Giro 2015: Voorbeschouwing individuele tijdrit
foto: Sirotti
zaterdag 23 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing individuele tijdrit

De etappe van zaterdag is een 59,4 kilometer lange rit tegen de klok. Ondervindt Alberto Contador nog problemen met zijn schouder? Hoeveel last heeft Rigoberto Uran van zijn valpartij? Gaat Richie Porte hier zijn gram halen vanwege zijn tijdstraf na de wielwissel en hoe goed is Fabio Aru eigenlijk? Allemaal vragen waarop we na de rit tegen de klok een antwoord zullen hebben. Een tijdrit liegt immers nooit.

Parcours
De klassementsmannen kunnen zich vandaag niet wegsteken achter hun ploeggenoten of zich sparen tot de finale. Vanaf het startschavot tot en met de meet zal er vol gas gegeven moeten worden om geen tijdverlies te lijden ten opzichte van de andere favorieten. De rit start in Treviso. Onderweg zijn er drie tijdmetingen, waarvan de middelste bovenop een klimmetje van vierde categorie ligt. De eerste renner gaat om 12:15uur van start, de laatste (Aru) zal om 15:42 aan zijn race tegen de klok beginnen.

T15_MadonnaDC_2_alt

De tijdrit is dus zeker niet vlak te noemen. Er moet twee keer serieus omhoog gereden worden en de renners krijgen ook te maken met twee afdalingen. Hierin kan absoluut het verschil worden gemaakt. De klassementsmannen moeten hierin absoluut risico’s gaan nemen, de favorieten voor de dagzege zullen helemaal tot het uiterste moeten gaan.

Favorieten

De echte grote tijdrijders ontbreken in deze Giro. Tony Martin, Fabian Cancellara, Adriano Malori en onze eigen Tom Dumoulin staan niet aan de start van de eerste grote ronde in 2015, dus moeten we gaan zoeken naar renners die normaal gesproken in tijdritten behoren tot de outsiders. In dit deelnemersveld zijn dat er niet zoveel.

Manuele Boaro is misschien wel de meest uitgesproken tijdritspecialist. De Italiaan van Tinkoff-Saxo won al meerdere tijdritten in zijn carrière en behoort daardoor zeker tot de favorieten in deze tijdrit.

2014, Campionato Italiano cronometro, Tinkoff - Saxo 2014, Boaro Manuele, Mal

Manuele Boardo – Foto: Sirotti

Stefan Küng (BMC) had normaal gesproken ook tot de kanshebbers gerekend mogen worden. De nieuwe ster aan het firmament gaf echter tijdens de twaalfde etappe op en zal derhalve niet aan de start staan van deze lange tijdrit. Ook van onze landgenoot Stef Clement mogen we na zijn zware valpartij van donderdag niet al teveel meer verwachten, normaal gesproken was de renner van IAM een kandidaat voor een Top-10 klassering.

Ilnur Zakarin heeft voorafgaand aan deze Giro zijn status als tijdrijder verworven dankzij een uitzonderlijk sterke rit tegen de klok in de Ronde van Romandië. De Rus behoort daardoor ook zeker tot de favorieten.

Diego Ulissi liet vorig jaar tijdens de Giro zien ook over de nodige tijdritcapaciteiten te beschikken. De Italiaan van Lampre-Merida werd in de 42 kilometer lange tijdrit van Barbaresco naar Barolo tweede. Ook Patrick Gretsch eindigde vorig jaar in de Top-10 van die tijdrit.

Foto: ANSA / DAL ZENNARO - PERI

Rigoberto Uran – Foto: ANSA / DAL ZENNARO – PERI

De etappewinst ging in 2014 overigens naar Rigoberto Uran. De klassementsman van Etixx-Quick-Step is bovendien begin dit jaar Colombiaans kampioen tijdrijden geworden en in dit deelnemersveld één van de grote favorieten voor de chronorit.

Daarmee komen we gelijk uit bij de favorieten voor de eindzege. Uiteraard zijn ook deze mannen gebrand op een snelle tijd en daardoor behoren ze vrijwel allemaal tot de favorieten voor de dagzege.

Alberto Contador lijkt momenteel de te kloppen man, maar kan rekenen op stevige concurrentie uit het Astana-kamp. Dario Cataldo is de eerste Astana-renner die mag vertrekken. Hij wordt op voet gevolgd door de man in vorm bij de Kazachse formatie: Mikel Landa. Fabio Aru zal in het roze mogen beginnen aan zijn 59,4 kilometer over het tijdritparcours. In feite zijn alle drie de Astana-renners in meer of mindere mate favoriet voor een top-klassering in de tijdrit; al zijn ze geen van drieën echte specialisten te noemen. Het zijn stuk voor stuk wel hardrijders.

2015, Tirreno - Adriatico, tappa 07 San Benedetto del Tronto, Team Sky 2015, Konig Leopold, San Benedetto del Tronto

Leopold König – Foto: Sirotti

Leopold König is ook iemand om rekening mee te houden. De renner van Sky liet vorig jaar tijdens de Tour de France zien prima met de tijdritfiets overweg te kunnen. In de individuele tijdrit eindigde hij als vijfde. De afstand van die etappe was ongeveer net zo lang als de tijdrit in deze Giro. Wellicht kan Jurgen Van den Broeck nog voor een verrassing zorgen. De Belg staat net buiten de Top-10 in het algemeen klassement, maar liet in de Ronde van Romandië een ijzersterke tijdrit optekenen. De renner van Lotto Soudal eindigde daar als vierde.

2014, Tour de France, tappa 20 Bergerac - Perigueux, Team Sky 2014, Porte Richie

Richie Porte – Foto: Sirotti

Tot slot hebben we natuurlijk nog Richie Porte. De Australiër won dit seizoen al de tijdrit in Parijs-Nice, al was dat wel een klimtijdrit. Porte beleefd een wisselvallige Giro en is eigenlijk nog niet positief ‘uit zijn pijp geschoten’. Wellicht geeft deze tijdrit meer informatie over zijn daadwerkelijke vormpeil.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Rigoberto Uran
***  Richie Porte, Ilnur Zakarin
** Alberto Contador, Leopold König, Dario Cataldo
* Michael Rogers, Manuele Boaro,  Vasil Kiryienka, Diego Ulissi

Starttijden

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2015 19:53
Onze zuiderbuur JVDB kan trouwens nog wel eens goede zaken gaan doen, die is vandaag op weer een paar plaatsen opgeschoven en is toch (buiten beeld) goed bezig aan een opmars.
22 mei 2015 19:54
@Onie,

Keizer is overigens 1 van de 4 renners waarmee voorafgaande aan deze Giro nog eens goed naar de tijdritpositie op de nieuwe Aquila tijdeitfiets is gekeken, en hij heeft in de weken voorafgaand aan de Giro (ook tijdens hoogtestage) veel op de nieuwe tijdritfiets getraind.

Ook ik ben daarom erg benieuwd naar Keizer.
En ook al doet het er in de huidige situatie niet veel meer toe omdat de klassementsambities er niet meer zijn, ben ik ook nog altijd benieuwd naar Kruijswijk zijn lange tijdrit, volgens de info van de ploeg hebben ze met het aanpassen van Kruijswijk zijn tijdritpositie aanzienlijke tijdswinst behaald.
22 mei 2015 20:00
Ik hoop dat Landa ook de schade kan beperken. Die zie ik als enige het Contador nog echt lastig maken, in de zin van een alles of niets aanval, met Aru die dan afstopt.

Ik twijfel of Uran de tijdrit gaat winnen. Ik verwacht heel veel van Izagirre, die gaat dicht bij de zege zijn.
22 mei 2015 20:01
Ben benieuwd of Porte nog moraal heeft morgen.
König zie ik hier ook wel podium rijden als hij los gaat. Vorig jaar in de tour werd hij over 54k 5e achter oa Martin en Dumoulin en liet echt een hele tros tijdrijders achter zich.
22 mei 2015 20:05
Vorig jaar verloor Landa 1 minuut per 10km op Contador, in enkele langere tijdritten. Maar toen kon Landa nog niet wat hij deze Giro wel kan.
22 mei 2015 20:12
moker +1

Hoop zelf op Porte.
22 mei 2015 20:16
Heb heel hoge verwachtingen voor Kristof Vandewalle. Onbegrijpelijk dat hij niet vermeld wordt in het artikel, als je sommige andere namen ziet.
22 mei 2015 20:20
@Ferox
Zo gek is dat niet gezien de prestaties van Vandewalle in tijdritten dit seizoen. Als hij het morgen heel goed gaat doen zou dat eerder een verrassing zijn.
22 mei 2015 20:27
Porte, Kiryenka, Durbridge, Kangert, Keizer
en verder Contador en Uran en Aru als klassementsrijders.
22 mei 2015 20:28
Ik heb vandaag niet gekeken, dus misschien is hij gevallen. Maar anders sta ik versteld (met gevoel voor dramatiek) dat zowel de redactie als geen enkel wielerflits lid tot nu toe Izaguirre genoemd heeft. Hoe kan dat..?

***** Porte
**** Kiriyenka - Izaguirre
*** Contador - Uran
** Zakarin - Cataldo
* Kreuziger - Rogers - Kangert
22 mei 2015 20:29
Hopelijk zijn de weersomstandigheden voor alle renners gunstig.
Dit zou anders voor velen een spelbreker kunnen zijn.
22 mei 2015 20:32
Uran wordt naar mijn aanvoelen wat overschat. Doe mij toch maar Porte of Kangert. En benieuwd wat onze Russische vriend presteert.
22 mei 2015 20:32
@LL
Jij staat erg snel versteld (met gevoel voor dramatiek). Ik weet al minimaal twee 'leden' die hem hebben genoemd.
22 mei 2015 20:33
Goed lezen LL. Hij is boven je al een aantal keren genoemd. Wel slordig inderdaad van WF. Felline kan trouwens ook aardig tijdrijden. Geen idee of morgen ook wat voor hem is
22 mei 2015 20:37
ZakaRin, hands down !
22 mei 2015 20:37
Waarom denkt iedereen dat Jon Izagirre Inausti het zo goed gaat doen?!
22 mei 2015 20:39
@ xistnc

Bravo voor je immer cynische toon, je blijft in karakter. Maar vooruit, 2 keer op 30 reacties. Dat vind ik nog steeds erg apart.

@ Ventertje

Dat is niemand. Jon Izaguirre verwacht ik zeker top 5.
22 mei 2015 20:46
Vreemd dat niemand Sylvain Chavanel noemt. Is toch een top-5 kandidaat in zo'n lange tijdrit
22 mei 2015 20:46
Wel jammer dat Clement gister is gevallen, die had misschien wel top5 kunnen rijden
22 mei 2015 20:55
Top favo voor mij Vasili Kiryienka
22 mei 2015 21:01
LL
Purito..
22 mei 2015 21:03
Ik verwacht toch Rogers ofzo of Kyrienka, als die volle bak gaan tenminste.
22 mei 2015 21:08
Ulissi had vorig jaar nog het jongerenklassement om zijn best voor te doen, dit jaar niet.
22 mei 2015 21:12
Porte heeft misschien niet veel baat om voluit te gaan, 5 min achterstand is never goed te maken, zal zijn krachten misschien bewaren voor het hooggebergte en liever een rit winnen.
Contador zal minder last hebben door zijn ligstuurtje en niet kansloos zijn.
22 mei 2015 21:41
@nietvandeslimste

Op grond van de weersverwachting zouden er best verschillende omstandigheden kunnen zijn die de uitslag beïnvloeden. Nu staan de klassementsrenners inmiddels wel bij elkaar in de buurt, zodat de onderlinge verschillen tussen hen wellicht meevallen. Hoop toch eigenlijk op gelijke omstandigheden al is dat dan misschien voor iedereen nat weer.

Reacties zijn gesloten.