Giro 2016: Jury plaatst Nizzolo terug en geeft Arndt slotrit, eindzege Nibali

zondag 29 mei 2016 om 16:45

Vincenzo Nibali heeft de 99ste editie van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. Voor de Italiaanse kopman van Astana is het – na 2013 – zijn tweede eindoverwinning in de grote ronde van zijn land. Eerder al wist hij de Tour de France (2014) en de Vuelta a España (2010) te winnen. De laatste etappe voerde naar Turijn en werd gekleurd door twee Nederlanders. De ritzege ging echter naar Nikias Arndt, nadat Giacomo Nizzolo onreglementair sprintte.

Giro met een lach en een traan
De slotdag begon met regen en dat luidde het einde in van een verder grootse Giro d’Italia die alles bevatte. Van de start in Apeldoorn tot de finish in Turijn was er strijd, verdriet en vreugde. Na de ultieme finale van gisteren was het klassement in een plooi gevallen en kon Vincenzo Nibali namens Astana voor de tweede keer in zijn loopbaan de Giro-bokaal in ontvangst nemen. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) en Alejandro Valverde (Movistar) mochten mee op het eindpodium. Beste Nederlander werd Steven Kruijswijk, die ondanks een zware valpartij, er een vierde plek uitsleepte in het algemeen klassement.

foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

Het eindpodium van de Giro d’Italia 2016 – foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

Bak met ongeluk
Onderweg werd er rustig aan gedaan, maar toch was het natte wegdek verraderlijk. Er werd zo hier en daar gevallen, waarbij ook Steven Kruijswijk en Esteban Chaves ten val kwamen, maar zonder erg. Lars Bak was de ongelukkigste van het pak: hij stapte af. De eerste tussensprint van de dag werd betwist door de favorieten voor de rode trui. Giacomo Nizzolo bleef hier Sacha Modolo en Matteo Trentin voor. Ondertussen was het weer iets opgeklaard.

Tandem Tjallingii-Van Emden houdt woord
De geplande koppeltijdrit van Jos van Emden en Maarten Tjallingii kwam er. De Nederlanders sprongen weg en hadden bij het opdraaien van het plaatselijke parcours door Turijn een halve minuut voorsprong. Astana hield de kop van het peloton, maar liet het verschil oplopen tot een minuut. Vanuit de achtergrond reageerden Gianluca Brambilla, Manuele Boaro, Tim Wellens, Simon Clarke en Eugert Zhupa. Van cohesie was geen sprake, dus liep het LottoNL-Jumbo-duo uit.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Nederlanders vallen niet stil
Het heuveltje (Villa delle Regina) dat opgenomen was in de lokale ronde, was zo makkelijk nog niet. Hier moest menig renner lossen uit het peloton, maar aangezien de tijden al opgenomen waren bij het opdraaien van het circuit, maakte dat voor het klassement niet uit. De geel-zwarte ploegmaats hielden lang stand en liepen zelfs uit op het peloton, waar weer een valpartij plaatsvond met meerdere grote namen: Uran en Chaves lagen erbij. Zij namen dan ook geen risico in de slotfase.

Jungels pakt Van Emden terug, toch niet raak voor Nizzolo
De leiders zagen het overgebleven peloton alsmaar dichter komen, waarna Tjallingii loste en Van Emden alleen op pad ging. Bovenop het heuveltje was het Jungels die de Nederlander toch echt bijhaalde. Een ongelukkige Sonny Colbrelli kwam nog ten val doordat hij tegen een toeschouwer botste. Sean De Bie probeerde nog te ontsnappen, maar het liep uit op een sprint. Trek-Segafredo-sprinter Nizzolo toonde zich daarin, voor het eerst in zijn carrière, de allersnelste in een Giro-etappe. Nikias Arndt werd tweede, voor Matteo Trentin en Sacha Modolo, die redelijk gehinderd werd door Nizzolo.

Dit alles werd ruim na de finish aangepast. Nizzolo werd na zijn aparte beweging in de sprint door de Italiaanse jury teruggezet en dus ging de ritoverwinning naar Arndt.

29-05-2016 Giro D'italia; Tappa 21 Cuneo - Torino; 2016, Giant-alpecin; Arndt, Nikias;

Nizzolo juicht voor niets, Arndt (links) wint – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

102 Reacties

Johnny7 29 mei 2016 om 18:13

Terechte beslissing ban de jury maar lullig voor Modolo zonder die blok van Nizzolo had hij gewoon 1e kunnen worden.

ditisdavid 29 mei 2016 om 18:13

@123 stiekem geven ze toe dat Modolo had moeten winnen ;)
Toch nog een ronde cirkel deze Giro, Giant begint en eindigt met een etappezege.

Headlines

Materiaalzone

Populair