Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 18

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 18
donderdag 28 mei 2015 om 07:00

Na een sprintetappe op woensdag volgt er op donderdag nog een relatief rustige etappe met het oog op het zware slotweekend in de Giro d’Italia. Maar toch is de achttiende etappe niet vlak en prooi voor de sprinters. In de slotfase ligt namelijk nog een beklimming van eerste categorie met de top op ruim 35 kilometer van het einde. Wordt deze etappe prooi voor de aanvallers?

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

De 170-kilometer lange rit start in Melide en de eerste 120 kilometer zijn zo goed als vlak. Er liggen twee tussensprints, na 80,9 kilometer in Stresa en na 103,6 kilometer in Bieno. Zullen misschien Elia Viviani en Giacomo Nizzolo meesluipen in de ontsnapping in de jacht naar nog wat punten voor de rode trui?

Na 123,8 kilometer komt met aan de voet van de enige beklimming van de dag, de Monte Ologno van eerste categorie. Deze klim is 10,4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent met een maximum tot dertien procent. Na de top gaat het nog niet gelijk naar beneden, maar gaat het nog wat op en af.

S05_Valcava_3D

Na een steile afdaling komt het peloton dan aan in Verbania aan de boorden van het Lago Maggiore. Pas op vijf kilometer van de aankomstlijn komen de renners beneden aan, dus een goede daler is zeker kanshebber in deze etappe. De laatste scherpe bocht volgt op iets minder dan een kilometer van het einde.

Favorieten

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Cannondale - Garmin 2015, Katusha 2015, Hesjedal Ryder, Trofimov Youri, Mortirolo

Ryder Hesjedal op de flanken van de Mortirolo (Foto: Sirotti)

Al de gehele Ronde van Italië zien we een aantal renners naar voren komen die telkens maar weer ten aanval trekken. Ryder Hesjedal is misschien wel de renner die we het vaakst op de voorgrond hebben gezien in bergachtige/heuvelachtige etappes. De Canadees won drie jaar geleden het eindklassement, maar verloor in het begin van de etappe al tijd. Daarna koos de renner van Cannondale-Garmin steevast voor de aanval. En daarbij heeft hij ook nog twee ijzersterke ploeggenoten die hetzelfde idee kunnen hebben; Davide Formolo en Tom-Jelte Slagter.

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Ag2r La Mondiale 2015, Betancur Gomez Carlos Alberto, Aprica

Carlos Betancur rijdt zich deze Giro d’Italia in de kijker (Foto: Sirotti)

Een verrassende naam die we deze Giro al veel in de aanval hebben gezien is Carlos Betancur. Een jaar lang kon de Colombiaan geen enkele goede prestatie van betekenis neerzetten, maar in Italië laat de renner van Ag2r zich opnieuw van zijn beste kant zien. Hij is één van de concurrenten van Beñat Intxausti voor de blauwe bergtrui. Als Betancur aanvalt zal de Spanjaard het zeker niet laten om ook mee te springen. Bij Movistar heeft Intxausti ook nog het gezelschap van diverse andere renners die aanvalslustig zijn, zoals Giovanni ViscontiJesus Herrada en Ion Izaguirre.

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Aprica

Steven Kruijswijk in het blauw naar de zege? (Foto: Sirotti)

Naast Slagter heeft ook Nederland nog een ijzer in het vuur. Steven Kruijswijk verloor in de vierde etappe acht minuten. Maar sindsdien stal de renner van LottoNL-Jumbo de harten van de Nederlandse wielervolger. Naar Campitello Matese (rit 8) leek hij op weg naar de etappezege en een dag later werd hij tweede naar San Giorgio del Sannio (rit 9) achter Paolo Tiralongo. In de bergrit naar Madonna de Campiglio (rit 15) kon hij net de favorieten voor de eindzege niet volgen, maar werd hij wel vijfde in de etappe. En ook in de laatste rit bergop deed hij van zich spreken met een tweede plek. Kan de Brabander ook nog een etappe winnen?

Om te winnen in Verbania moet je over goede dalerscapaciteiten beschikken. In dit peloton is Sylvain Chavanel misschien wel één van de beste in dit onderdeel van het wegwielrennen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ryder Hesjedal
*** Davide Formolo, Carlos Betancur
** Franco Pellizotti, Ilnur Zakarin, Steven Kruijswijk
* Sylvain Chavanel, Beñat Intxausti, Giovanni Visconti, Tom-Jelte Slagter

TV en weer
Eurosport start de uitzending donderdag om kwart over twee met een voorbeschouwing. Sporza begint uit te zenden vanuit Italië na afloop van de tweede etappe in de Baloise Belgium Tour. De renners houden het waarschijnlijk droog in deze achttiende etappe, met 22 graden wordt er ideaal fietsweer verwacht in Noord-Italië.

Dit artikel delen:

115 Reacties

albertooo 27 mei 2015 om 19:02

Zaka pakt hem.

ValverdeBassoNibali 27 mei 2015 om 19:04

Ik zeg ook Zakarin

lekbandje3 27 mei 2015 om 19:07

Ik zeg Aru dit ligt hem beter dan de vorige etappes al zou bergop aankomst na een vlakke etappe hem nog beter hadden gelegen

SolerEritrean 27 mei 2015 om 19:07

Betancur, elke dag beter.

Italia 27 mei 2015 om 19:08

Die klim is echt een verschrikking. Vorige zomer opgereden na 80km gereden te hebben, 10km lang alleen maar stampen op een klein verzet. Iemand met goede klimmersbenen gaat hier winnen.

mollemarijden 27 mei 2015 om 19:10

Een koppel aanval van Kruijswijk en Contador op de steile flanken van de Monte Ologno?
Ik verwacht dat de sprintersploegen zullen rijden voor de tussensprints waar punten te verdienen zullen zijn, zeker aangezien het weer ook nog ideaal is voor de renners.
Daarom acht ik de kans op ritwinst van een aanvaller eigenlijk best wel klein. Het zal iemand van de klassementsmannen worden.

wichard1 27 mei 2015 om 19:10

eindelijk zal paterski de etappe winnen…………, toch?

waggie 27 mei 2015 om 19:12

Hesjedal of Trofimov.

Ik zie Katusha het gat wel klein houden met de vluchters voor de Rus.

wichard1 27 mei 2015 om 19:12

Mogelijk nog iets voor Bole (CCC)? Deze sprinter haalde de 19de plek en kan blijkbaar bijzonder lang mee omhoog

Wheely 27 mei 2015 om 19:12

Trofimov vond ik pittig dalen gisteren, lijkt me ook een kanshebber.

Romāns Vainšteins 27 mei 2015 om 19:19

Dit moet hem zijn voor Kruijswijk. Wanneer Contador er hoogstpersoonlijk voor zorgt dat Landa niet meeglipt en braaf samen met Aru bij elkaar blijft moet Kruijswijk op basis van de Mortirolo vertrouwen hebben dat hij eventuele medevluchters op de eindklim moet kunnen afschudden. Heel LTJ op kop mee laten draaien hiervoor om de obligate vlucht binnen de perken te houden wellicht vereist, gewoon vol voor rijden, hulp komt er vast uit de hoek Katuscha.

alsjewint 27 mei 2015 om 19:24

@Wheely

Trofimov ging inderdaad redelijk hard naar beneden gisteren. Hij is kennelijk niet bang en ik begreep van Renaat en Jose dat hij een mountainbike achtergrond heeft. Toch vond ik hem niet echt vloeiend met goed aangesneden bochten dalen. Het had iets onrustigs. Dat zag je af en toe met wat vreemde corrigerende bewegingen. Het is wel een renner die volgens mij enorm kan afzien. Ik zet mijn geld voor morgen niet op hem, maar hij zal wel kort eindigen denk ik.

Purito 27 mei 2015 om 19:25

Ik verwacht een Landa die full retard gaat op de Ologno. Daarvoor is de klim zwaar genoeg.

Toch denk ik dat een kopgroep met sterke klimmers voor de zege gaat strijden. Ja, wie wordt het dan…. Ik zeg Tutti pazzi per Pirazzi!

goalgettert 27 mei 2015 om 19:25

VISCONTI!!! op zijn lijf geschreven deze etappe, staat nu al op aardig wat achterstand dus nu laten ze hem wel gaan.

xistnc 27 mei 2015 om 19:50

Hesjedal gaat sowieso aanvallen, of hij wegraakt is een tweede. Zo ja, gaan dan de ploegen van de renners op plek 5-9 controleren? Geen pijl op te trekken morgen, het kan alle kanten op. De hoogstgenoteerde renner in de kopgroep gaat bepalend zijn of de vluchters een kans maken.

Zo niet, dan wint Kruijswijk.

rahimns 27 mei 2015 om 19:53

Wat te doen voor Kruijswijk morgen. Veel zal afhangen wie er evt. in de kopgroep zit. Gaan er mensen mee die geen bedreiging vormen voor zijn bergtrui kunnen ze nog proberen om bij Keizer mee te sturen. Gaan wel mannen als Betancur of Intxausti mee dan hoeft hij in principe ook niet mee te springen maar dan is het wel belangrijk om de kopgroep niet al te veel ruimte te geven. Zodat zijn ploeggenoten met alleen maar hoeven af te zetten aan de voet van de beklimming. Zelf meegaan in de kopgroep zal waarschijnlijk geen optie zijn, de mannen die voor hem staan zullen dit waarschijnlijk nooit toelaten. Ben wel benieuwd hoe het morgen gaat uitpakken. Ondanks dat roze trui waarschijnlijk al vergeven is, is er nog genoeg strijd op andere fronten.

chasse patat 27 mei 2015 om 20:09

Er begint vast en zeker een groep met voorsprong aan de Monte Ologno. Dat klimmetje bij de 2e tussensprint is te lastig voor de sprinters om punten te halen. Als er dan nog geen groep weg is is dit alsnog een mooie springplak voor een groepje om weg te komen.

tinkywinky 27 mei 2015 om 20:17

Lotto jumbo kan het best een 1 – 2tje maken met stephen de jong om de boel bijeen te houden. Op de klim dan kruiswijk spelen. Ook al lijkt het makkelijker dan het is. Wellicht wil aru ook nog voor een rit gaan nu het klassement naar de haaien is.

HF2013 27 mei 2015 om 20:19

Ben bang dat Kruijswijk die bergtrui nog wel gaat verliezen. Ze zullen hem niet laten gaan en ook hijzelf lijkt de focus weer naar een mooie top10-klassering te verleggen gezien het feit dat hij al aangaf dat hij meer voor de tijdwinst dan voor de ritwinst ging in de etappe van gisteren.

xistnc 27 mei 2015 om 20:23

@HF2013
Voor de rust van veel Wielerflitsers zou dat misschien maar beter zijn ook. Er liggen er op dit moment een hoop aan de beademing omdat ze vandaag Kruijswijk niet konden vinden in de finale.

klootje kriekeljon 27 mei 2015 om 20:24

Ik heb Kruijswijk heel de week voorzichtig zien dalen. Die gaat morgen niet winnen lijkt me.

Lennimator 27 mei 2015 om 20:29

Contadorrrrrrrrrrrrrr

Romāns Vainšteins 27 mei 2015 om 20:31

Je hoeft het niet per se op de afdaling aan te laten komen. Een pact met Tinkoff is zoals Tinky stelt wel gewenst morgen ja. @Purito > Ik denk niet dat Landa morgn carte blanche krijgt maar als oppas voor Aru moet spelen om 2 stekken op het podium bezet te houden.

Wicky 27 mei 2015 om 20:50

De finish is vlak na de afdaling, ik verwacht wel wat oorlog van de favorieten. Of dit voor de winst zal zijn? Dat zal afhangen of er een ploeg bereid is de kopgroep bij te halen en dat is natuurlijk de vraag. Veel zal afhangen van de renners uit de kopgroep. Een gevaarlijke man voor de onderste 5 plaatsen uit de top 10 of voor de bergtrui kan der voor zorgen dat de kopgroep het niet gaat halen.

maklukzat 27 mei 2015 om 20:59

Het is maar 1 klim morgen en daarna de afdaling. Lijkt me niet in het voordeel voor een diesel zoals Kruijswijk is. Maar hopen dat hij z’n top 10 plaats kan consolideren en wat punten voor de bergtrui kan meepakken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair