Giro 2016: Grande Partenza Apeldoorn brengt minder op dan vooraf gedacht

Door , dinsdag 15 november 2016 om 16:32
Giro 2016: Grande Partenza Apeldoorn brengt minder op dan vooraf gedacht

foto: Marcel Koch

Dinsdagmiddag zijn de officiële cijfers van de Giro d’Italia-start in Apeldoorn gepresenteerd. Economisch gezien heeft het organiseren van de eerste etappes minder opgebracht dan vooraf gedacht. De spin-off was 8,4 miljoen euro, waar op 11,3 miljoen werd gerekend.

Minder bezoekers en tekort
Vlak na de etappes gaf de organisatie aan dat er 575.000 toeschouwers op de eerste drie ritten af waren gekomen. Dat aantal is nu fors naar beneden bijgesteld, meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de officiële cijfers waren er 482.500 bezoekers, maar dat zijn er nog altijd meer dan 460.000 waar de organisatie vooraf op hoopte. Daarnaast sloot de organisatie de boeken met een tekort van €365.000.

Het tekort is ontstaan doordat het bedrijfsleven een stuk minder geld in het evenement heeft gestoken dan waar de organisatie op rekende. Belastinggeld gaat het tekort dichten: de provincie Gelderland betaalt nog eens €250.000, terwijl de gemeentes Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen elk €36.500 betalen. Gedeputeerde Jan Markink haalt vooral positieve punten aan. “We hebben een geweldige tijd gehad. Er waren 482.000 bezoekers die gratis naar dit topevenement hebben kunnen kijken. Ik ben er verschrikkelijk trots op.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Frits des Jeux 15 november 2016 om 16:41

“We hebben een geweldige tijd gehad”
“Er waren 482.000 bezoekers die gratis van een topevenement hebben genoten. Ik ben er trots op”.

Deze twee zinnen gaat het om wat mij betreft.

klootje kriekeljon 15 november 2016 om 17:03

Even onthouden voor de volgende discussie of dit soort evenementen geld oplevert enz.

Skedel 15 november 2016 om 17:42

@Frits des Jeux

waarvan de 2e zin niet klopt..
“Er waren 482.000 bezoekers die van een voor 93% uit belastinggeld bestaand topevenement hebben genoten. Ik ben er trots op”.
zou dan iets beter kloppen.

Of de gemaakte omzet ook weer aan alle nederlanders uitgekeerd gaat worden kan ik gek genoeg niets over vinden;)

Thailand 15 november 2016 om 17:44

@ klootje, klopt idd. Maar dan moeten we ook onthouden dat hier bijna 500.000 man op af komt. We hebben op deze site wel eens gediscusieerd of provincies/gemeenten zouden moeten investeren in dit soort evenementen of juist in lokale koersen. De interesse voor lokale koersen is helaas veel lager dan voor dit soort koersen.

nederbelg 15 november 2016 om 19:04

@skedel
Beginnen met alle Gelderlanders zou al mooi zijn…

Zou trouwens graag een gelijkaardig communiqué lezen over het WK in Qatar. “Er waren 482 toeschouwers die…”

alsjewint 15 november 2016 om 21:14

Ach, dit soort evenementen moet aan de man gebracht worden met optimistische verwachtingen over de opbrengsten. De praktijk is zoals altijd net even anders. Maar mij hoor je niet klagen, ik vond het geweldig de Giro zo dicht bij huis. Plezier en vermaak kost altijd geld en nu was het voor de toeschouwers een keer gewoon gratis. Kniesoren zullen het hebben over hun belastingcenten waarmee dit gefinancierd is. So be it. Er gaat wel meer belastinggeld naar zaken die niet iedereens goedkeuring kunnen krijgen.

rput 15 november 2016 om 22:31

Tja, dit soort berichten worden altijd gelezen alsof de belastingbetaler hier geld aan verliest. Punt is dat alleen al aan btw en andere belastingen de investering meer dan genoeg is terugverdiend. Dat de organisatie zelf dan verlies draait is helemaal niet zo’n issue.

Skedel 15 november 2016 om 22:44

@rput
Wat een quatsch…
In jou redenering zouden we blij moeten zijn met de 0-21% btw die hiervan terugkomt en de winst voor de ondernemingen die er wat aan over houden.

cheapracer 16 november 2016 om 09:52

Ik heb de proloog bezocht en dit was een leuk evenement. Dus het was het geld waard:)

Baukema Tomoulin 16 november 2016 om 09:55

Als er een weg in Zeeland wordt gebouwd, waar ik nooit kom, dan loop ik ook niet te zeuren over ‘mijn belasting centen’ en daar profiteren waarschijnlijk minder mensen van dan deze 482500 bezoekers bij de Giro.

AWestie 16 november 2016 om 09:59

Lekker simpel wel weer, jongens. Het geld van de provincie is gewoon verwaterd. De overheid an sich is er beter op geworden, maar de provincie heeft door de tegenvallende bezoekers van buiten Gld en het inhuren van bedrijven van juist buiten Gld veel minder geld opgebracht. Dat ze het dan maar afsluiten met "maar het was leuk" vind ik slap, zo sluit je kinderfeestjes af. De provincie had hun verloren geld veel beter kunnen investeren (ook al weet ik dat dat een politieke keus is).

john 16 november 2016 om 10:20

Ja dit komt mij bekent voor ,er word altijd winst gemaakt (zie Valkenburg/Limburg) en als dan de eind afrekening komt is er altijd verlies maar dat maken die geweldige bestuurders niks uit want zij hoeven het toch niet te betalen nee dat doen de belasting betalers wel

achterhoeker 16 november 2016 om 11:31

Was echt een geweldig feest om een keer zo’n grote ronde van zo dichtbij mee te maken…ik heb genoten vooral in Apeldoorn bij de proloog

smetzie 16 november 2016 om 11:36

Het is maar net hoe je het bekijkt. Jammer dat er vaak een negatieve lading wordt gegeven door de media, als het gaat over sportevenementen zoals de Giro. De beeldvorming over sportevenementen zou naar alle waarschijnlijkheid veranderen als de kop was geweest: 'De Giro brengt €8,4 miljoen op voor de provinicie Gelderland.'

Overigens zou dit bedrag hoger zijn als de studie naar de economische spin off uitsluitend gericht was op de 'organiserende' steden. Er wordt gesteld dat 126.500 additionele bezoekers Gelderland hebben bezocht. Maar er zijn ook plaatsen in Gelderland waar de Giro niet is langs gekomen. Indien er bezoekers uit deze plaatsen ook een bezoek brengen aan de Giro, zal het aantal additionele bezoekers hoger uitvallen. Wat dus ook een directe invloed heeft op de economische impact en dus hoger zal uitvallen. Kortom, het is maar net hoe je naar zo'n economische effectmeeting kijkt…

De economische spin-off vloeit echter niet direct terug naar de lokale overheden. Wel kan gesteld worden dat de giro een boost geeft aan de lokale economie.

Overigens vind ik het kortzichtig dat er vaak alleen gekeken wordt naar de 'financiële' aspecten van een evenement. Denk aan maatschappelijke legacy (sociale cohesie, sportparticipatie), toeristisch imago van gelderland en de media-aandacht. Helaas worden deze 'opbrengsten' vaak niet meegenomen in artikelen over 'opbrengsten/kosten' van een evenement. Waardoor er vaak een negatieve opvatting is over het hosten van sportevenementen.

achtpuntzes 16 november 2016 om 11:42

@ smetzie:
bullshit, dat toeristische imago. alsof elke wielerliefhebber op vakantie gaat naar elke regio van koersen die hij/zij kijkt.

AWestie 16 november 2016 om 11:45

@smetzie Er is ook gekeken naar of er meer wordt gefietst sinds de Giro. Daar is ahw geen plusje op geboekt. En het toeristisch imago is dus ook minder gegroeid wanneer er vooral volk uit de regio zelf is gekomen terwijl juist de inzet was om het imago buiten de regio een boost te geven.

smetzie 16 november 2016 om 12:07

@achtpuntzes Ik denk wel degelijk dat een aantal mensen een vakantiebestemming boeken naar aanleiding van beelden die getoond worden door de regio. Denk alleen al aan de tourstart in Corsica. Of dit het geval is bij de giro start in Gelderland, geen idee. Dit zou gemeten moeten worden over meerdere jaren en dat is het nog maar de vraag of het effect toe te wijzen is aan de Giro.

@AWestie, ik weet dat er naar meerdere dingen gekeken zijn. Het gaat me er meer om dat de ‘media’ zulke punten niet opneemt in hun berichtgeving over de effecten van een sportevenement.

Coldeportes 23 november 2016 om 02:12

Haha net zoals alle andere keren, vooraf toeteren over giga inkomsten die het gaat opleveren en achteraf altijd een tekort. Maar iedereen heeft zijn champagne en VIP arrangement gehad (wel, de bobo’s en organisatie dan toch).

Mooi dat we deze evenementen binnenhalen maar de economische PR prietpraat hoeft er voor mij niet bij. We worden al genoeg voor de gek gehouden. Zeg dan gewoon, we gaan een mooi feesie organiseren voor heel veul mensen, en daar betaalt iedereen een stukkie an mee. Prima toch?

Headlines

Materiaalzone

Populair