Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 11
foto: Sirotti
woensdag 20 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 11

Etappe nummer elf finisht in Imola, op het autocircuit van Enzo en Dino Ferrari. Op het racecircuit draait het allemaal om snelheid. In de Giro-rit met aankomst op dit circuit, dat tussen 1980 en 2006 Formule 1 Grand Prix’s organiseerde, is dat niet anders. Ondanks de vele heuvels zijn de sprinters in het voordeel voor de ritzege. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Vanuit startplaats Forlì trekt het peloton opgang voor een heuvelachtige rit door de Apennijnen. Het profiel van de rit lijkt op een omgekeerde kartelzaag. De heuvels zijn weliswaar talrijk, maar niet al te hoog.

Onderweg zijn drie keer punten voor de blauwe bergtrui te verdienen. De eerste mogelijkheid dient zich al na 24 kilometer aan. Op de Passo del Trebbio (derde categorie), dat de renners naar een hoogte van 565 meter brengt, zullen de punten waarschijnlijk worden opgeraapt, door een kopgroep. Na zeventig kilometer volgt op de vergelijkbare heuvel Valico del Prugno de tweede berg van derde categorie.

T15_MadonnaDC_2_alt
De finale van de rit bestaat uit een lokale ronde van 15,4 kilometer dat de renners bijna vier keer afleggen. De finishstreep is getrokken op het racecircuit. In de derde ronde (na 139 kilometer) worden op de Tre Monti (vierde categorie) de laatste bergpunten van de dag vergeven. De laatste keer dat de Giro op het circuit van Imola finishte was in 1992, toen won de Italiaan Roberto Pagnin.

Favorieten
Het heuvelwerk in de rit zal de sprinters stevig afmatten. Maar doordat de etappe op een racecircuit finisht zal het voor de rest van het peloton lastig worden een massasprint te ontlopen. Wie wil winnen moet de heuvels kunnen verteren én rap zijn.

Giro d'Italia, Michael Matthews, maglia rosa, podium, bloemen

Grijpt Michael Matthews opnieuw de bloemen?

Michael Matthews is de renner die beide kwaliteiten bezit. De Australiër won een week geleden al een rit in de Giro en droeg al twee dagen de felbegeerde roze trui. Hem verslaan is normaal gesproken alleen mogelijk door de echte topsprinters.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert

Een andere renner die in staat is deze rit te winnen is Philippe Gilbert. De Belg werd al eens derde in de door Matthews gewonnen rit met aankomst in Sestri Levante. Ook Fabio Felline deed het goed in die rit. De 25-jarige Italiaan van Trek Factory Racing finishte in die derde etappe als tweede. In de elfde etappe zal waarschijnlijk de sprint betwist worden door een sterk uitgedunde groep. Als Felline er dan nog aanhangt, is hij een serieuze kanshebber voor de ritzege.

Italian Diego Ulissi (C) of the Lampre Merida team celebrate after winnig  the seven stage of the 98th Giro d'Italia cycling tour over over 264km from Grosseto to Fiuggi, Italy, 15 May 2015. ANSA/LUCA ZENNARO

foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Een andere renner waarvan zijn kwaliteiten beter tot zijn recht komen na een lastige etappe is Juan José Lobato De Spanjaard van Movistar eindigde als tweede in de door Diego Ulissi gewonnen langste rit van deze Giro. De overtuiging waarmee Ulissi (Lampre-Merida) die zevende rit won is voldoende voor een plek tussen de favorieten in deze rit.

Als de vele heuvels geheel tegen de verwachting in niet voor schifting zorgt, dan moet ook rekening gehouden worden met sprinters als André Greipel, Moreno Hofland en consorten. Maar de kans dat zij het klimwerk overleven is niet groot.

Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli – foto: Sirotti

Tot slot moeten opnieuw de mannen van Bardiani-CSF niet uit het oog worden verloren. De Italiaanse formatie maakte vorig jaar indruk met drie ritzeges en probeert dat dit jaar opnieuw te doen. Vandaag behaalden zij verrassend hun eerste ritzege dankzij Nicola Boem die de vroege vlucht overleefde. Met Enrico Battaglin (ritwinst vorig jaar en in 2013) en Sonny Colbrelli heeft de ploeg twee renners in haar gelederen die in dit soort ritten zomaar opnieuw kunnen scoren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Philippe Gilbert, Fabio Felline
** Diego Ulissi, Juan José Lobato, André Greipel
* Enrico Battaglin, Manuel Belletti, Moreno Hofland, Simon Gerrans

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2015 23:58
Zou trouwens ook best wel kunnen dat de vlucht weer voorop blijft. Deze Giro al vaak genoeg gezien dus dat geeft hoop.
20 mei 2015 00:30
De grote vraag is natuurlijk of de renners op de een of andere manier een statement maken mbt Porte. Zo niet, dan verwacht ik een kopgroep. Want wie gaat die terugpakken? De koers lijkt me te zwaar voor Greipel en daarnaast gaat Lotto-B heus niet weer al het werk alleen doen. De ploegen van de klassementsrenners zullen ook geen vinger uitsteken of het parcours moet hard genoeg zijn om oorlog te maken, maar dat verwacht ik niet. De enige twee ploegen die ik dan op de kop vh peloton verwacht zijn Orica en Lampre. Maar een kopgroep heeft veel kans. Hoop dat TLJ alert is. Keijzer ?
20 mei 2015 00:46
Het wordt ongetwijfeld een interessante rit, een parcours wat zich voor meerdere scenario's leent en genoeg om het over te hebben. Benieuwd wat Orica gaat doen... Ik zou maar op de ontsnapping gokken als ik eens een keer een rit wou winnen.
20 mei 2015 09:58
LTJ moet vandaag in de aanval gaan, ik verwacht namelijk grote kansen voor een aanval die het haalt.
20 mei 2015 10:01
Roberto Ferrari voor Lampre:)
20 mei 2015 10:15
Lijkt me een mooie rit voor Lindeman
20 mei 2015 10:20
Wellicht Kruijswijk wel weer vandaag? Hij moet even kijken wie er in de ontsnapping mee gaan. Indien een kleine groep, niet doen. Indien een groep van een man of 10 moet je proberen meespringen. Goede kans om dan een keer 5 minuten terug te pakken.

Verwacht trouwens wel dat Orica Greenedge gaat rijden. Zou dan ook de enige ploeg zijn.
20 mei 2015 10:20
Verwacht dat doordat de kopgroep gisteren is weggebleven dat ze vandaag toch gaan sprinten. Anders was het voor de ontsnapping geweest.
20 mei 2015 10:24
Matthews moet hier normaal gezien altijd winnen. Als je ziet hoe hij in de rit van zondag nog bij de tweede groep van de klassementsrenners zat, dan zie ik niet in wie hem kan bedreigen.
20 mei 2015 10:46
Lobato klopt Matthews vandaag
20 mei 2015 10:52
Ik hoop wederom op een kopgroep met Kruijswijk en Slagter!
20 mei 2015 11:26
Ik hoop dat slagter zich vandaag spaart. deze week komt er nog een veel mooier muurtje voor hem als finish.
20 mei 2015 11:56
Een dag voor de vluchters, mits Orica een mannetje mee stuurt.
20 mei 2015 12:22
Ik denk dat Slagter beter vandaag mee kan gaan, die andere etappe met finish op dat muurtje is er niet eentje voor een vlucht. Zie hem de heuvelsprinters niet verslaan.
20 mei 2015 15:41
Hopelijk draagt de winnaar zijn zege op aan de eeuwige coureur van Imola Ayrton Senna!

Reacties zijn gesloten.