Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 19

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 19
vrijdag 29 mei 2015 om 07:00

Met Milaan in zicht moeten de renners in de slotdagen van de Giro d’Italia nog een paar keer vol aan de bak. Waar zaterdag met de Colle delle Finestre het dak van de ronde wordt bereikt, kan het vrijdag in de 236 kilometer lange rit van Gravellona Toce naar Cervinia wel eens een uitputtingsslag gaan worden. Onderweg doemen drie cols van eerste categorie op, al zijn deze niet erg steil. Wie heeft er na drie weken koers nog wat extra’s in de benen? WielerFlits blikt vooruit.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

Parcours
Altimetria generale
De op één na langste etappe van deze Giro kent een relatief eenvoudige aanloop. Pas na 86 kilometer zijn op de Croce Serra, een klim van derde categorie, de eerste punten voor de bergtrui te verdienen. Vervolgens duurt het nog ruim zestig kilometer voordat de voet van de Saint-Barthélemy wordt bereikt, waar de pittige finale kan ontbranden.
Details

Het lastige aspect van de drie beklimmingen zit hem niet zozeer in het stijgingspercentage, maar vooral in de afstand. De Saint-Barthélemy is 16,5 kilometer lang en kent een gemiddelde stijgingsgraad van 6,7 procent. Na een lange afdaling doemt bijna direct daarna de Col Saint-Pantaléon op. Deze beklimming is eveneens lang (16,5 km à 7,2 km) en kent vooral aan het begin en het eind wat pittige stroken. Halverwege zit echter ook een deel waar de weg slechts drie procent omhoog loopt.
Details

De slotklim naar wintersportoord Cervinia is op papier de minst zware van de drie, al zullen de klimkilometers bij de meeste renners inmiddels al flink in de benen zijn gaan zitten. Vanaf de voet is het nog 19,2 kilometer tot aan de finish, maar de klim is met een stijgingspercentage van amper vijf procent goed te verteren.
Details
Tussen de tiende en de elfde kilometer zit een korte strook van twaalf procent, maar vlak voor de top gaat het alleen nog vals plat omhoog. De vraag is dan ook of er op de top grote verschillen zijn te noteren. Al leert de ervaring dat er deze Giro ook op de minder zware cols met minuten wordt gesmeten.

Kanshebbers
Hoewel het zware slotweekend ongetwijfeld nog het nodige spektakel zal opleveren, lijkt de eindzege van Alberto Contador wel min of meer vast te staan. Een ritzege wist de Spanjaard van Tinkoff-Saxo tot nu toe echter nog niet te boeken. Hij heeft nog maar twee dagen om daar verandering in te brengen, dus mogelijk zet hij zijn ploeg op kop om de koers te controleren en het vervolgens op de slotklim zelf af te maken.

Foto: Sirotti

Alberto Conador -Foto: Sirotti

Als de klassementsrenners gaan strijden om de ritzege, is Mikel Landa wederom een geduchte concurrent. De nieuwe kopman van Astana won al de vijftiende en zestiende etappe en zal daar best nog een ritzege aan toe willen voegen. De slotklim naar Cervinia lijkt hem bovendien wat beter te liggen dan Contador, gezien de manier waarop hij dinsdag op weg naar Aprica op de grote versnelling wegreed en meteen een beslissende kloof sloeg.

Foto: Sirotti

Steven Kruijswijk- Foto: Sirotti

Net als Landa verkeert ook Steven Kruijswijk in de vorm van zijn leven. De kopman van LottoNL-Jumbo zal zeker nog eens op zoek gaan naar de ritzege waar hij intussen wel recht op heeft. Bovendien heeft hij aangetoond bergop momenteel voor niemand onder te hoeven doen. Kruijswijk moet onderweg ook nog punten pakken om zijn bergtrui niet te verspelen.

Andrey Amador

Andrey Amador

Andrey Amador (Movistar) en Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) zijn de renners in het peloton die de beste herinneringen bewaren aan de klim naar Cervinia . De Costa Ricaan boekte er in de Giro van 2012 een etappezege, terwijl de Canadees in diezelfde rit de roze trui overnam van Joaquim Rodriguez om uiteindelijk de ronde te winnen. Amador en Hesjedal behoren ook dit jaar tot de kanshebbers, net als de Rus Yuri Trofomov (Katusha). Bij Fabio Aru (Astana) lijkt het beste er juist af te zijn, maar mogelijk is de Italiaan de afgelopen dagen voldoende hersteld om toch samen met Landa Contador nog het vuur aan de schenen te leggen.

De kans bestaat natuurlijk ook dat niet de klassementsrenners, maar een vluchtgroep om de dagzege gaat strijden. Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) en Beñat Intxausti (Movistar) zullen sowieso ten aanval moeten trekken op zoek naar punten voor de bergtrui. Jurgen van den Broeck (Lotto Soudal) kan via een vlucht proberen om toch nog stiekem de top tien binnen te sluipen en zijn Giro nog wat glans te geven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikel Landa
*** Alberto Contador, Steven Kruijswijk
** Ryder Hesjedal, Yuri Trofimov, Carlos Betancur
* Andrey Amador, Fabio Aru, Beñat Intxausti, Jurgen Van den Broeck

Dit artikel delen:

70 Reacties

topgear1977 28 mei 2015 om 19:03

Ik hoop dat steven een goeie dag heeft, landa een foutje maakt en Contador het hem gunt….
Hesjedal ook erg sterk vandaag.

Omhoog73 28 mei 2015 om 19:11

Bij elkaar minimaal 60 km klimmen morgen ! Hoop dat eurosport vroeg uitzendt.

Hopelijk gaat er een grote groep lopen voor Kruissie die tijdens de 2e klim gepakt wordt. Inxausti is dan al waarschijnlijk al uitgeput en dan kan Kruissie de punten daar pakken. Gas terugnemen en zolang mogelijk blijven volgen op de slotklim zodat zijn klassement ook goed blijft.

John hiatt 28 mei 2015 om 19:17

Eurosport zendt liever een nietszeggend potje tennis uit. Van hun schema klopt nooit wat. Hoop dat Kruijswijk niet door het ijs zakt. Leek vandaag toch een beetje in de problemen te zitten op de klim.

Timocycling 28 mei 2015 om 19:17

Denk dat Kruijswijk hier niet heel goed zal zijn, was vandaag ook al minder. We zullen zien, hopen dat hij zijn kunststukje op de Mortirolo kan herhalen!

vanuit de kantlijn 28 mei 2015 om 19:18

14:30 Giro bij Eurosport, hopelijk wordt dat geen warming up van smeltend rubber op brede banden….

nickdt 28 mei 2015 om 19:21

Waarom krijgt Aru een ster. Die ging er vandaag bijna af. Hoop dat Tinkoff morgen alles kapot rijdt op de eerste klim om Landa te isoleren of in ieder geval te verzwakken.

vanuit de kantlijn 28 mei 2015 om 19:22

Raar moment van Kruissie vandaag, misschien iets te abrupt gereageerd op Contador en moest ie dit effe cash aftikken bij de balie… Cols van morgen zijn ideaal voor de G-Astana-trein. Benieuwd naar het strijdplan van de blauw brigade.

Natrix maura 28 mei 2015 om 19:23

Kruijswijk moet morgen wel in de aanval. Dat is de enige manier om een etappe te winnen, en voor de bergtrui is het ook onvermijdelijk, dunkt me (ervan uitgaande dat Landa op de slotklim voor hem eindigt en ook eerder de cima coppi over gaat en dus een pak bergpunten gaat opslurpen).

nero 28 mei 2015 om 19:24

Waarom JVDB een ster? Hij is niet in vorm, en ook als hij wel in vorm is wint hij nooit.

vanuit de kantlijn 28 mei 2015 om 19:27

@nero, daarom juist….

JasperVG 28 mei 2015 om 19:37

Lekker veel klimwerk, iets wat Kruissie goed ligt.
Vandaag zichzelf iets overschat door te denken dat hij de versnelling van Contador kan volgen. Morgen gewoon eigen tempo rijden als Contador versnelt, want dat lost hij ook iedereen behalve Landa (en misschien Hesjedal).
Hesjedal, Kruissie, Landa en Contador in mijn ogen de kanshebbers voor morgen.

Purito 28 mei 2015 om 19:39

Inderdaad. Dit gaat over de renners die kans hebben om te winnen. En VDB wint per definitie nooit.

Ik ga voor een derde ritzege van Landa. Maar ik verwacht ook wel iets van Acevedo. Dat zal toch wel moeten, na zo’n fletse Giro. Hup hup Janier!

RubenVB 28 mei 2015 om 19:45

Alexander Geniez! Is redelijk explosief en kan dit soort cols goed verteren. Toont constantie al een hele tijd. Vandaag ook weer netjes 14e. Dat voor een slechte daler..

dons 28 mei 2015 om 19:46

Kruijswijk moet vroeg gaan als hij wil winnen, met het risico dat iedereen hem op het eind voorbij rijdt. Maar ja, als je wilt winnen moet je durven verliezen. Ploegleiding zal wel meer voor aanklampen zijn.

vinnievidefietsen 28 mei 2015 om 19:56

Stevie was iets te enthousiast toen hij Bertje wilde volgen, maar goed hersteld daarna en bij de rest gebleven, kan gebeuren. Een gewaarschuwd mens telt voor 2, liever vandaag dan morgen of overmorgen, die gaat echt niet meer kraken. Ritwinst wordt erg moeilijk, aanvallen op t juiste moment en geluk hebben. We zullen t snel zien.

wilco kelderman 28 mei 2015 om 20:03

@RubenVB
Geniez had het vandaag heel moeilijk op de klim, ik verwacht dat hij best wat tijd gaat verliezen

Nickoz 28 mei 2015 om 20:17

Bertje gaat hem denk ik pakken.

LyndaLid 28 mei 2015 om 20:17

1 naam morgen: Pellizotti!

Mathias Frank 28 mei 2015 om 20:19

Ben ik de enige die aan een boek moest denken toen ik Barthelemy las?

Munz 28 mei 2015 om 20:21

Zardini pakt ‘m

F4L 28 mei 2015 om 20:25

Contador en Landa zijn een klasse apart deze Giro, is vrij weinig aan te doen (behalve lekke banden en valpartijen), Contador zal morgen wel de puntjes op de i willen zetten. Kruijswijk en Hesjedal lijken the best of the rest te zijn. Het is te hopen voor Kruijswijk dat hij de bergtrui nog kan pakken of dat hij nog flink kan stijgen in het algemeen klassement.

ProfrondeZevenbergen 28 mei 2015 om 20:30

Ik hoop dat Intxausti weer de bergtrui kan pakken en Contador de etappe wint, net voor Amador.

Bertvd 28 mei 2015 om 20:31

Aru gaat morgen barsten. Er helemaal doorheen

Kareloog 28 mei 2015 om 20:34

Igor Anton heeft gewacht op de dag van morgen

mollemarijden 28 mei 2015 om 20:35

Denk dat Lotto Nederland zal rijden voor Kruijswijk en een kopgroep niet te veel minuten zal laten pakken.
Zeker als er een potentieel gevaar voor het blauw erin zit. Hierbij denk ik aan renners als Inxtiausti of Betancur. Die zullen absoluut in geen geding weg mogen van Lotto. Gewoon Tjallingi met nog een man of 2 in de controle lijkt mij het beste. Bij een ongevaarlijke ontsnapping Bert Jan mee sturen dan heb je nog een knecht na de eerste col.

Denk dat de klimmen morgen Kruijswijk beter liggen, aangezien ze langer zijn dan die vandaag en er toch al een opwarmtje van 3de categorie vroeger in de etappe ligt.
Daarnaast had Kruijswijk zich vandaag overduidelijk opgeblazen door Contador te proberen te volgen. Dus morgen maar niet zulke gekke acties doen, behalve als die echt de betere is.
Hoop zelf dat Kruijswijk en Hesjedal samen de aanval in kunnen en minuten pakken op de concurrentie.
Aru zag er vandaag slecht uit. Dus die kan morgen een fikse achterstand aan de broek krijgen als er gekoerst wordt, maarliefst 236 km waarvan de laatste 90 km er 55 omhoog lopen.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone