Giro 2016: Trentin rondt monstervlucht af, Kruijswijk behoudt de leiding
foto: Sirotti
donderdag 26 mei 2016 om 16:47

Giro 2016: Trentin rondt monstervlucht af, Kruijswijk behoudt de leiding

Matteo Trentin (Etixx-Quick-Step) heeft de achttiende etappe van de Giro d’Italia op zijn palmares bijgeschreven. De Italiaan was de beste van een monstervlucht en kwam na ruim 240 kilometer koers als eerste over de streep in Pinerolo. Het peloton gaf al vroeg in de rit de vlucht de vrijgeleide en volgde op meer dan tien minuten. Steven Kruijswijk kwam niet in de problemen.

Ligthart met 23 op pad in reuzevlucht
De jacht om de vroege vlucht werd al vroeg geopend en dat bleek voor 24 renners succesvol. Pim Ligthart zat mee en met zijn kompanen kreeg de Lotto Soudal-Nederlander de ruimte van het peloton. De namen: Axel Domont (AG2R La Mondiale), Davide Malacarne (Astana), Stefan Küng, Daniel Oss (BMC), Moreno Moser, Ramunas Navardauskas (Cannondale), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (Etixx-Quick-Step), Olivier Le Gac (FDJ), Evgeny Solomennikov (Gazprom-Rusvelo), Roger Kluge (IAM Cycling), Sacha Modolo, Matej Mohoric (Lampre-Merida), Genki Yamamoto, Gianfranco Zilioli (Nippo-Fantini), Nikias Arndt, Albert Timmer (Giant-Alpecin),  Christian Knees (Sky), Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovny (Tinkoff), Julen Amezqueta en Matteo Busato (Wilier-Southeast).

LottoNL-Jumbo nam de leiding in het peloton, maar vond het wel prima en gaf de leiders al snel een voorsprong van meer dan vijf minuten. De voorgift groeide met de kilometer en bedroeg lange tijd ruim elf minuten. De Nederlandse ploeg maakte geen aanstalten om het gat te dichten en dus ging de dagzege naar een van de vluchters.

Kopgroep: Italianen laten van zich horen
De finale werd gekleurd door een drietal beklimmingen. De Pramartino is 4,6 kilometer lang aan 10,5%, met maxima tot 17%. Daarnaast moest de Via Principe d’Ajaca (540m aan 14%) voor én na de Pramartino bedwongen worden. Op de Pramartino namen Moser en Brambilla het voortouw. De Italianen sloegen de handen ineen en namen afstand van hun oude metgezellen. In de lastige en smalle afdaling verloren de twee elkaar niet uit het oog, waarna zij op het vlakke deel goed samenwerkten.

26-05-2016 Giro D'italia; Tappa 18 Muggio - Pinerolo; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Cannondale; Brambilla, Gianluca; Moser, Moreno;

Brambilla en Moser – foto: Sirotti

Een viertal (Trentin, Modolo, Rovny en Arndt) volgde op een halve minuut en naderde tot op twaalf seconden. Op de laatste Via Principe d’Ajaca zou mogelijk de beslissing vallen om de ritzege. Moser en Brambilla demarreerden om de beurt, maar zij gaven elkaar geen centimeter cadeau. In de laatste lijn kwam Trentin nog aansnellen vanuit de achtergrond. Zijn snelheid lag veel hoger dan dat van het kopduo, waar Brambilla slim de benen inhield. Moser had niets in de gaten en werd verrast door Trentin, die met de dagzege ging lopen en zo zorgde voor de vierde overwinning van Etixx-Quick-Step deze Giro.

Favorieten: Battaglin houdt kleppers in toom
Het peloton had bijna een kwartier achterstand. Op de eerste beklimming van de steile muur controleerde Bram Tankink in dienst van de roze trui. Enrico Battaglin nam het over aan de voet van de Pramartino en trok – met Kruijswijk in zijn wiel – stevig door in de favorietengroep. De Italiaan hield een dermate hoog tempo aan, dat geen favoriet een aanval durfde te plaatsen.

26-05-2016 Giro D'italia; Tappa 18 Muggio - Pinerolo; 2016, Lotto Nl - Jumbo; 2016, Etixx - Quick Step; Tankink, Bram; Kruijswijk, Steven; Jungels, Bob;

Kruijswijk is niet van de voorposten weg geweest – foto: Sirotti

Ook in de afzink en het vlakke tussenstuk voerde Battaglin de groep-Kruijswijk aan. Enkel de muur zorgde nog voor wat opschudding. Met verve legde Kruijswijk zijn concurrenten het zwijgen op. In de afdaling probeerde Nibali iets te forceren, maar schijnbaar moeiteloos sloot de Nederlandse klassementsleider weer aan. In de sprint wist enkel Valverde voor onze landgenoot te eindigen.

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2016 16:48
Mooi zeg van waar die nog kwam!
26 mei 2016 16:50
Beste laatste 5 km deze Giro!!! Geweldig!!

En één ding staat ook vast: Valverde en Chaves rijden puur voor hun podium. Ze weten dat Steven te sterk is. Mooi mooi. De Giro kan hij toch niet meer verliezen!
26 mei 2016 16:52
Eat this Cipollini :)
26 mei 2016 16:53
Mooie laatste 25 km!
26 mei 2016 16:53
Brambilla z'n teamspirit zit wel goed. Wat een mooie overwinning! Battaglin trouwens ook sterk bezig voor Kruijswijk
26 mei 2016 16:53
Overigens kon Moser niet veel anders doen. Hij zat gewoon gevangen. En aangaan op 400 meter heeft ook weinig zin. Dan gaat Brambilla er nog over.

En op de Pramartino was Moser blij dat hij het leven had. Ik denk nog altijd dat Brambilla hem los had kunnen rijden op die klim, maar het was nog iets te ver van de finish.

Maar wat een finale! De Giro stelt nooit teleur!
26 mei 2016 17:00
Kruijswijk daalt wel erg rustig. Het mag wel met wat meer pit hoor! ;)
26 mei 2016 17:03
Hahahaha die Kruijswijk. Kijkt ie achterom zo van: Als je wat probeert, vreet ik je op.
26 mei 2016 17:03
Leuke rit!
26 mei 2016 17:05
prachtige coupe van Trentin!
en wat een puike ploegprestatie van TLJ. niemand van de concurenten die ook maar iets kon proberen.
26 mei 2016 17:06
ik hoop maar niet dat hij verkouden wordt. Zag hem een paar keer zn neus afvegen
26 mei 2016 17:07
Seb Henao verliest vandaag trouwens twee minuten op Jungels, LyndaLid.

Die gaat de jongerentrui nu echt niet meer winnen ;)
26 mei 2016 17:08
Tsjonge, wat is Kruijswijk een baas! Gewoon op kop gaan rijden na een versnelling. Fantastisch hoe hij soms op de pedalen danst zoals Contador. Deze jongen straalt volledige controle uit. Jomanda zou er jaloers op zijn.

Battaglin ongelooflijk sterk vandaag. Rijdt op een gegeven moment met circa 20 man in zijn wiel. Dat had ik in ieder geval niet verwacht.

Zin in de komende twee dagen!
26 mei 2016 17:08
Hele mooie zege van Trentin, met recht een verrassingsaanval :) Dat wedstrijdje ver pissen op het eind van Kruijswijk had van mij niet zo gehoeven, ziet er leuk uit, maar stop die energie beter in ritwinst morgen ;)
26 mei 2016 17:09
Alwéér een prachtige finale!

Kruijswijk was weer beresterk, Valverde lijkt toch ook nog wat over te hebben. Maar morgen gaan we weer op hoogte rijden... En wat voor hoogte!

En dat gevecht voorin was echt prachtig! Brambilla kreeg Moser er maar niet af, die echt credits verdient voor zijn Giro trouwens. Heerlijk dat die weer op (prima) niveau is! En dan Trentin opeens uit de achtergrond haha, schitterend!

Morgen gaan we weer verder met genieten. Ergens wel leuk als ze niet een vlucht te ver laten gaan en zelf voor winst gaan strijden, dan kan Kruissie echt de puntjes op de i zetten.
26 mei 2016 17:09
@mus van de maasstad dat is geloof ik meer een zenuwtrekje, doet Dumoulin ook
26 mei 2016 17:09
Na het gezeur over de ploeg van Kruijswijk (ook door mij) nu een compliment: dat deden Tankink en vooral Battaglin erg goed. Die gozer heeft de vorm om een etappe als deze te winnen. Dit soort ritten leek me voor Kruijswijk gevaarlijker dan een paar lange Alpencols, maar daar bleek niks van.
26 mei 2016 17:09
Klasse gedaan van Battaglin, indrukwekkend tempo aan kunnen houden en ook op de laatste klim nog kort maar handig naar voren gepiept.

Arme Moser, die zat echt tussen Scylla en Charybdis. Sterke sprint van Trentin.
26 mei 2016 17:09
@ purito

Nee die boeken waren na de Mendelpass al dicht helaas ;) Maar het is Jungels zéér gegund natuurlijk!
26 mei 2016 17:10
Geweldig van Trentin, een renner naar mijn hart. Wat een fantastische Giro voor Etixx. Kruijswijk echt heel autoritair, nog effe met de spierballen rollen, moet toch geweldig frustrerend zijn voor Valverde en (vooral) Nibali.
26 mei 2016 17:11
Maar een renner van lotto jumbo bij de eerste 45. Hoe kan dat nou???
26 mei 2016 17:12
Ik sluit me aan bij de woorden van tendam. Ik was misschien in het volgtopic iets te veel een onheilsprofeet. Ik zie niet waar het nu nog fout kan gaan :)
26 mei 2016 17:13
Trentin ex veldrijder he ;)
26 mei 2016 17:15
Moser zat compleet genaaid, die had geen schijn van kans helaas voor hem. Battaglin ontpopt zich als een natuurlijke lijfwacht in geaccidenteerde etappes, ook qua bravoure, morgen is ie natuurlijk best snel foetsie maar die heeft zijn waarde dit seizoen natuurlijk al bewezen. En verder ….. Tja, ik denk eigenlijk dat het hierbij binnen is, de coups lagen met name dinsdag en ook een beetje vandaag te loeren en wanneer Kruijswijk morgen op de Agnello er simpelweg voor kiest om het tempo op te voeren tot een niveau waarbij grofweg de top 10 wegrijdt en samen onderaan Risoul begint kan hij daar zijn eigen etappe pakken om zaterdag nog respect te tonen en Nibali in de laatste afdaling zijn dollemansaanval te gunnen, wat een weelde.
26 mei 2016 17:16
Heerlijke finale! Kruijswijk weer ogenschijnlijk moeiteloos zijn wil opgelegd. Morgen of overmorgen nog eens alle twijfel wegnemen, hopelijk met een ritzege. Zijn knechten ook weer meer dan behoorlijk, vooral Battaglin. Dinsdag een mindere dag qua ondersteuning, maar de rest van de ronde was het altijd ruim voldoende.

Reacties zijn gesloten.