Gilbert bekent gebruik pepperspray

Gilbert bekent gebruik pepperspray

foto: Marcel Koch

woensdag 13 april 2016 om 10:08

Philippe Gilbert heeft opgebiecht dat hij de in België verboden pepperspray heeft gebruikt om zich te verdedigen tegen, naar eigen zeggen, twee agressieve en dronken mannen. Die lezing bleek niet helemaal te kloppen. Door het gebruik van de spray riskeert Gilbert een celstraf. Vrij product in Monaco
Gilbert en zijn ploegmaat Loïc Vliegen werden zaterdag aangevallen door twee mannen. De eerste berichten van BMC stelden dat het om twee dronken mannen ging, maar dat werd inmiddels ontkracht. Aan het ANP geeft Gilbert tekst en uitleg. “Een auto haalde ons in en scheerde langs ons, gevaarlijk dichtbij. We hebben ons ongenoegen geuit, zowel mondeling als met handgebaren.” Die handgebaren werden al snel een handgemeen tussen de twee partijen, waarbij Gilbert pepperspray heeft gebruikt. “Met grote gevolgen voor mij, want ik brak mijn vinger op drie plaatsen. We hebben verschillende getuigen. Ik woon al acht jaar niet meer in België. In Frankrijk wordt dat product vrij verkocht. Ik heb de spray bij me omdat ik al eerder met agressie te maken kreeg op training. Een fietser is absoluut weerloos tegenover anderen. Helaas heb ik al vaker gewelddadige scènes moeten zien.”

‘Schrik van mijn leven’
Door de vingerbreuk mist de wereldkampioen van 2012 woensdag in ieder geval de Brabantse Pijl. Of hij zondag kan starten in ‘zijn’ Amstel Gold Race, is nog maar de vraag. Loïc Vliegen start vandaag wel in Leuven, maar dat had ik zo maar anders kunnen zijn. “Het raampje aan de linkerzijde was open en ik richtte me tot de bestuurder om hem mijn ongenoegen duidelijk te maken”, verklaart Vliegen. “Maar de man gaf een ruk aan het stuur en week uit naar links. Hij heeft me geraakt en ik moest me vastklampen aan de auto om niet te vallen. De bestuurder pakte vervolgens mijn rechterarm vast bij mijn mouw en versnelde, waarbij hij me op de linkerstrook meenam. Een frontale botsing met een tegenligger kon maar net vermeden worden, omdat die hard in de remmen ging. Ik beleefde de schrik van mijn leven. Uiteindelijk kon ik me losrukken en ging de auto ervandoor: vluchtmisdrijf.”

Voor het gebruik van de in België verboden pepperspray, hangt Gilbert een celstraf van één maand tot vijf jaar boven het hoofd of een forse geldboete boven het hoofd.

Dit artikel delen:

75 Reacties

Timocycling 13 april 2016 om 10:13

Wat een soap begint dit te worden… Ben benieuwd wat er nu precies gebeurd is.

0
StonedCamel 13 april 2016 om 10:18

Serieus, 'tot 5 jaar' voor wat pepperspray?

Overigens viel me op dat de automobilist het had over 3 wielrenners: Klik
Maar tot nu toe gaat het alleen over Gilbert en Vliegen. Weet iemand wie de derde is?

0
Lombarda 13 april 2016 om 10:23

Soap? Daar lijkt het allemaal veel te ernstig voor.

0
aardappeljager 13 april 2016 om 10:28

Een straf voor het gebruik van de spray is op zijn plaats, maar verder moeten ze dit gewoon even uitpraten. Lijkt me als mannen onder elkaar toch niet zo lastig.

0
Allardje 13 april 2016 om 10:34

@StonedCamel De derde was een wielertoerist die onderweg zijn wagonnetje aanhaakte.

0
slice 13 april 2016 om 10:35

Ik snap er niks meer van. Vluchtmisdrijf, dus de automobilisten hebben hen niet opgewacht? En waarom kom je überhaupt aan de linkerkant van de auto als hij rijdt? Heel bizar allemaal

0
mattje123 13 april 2016 om 10:35

Ik denk dat volwassen uitpraten niet meer gaat lukken. Wanneer jij als automobilist eerst als iemand word neergezet die dronken achter het stuur zat, en heeft geslagen zonder aanleiding, dan is het knap lastig om dat nog even volwassen uit te gaan praten. Gilbert heeft met zijn eerste, zwaar overdreven uitspraken zijn eigen glazen ingegooid. En wie zijn billen brandt moet op blaren zitten! Zonder die uitspraken was die automobilist misschien helemaal niet naar de politie gegaan…

0
Valtverder 13 april 2016 om 10:36

Benieuwd naar de verklaring van die derde wagon dan

0
Brummel 13 april 2016 om 10:38

lijkt me dat beide partijen schuld hebben aan deze escalatie. Agressie in het verkeer: onnodig en levensgevaarlijk.

0
Greg4ever 13 april 2016 om 10:42

Ha de volgende episode is alweer begonnen… LOL

0
Libeer 13 april 2016 om 10:44

De reactie van Gilbert en Vliegen vind ik te begrijpen. Wanneer je je als fietser aangevallen voelt, dan moet je daar op reageren. Tenslotte ben je als fietser zeer kwetsbaar. Het gebeurt maar al te vaak dat dit soort acties gebeuren. Wanneer de automobilist dan blijft de fietsers lastig vallen, dan is het logisch dat Vliegen verhaal gaat halen. Als die bestuurder dan nog eens zo agressief reageert zoals ze hun verhaal doen, dan mogen ze voor mij die bestuurder opsluiten. Ik begrijp dat wielrenners en andere fietsers ambetant worden en zich aangevallen voelen, maar fysiek agressief worden kan uiteraard niet toegelaten worden.

0
Greg4ever 13 april 2016 om 10:54

Toch maar eens op inhoud reageren…:-)

Stel dat t allemaal zo is gelopen, dan @Libeer, is je eerste stelling kul. Je MOET helemaal niet reageren, als je je als fietser aangevallen voelt… juist omdat je zo KWETSBAAR bent…

Maar Flip is een mannetje, dus die reageert uiteraard wel…

0
VDB44 13 april 2016 om 11:01

Kerel, als Vliegen inderdaad is meegesleurd door die automobilist dan zit je lichaam achteraf denk ik vol met adrenaline en dan ga je wel gewoon verhaal halen.

0
Greg4ever 13 april 2016 om 11:09

Yep als ik t goed begrijp was dat echter al onderdeel van de escalatie…

0
StonedCamel 13 april 2016 om 11:11

@Allardje:
Ah, dat lijkt me nou juist de persoon die hier nog wat zinnigs over kan zeggen. Hoe weet je dat overigens?

Dat het een vaag verhaal is lijkt me duidelijk, de waarheid zal ergens in het midden liggen, dus zoiets:
-Gilbert en consorten rijden enigszins breed op de weg.
– Automobilist komt achterop, gedraagt zich als een typische Telegraafforumreaguurder, toetert flink en scheurt er voorbij.
-Gilbert en consorten schrikken zich het leplazarus en schelden de man uit en steken middelvingers op.
-Automobilist houdt in om verhaal te halen, draait raampje open, Vliegen komt ernaast rijden.
-Door een stuurfoutje moet Vliegen zich aan de auto vastgrijpen om niet te vallen, automobilist ziet dit (in the heat of the moment) als poging tot slaan en geeft vol gas en gaat er vandoor.

En wat er daarna in het durp gebeurde is een geescaleerde versie van bovenstaande, gevoed door de adrenaline van de situatie die volgde op hoe beide partijen de situatie ervoeren.

Overigens in zoverre eens met Libeer dat je als fietser kwetsbaar bent en dat mag laten merken, hoewel het de sfeer op de weg niet ten goede komt als dat overal en altijd gebeurt. Staat bovendien tegenover dat fietsers zichzelf ook niet altijd even sociaal opstellen. It takes two to tango.

0
Libeer 13 april 2016 om 11:12

@Greg4ever: je moet net wel reageren, want anders denkt die bestuurder niet na en voor hij het weet rijdt hij een fietser omver. Als fietser moet je vaak je plaats op de weg opeisen, omdat je anders binnen de kortste keren wordt overreden.

0
Allardje 13 april 2016 om 11:15

@StonedCamel via sportwereld.be
“Onze versie gaat als volgt. We reden met drie op de nationale weg van Spa naar Theux. De derde was een wielertoerist. Die had zich bij ons gevoegd, zoals dat zo vaak gebeurt op training. Die man zat bij ons in het wiel. We reden dus niet met drie, maar met twee naast elkaar. “

0
Joachim 13 april 2016 om 11:18

@ StonedCamel, hier staat het hele verhaal en wordt ook die wielertoerist vermeld. Op die link vind ik het verhaal ook wat duidelijker trouwens, daar staat het chronologisch. Wielerflits heeft het hier een beetje rommelig verwoord vind ik, niet chronologisch en niet compleet.

0
klootje kriekeljon 13 april 2016 om 11:18

Hoe kom je er allemaal op libeer? Een fietser moet reageren? Een fietser moet zijn plek opeisen?
Waar fiets jij altijd? Gaza strook?

0
Spinergy 13 april 2016 om 11:21

de weg van Theux naar Spa is trouwens best breed en een 90km weg, daar zou ik persoonlijk niet eens met twee naast elkaar gaan rijden…

0
mattje123 13 april 2016 om 11:21

Er zijn een hoop speculaties, en er is een hoop onduidelijk, maar er is 1 ding dat zeker is. Wanneer Gilbert en zn maatjes gewoon netjes met zn 3e achter elkaar hadden gereden en zodoende niet tot hinder van het overige verkeer waren geweest was er niets aan de hand geweest!

0
zoetepap 13 april 2016 om 11:26

Tja hoe je het draaid of keert,Gilbert lijkt het recht aan zijn kant te hebben maar een tikkeltje over de rooie is hij wel gegaan. Ze konden met de nummerplaat naar de politie ipv een hangdemeen al dan niet op te zoeken, en de pepperspray tja…als dat Gilbert zijn nieuwe media- voortrekkersrol is…

0
CyclesGoff 13 april 2016 om 11:31

Als je er niet bij bent geweest kun je er moeilijk over oordelen. Speculeren over hoe het gegaan zou zijn kan leuk zijn maar levert geen wezenlijke bijdrage aan de nieuwsgaring. Feit is wel dat -gegeven zijn bekentenis- Gilbert een probleem heeft. Hij had een in België verboden wapen in bezit en heeft het nog gebruikt ook. Dat is een strafbaar feit en het Belgische openbaar ministerie kan denk ik -mede gegeven de aandacht in de pers over deze kwestie- moeilijk anders dan tot vervolging besluiten.

0
Libeer 13 april 2016 om 11:37

@zoetepap: heb al eens aanvaring gehad met bestuurder waarbij het net niet fysiek werd. Heb zelf politie gebeld en na een halfuur wachten heeft de politie niets gedaan. Daar ben je vet mee als je door een vrachtwagen die op een smalle weg aan 90 km/h voorbij je rijdt en je net niet de gracht in rijdt.

0
Libeer 13 april 2016 om 11:37

@klootje: als je veel fietst en je laat je constant doen, dan blijf je beter thuis of je wordt omver gereden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone