Giro 2016: Jury plaatst Nizzolo terug en geeft Arndt slotrit, eindzege Nibali

zondag 29 mei 2016 om 16:45

Vincenzo Nibali heeft de 99ste editie van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Voor de Italiaanse kopman van Astana is het – na 2013 – zijn tweede eindoverwinning in de grote ronde van zijn land. Eerder al wist hij de Tour de France (2014) en de Vuelta a España (2010) te winnen. De laatste etappe voerde naar Turijn en werd gekleurd door twee Nederlanders. De ritzege ging echter naar Nikias Arndt, nadat Giacomo Nizzolo onreglementair sprintte.

Giro met een lach en een traan
De slotdag begon met regen en dat luidde het einde in van een verder grootse Giro d’Italia die alles bevatte. Van de start in Apeldoorn tot de finish in Turijn was er strijd, verdriet en vreugde. Na de ultieme finale van gisteren was het klassement in een plooi gevallen en kon Vincenzo Nibali namens Astana voor de tweede keer in zijn loopbaan de Giro-bokaal in ontvangst nemen. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) en Alejandro Valverde (Movistar) mochten mee op het eindpodium. Beste Nederlander werd Steven Kruijswijk, die ondanks een zware valpartij, er een vierde plek uitsleepte in het algemeen klassement.

foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

Het eindpodium van de Giro d’Italia 2016 – foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

Bak met ongeluk
Onderweg werd er rustig aan gedaan, maar toch was het natte wegdek verraderlijk. Er werd zo hier en daar gevallen, waarbij ook Steven Kruijswijk en Esteban Chaves ten val kwamen, maar zonder erg. Lars Bak was de ongelukkigste van het pak: hij stapte af. De eerste tussensprint van de dag werd betwist door de favorieten voor de rode trui. Giacomo Nizzolo bleef hier Sacha Modolo en Matteo Trentin voor. Ondertussen was het weer iets opgeklaard.

Tandem Tjallingii-Van Emden houdt woord
De geplande koppeltijdrit van Jos van Emden en Maarten Tjallingii kwam er. De Nederlanders sprongen weg en hadden bij het opdraaien van het plaatselijke parcours door Turijn een halve minuut voorsprong. Astana hield de kop van het peloton, maar liet het verschil oplopen tot een minuut. Vanuit de achtergrond reageerden Gianluca Brambilla, Manuele Boaro, Tim Wellens, Simon Clarke en Eugert Zhupa. Van cohesie was geen sprake, dus liep het LottoNL-Jumbo-duo uit.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Nederlanders vallen niet stil
Het heuveltje (Villa delle Regina) dat opgenomen was in de lokale ronde, was zo makkelijk nog niet. Hier moest menig renner lossen uit het peloton, maar aangezien de tijden al opgenomen waren bij het opdraaien van het circuit, maakte dat voor het klassement niet uit. De geel-zwarte ploegmaats hielden lang stand en liepen zelfs uit op het peloton, waar weer een valpartij plaatsvond met meerdere grote namen: Uran en Chaves lagen erbij. Zij namen dan ook geen risico in de slotfase.

Jungels pakt Van Emden terug, toch niet raak voor Nizzolo
De leiders zagen het overgebleven peloton alsmaar dichter komen, waarna Tjallingii loste en Van Emden alleen op pad ging. Bovenop het heuveltje was het Jungels die de Nederlander toch echt bijhaalde. Een ongelukkige Sonny Colbrelli kwam nog ten val doordat hij tegen een toeschouwer botste. Sean De Bie probeerde nog te ontsnappen, maar het liep uit op een sprint. Trek-Segafredo-sprinter Nizzolo toonde zich daarin, voor het eerst in zijn carrière, de allersnelste in een Giro-etappe. Nikias Arndt werd tweede, voor Matteo Trentin en Sacha Modolo, die redelijk gehinderd werd door Nizzolo.

Dit alles werd ruim na de finish aangepast. Nizzolo werd na zijn aparte beweging in de sprint door de Italiaanse jury teruggezet en dus ging de ritoverwinning naar Arndt.

29-05-2016 Giro D'italia; Tappa 21 Cuneo - Torino; 2016, Giant-alpecin; Arndt, Nikias;

Nizzolo juicht voor niets, Arndt (links) wint – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

102 Reacties

Johnny7 29 mei 2016 om 16:57

Schandalig van Nizzolo, Modolo was op weg hem te passeren. En dan ook nog zo overdreven blij doen terwijl je weet dat je in een eerlijke sprint niet had gewonnen.

fransvanrooij 29 mei 2016 om 16:59

Wat een mooie drie weken! En er valt van alles te zeggen over LTJ, maar vermaakt hebben ze me tot in de laatste etappe.

mus van de maasstad 29 mei 2016 om 16:59

Jury bang voor een paardenkop in bed?

Kwiat 29 mei 2016 om 16:59

Lekker kwakkie uitgedeeld door Nizzolo, maar de organisatie gaat hem nooit terugzetten in de uitslag. Dan wint Arndt. Dus de jury zou het wel laten.

Geweldige move van de Nederlanders. Colbrelli spijtig, die had ik zeker veel kans toegedicht voor de rit. Uiteindelijk een heerlijk chaotische Giro geworden. Dat wordt weer afkicken!

Arema Pro Cycling Team 29 mei 2016 om 16:59

Het is en blijven mafiosi die Italianen!

Cyclingbruh 29 mei 2016 om 17:00

@montventoux

Krijg nu al zin in de Ventoux. Contador gaat daar verschroeiend hard uithalen denk ik, maar dat is voor later zorg.

Sebastiaan 29 mei 2016 om 17:01

Vrij duidelijk dat Nizzolo fout zat. Denk dat Modolo de rit had gepakt anders

Bettinwel 29 mei 2016 om 17:01

De Giro is als een mooie dame. Maar ze liet deze keer wel haar wrede kant zien.

HF2013 29 mei 2016 om 17:02

Iig volop spektakel, maar ook een vies smaakje bij zo’n jurysport. Een Rus die zo sprint, wordt op zeker naar achteren gezet. Een Italiaan in Italië? Even afwachten.
Datzelfde geldt voor die tijdsopname op 50 km voor het einde. Zou die beslissing ook worden genomen als Nibali nog tweede stond?
Nog even los van motoren die her en der een rol van betekenis spelen.

Cyclingbruh 29 mei 2016 om 17:04

Chaves, wat een prachtig figuur. Kan niet vaak genoeg gezegd worden.

Retro Lex 29 mei 2016 om 17:05

En om al die redenen zou je op een Italiaanse fiets moeten rijden en een Italiaanse toprenner in dienst hebben….

janwillem92 29 mei 2016 om 17:05

Het is echt een lieverd zeg

Cyclingbruh 29 mei 2016 om 17:06

Ook triest dat de beste wielrenners ter wereld niet de moeite doen Engels te spreken. Nog iets wat zo mooi is aan Chaves. :)

bezemwagen 29 mei 2016 om 17:07

Knap gereden van de Nederlanders. De achtervolgers hadden zoals vaker in deze ronde wat hulp nodig van de cameramotor. Er moest en zou vandaag een Italiaan winnen. En dat lukte ook… Nou gefeliciteerd hoor

Prima Facie 29 mei 2016 om 17:08

Ok, met het risico dat ik te kritisch ben op TLJ. Ik vond de poging van Tjalingii en Van Emden prachtig, maar het kwam echt voort uit een soort underdog-rol. ‘We weten dat we geen kans maken, maar we gaan ons lekker helemaal kapot rijden en dan zijn we ook tevreden.’ Hoezo? Als je nog tot zoiets in staat bent, maak dan een plan om de etappe te winnen en bijvoorbeeld Battaglin of Tankink te laten profiteren in de laatste kilometers, als het peloton gekookt is. Nu was het gedoemd om te mislukken, en zat er verder ook niks achter.

klootje kriekeljon 29 mei 2016 om 17:09

Cyclingbruh, omdat Chaves voor een Australische ploeg rijdt. Idem Nizzolo, die ook voor een US/internationale ploeg rijdt.

WCEendT 29 mei 2016 om 17:09

@Cycling
Heb je dan liever dat iedereen zo’n interview als die van Nieve geeft?

123poetertjes 29 mei 2016 om 17:11

Nog altijd geen definitieve ritwinnaar. Spannend

Cyclingbruh 29 mei 2016 om 17:11

@klootje kriekeljon

Heb je gelijk in. Alsnog vind ik het triest dat Valverde en Nibali het niet spreken. Je draait al zolang mee en fietst door heel Europa/over de hele wereld. Dan mag je naar m.i gewoon Engels spreken.

Johnny7 29 mei 2016 om 17:12

Sinds wanneer is Valverde trouwens een … van Nibali geworden, hij leek het gister al mooier te vinden dat Nibali had gewonnen dan zijn eigen podiumplek en vandaag zat hij weer in het wiel de hele dag.

Hoop toch echt dat Bertje deze twee vriendjes alle hoeken van de Tour end de Vuelta gaat laten zien.

Edit redactie: Gedraag je

Laatste man 29 mei 2016 om 17:12

Dumoulin in Nederland, Nizzolo hier. Beetje de plaatselijke supporters bij maken ;)

Timocycling 29 mei 2016 om 17:13

Contador gaat vlammen in de Tour, Johnny! Let maar op!

Cap 29 mei 2016 om 17:14

Weer een verzameling zure reacties omdat Heel de Wereld tegen Nederland(ers) samenspant.

Niet te geloven zeg hier. Ik begin echt te geloven dat wij Nederlanders de Kampioen Slechte Verliezer zijn. Gelukkig is de Giro afgelopen. :(

123poetertjes 29 mei 2016 om 17:16

Chaves lijkt net de verloren zoon van Valverde nu.

xistnc 29 mei 2016 om 17:16

@PF
Aangezien dat overduidelijk je doel is, hoef je je toch niet in te dekken?

Er waren allerlei factoren die de kans van slagen van de coupe van Tjallingii en Van Emden groter maakten. Tijdmeting bij eerste doorkomst, dus dan moet je voor die tijd weg zijn. Ploegen met sprinters niet al te sterk meer, kwantitatief. Maar dus toch nét sterk genoeg.

Headlines

Materiaalzone

Populair