Giant-Alpecin komt met medische update

Door , zondag 24 januari 2016 om 08:15
Giant-Alpecin komt met medische update

Chad Haga - foto: Sirotti

Laat op de avond na het zware trainingsongeluk heeft Giant-Alpecin de schade opgemeten. De Duitse ploeg met Nederlandse roots heeft de blessures van de zes betrokken renners op een rijtje gezet.

Chad Haga is van de zes gewonden er het ergst aan toe. De Amerikaan werd per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Hier heeft hij een succesvolle operatie ondergaan aan zijn nek en zijn kin. Zijn toestand is stabiel. Later zal hij nog eens onder het mes moeten voor zogenaamde ‘fracturen van de baan‘, de botstructuur rond het oog. Familie van Haga heeft bevestigd dat hij geen hersentrauma of -letsel heeft opgelopen.

Warren Barguil heeft zijn scafoid gebroken. Dit handwortelbeentje ligt in het verlengde van de duim. Voor de jonge Fransman is het nog niet bekend of een operatie nodig is. Dat wordt later bekeken.

John Degenkolb had zelf al naar buiten gebracht hoe hij er aan toe was. De klassiekerkopman is succesvol geopereerd aan een snee zijn bovenbeen, waarna hij naar Valencia werd gebracht voor de behandeling van zijn hand (linker wijsvinger) en een breuk in zijn onderarm.

De jonge Duitse sprinter Max Walscheid heeft zijn hand en zijn scheenbeen gebroken. Hij is nog niet geopereerd, maar dat ligt wel in de lijn der verwachting.

Ramon Sinkeldam en Fredrik Ludvigsson hebben vooral schrammen en blauwe plekken.

Ploegmanager Iwan Spekenbrink reageert aangeslagen. “Het was een hele zware dag voor de ploeg en de renners hebben tijd nodig om te herstellen. Het team voelt als een groep met broers en zussen. Samen, door elkaar bij te staan, zal de ploeg hier sterker uitkomen dan ooit.”

Dit artikel delen:

42 Reacties

r525 24 januari 2016 om 15:54

Mag het duidelijk zijn dat het lot van de renners absoluut het belangrijkste is.
Echter ben ik persoonlijk wel erg benieuwd wat er met die Engelsman gaat gebeuren. Als het een beroerte of iets geweest is, was dat tegen deze tijd heus al wel bekend. Het gaat hier niet om 'even niet opletten'. Hij reed verdomme aan de verkeerde kant van de weg, dan vind ik bijna gelijk staan aan opzettelijk erop inrijden. Dan ben je gewoon absoluut niet bezig met het verkeer. Of je in je thuisland nu aan de andere kant rijdt of niet.
Ik vind dit de Engelsman man héél kwalijk te nemen. Sorry, maar ik snap reacties als @hakkie in deze situatie absoluut niet.

Crossblesser 24 januari 2016 om 16:07

Ga je er van uit dat de bestuurder van de auto het opzettelijk heeft gedaan dan? Kom op zeg, een ongeluk kan gebeuren en je weet niet hoe en wat de situatie was. Het is voor degene die de auto bestuurde ook een drama, hij/zij zal er ook mee moeten leven.

TotSinas 24 januari 2016 om 16:27

De bestuurder was een Engelse dame!

r525 24 januari 2016 om 16:32

@crossblesser
Nee daar ga ik helemaal niet van uit! "Een ongeluk kan gebeuren". Dat zeg je toch niet in een situatie waar iemand aan de verkeerde kant van de weg rijdt…..?
In de berichtgeving van gister staat dat de bestuurder aan de verkeerde kant van de weg reed. Dus we weten in ieder geval dat dat de situatie was. Lijkt me toch erg bepalend..

vanSpringel 24 januari 2016 om 17:35

Edit redactie: On topic aub

Romāns Vainšteins 24 januari 2016 om 17:49

Edit redactie: Reactie is aangepast

Turtlehead 24 januari 2016 om 18:03

@TotSinas: denk je dat de eerste of tweede eigenschap oorzaak is?
Misschien een toerist die op dat rustige weggetje vergat dat ze rechts moest rijden. Is mij in Ierland in omgekeerde zin ook wel gebeurd, alleen dan op de fiets. Een bocht om en je rijdt onwillekeurig weer aan de kant die je gewend bent. Tot je iemand aan ziet komen, of de achterkant van een verkeersbord ziet, dan schrik je je rot.

Hakkie2 24 januari 2016 om 19:53

Ik snap echt niet dat mensen een bestuurder al kunnen veroordelen zonder ook maar 1 feit te kennen. Ik heb nu 1 bevestigd feit gevonden: de renners waren in een afdaling en reden dus ‘harder dan normaal’.

Dat je geen langsvliegende profrenners verwacht in je auto is niet zo gek. Dat hij/zij aan de verkeerde kant van de weg reed is nergens bevestigd. Wegen zijn daar regelmatig zo smal dat je nauwelijks van een kant kunt spreken.

nasibal 24 januari 2016 om 20:01

R525:

Nou vooruit. Ondanks dat ik volledig aan (onder andere) Hakkie’s kan sta in deze kwestie, speel ik het spelletje mee. Voor discussie’s sake laten we maar zeggen. Wat zou jíj een terechte straf vinden voor deze bestuurder?

Tinkerbell 24 januari 2016 om 20:27

@Hakkie Dat de bestuurder aan de verkeerde kant van de weg reed is wel degelijk bevestigd onder andere door één van de renners zelf.
Ze zal het vast niet expres gedaan hebben maar het is gewoon vreselijk dat dit is gebeurd.

djoriana 24 januari 2016 om 20:33

ik hoop dat ze Soren Kragh Andersen niet vergeten. hij is ook groot slachtoffer hier. hij heeft alles bewust meegemaakt. en is geen film kwijt net als de andere 6 renners

Jacco van Stierop 24 januari 2016 om 20:36

@Hakkie2

Ben het met je eens dat er gewacht moet worden op bevestiging voordat je iets zinnigs kan zeggen over het gedrag van de automobilist. Maar jij moet ook niet zomaar wat roepen zonder je te informeren: het ongeluk gebeurde op de CV-720 bij kilometerpaal 35 iets ten oosten van het dorp Benigembla. Dat is een brede provinciale weg met duidelijk zichtbare rijstroken met een doorgetrokken (!) witte streep in het midden, dus niks “zo smal dat je nauwelijks van een kant kunt spreken”.

Haanaf 24 januari 2016 om 20:37

Een oud militair gezegde luidt: “first report is always wrong”

“I hate newspapermen. They come into camp and pick up their camp rumors and print them as facts.”

r525 24 januari 2016 om 21:11

@hakkie
Ik baseer mijn mening op de dingen die o.a. Tinkerbell en Jacco benoemen. Zijn dat voldongen feiten? Dat de auto aan de verkeerde kant van de weg reed is misschien dan nog geen feit, maar de kans is wel erg groot als meerdere personen (zowel renners als mensen die het hebben zien gebeuren) dat zeggen.
@nasibal
Het gaat mij niet zozeer om een straf die ik weet te verzinnen. Ik ben gewoon erg benieuwd wat er nou met zo iemand gebeurd. Want als de situatie daadwerkelijk is zoals deze wordt geschetst (auto rijdt aan de verkeerde kant van de weg), dan vind ik dit de chauffeur/chauffeuse heel erg kwalijk te nemen. Een uiteindelijke straf zal het gerecht bepalen, en daar kan (en wil) ik niks aan doen.

nasibal 24 januari 2016 om 21:19

@r525

Als je a zegt moet je natuurlijk ook b zeggen. In je post laat je duidelijk doorschemeren dat je vind dat de bestuurder goed gestraft dient te worden, althans, in mijn ogen. Ik ben het met je eens dat het gerecht het uiteindelijk moet bepalen, maar ik kan me niet voorstellen dat je na zo'n post niets in je hoofd hebt. Al is het maar in een bepaalde richting. Daar ben ik dan weer benieuwd naar.

Heb je trouwens enig idee hoeveel ongelukken (met letsel) er plaatsvinden vanwege auto's die (bewust!) door rood rijden en voorrangsregels (met name op rotondes) negeren? Die krijgen een dikke boete, eventuele cursus en hun verzekering moet lappen. Iets in mij zegt echter dat jij dat in dit specifieke geval veel te weinig zou vinden. Of zit ik er ver naast?

r525 24 januari 2016 om 21:45

@nasibal
Daar zit je inderdaad niet ver naast (met 70.000 km/jaar kom ik heel veel van dat soort situaties tegen, dus dat zit bij mij diep haha).
Het zal ook zeker een stuk frustratie zijn. Want inderdaad, wat moet je nu met die bestuurder aan. Aan de ene kant: Nee ze deed het niet expres. Maar aan de verkeerde kant van de weg rijden, dan ben je echt niet met het verkeer bezig, en dat is (zoals blijkt) levensgevaarlijk. En dat maakt deze persoon voor mij dus echt een idioot.
Eigenlijk wil ik me ook helemaal niet bezig houden met de boosdoener en hopen op een totaal herstel van alle betrokken renners. Maar het is zo oneerlijk…. :(

nasibal 24 januari 2016 om 22:28

@r525

Klopt, het is ook ontzettend oneerlijk. Stiekem zou ik soms ook wel eens willen dat we mensen gewoon kunnen straffen voor het zijn van een enorme idioot. Op alle vlakken in de maatschappij overigens, niet alleen in het verkeer ;). Helaas kan dat (terecht) niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair

Poll