topfavorieten aan de start staan, is het lijstje met outsiders groot. Denk bijvoorbeeld aan tijdritspecialisten als Michael Hepburn, Svein Tuft (beiden Orica-GreenEDGE), Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin), Artem Ovechkin (Gazprom-RusVelo) en Ignatas Konovalovas (FDJ). Bij de Franse formatie zijn de tijdritresultaten sinds dit seizoen verbluffend tegenover de prestaties van de voorbije jaren, waardoor ook Alexandre Geniez zo maar eens kan verrassen. Op een goede dag moet men bovendien renners als Moreno Moser, Ramunas Navardauskas (beiden Cannondale), Patrick Gretsch (AG2R La Mondiale) Tim Wellens (Lotto Soudal) en  Jack Bobridge (Trek-Segafredo) in de gaten houden.

05-05-2016: Wielrennen: Giro persconferentie: ApeldoornStart, podium, grio 2016, apeldoorn, Omnisport

05-05-2016: Wielrennen: Giro persconferentie: ApeldoornStart, podium, grio 2016, apeldoorn, Omnisport

Ook de renners met ambities voor het eindklassement kunnen het zich niet permitteren om al in Nederland te veel schade op te lopen. Hoewel het parcours zich niet per definitie leent voor de meesten van hen, mogen we verwachten dat mannen als Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Rigoberto Urán, Tanel Kangert, Jakub Fuglsang, Jean-Christophe Péraud en vooral Ilnur Zakarin vooraan in de uitslag te vinden zijn. Datzelfde geldt voor Steven Kruijswijk, die vorig jaar nog opzien baarde met een vijfde plek in de lange Giro-tijdrit. Voor de kopman van LottoNL-Jumbo is het zaak om niet te veel tijd te verliezen op de toppers, maar gezien zijn tijdrijderscapaciteiten moet dat lukken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Tom Dumoulin & Bob Jungels
** Matthias Brändle, Jos van Emden & Damien Howson
* Anton Vorobyev, Stefan Küng, Manuel Quinziato & Manuele Boaro

Starttijden openingstijdrit
Website organisatie
Informatie etappe

Weer & TV
De weergoden zijn de renners in Apeldoorn goed gezind. Weeronline geeft die dag namelijk het cijfer negen aan de weersverwachtingen. De kans op neerslag is met 5% vrijwel nihil, terwijl het kwik in de middaguren stijgt tot maximaal 24 graden Celsius. Het waait echter wel aardig (verkoelend, wellicht) hard, getuige de windkracht vier uit het noordwesten.

De openingstijdrit is veelvuldig te volgen op TV. De NOS begint om 14.15 met de live-uitending, terwijl Eurosport 1 een kwartiertje later de debatten opent. Sporza is erbij van 16.15. Via WielerFlits kun je de koers zoals gebruikelijk bespreken via onze Volg Hier.

[poll id=”234″]

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
5 mei 2016 13:34
Vanaf wanneer zijn de startlijsten beschikbaar? Edit: Merci WF!
Edit redactie: Zojuist bekend geworden. Zie hier
5 mei 2016 13:42
@JeDaRe Kijk maar eens naar het Twitter account van Wielerflits.

Wat betreft de sterren, Cancellara inderdaad normaal de topfavoriet maar door ziekte een groot vraagteken. Jungels verwacht ik eerlijk gezegd niet bij de top 5 en de twee sterren van Howson vind ik erg opportuun.
Dumoulin moet echt een topdag hebben om hier te winnen en dan nog vraag ik mij af of dat voldoende is. Ik mis overigens Moreno Moser bij de sterren, die jongen is aardig in vorm en kan een kortere tijdrit goed aan.
5 mei 2016 13:43
Jos schrijf ik af. Heeft echt een tegenvallende voorbereiding. Zal me hoogst verbazen als hij top 10 rijdt. Keizer lijkt veel beter in vorm.
5 mei 2016 13:50
jos die staat er morgen wel.ik verwacht 3 Nederlanders in de top 10
dumoulin,keizer [word de verrassing ] ik denk top 5 en joske !!
5 mei 2016 14:19
edit redactie: bedankt, aangepast
5 mei 2016 14:23
Moser verdient ook zeker minimaal een ster. Heeft dit jaar al goede resultaten laten zien in de tijdritten.
5 mei 2016 14:30
verwachten jullie Nibali in de top 20 morgen?
5 mei 2016 14:38
Van Emden had in de Tour toch de snelste tussentijd? Dat was toen 7 kilometer. Ik denk dat hij een serieuze kans heeft om te winnen.
5 mei 2016 14:44
Moser is zeker in vorm en gaat een hele goede uitslag rijden. Toch zie ik hem zelfs in huidige vorm niet als een kandidaat voor daadwerkelijke winst. Daar gaat het in mijn ogen toch om bij de sterrenverdelingen. Je moet in den beginne een kans op winst hebben, de kans bepaalt het aantal sterren. Althans, zo benader ik het. Howson vind ik dus ook wat overdreven.
5 mei 2016 15:25
Waarom Howson meer sterren krijgt dan Küng snap ik echt niet, die heeft echt helemaal geen indrukwekkend palmares in tijdritten (buiten Oceanië). Moser verdient ook wel een sterretje, werd nog 10e op het WK tijdrijden, maar moet het eigenlijk van een lastig parcours hebben. Dat geldt wat mij betreft ook voor Jungels, maar met deze tijdrijders aan de start snap ik dat hij zo hoog staat. Ik zou hem alleen met Van Emden omdraaien.

****
Dumoulin
***
Van Emden - Cancellara (puur door die buikgriep)
**
Brändle - Küng - Jungels
*
Keizer - Moser - Kangert - Geniez

@ nasibal

Daar heb je inderdaad gelijk in, maar dan kan je eigenlijk al ophouden na Jungels en zijn er maar 5/6 kanshebbers.
5 mei 2016 15:45
Toch wel een ritje waar de echte, echte chronomannen al een leuke toegift kunnen pakken.
5 mei 2016 16:21
Wat verwachten we overigens als winnende tijd?
5 mei 2016 16:32
@redactie: "Kansberekening-technisch zou een renner uit dat land dus een grotere mogelijkheid moeten hebben om de eerste rode trui te veroveren, dan bijvoorbeeld een Nederlander."
Dat moet natuurlijk roze trui zijn! :D
5 mei 2016 16:57
Ben het met LyndaLid eens, twee sterren voor Howson is overdreven. Maar misschien was Youri niet helemaal objectief, gezien zijn betoog in het pronofilmpje :p
5 mei 2016 17:00
Haha precies dat dacht ik ook, Youri moet nu wel op de Howson bandwagon blijven zitten ;)
5 mei 2016 17:01
@nasibal Ik denk dat de winnende tijd tussen de 55 en 50 km/h zal zijn. Bij een afstand van 9,8 km betekent dit dat de tijden als volgt zullen zijn:

55km/h - 10.41min
54km/h - 10.53min
53km/h - 11.06min
52km/h - 11.19min
51km/h - 11.32min
50km/h - 11.45min

Persoonlijk denk ik dat de winnende tijd tussen de 53 en 54 km/h zal zijn, aangezien morgen de wind redelijk gunstig (vanuit zuidoosten) staat met een windkracht 4. Dus een tijd tussen de 10.53min en 11.06min.
5 mei 2016 17:12
Gisteren ook al gezegd, enorm gehypte naam die Howson. En op basis waarvan eigenlijk? Geen enkele keer top-20 in Romandië. Of is de Herald Sun Tour een goede indicatie voor de Giro? Kom op zeg.
5 mei 2016 17:24
@Tado, was ook mijn inschatting inderdaad. 11 minuten als een soort 'magische barriere'.
5 mei 2016 17:32
Gelukkig begint "de belg" uit te zenden op het moment dat het er om gaat want dat chauvinistische commentaar zal niet om te harden zijn..
5 mei 2016 17:43
@Lynda

Is veel te kort voor Kangert dit.
5 mei 2016 17:55
@grintametbrinta : kijk dan niet naar "de belg"
5 mei 2016 17:58
Weinig echte specialisten aan de start. Zeker met de gesteldheid van Cancellara een gouden kans voor Dumoulin. Verder zie ik niemand die hem normaal zou kunnen bedreigen. Van Emden en Keizer zouden voor drie Nederlanders bij de eerste drie moeten kunnen zorgen.
5 mei 2016 18:06
Howson en Hepburn... je zou bijna vergeten dat het bij de beloften toptijdrijders waren. Net als Durbridge. Op zich is dit wel een parcours voor een baanrenner als Hepburn.
5 mei 2016 18:18
@tendam Je zou het bijna zeggen van wel, als je kijkt waar ze starten..
5 mei 2016 18:23
Tom is denk ik wat 'te licht' op dit moment voor race over 9km. Mist massa tov voorgaande jaren.
Top 5 zou al mooi zijn.

Reacties zijn gesloten.