Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 7
foto: Sirotti
vrijdag 15 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 7

De zevende en langste etappe in de Giro d’Italia wordt door de organisatie omschreven als vlak. De kans dat na 264 kilometer in Fiuggi een van de pure sprinters de spumante mag ontkurken lijkt echter niet al te groot. In de finale loopt de weg namelijk bijna constant omhoog. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na de start om half elf ’s ochtends in het Toscaanse Grosseto wordt deels langs de Tyrreense zee koers gezet naar het zuiden. Het peloton scheert langs de hoofdstad Rome en trekt de regio Lazio binnen, waar in Fiuggi de eindstreep is getrokken. In 2011 won Francisco José Ventoso hier de sprint van een uitgedund peloton. Pieter Weening behield na die rit zijn roze trui.

Onderweg naar Fiuggi worden de renners lange tijd niet echt op de proef gesteld. Na 184 kilometer ligt in Monterotondo de enige helling van de dag die meetelt voor het bergklassement. Deze col van vierde categorie is slechts 2,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent.
Altimetria generale

Het venijn van de etappe zit duidelijk in de staart. Op ongeveer vijftien kilometer van de finish (als de renners dus al 250 kilometer in de benen hebben zitten) doemt er een kort en venijnig heuveltje op, waar overigens geen punten voor de bergtrui zijn te verdienen. De laatste tien kilometer loopt de weg constant omhoog. Eerst met ruim vier procent, later met 1 à 2 procent. Ook de finishstraat in Fiuggi is met een stijgingspercentage van 3 à 4 procent allesbehalve vlak.

Favorieten
Gezien de lengte van de etappe en de lastige slotfase hoeven de pure sprinters zich niet al te veel illusies te maken. De vraag is dan ook welke ploegen het initiatief willen nemen om de koers te controleren. Te verwachten is dat veel druk komt te liggen op de schouders van Orica-GreenEDGE (Michael Matthews) en BMC (Philippe Gilbert). Mogelijk steekt ook het Tinkoff-Saxo van roze trui Alberto Contador nog een helpende hand toe.

Michael Matthews- foto: Sirotti

Michael Matthews- foto: Sirotti

Hoewel er genoeg avonturiers zullen zijn die hopen op een succesvolle ontsnapping, is Michael Matthews op voorhand de gedoodverfde favoriet. De Australiër draait zijn hand niet om voor een lastige, heuvelachtige finale en liet dit voorjaar in de klassiekers zien dat ook de afstand geen probleem voor hem is. Bovendien is na zijn ritzege in Sestri Levante de druk voor Matthews al grotendeels van de ketel.

Een andere renner die zijn zinnen zal hebben gezet op de overwinning is Philippe Gilbert. De Belg was er met zijn derde plaats in Sestri Levante al dichtbij, maar deze etappe ligt hem gezien de lastige finale nog beter. Ook Fabio Felline is een van de topkandidaten voor de ritzege. De Italiaan van Trek Factory Racing finishte in de derde etappe als tweede en zal het nu nog beter willen doen.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert

Juan José Lobato is een andere renner die op zijn best is bij een sprintje bergop, al kwam de Spanjaard van Movistar in alle ritten tot nu toe op grote achterstand binnen. Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), Heinrich Haussler (IAM Cycling), Paolo Tiralongo (Astana) en Diego Ulissi (Lampre-Merida) behoren ook tot de kanshebbers. Mocht er uiteindelijk toch gewoon een grote groep de finishstraat in Fiuggi opdraaien, moet ook nog gewoon met een topsprinter als André Greipel rekening gehouden geworden. Na zijn overwinning van gisteren zal de moraal bij de Duitser torenhoog zijn.

Tom-Jelte Slagter

Tom-Jelte Slagter

Omdat de aankomst voor Moreno Hofland normaal gesproken te lastig is, zal de Nederlandse hoop vooral op Tom-Jelte Slagter gevestigd zijn. De renner van Cannondale-Garmin kan een lastige finale prima aan en beschikt bovendien over een goed eindschot.

Tot slot is het de moeite waard om de renners van Bardiani-CSF in de gaten te houden. De Italiaanse formatie maakte vorig jaar indruk met drie ritzeges en zal nu opnieuw willen scoren. Bij een eventueel gebrek aan controle in het peloton loont deze etappe zich bovendien uitstekend voor een late uitval. Met Enrico Battaglin heeft de ploeg een renner aan boord die al twee jaar op rij een Giro-rit wist te winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Philippe Gilbert, Fabio Felline
** Simon Gerrans, Juan José Lobato, André Greipel
* Tom-Jelte Slagter, Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Paolo Tiralongo

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2015 19:02
Greipel 2 sterren en Hofland niet noemen? Denk dat Hofland bergop sterker is dan onze gorilla.
14 mei 2015 19:06
Lijkt mij ook een hofland aankomst, misschien niet winnen maar wel kort eindigen
14 mei 2015 19:08
Hamvraag > Start Contador? (hoop het!)

Eerst dit en dan pas de sterrenslag! :)

Dat gezegd hebbende > Matthews
14 mei 2015 19:10
Dit lijkt me te zwaar voor zowel Hofland als Greipel.

Matthews absolute topfavoriet, met Felline een sterke tweede.
14 mei 2015 19:11
Spannende finale, het profiel ziet er weer erg "jeugdpuisterig" uit ;)
14 mei 2015 19:13
Verwacht een late uitval van Gilbert
14 mei 2015 19:18
Ik ben het niet eens met de sterrenverdeling. Dit wordt echt geen etappe voor de sprinters, maar meer voor de Ardennenrenners. Van de rappe mannen zouden alleen Matthews en Felline een kansje kunnen hebben. Toch verwacht ik ze niet voor de overwinning. Gerrans zal wel kopman worden bij Orica. Een kopgroep heeft een kans van slagen en anders gaan de mannen van het klassement uitvechten met de Gilberts, Ulissi's en Gerrans van het peloton.
14 mei 2015 19:22
Langste etappe 2x zo lang als de kortste etappe :o
14 mei 2015 19:23
In de Girogids noemen ze dit een Waalse finale, lijkt me dat we geen sprinters gaan zien.
14 mei 2015 19:24
Interessante aankomst. Morgen kan ik eindelijk eens kijken dus ben benieuwd!
14 mei 2015 19:24
@Wielerfan heeft gelijk. Dit wordt echt een aankomst voor de punchers. Matthews zou ik er nog wel bijzetten wegens zijn prestatie in de Amstel Gold Race. Ik denk dat het voor Felline net te zwaar gaat zijn. Ik verwacht wel een top 5 notering van Damiano Caruso. Redelijk rap en gaat de zwaarte van het parcours met gemak aankunnen.
14 mei 2015 19:31
Alsjeblieft, dat is een bruuske overgang van de betrekkelijk korte ritten naar een rit met (qua kilometers) de allure van een klassieker. Ik denk dat er geen grote groep om de zege gaat strijden. En als je slecht bent en vroeg gelost wordt dan kun je zeggen it's gonna be a long, long day. Ik zet in op Matthews of Gilbert voor morgen.
14 mei 2015 19:31
Hebben ze in de Giro juist allemaal van die mooie en relatief korte ritten, komen ze nu met dit. Zelf geen voorstander van ritten die langer dan pak 'm beet 225 km zijn in een grote ronde.
14 mei 2015 19:31
Paterski vanuit de kopgroep!
14 mei 2015 19:32
Ik had hier zeker twee sterren gegeven aan Ulissi. Heeft in het verleden al laten zien dat zulke aankomsten hem prima liggen. Alleen nog niet echt zijn vorm getoond deze Giro...
14 mei 2015 19:35
Ook een etappe voor Bole.
14 mei 2015 19:38
**** Matthews
***Felline, Gilbert
** Gerrans,Ulissi
* Tiralongo, Slagter, Formolo
Lobato moet iets hebben, helemaal geen schim van zichzelf en voor de echte sprinters is het te zwaar.
14 mei 2015 19:43
Na de schade van vandaag zal er morgen wellicht een peloton-hersteldag ingelast worden als de juiste mannen wegrijden. Ik gok op een winnende kopgroep.
14 mei 2015 19:44
In 2011 won Petacchi in Fiuggi voor Ventoso en Ferrari. Met exact dezelfde finale als ik het mij goed herinner.
14 mei 2015 19:45
Slagter plekje ophoog. Greipel eruit.
14 mei 2015 19:46
Kruijswijk in de aanval zou slim zijn.
14 mei 2015 19:47
Als ie dat gaat doen zou ik op bergen wachten als ik hem was.
14 mei 2015 19:47
Deze rit gaat voor de jonge Lotto zonen wel een testcase worden, zeker als het weer een oorlog rit wordt (en die kans zal niet denkbeeldig zijn, zeker als Contador nog start met zijn vermoedelijk gebroken sleutelbeen zal Astana van zijn zwakte gebruik gaan maken.)

Als de jonge honden van zowel de Nederlandse als de Belgische Lotto ploeg deze rit uit rijden (binnen de tijdslimiet) zal dat ze alleen maar sterker maken naar de toekomst toe.
14 mei 2015 19:48
@RichardVT +1 Paterski!
14 mei 2015 19:48
Ik denk dat morgen wel eens een dagje kan worden voor de vluchters. Tinkoff houdt zich rustig met Contador en ik denk dat de grote mannen wel wat rust kunnen gebruiken ook.

Reacties zijn gesloten.