Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 13

vrijdag 22 mei 2015 om 06:00
Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 13

Foto: Sirotti

Daags voordat de strijd tussen de klassementsrenners weer losbarst in de lange individuele tijdrit van de Giro d’Italia, mogen de sprinters nog eens aan de bak. Als hun ploegen deze keer tenminste wél bereid zijn om samen te werken en niet net als dinsdag een kopgroep laten lopen. Aan het parcours zal het in ieder geval niet liggen. De dertiende etappe van Montecchio Maggiore naar Jesolo is biljartvlak. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De organisatie lijkt er werk van te hebben gemaakt om een zo vlak mogelijke rit uit te tekenen. Startplaats Montecchio Maggiore ligt 55 meter boven zeeniveau en is daarmee meteen het hoogste punt van de hele etappe. Veel spektakel valt dan ook niet te verwachten, dus gelukkig voor de volgers hoeft er slechts 147 kilometer afgelegd te worden.
Giro d'Italia 2015: Stage 13 profile

Direct na de start zet het peloton koers in oostelijke richting. Onderweg kunnen de renners vanuit de verte Venetië zien liggen. De route bestaat vooral uit brede, lange, rechte wegen. Alleen de rotondes kunnen het ritme van het peloton enigszins breken.

De finishstraat in Jesolo, dat in 1988 voor het laatst aankomstplaats was in de Giro, is 500 meter lang en zeven meter breed. Niets lijkt dan ook een koninklijke massasprint in de weg te staan.

Favorieten
Hoewel een massasprint haast onvermijdelijk is, zal de etappe van dinsdag nog wel door de hoofden van de renners en ploegleiders spoken. Op weg naar Forlì moest Lotto Soudal al het werk opknappen, waardoor de kopgroep (met Nicola Boem als winnaar) uit de greep van het peloton kon blijven. “De andere ploegen beloven om mee te werken, maar doen uiteindelijk niks”, was de ontstemde reactie bij de ploeg van André Greipel. “Vanaf nu hangen wij ook de lafaard uit.”

André Greipel

André Greipel

Ondanks de harde woorden uit het kamp van Lotto Soudal is het onwaarschijnlijk dat de ploeg deze uitgelezen kans op een massasprint zal laten liggen. André Greipel heeft van alle aanwezige renners bij een vlakke aankomst op papier de snelste sprint in de benen. Dat toonde hij al aan met zijn ritzege in Castiglione della Pescaia vorige week.

Giacomo Nizzolo

Giacomo Nizzolo

Trek Factory Racing heeft Giacomo Nizzolo als snelle man. Na afloop van de tiende etappe gaf Adriano Baffi ruiterlijk toe dat hij een fout had gemaakt door zijn renners niet mee te laten werken in de jacht op de kopgroep. De ploegleider had even daarvoor zijn kopman de pelotonsprint om de vijfde plaats zien winnen. Rijden om een ereplaats is natuurlijk wat anders dan sprinten voor de overwinning, maar Nizzolo is zeker een renner om rekening mee te houden.

Elia Viviani smaakte net als Greipel deze Giro al het zoet van de overwinning. De Italiaan van Sky was bij een licht bergop lopende aankomst in Genua net iets sneller dan Moreno Hofland. De Nederlander van LottoNL-Jumbo, die naar eigen zeggen soms nog wat te impulsief is in zijn sprints, zal hopen dat de rollen vrijdag omgekeerd zijn.

Moreno Hofland

Moreno Hofland

De Italiaanse toeschouwers hebben naast Viviani en Nizzolo nog een aantal renners op wie ze hun hoop kunnen vestigen. Sacha Modolo (Lampre) werd al eens derde in een van de sprints en verder zullen ook Davide Appollonio (Androni-Sidermec), Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF) en Southeast-sprinters Alessandro Pettachi zich zeker in het strijdgewoel gaan mengen. Een andere kanshebber is de Sloveen Luka Mezgec. De renner van Giant-Alpecin won vorig jaar de slotetappe in de Giro.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
** Sacha Modolo, Luka Mezgec, Moreno Hofland
* Alessandro Petacchi, Michael Matthews, Davide Appollonio, Nicola Ruffoni

Dit artikel delen:

30 Reacties

Wielerfan1987 21 mei 2015 om 19:02

Speciaal voor de usual suspects heeft de Giro organisatie er nog maar een extra rustdag tussen gegooid!

Lamme Frans 21 mei 2015 om 19:11

Er was aanvankelijk wat skepsis bij mij over het relatief lage aandeel hooggebergte, maar die skepsis is geheel verdwenen. Een mooi en afwisselend parcours en renners die ook de koers durven maken. Dat er dan eens een wandeletappe tussen zit is niet erg. Sprinters moeten ook aan hun trekken komen. Zelfs in een biljartlaken vlakke etappe als die van morgen kunnen gekke dingen gebeuren. Het is de Giro.

haroldvc 21 mei 2015 om 19:12

Is er eventueel een kans op waaiers?

Marijn96 21 mei 2015 om 19:17

@Haroldvc Jesolo ligt net ten oosten van Venezië en in Jesolo is een windkracht 4. Echter krijgen het peloton de wind bekant hele tijd tegen (incl regen). Echter de laatste 10 kilometer kan het misschien op de kant komen. Maar ik ga er niet van uit.

weet ik veel 21 mei 2015 om 19:18

Deze rit(je) kan alle kanten op, theoretisch gezien voor een sprinter denk ik zelf toch ook, maar de klassement mannen zullen de laatste kilometers weer spelbreker kunnen zijn, hun veilige 3km zone waar het weer een gedrum van jewelste zaal zijn.

remco2103 21 mei 2015 om 19:23

Biljartvlak? Iets voor Dick Jaspers allicht.

Romāns Vainšteins 21 mei 2015 om 19:30

Waaiers in Italie? Ik heb ze eigenlijk nog nooit echt gezien, daar heb je Atlantische krachten voor nodig.

Deoudjes 21 mei 2015 om 19:48

Teveel ploegen willen een massasprint. Dus dit wordt er een

klootje kriekeljon 21 mei 2015 om 19:48

Remco, ook Blomdahl, Sayginer en de oude Ceulemans acht ik niet kansloos.

bartje 21 mei 2015 om 19:52

Off: Clement gefinished maar is volgens IAM geblesseerd aan elleboog en dij….
On: in Italië een hele etappe vinden die platter dan plat is, knap! Greipel all the way normaal gesproken, maar in deze Giro is maar heel weinig normaal verlopen. Het voorspelde (takke)weer kan morgen echt wel van invloed zijn.

Ik ben Ik 21 mei 2015 om 20:07

Logisch gezien is dit een rit voor de sprinters, en ja ik hoop op een André Greipel.
Maar begin te twijfelen bij die vlakke ritten, de snelheid van de klassementsploegen liggen de laatste tijd zo hoog in de finale dat de sprinters nog nauwelijks met een leadout, laat staan met hun treintje nog een kans maken om het op te nemen tegen elkaar.

Stoempert 21 mei 2015 om 20:16

Regen en technisch slot.
Ik zeg; een Italiaanse durfal!

md_73 21 mei 2015 om 22:08

@klootje kriekeljon

Dan denk ik toch dat Eddy Merckx wint.

Ideefiks 21 mei 2015 om 22:48

Dit is de Giro van 2015 en daarom kan ik me nauwelijks voorstellen dat dit een “normale” vlakke etappe wordt waar het complete peloton op de streep af davert en de snelste man wint.
De etappe is heel kort, de stevige wind bijna de hele dag tegen en waarschijnlijk zal de regen de renners geselen en de wegen verraderlijk glad maken.

Met dit weer, en eindeloos lange rechte wegen, is het helemaal geen pretje om in de kopgroep te zitten. Maar Boem en Gatto zullen het niet kunnen laten. En dan zou het toch leuk zijn als Trek en Lampre tegen Soudal zeggen : “Als jullie met de snelste man van het peloton de rit willen winnen zul je er toch voor moeten rijden” .
En dan ben ik toch benieuwd wat de rode brigade doet…
Afhankelijk van hun keuze wint òf Gatto òf Greipel.
Of Ferrari rijdt zijn ouderwetse sprint en bijna alle sprinters gaan tegen het asfalt. Dan wint waarschijnlijk Boonen, want die zat al achter de spurters..
Zo zie je maar, zelfs morgen is weer veel mogelijk….

Kpenty 21 mei 2015 om 23:24

Etappe voor Tjallingii in de aanval? Zeker als het regent. Wat hoop ik hem deze giro nog in de kopgroep te zien.

mollemarijden 22 mei 2015 om 00:07

Hahha zou lachen zijn als Lotto België serieus gaat bluffen en niet wil rijden.
Dus gele brigade stuur sowieso iemand mee voor de zekerheid!
Kruissie kan ten minste lekker uitrusten vandaag, denk ik? Zat er helemaal doorheen na de finish, kwam gewoon 2 seconden eerder binnen dan Aru. (Volgens de Giro in gelijke tijd)

kooltje 22 mei 2015 om 08:30

Ritje voor Boonen

fenna 22 mei 2015 om 09:34

Voor wie zich verveeld: wielrennen24.nl,mooie filmpjes

lnnrt 22 mei 2015 om 09:46

Het is een beetje raar om te zeggen na de afgelopen twee weken, maar morgen begint de Giro pas echt. Vandaag nog even een ‘rustdagje’ en dan vanaf morgen het hele klassement op z’n kop. Landa verloor vorig jaar bv. 6,40 op Uran in de tijdrit, en toen was de tijdrit zelfs korter. Hij zal nu gemotiveerder zijn, maar toch. En renners als Visconti en Amador doen het bovenverwachting goed tot nu, maar er is nog geen etappe geweest met meerdere 1e of buitencategorie cols erin, waar ik ze toch echt zie afhaken.

Maar goed, eerst vandaag nog, het moet wel heel raar lopen (wat het tot nu iedere dag doet) wil Greipel hier niet z’n tweede etappe pakken.

CJJelle 22 mei 2015 om 09:50

Rustdag vandaag. Tenzij ze mooie aerials van Venetie maken, is dit echt niet iets om naar uit te kijken. Van alle plekken waar ik geweest ben in Italie is Lido di Jesolo altijd de meest zielloze geweest. Wat was het daar verschrikkelijk, maar wel een perfecte uitvalsbasis voor een trip naar Treviso, Padova en Venetie.

fabioaru 22 mei 2015 om 10:26

Ik ben benieuwd of Matthews nog mee gaat sprinten… Vorige keer pakte hij waarschijnlijk zijn rust omdat ‘zijn’ etappes nog moesten komen. Nu is dit denk ik zijn laatste kans…

Matisz 22 mei 2015 om 10:27

Gerrans start niet meer.

Sammysosa 22 mei 2015 om 11:27

Wat een fantastische Giro tot nu toe. Ik sluit me helemaal aan bij Lamme Frans. Normaal sla ik dit soort etappes over, kijk ik enkel de sprint, maar zoals ideefiks al zegt, alles kan gebeuren, dus de tv gaat gewoon aan om 14:00! Spektakel! Koers! Giro!

Wheely 22 mei 2015 om 11:40

Vrijdag, 13e rit. Hopen dat er geen zwarte kat oversteekt!

FC Wheelie 22 mei 2015 om 11:43

Geeft iemand nog een knaak voor de kansen van Hofland?
Wat een fantastische Giro inderdaad. Kleine smet was de tijdstraf van Porte maar daar is reeds genoeg over gezegd. Ben benieuwd naar morgen. Uran in goede doen gaat met minuten smijten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair