Giro 2015: Voorbeschouwing – Het Parcours
foto: Sirotti
Martin van den Bosch maandag 4 mei 2015 om 09:00

Giro 2015: Voorbeschouwing – Het Parcours

De komende drie weken is Italië het decor van de jacht op het roze trui. De organisatie heeft zijn best gedaan om in de 3481 kilometer tussen San Remo en Milaan het land van zijn beste kant te laten zien. Is het de parcoursbouwers gelukt om de voorwaarden te scheppen voor een spectaculaire wielerstrijd? WielerFlits blikt vooruit.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

giro_2015_parcours
De route van de 98e Giro speelt zich dit jaar voornamelijk ten noorden van Rome af. De voorbije jaren was het parcours van La Corsa Rosa in het voordeel van de klimmers, maar in 2015 is dat minder het geval. Koersdirecteur Mauro Vegni tekende dit jaar bewust een minder bergachtige route uit dan voorheen, maar met zeven aankomsten bergop mag er nog steeds gesproken worden van een pittige Giro.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De Gavia en de Stelvio worden uit angst voor extreme weersomstandigheden dit jaar gemeden. Het etappeschema kent geen klimtijdrit, maar in plaats daarvoor krijgen de renners een rit tegen de klok van maar liefst 59,4 kilometer voorgeschoteld. Tijdens deze lange tijdrit zullen de kaarten voor het algemeen klassement stevig geschud worden.

Week 1: Start aan de bloemenrivièra
De eerste grote ronde van het jaar begint op zaterdag 9 mei met een ploegentijdrit. Het startschot van deze collectieve rit tegen de klok wordt gegeven in San Lorenzo al Mare. Het parcours is 17,6 kilometer lang en voert de renners langs schilderachtige dorpjes aan de Ligurische kust. Dit gebied – ook wel de bloemenrivièra genoemd – ligt aan de Middellandse Zee in het noordwesten van Italië. De finishlijn is getrokken in San Remo, dat iedere wielerfan kent van de lenteklassieker Milaan-San Remo. Wie hoopt dat de Poggio in het parcours is opgenomen, komt bedrogen uit. De ploegentijdrit is namelijk vlak.
T01_SanRemo_TTT_alt
Op de tweede dag staat een vlakke etappe langs de kust gepland. De aankomst is in havenstad Genua. De sprinters krijgen hier een eerste kans op een ritzege. De dag erop moet er tijdens de rit naar Sestri Levante al stevig geklommen worden. De renners gaan het binnenland van Ligurië in en vinden daar onder meer de beklimming van de Barbagelata, een klim van tweede categorie. Vanaf de top volgt een afdaling van meer dan veertig kilometer richting de aankomst.

Op dinsdag volgt een korte maar technische rit over een heuvelachtig parcours. De route gaat langs de adembenemende Cinque Terre en kent een aankomst in La Spezia, de geboorteplaats van Alessandro Petacchi. De etappe wordt afgesloten met een omloop van 17,1 kilometer, waar de beklimming van de Biassa (3,5 km aan 5%) zeer geschikt is voor een late uitval.

De eerste aankomst bergop duikt al op in de vijfde rit. Vanuit La Spezia gaat het in westelijke richting voor een relatief korte etappe van 152 kilometer door Toscane. De twee hindernissen onderweg zijn niet al te steil. De eerste 25 kilometer van de etappe zijn vlak, voordat met de Foce Carpinelli de eerste beklimming van de dag opdoemt. Hierna volgt een lange aanloop naar de slotklim. De zeventien kilometer lange beklimming naar skiresort Abetone is regelmatig en niet al te steil. Het kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%, met uitschieters richting de tien procent.
T15_MadonnaDC_2_alt
Donderdag ligt er een nieuwe kans voor de sprinters, wanneer het peloton in een vlakke rit zuidwaarts gaat. Ondanks een lastig middenstuk is de verwachting dat het in de lange, rechte straten van Castiglione della Pescaia op een massasprint zal uitdraaien.

De openingsweek wordt afgesloten met de langste etappe van deze Giro. De afstand van de overgangsrit tussen Grosetto en Fiuggi bedraagt maar liefst 264 kilometer. Hoewel er enkel op een beklimming van vierde categorie punten voor de bergtrui te verdienen zijn, gaat het de hele dag op en af. Onderweg rijdt het peloton langs de Italiaanse hoofdstad Rome. In Fiuggi wacht een lastige aankomst. De finish kent een stijgingspercentage van 3 á 4 procent.

Op de tweede zaterdag volgt er opnieuw een aankomst bergop. De beklimming naar Campitello Matese (13 km aan 6,9%) is nog niet buitengewoon lastig, maar renners die niet in goeden doen zijn kunnen hier kostbare tijd verliezen. Daags voor de rustdag volgt er met de etappe naar San Giorgio del Santo een nieuwe rit door het middengebergte, wat kansen biedt voor aanvallers. Het gaat de hele dag op en af en er moeten in totaal meer dan 4000 hoogtemeters worden overwonnen. De beslissing zal wel eens kunnen vallen tijdens de beklimming van de Passo Serra. De top van deze 3,6 kilometer lange klim (max. 12%) ligt op 11,6 kilometer van de aankomst.

T15_MadonnaDC_2_alt

Week 2: Klassement krijgt vorm
Na een welverdiende rustdag krijgen de sprinters op dinsdag 19 mei een nieuwe kans. De Giro hervat met een eenvoudige etappe. De vlakke rit van Civitanova Marche naar Forli gaat over een vlak parcours langs de Adriatische zee. Onderweg komen de renners onder meer langs de toeristische badplaats Rimini.

Halverwege kent de Giro een bijzondere finish. Het peloton komt aan op het ‘Autodromo Enzo e Dino Ferrari’, beter bekend als het racecircuit van Imola. Tot 2005 werd hier de Formule 1-Grand Prix van San Marino verreden. Na een aanloop van negentig kilometer met vijf pittige beklimmingen volgen er drie rondjes over het 15,4 kilometer lange circuit. Omdat dit rondje niet bepaald vlak is (tijdens de derde beklimming van de Tre Monti zijn er zelfs punten voor de bergtrui te verdienen), betekent dit dat het niet automatisch op een sprint zal eindigen.

Vanuit Imola vervolgt de Giro zijn koers met een overgangsrit naar Vicenza. Deze etappe kent het venijn in de staart en kan ingedeeld worden in twee helften. De eerste 130 kilometer door de Po-vallei zijn zo plat als een dubbeltje. Vanwege de laatste zestig kilometer richting de finishplaats wordt deze rit echter aangemerkt als een heuvelrit. De route gaat over een golvend terrein en kent een paar veeleisende beklimmingen. De finale wordt afgesloten met een twee kilometer lange beklimming, waar het stijgingspercentage oploopt tot maar liefst 11%.

Giovanni Visconti won in 2013 in Vicenza - foto: Sirotti

Giovanni Visconti won in 2013 in Vicenza – foto: Sirotti

In de buurt van Venetië krijgen de sprinters een nieuwe kans op dagsucces. Het parcours van de korte rit naar Jesolo is met recht biljartvlak te noemen. Onderweg is er geen enkele hindernis te ontdekken en de finale kent alle ingrediënten voor een razendsnelle massasprint.

Op zaterdag 23 mei is voor de kanshebbers op het roze de dag van de waarheid. Dan staat namelijk de lange, individuele tijdrit op het programma. De race tegen de klok begint in Treviso en gaat over een parcours van liefst 59,2 kilometer naar Valdobbiadene. Het is de langste tijdrit in de Giro sinds 2009. De uitslag zal het klassement op zijn kop zetten, omdat de verschillen kunnen oplopen tot enkele minuten. De streek waar de renners door rijden, staat bekend om de productie van Prosecco, een mousserende wijn gemaakt van witte druiven. Het eerste gedeelte langs de wijngaarden is vlak en gaat over lange, rechte wegen. Het tweede gedeelte is heuvelachtig. Onderweg ligt er ongeveer halverwege één beklimming van vierde categorie (3 km aan 7%).

T15_MadonnaDC_2_alt

De renners krijgen niet de kans om op adem te komen, want de dag erop volgt een stevige bergrit door de Dolomieten. De etappe van zondag 24 mei kent een aankomst bovenop Madonna di Campiglio. De Giro keert voor het eerst sinds 1999 terug naar deze aankomstplaats. Zestien jaar geleden won hier Marco Pantani, maar werd hij vervolgens als leider in de wedstrijd uit koers gehaald vanwege een te hoog hematocrietgehalte. Vlak voor de rustdag kan hier in de tijdrit verloren tijd deels goed gemaakt worden.

T15_MadonnaDC_2_alt

Week 3: Vuurwerk in de Dolomieten
Met nog zes etappes te gaan krijgen de renners op dinsdag de koninginnenrit voorgeschoteld. Met vijf beklimmingen en een hoogteverschil van 4500 meter op het menu, mogen de renners stevig aan de bak. Naast een dubbele beklimming van Aprica (14 km, max 15%) staat ook de monsterachtige Mortirolo (met een afschrikwekkend stijgingspercentage tot 18%) op het menu. Deze beklimming staat bekend als één van de zwaarste in de wielersport.

T15_MadonnaDC_2_alt

Tussen de zware bergetappes in, brengt het peloton in de slotweek een bezoek aan de fraaie meren van Noord-Italië. In de relatief vlakke overgangsrit naar Lugano kunnen de renners op adem komen wanneer de route onder meer langs het Comomeer voert. Hier ligt de voorlaatste kans voor de sprinters, al zou het ook kunnen dat zo diep in de Giro de aanvallers hier hun kans grijpen.

De etappe naar Verbania op donderdag kent twee gezichten. Het eerste gedeelte (langs het Meer van Lugano en Lago Maggiore) is vlak, maar in de slotfase staat de beklimming van de Monte Ologno (10,4 km aan 9%) te wachten. De top ligt op 35 kilometer van het einde, waarna een lange afdaling richting de aankomst volgt. Moedige dalers kunnen hier beloond worden voor het nemen van risico’s.

Drie dagen voor het einde krijgen de kopmannen in de lange Alpenrit naar Cervinia één van de laatste kansen om nog iets aan het klassement te veranderen. In deze bergrit liggen drie cols van de eerste categorie, die alle drie in de slotfase terug te vinden zijn. Na de St. Barthélemy (20 km aan 5,6% gemiddeld) en de St. Pantaléon (16,5 km aan 7.2%) volgt de slotklim naar Cervinia (19 km aan 5%). In 2012 won Andrey Amador hier een Girorit.

T15_MadonnaDC_2_alt

Met Milaan in het vizier bereikt het peloton daags voor het einde tijdens de bergrit naar Sestrière het plafond van de Giro. De Cima Coppi ligt dit jaar bovenop de Colle delle Finestre op een hoogte van 2178 meter. Het is (na 2005 en 2011) nog maar de derde keer dat deze klim in het Giroparcours is opgenomen. Tijdens deze steile beklimming gaat het asfalt na negen kilometer over in een grindpad. Na een afdaling volgt de zestien kilometer lange slotklim naar Sestrière, waar het laatste duel in de strijd om het roze uitgevochten zal worden.
T20_S01_Finestre_alt
De Giro wordt dit jaar opnieuw afgesloten in Milaan. Nadat de feestelijkheden achter de rug zijn en de fotografen in de gelegenheid zijn gesteld om de traditionele foto’s te schieten, wachten er in de modestad zeven rondjes over een parcours van 5,4 kilometer. De Sloveen Luka Mezgec won hier vorig jaar de massasprint. Nadat de finishlijn aan de Corso Sempione voor een laatste keer gepasseerd is, weten we wie er in de voetsporen zal treden van Nairo Quintana en zich de eindwinnaar van de Giro d’Italia 2015 mag noemen.

Alle 21 etappes (site organisatie)
Routeboek van de Giro 2015

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
4 mei 2015 09:23
Mooi parcours, al hadden er van mij meer dolomietencols in mogen zitten. Die ritten door het middengebergte zijn niet te onderschatten, daar gebeurd altijd spektakel.
4 mei 2015 09:34
idd een mooi parcours, ik ben benieuwd of Matthews mee kan in de 3e etappe. Dan denk ik dat hij daar de grootste favoriet is voor die etappe.
4 mei 2015 09:40
Rit 5 van La Spezia naar Abetone gaat door in een prachtige regio die niet vaak wordt aangedaan, maar het is heel jammer dat ze de kans laten liggen om vanuit Castelnuovo di Garfagnana af te slaan naar San Pellegrino in Alpe via SP71. Dat is een soort Mont Ventoux-klim qua zwaarte, maar dan met een La Redoute als uitsmijter.
Een totaal onbekende weg, maar deze klim had echt spektakel opgeleverd! Jammer, maar ik blijf hopen op een volgende editie.
4 mei 2015 09:41
Genoeg kansen voor Moreno in de eerste 2 weken, als hij de bergen een beetje goed doorkomt. Gezien het parcours dit jaar is dit voor hem de ideale ronde om sterker te worden voor de toekomst. Hopelijk kan hij een mooi ritje uitkiezen. Parcours zelf vind ik mooi in balans, kortere ritten in de Giro zijn bijna altijd spannend en onvoorspelbaar; mijn favoriete grote ronde!
4 mei 2015 09:44
En Kruissie kan denk ik ook prima voor de dag komen op dit parcours, hij oogt fris en gretig, dus ik hoop weer op een mooie top 10 plek in het klassement, wellicht een dagsucces en misschien nog wel een ondersteunende rol in de Tour dit jaar, we zullen zien, may the force be with him!
4 mei 2015 09:51
Minder spectaculair parcours dan de vorige jaren, met veel lopers als finishcols. Jammer dat ze de Mortirolo en Colle delle Finestre bijvoorbeeld niet gewoon als aankomstplaats gebruiken, maar dat er een klimmetje als Aprica na zit. Dat maakt de etappe waarschijnlijk minder heroisch.

De tijdrit is dan wel weer fantastisch. Zie liever 1 lange, zware tijdrit per ronde dan 2 kortere.
4 mei 2015 09:52
Ik heb ook een goed gevoel over Kruijswijk alleen ik vind echt dat TLJ te weinig helpers mee stuurt. Hierdoor zal hij bergop vaak snel alleen zitten en dat gaat hem opbreken in de laatste week. Benett zal de laatste man zijn die bij hem kan blijven, dat zegt eigenlijk al eel genoeg. Ik had toch Ten Dam of Gesink in een dienende rol willen zien. Al is het alleen om kilometers te maken. Gesink had dit jaar jaar dan nog vol voor de vuelta kunnen gaan (geen druk van de tour) en Ten dam Wilco kunnen ondersteunen met Kruijswijk in de tour.
4 mei 2015 09:55
@vinnievidefietsen
Je bent lekker optimistisch over lotto-jumbo, goed om ook eens een positieve comment/verwachting over die ploeg te lezen. Moet wel zeggen dat top 10 lastig wordt voor Kruiswijk, aangezien er toch wel veel goede renners aan de start verschijnen.
Weet iemand of alle selecties al bekend en zo ja waar ik die kan vinden?
4 mei 2015 10:04
http://www.procyclingstats.com/race/Giro_d_Italia_2015-startlist
4 mei 2015 10:08
Mille Grazie
4 mei 2015 10:08
Met als disclaimer erbij dat alleen de selecties met een groen/wit vinkje definitief zijn gemaakt door hun ploeg. Alle andere selecties zijn ofwel voorlopig, ofwel bij elkaar gezocht door PCS.

Bij TLJ staat bijvoorbeeld Martens er nog bij, maar die mag een maand niet fietsen.
4 mei 2015 10:29
Idd niet veel echt zware MTFs. Daar staan dan echter wel weer een paar hele leuke heuveletappes tegenover en het is een grote plus dat er weinig echte sprintetappes zijn.
4 mei 2015 10:50
Mooi parcours, heb er echt zin in.
Kon wel eens een Giro met verrassingen worden
4 mei 2015 11:05
Ik vind het een mooi parcours. De afgelopen jaren was het wel bijzonder zwaar en kreeg je vaak afwachtende etappes. Hoop op meer spektakel dit jaar. En de kansen op etappewinst voor TLJ? Nihil. Hoop wel dat Kruijswijk weer zijn oude Giro-vorm toont.
4 mei 2015 11:16
Mooi parcours, had van mij nog wel wat zwaarder gemogen. Hopen op een nederlands succesje, dan kijk ik met name naar Hofland, TJS en Kruijswijk.
4 mei 2015 11:31
Ben benieuwd wat Kruiswijk kan, nu hij kopman is. Rond de 15e plek eindigen zou ik al knap vinden. Het zou wat mij betreft al voldoende zijn als hij 20e wordt, maar dan wel veel en aanvallend in beeld rijdt en misschien zelfs in een goeie ontsnapping komt en mee kan strijden voor dagwinst. En wat Hofland betreft, op papier zijn er betere sprinters. Ik zie hem dus nog geen etappe winnen.
4 mei 2015 11:35
Ik kan niet eens 10 renners opnoemen die beter lijken te zijn op dit moment dan Kruiswijk. In een zwaardere Tour met betere bezetting vorig jaar werd hij al 15e. Daarnaast heeft hij niet veel ondersteuning nodig, had hij bergop in 2011 ook niet, bij n lekke band of andere pech moet je wat geluk hebben. Als ze met TTT binnen 40- 45 sec van Sky zitten, bewijst de ploeg Kruissie een goede dienst denk ik.
4 mei 2015 11:36
@redactie: een ploegentijdrit met de Poggio erin, dat zou een mooie openingsknaller zijn geweest!
Op papier zitten er verder mooie etappes tussen. Hoop op veel aanvalslust bij de renners.
4 mei 2015 11:53
Ik vind het een mooi parcours, had wel op een iets spectaculairdere aankomst bergop gehoopt. Maar nu is het toeleven naar oa de Finestre, ook leuk.

Ik zie erg veel etappes voor de categorie Matthews, Gerrans, Slagter, Moreno, Lobato, Caruso, Ulissi en een fitte Gilbert. Dat wil zeggen; veel sprintjes van uitgedunde pelotons en aankomsten boven die niet te moeilijk zijn. Zelden een ronde gehad waarvoor een team samenstellen zo moeilijk was ;).

Off : Pirazzi en ik (en Abdoe en Poek64) zoeken nog ongeveer drie kenners die op Zweeler mee willen spelen met de wielerflits subleague. Stuur even een berichtje naar Pirazzi of mij als je mee wilt doen, voor het "wachtwoord". Mooie prijs te winnen, en zeker de eer van wielerflits hoog te houden!
4 mei 2015 12:00
Dit parcours is veel zwaarder dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Neem die rit naar Cervinia bijvoorbeeld. De percentages zijn misschien niet al te hoog maar in de laatste 85 kilometer moet er meer dan 50 kilometer geklommen worden. Als het dan ook nog eens gaat regenen...
4 mei 2015 12:42
@vinnievidifietsen: Ik kan er wel 20 opnoemen die op zijn minst gelijkwaardig kunnen zijn.
Contador-Porte-Uran-Aru-Pozzovivo zullen de top 5 wel vormen, daaronder strijden König-Henao-Nieve en Landa-Kangert onderling voor de titel van meesterknecht van de Giro 2015. Van deze 5 verwacht ik er ook minimaal 2 in de top 10. En dan hebben we nog Niemic-Hesjedal-Vandenbroeck-Amador/Intxausti/Izaguirre-Cunego-Chaves/Clark die allemaal net als Kruiswijk niet voor een kopman hoeven te werken, maar min of meer hun eigen gang kunnen gaan. En wat te verwachten van Betancur-Atapuma-Zakarin-Acevedo-Kreuziger?

Natuurlijk hoop ik op een zo'n goed mogelijk resultaat voor Kruiswijk, maar in mijn ogen zou Top 15 dat absoluut al zijn.
4 mei 2015 12:50
Helaas geen Stelvio en Gavia. Maar wel een mooi parcours!
aan de andere kant zit je ook niet te wachten op weer één of andere omleiding in het parcours vanwege het weer op de Stelvio. Of van die wazige camerabeelden waarbij je bijna geen renner herkent... Nu hopen op een goeie Kruijswijk, hofland en Slagter. En vergeet Pieter uit de Harkema niet!!!
4 mei 2015 13:01
Het ziet er wat mij betreft een zeer aantrekkelijk parcours uit. Enkele zware bergritten, maar opvallend minder dan de voorbije jaren (laat staan vergeleken met de Vuelta). Veel semi-lastige ritten, waar het alle kanten opkan. Zo heb ik het graag. En zo'n extreem lange tijdrit vind ik ook wel iets heroïsch hebben. Al kan ik ook steeds genieten van een klimtijdrit.

Maar de (voorlopige) startlijst valt me toch wat tegen (afgaande op PCS), zowel qua ronderenners als qua sprinters. Zonder pech lijkt de top-5 eigenlijk al vast te staan, in willekeurige volgorde uiteraard: Contador-Porte-Uran-Aru-Pozzovivo. De mannen die daarachter voor top-10 kunnen gaan en bij een andere ploeg rijden zijn toch van een ander niveau. Dan denk ik aan Intxausti, Izagirre, Atapuma, Van den Broeck, Hesjedal, Danielson en eventueel Chaves en Kruijswijk. Met daarnaast uiteraard nog het - voor mij althans - grote vraagteken Zakarin.

In ieder geval zou Van den Broeck, mits hij zijn topniveau haalt en bespaart blijft van pech, hier zomaar eens 6e-7e kunnen eindigen.
4 mei 2015 13:02
@r_nijman: het is ook maar wat ik denk, is gebaseerd op weinig tot niets. Ben wel van mening dat uit je rijtje van Niemic t/m Clark er op dit moment geen tussenzit die Kruiswijk hoeft te vrezen na 3 weken koers. Uit je laatste 5-luik zie ik alleen Kreuziger in de buurt van de Top 10 komen, Zakarin moet verplicht gas terugnemen van de ploegleiding, want anders is het wel heeeeeeeel verdacht. Henao wordt em niet (te wisselvallig over 3 weken), Nieve verwacht ik ergens rond plek 15-20 (is nog niet zo in vorm), Landa gaat voor een dagoverwinning, want is zelden goed in een klassement, Tanel Kangert is nog jong en te wisselvallig. Kortom: ik denk dat top-10 er inzit dit jaar :)
4 mei 2015 13:18
@vinnievidefietsen: Ik hoop dat ik het mis heb en jij gelijk, want elke ronde waarin een NL-er het goed doet is leuk(er). Ik ben alleen bang dat vooral die lange tijdrit Kruijswijk de nek om zal doen (al ken ik niet de tijdritcapaciteiten van alle renners die ik hierboven noem). Maar we zullen zien

Reacties zijn gesloten.