Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 10

dinsdag 19 mei 2015 om 07:00
Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 10

De klassementsrenners in de Giro d’Italia krijgen daags na de rustdag de gelegenheid om rustig in hun ritme te komen. De tiende etappe van Civitanova Marche naar Forlì is met 200 kilometer weliswaar behoorlijk lang, maar kent amper noemenswaardige hindernissen. Een uitgelezen kans dus voor de sprinters om hun slag te slaan. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na de start in havenplaats Civitanova Marche trekt het peloton langs de Adriatische zee in noordelijke richting naar de regio Emilia Romagna. Onderweg wordt onder meer de populaire badplaats Rimini gepasseerd. De enige klim van de dag doemt op na 107 kilometer, al zal niemand daar zenuwachtig van worden. De Monte di Bartolo (vierde categorie) is namelijk amper vijf kilometer lang en niet al te steil.

De snelle mannen kunnen hun benen alvast testen bij de tussensprints die zijn getrokken na 158 en 178 kilometer. In de straten van Forlì zal het tempo vervolgens verder worden opgevoerd. Daar ligt ook meteen het gevaar voor de klassementsrenners. Met nogal wat rotondes en bochten in de slotkilometers zijn valpartijen niet ondenkbaar. De tuimeling van Alberto Contador in de zesde etappe liet al zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
Giro d'Italia 2015: Stage 10 profile
Het meest logische scenario is dat een kopgroepje de ruimte krijgt van het peloton, om met de finale in zicht weer ingerekend te worden. De Australische sprinter Robbie McEwen was in 2006 de laatste winnaar in Forlì.

Favorieten
De voornaamste kandidaat om in de voetsporen van McEwen te treden is André Greipel. De Duitser van Lotto Soudal toonde donderdag in Castiglione della Pescaia al aan van de aanwezige renners de snelste te zijn in een vlakke sprint. Omdat Greipel ook ambities heeft in de Tour de France, is het niet waarschijnlijk dat hij door zal rijden tot Milaan. Maar zolang De Duitser in koers is, zal hij natuurlijk nog best een zege mee willen pakken.

André Greipel

André Greipel

De twee die er deze Giro in slaagden in een sprint voor Greipel te eindigen, zijn Elia Viviani en Moreno Hofland. Zij profiteerden in de tweede rit van het feit dat de Duitser in de licht bergop lopende slotkilometer te vroeg op kop kwam. Viviani kaapte de ritzege weg voor de neus van Hofland, maar kwam in de sprint van donderdag niet verder dan de zevende plaats. De Italiaan van Sky moet bovendien oppassen dat hij niet teveel energie steekt in de tussensprints bij het verdedigen van zijn rode puntentrui.

Moreno Hofland

Moreno Hofland

Hofland werd donderdag bij de tweede massasprint slechts elfde, maar kon als excuus aanvoeren dat hij werd gehinderd door een valpartij in het peloton en daarom even in de remmen moest knijpen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo zal daarom in Forlì extra gebrand zijn op een goed resultaat.

De concurrentie zal vooral komen uit Italiaanse hoek. Sascha Modolo (Lampre-Merida) kwam er in de eerste sprint door pech niet aan te pas, maar eindigde in Castiglione della Pescaia keurig als derde, vlak achter zijn landgenoot Matteo Pelucchi (IAM Cycling). Ook Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) en Southeast-sprinters Alessandro Pettachi en Manuel Belletti zullen een gooi willen doen naar de ritzege.

Luka Mezgec

Luka Mezgec

Luka Mezgec (Giant-Alpecin) wist in de eerste sprints nog geen podiumplaats te bemachtigen, maar de Sloveen liet vorig jaar in de slotrit zien op een goede dag van iedereen te kunnen winnen. Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) en Juan José Lobato (Movistar) is de biljartvlakke aankomst niet echt op het lijf geschreven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Elia Viviani, Matteo Pelucchi
** Moreno Hofland, Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo
* Luka Mezgec, Alessandro Petacchi, Manuel Belletti, Michael Matthews

Dit artikel delen:

53 Reacties

maikelius 18 mei 2015 om 13:07

NIZZOLO

nikolaivinovitsj 18 mei 2015 om 13:09

Hopen op Hofland! Maar dan moet hij wel goed geloodst worden en niet ingesloten door 20 Italiaanse Kamikaze sprinters…

koos1 18 mei 2015 om 13:22

Een etappe om alleen de laatste 10kilometer te kijken. De ‘kleine’ italianen zullen wel weer op kop rijden de heledag, waarna een bijna zekere massasprint. Hopelijk deze keer zonder valpartij.

Italia 18 mei 2015 om 13:27

Die klim van Monte di Bartolo gaat trouwens wel door een schitterend natuurgebied, afgelopen zomer nog geweest met de fiets. De klim zelf is echt 3x niks, buitenblad opknallen en je bent zo boven.

Bertvd 18 mei 2015 om 13:40

Tis maar saai, zo'n rustdag :). Duimen voor Hofland en verder gewoon genieten

Romāns Vainšteins 18 mei 2015 om 13:47

Dubbele rustdag dus, lekker fietsen.

Team Spaak 18 mei 2015 om 13:53

Ideaal… Thuis komen van het werk, alleen de laatste 10 km ff zien en verder nix gemist!!!

Lance Beenstrong 18 mei 2015 om 13:55

Zo’n rustdag en relatief saaie etappe op papier zijn best fijn zo af en toe, kom je nog eens aan studeren toe ;)

Stelvio-fan 18 mei 2015 om 14:12

Haha, respect voor alle examen-kandidaten die nu zitten te blokken en zo’n mooie Giro door hun neus geboord zien worden!

Wim Edwin 18 mei 2015 om 14:14

Hopelijk dat we wat meer geluk hebben met Hofland. Ik las hier zonet de evt. kanshebbers voor de winst van deze etappe. Men gokte op Gilbert bij de vorige etappe, maar die kwam uiteindelijk in het verhaal niet eens voor. Ik gok toch maar op één van die gasten down-under.

robhert 18 mei 2015 om 14:28

Die rustdag was ik wel even aan toe, eindelijk herstellen van de doorligplekken. Heerlijk om tijdens het werkloze bestaan ’s middags lekker op de bank te liggen en wielrennen te kijken. Zit er nog aan te denken om een rustweek te nemen ergens zodat ik de Tour de France zoveel mogelijk pijnvrij door kom.

Nick Doup 18 mei 2015 om 14:33

@Stelvio-Fan
Met een goede planning komt het zo uit dat je de hele uitzending kan kijken. (Of je bent om 17u thuis na het examen en hoopt dat je nog het slot kan zien) ;)

robotour 18 mei 2015 om 14:34

Deze etappe zal waarschijnlijk een extra hersteldag zijn voor Contador. Een vroege kansloze
ontsnapping en dan lekker rustig doorpeddelen tot de laatste hectische kilometers met een
massasprint als afsluiting. De aankomst lijkt vlak dus misschien kan Nizzolo hier zijn eerste
overwinning boeken.

Marmaris 18 mei 2015 om 14:36

Bedankt voor je medeleven Stelvio-fan! Maar tot nu toe kan ik het redelijk combineren. Volgende week heb ik nog maar één examen waar ik vrij weinig voor kan doen dus vanaf komend weekend ga ik er lekker voor zitten.

Stoempert 18 mei 2015 om 15:00

2 tussensprints in het laatste deel. Als er geen groep vooruit is dan zou dit wel eens van betekenis kunnen zijn.
Greipel lijkt hier niet echt in geïnteresseerd en kan mooi krachten sparen, Nizollo en Viviani zijn duidelijk wel geïnteresseerd en hebben minder energie over voor de eindsprint.

weet ik veel 18 mei 2015 om 15:04

Deze rit zou André Greipel mits wat geluk toch moeten winnen.
Hopelijk houden de klassement mannen zich een beetje op de achtergrond, om plaats te maken voor de sprinters zodat de kans op valpartijen geminimaliseerd word.
Dit in ieders belang.

Adelaar 18 mei 2015 om 15:13

De rit verloopt grotendeels langs zee. Denken jullie dat we nog rekening moeten houden met eventuele waaiers?

Stoempert 18 mei 2015 om 15:29

2 a 3 bft morgen, nee dus. Tenzij Weeronline er naast zit :)

ivo001 18 mei 2015 om 15:40

Ik kan er maar weinig van volgen. Tot begin jullie elke dag van 7:00-16:45 minimaal weg voor stage, en op zaterdag van 11:30-17:15 voor werk….

Wiggo_O 18 mei 2015 om 15:47

Hopen dat Hofland nu wel zijn wagentje aan kan haken bij het goede treintje en mee kan sprinten om de overwinning !

roelieman2 18 mei 2015 om 15:50

@ivo001

Ik heb precies hetzelfde maar de reacties bij het volgtoppic bieden wel een redelijk alternatief!!
Verder snap ik niet dat hofland niet een keer dmv een treintje wordt gebracht. Lotto heeft alleen maar jongens mee voor het vlakke die hem in de sprint kunnen ondersteunen. Dan moet hier ook gebruik van gemaakt worden naar mijns inziens. Dus Hofland maak me blij morgen;)

ContadorLegend 18 mei 2015 om 16:06

#Marmaris
Je hebt geluk ik heb er deze week nog drie. Ik hoop dat het deze week niet zulke geweldige etappes worden als vorige week, want die wil je niet missen.

slice 18 mei 2015 om 16:20

Nu we het toch over mooie wielermomenten missen hebben: ik heb niet goed opgelet tijdens het boeken van de vakantie waardoor ik de tourstart in Utrecht ga missen.. terwijl ze onder mijn huis door rijden! DOM!

lnnrt 18 mei 2015 om 16:37

Woon jij in de Dom slice? ;)

Daan° 18 mei 2015 om 16:50

Sterten goed verdeeld, heerlijk die 2 rustdagen.

Headlines

Materiaalzone

Populair