Giant-Alpecin verwacht dat Dumoulin positie kan handhaven
Foto: Sirotti
zaterdag 5 september 2015 om 10:41

Giant-Alpecin verwacht dat Dumoulin positie kan handhaven

Giant-Alpecin denkt dat Tom Dumoulin de komende bergritten in de Vuelta a España goed door zal komen. Dat vertelt ploegleider Addy Engels aan De Telegraaf. De Limburger gaat het voorlaatste weekend in op een derde plaats. Zijn achterstand op klassementsleider Fabio Aru bedraagt een halve minuut.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
“Ik verwacht dat Tom zaterdag en zondag zijn positie kan consolideren”, aldus Engels. “In de aanloop zijn beide ritten niet extreem lastig, terwijl die slotklimmen hem redelijk moeten liggen.

Engels denkt dat de rit van maandag heel belangrijk gaat zijn. “De voorlaatste berg is extreem lastig. Vervolgens komt een gevaarlijke afdaling en dan is er meteen de korte en supersteile berg waar de finish is getrokken. Komt Tom op de voorlaatste klim in de problemen, dan kun je die dag veel tijd verliezen.”

Engels is optimistisch. “Hoe verder we komen, hoe realistischer een kort klassement wordt. De concurrenten zullen ook steeds meer rekening met hem houden. Denk maar niet dat Aru gerust is dat hij deze Vuelta kan winnen wanneer de marge met Tom zo klein blijft. Ze zullen er de komende drie dagen alles aan doen om hem op grotere achterstand te rijden”, kondigt hij aan.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
5 september 2015 10:47
Tom is tha Bomb !
5 september 2015 10:49
Zou maar zo een juiste inschatting kunnen zijn van Engels. Hoe dan ook, de Vuelta blijft aantrekkelijk om te volgen. Ben echt benieuwd hoe de samenwerking Landa en Aru zal zijn.
5 september 2015 10:51
We gaan de derde week in en ik ben enorm benieuwd hoe hij dat gaat verteren.
5 september 2015 10:55
Adje Engels helpt iemand naar het podium in een Grote Ronde. Mooier kan het niet worden. Realistische woorden, ben benieuwd. De Vuelta kent normaal gesproken maar kleine verschillen, maar die zijn toch al flink opgelopen buiten de top 3. Veel meer kan dat toch niet worden?
Het vasthouden van vorm en energie/herstelvermogen van TD2 zelf zijn voor mij nu de belangrijkste factoren.
5 september 2015 11:08
Voor mij zijn Aru en Majka de grote kanshebbers voor 1 & 2 deze Vuelta. De rest van de plekken wordt een gevecht tussen Dumoulin, Rodriguez,Valverde,Quintana.
5 september 2015 11:23
Niet verwacht dat ie er na twee weken nog zo goed voor zou staan. Kan mij echter ook geen voorstelling maken van Dumoulin op het podium. Tijdrit is natuurlijk in zijn voordeel, maar Valverde zal zich niet zo makkelijk laten afschepen.
5 september 2015 11:29
Als Dumoulin al in de top 10 eindigt is het al een fantastische prestatie! Maar dit gaat volgens mij een top laatste week worden. Tom laat zich niet gek maken, verwacht wel dat het hem gaat lukken voor het podium.
5 september 2015 11:32
Hij kan zelfs winnen, vandaag en morgen kan hij tijd pakken, maandag tijd verliezen en woensdag voor de eindzege gaan. De kleppers durven niet echt vroeg aan te vallen, dat is in het voordeel van onze sjeng.
5 september 2015 11:36
Komende week wordt ook interessant om Tom Dumoulin langs de lijn van Fabian Cancellara en Tony Martin te leggen. Beide kunnen als tijdrijders in Zwitserland hun beste klassementsprestaties overleggen. Cancellara won de ronde in 2009, Martin werd er al 2e (in 2009), 4e en 6e. In 2009 was het parkoers volledig op de maat van Cancellara geschreven en had hij er ook een echt hoofddoel van gemaakt, zo'n beetje naar het profiel van dit jaar.

Voor Tony Martin werd het min of meer een obsessie. Hij slaagde er regelmatig in om in een klimconditie te geraken, maar dat resulteerde nooit in de begeerde klassementszege in een 'klimkoers'. Hij won weliswaar Parijs-Nice in 2011, maar dat was er één zonder echte bergritten.

Voor deze Vuelta moeten we ons realiseren dat we weliswaar al 2 weken onderweg zijn, maar dat er eigenlijk nog maar één zware bergetappe geweest is.
5 september 2015 11:39
Het "oordeel" en daarmee de vergelijking met andere Nederlandse prestaties in grote rondes wordt pas na 3 weken geveld cq. gemaakt.
ALs het scenario van Engels uitkomt zijn dat grote stappen naar iets heel moois.
5 september 2015 11:48
Pas 1 bergrit waar dumoulin wel Valverde en quintana eraf reed.
5 september 2015 11:51
Het komt niet vaak voor dat een renner die na twee weken koers in de top vijf staat helemaal weg valt
5 september 2015 11:52
@walkowiak: Het komt dat ook niet vaak voor dat een tijdrijder en niet al te bijzondere klimmer, op die positie staat na twee weken.

Als ie z'n regenjasje maar goed aankrijgt, Addy. ;)
5 september 2015 11:59
Merxks indurain en anquetil waren ook geen echte klimmers maar meer krachtpatsers
5 september 2015 12:06
En hinault.
5 september 2015 12:12
Echte klimmers kunnen een of meerdere grote rondes winnen, krachtpatsers kunnen er vijf of meer winnen
5 september 2015 12:15
Met Indurain zou ik mezelf niet graag vergeleken zien worden. Wiggo was ook geen echte klimmer. Gesink is dat ook niet (meer). Toch kunnen die grote mannen zich redelijk de bergen ophijsen, als ze maar licht genoeg zijn. Maar echte versnellingen kunnen ze niet beantwoorden, net als Dumoulin eigenlijk.
5 september 2015 12:18
Het voordeel voor Tom is dat hij nu in de positie zit van outsider en de leiderstrui niet meer draagt. In de vorige etappekoersen had hij vaak de trui en verloor die op de laatste dag en werd hij als grote favoriet beschouwd.
Zijn vuelta is, wat er ook gebeurt, al geslaagd!
5 september 2015 12:22
Tom is de betere versie van Wiggins. Van mij mag hij deze Vuelta winnen.
5 september 2015 12:30
Ambitieuze uitspraak; hoop het niet maar ik zou niet raar staan te kijken van een ' off day' en dan kan het hard gaan. Maar goed, voorlopig ongekend goede ronde voor TD.
5 september 2015 12:38
@walkowiak

De parallel met Geraint Thomas in de tour is snel gemaakt. Beide zelfde soort types. Thomas verloor zijn 5de of 4de plaats pas in de 19de rit. Tom kan ook nog veel op de laatste zaterdag verliezen.
5 september 2015 12:41
vandaag zie ik nog wel goed komen morgen en vooral maandag gaat hij tijd verliezen.
op zulke steile slotklimmen zou een wonder zijn dat hij er bij kan blijven.we zullen het zien.
5 september 2015 12:45
@DrJ
Niet Chavez?
5 september 2015 12:53
Thomas moest knechten en is eigenlijk een klassiek renner. Ik vond zijn optreden in de Tour op z'n minst opmerkelijk, maar dat is een andere discussie. Tom moet niet knechten en toonde eerder al dat hij (ondanks zijn gewicht) aardig bergop ging. Als niet-Nederlander zie ik liever een renner als Dumoulin een grote Ronde winnen dan van die anorexia-patiënten die zelfs geen hand aan een journalist willen geven omdat ze bang zijn om een infectie op te lopen.
5 september 2015 13:11
@stablinsky
Vind ze allebei even sympa en sportief, ze balen niet als 2e zijnde maar geven de ander juist een compliment, ook dat siert winnaars. En ja, als Froome ondervoed was zou ie nooit 3 weken kunnen presteren, sommigen kunnen eten als geen ander en blijven toch broodmager.
Misschien als Dumoulin zijn overtollig? vet nog kan omzetten in spiervezels het nog harder kan, zonder af te vallen overigens.

Reacties zijn gesloten.