Gianni Vermeersch wint eerste WK gravel, Mathieu van der Poel derde
foto: Cor Vos
zondag 9 oktober 2022 om 16:11

Gianni Vermeersch wint eerste WK gravel, Mathieu van der Poel derde

Gianni Vermeersch is de eerste wereldkampioen gravel bij de mannen. De 29-jarige renner reed de hele dag voorop met de Italiaan Daniel Oss en gooide zijn medevluchter in de laatste kilometers overboord. Mathieu van der Poel klopte Greg Van Avermaet in de sprint om plek drie.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de Italiaanse regio Veneto stonden dit weekend de eerste WK gravel ooit op het programma. Nadat Pauline Ferrand-Prévot zaterdag de titel pakte bij de vrouwen, streden de mannen zondag om de regenboogtrui. Met onder anderen Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Magnus Cort, Greg Van Avermaet en Alexey Lutsenko stonden er verschillende grote namen uit het WorldTour-peloton aan het vertrek. Zij namen het in een wedstrijd van 194 kilometer op tegen de gravelspecialisten, waaronder de Nederlanders Ivar Slik, Jasper Ockeloen en Piotr Havik.

foto: Cor Vos

Het parcours van het eerste WK gravel was overwegend vlak, maar in de beginfase zaten wat kleine klimmetjes. Miguel Ángel López, die ook present was, wilde gebruikmaken van deze hellingen en trok stevig door. Eventjes reed hij alleen voor het peloton uit, maar al gauw kreeg de Colombiaan gezelschap. Er vormde zich een kopgroep met daarin – naast López – de volgende renners: Matthew Beers, Magnus Cort, Samuele Zoccarato, Daniel Oss, Gianni Vermeersch, Toby Perry, Julien Trarieux, Davide Ballerini, Nicholas Pettina, José Maria Sanchez, Greg Van Avermaet en Mathieu van der Poel.

Vermeersch en Oss
Een straf gezelschap, maar toch kwam er na twee uur koers een algemene hergroepering. De wedstrijd kon opnieuw beginnen. Gianni Vermeersch en Daniel Oss maakten gebruik van de nieuwe situatie en scheidden zich net voor half koers af. Het duo bouwde een voorsprong op van meer dan vijfeneenhalve minuut tegenover het peloton, dat nog uit zo’n vijftig renners bestond. Jasper Ockeloen zat hier niet meer bij: de Nederland viel in de allereerste kilometers en kon zijn weg vanwege een kapotte fiets niet vervolgen.

Met nog 53 kilometer te gaan, bij aanvang van de twee keer te verrijden finaleronde, was de situatie tussen de aanvallers en de achtervolgers enigszins veranderd. Maar nog altijd hadden Oss en Vermeersch een marge van vier minuten en 38 seconden. De wedstrijd leek in een plooi te liggen, maar in de eerste van de twee finalerondes kwam er wel actie in het peloton: de groep brak in twee stukken. Mathieu van der Poel en Piotr Havik zaten in het eerste deel.

Vermeersch en Oss op kop – foto: Cor Vos

Van der Poel in de achtervolging
Bij het ingaan van de laatste ronde, hadden Vermeersch en Oss nog drie minuten en veertig seconden. Dat was op een klein groepje met Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet, Magnus Cort, Andreas Stokbro Nielsen, Alessandro De Marchi en Davide Ballerini, die bij de finishpassage een kloof met de rest sloegen.

Later sloot nog een trosje renners aan, waaronder Havik. Gezamenlijk kwamen zij snel tot op tweeënhalve minuut van het kopduo. Van der Poel wilde door en gaf er met een kleine vijftien kilometer te gaan een lap op. Dat had tot gevolg dat hij zich samen met Van Avermaet en De Marchi losweekte, later kwamen Cort Nielsen, Yevgeniy Fedorov en Zdeněk Štybar ook nog aansluiten. Het verschil zakte ondertussen tot onder de twee minuten.

Vermeersch solo 
In de laatste tien kilometer ontdeed Vermeersch zich van Oss. De Italiaan noch de groep daarachter zou nog terugkeren, wat betekende dat de Belg naar de zege soleerde. Achter hem eindigde Oss als tweede. Mathieu van der Poel en Greg Van Avermaet hadden zich buiten beeld nog afgescheiden van de rest en sprintten om plek drie. De Nederlander pakte uiteindelijk het brons. Yevgeniy Fedorov vervolledigde de top-vijf.

foto: Cor Vos

Uitslag WK Gravel in flag-it Veneto
flag-nr1 flag-be Gianni Vermeersch (België) in 5u10m40s
flag-nr2 flag-it Daniel Oss (Italië) op 43s
flag-nr3 flag-nl Mathieu van der Poel (Nederland) op 1m29s
4. flag-be Greg Van Avermaet (België) z.t.
5. flag-kz Yevgeniy Fedorov (Kazachstan) op 1m39s
6. flag-dk Magnus Cort (Denemarken) z.t.
7. flag-it Alessandro De Marchi (Italië) op 1m41s
8. flag-cz Zdeněk Štybar (Tsjechië) op 1m46s
9. flag-it Davide Ballerini (Italië) op 1m53s
10. flag-dk Andreas Stokbro (Denemarken) op 2m43s

RIDE Magazine
83 Reacties
Sorteer op:
9 oktober 2022 16:25
Ok, dit was dus gewoon een mooie offroad wegkoers met relatief saai wedstrijdverloop.
9 oktober 2022 16:26
Historisch podium
9 oktober 2022 16:26
Heb het niet gezien, omdat het me totaal geen interessante koers leek te zijn. Zit er soms helemaal naast, maar als ik de reacties hier lees, leek het deze keer wel de juiste keuze om dat instinct te volgen.

Rare wereldkampioen, al zal het wel verdiend zijn. Evenepoel en Vermeersch kunnen elkaar in de toekomst uitlachen in outfits die leuk bij elkaar passen.
    9 oktober 2022 16:33
    Allebei even ver in de strive for five.
    9 oktober 2022 16:48
    Zou niet weten waarom Vermeersch een rare wereldkampioen is. Nog los van zijn achtergrond als veldrijder, heeft hij in het verleden de Slag om Norg en de Antwerp Port Epic gewonnen. Kan dus blijkbaar perfect uit de voeten op alternatieve ondergrond.
9 oktober 2022 16:42
Proficiat Gianni! Het échte wk-gravel is en blijft de Strade, net zoals het wk-kassei PR is. Hopelijk voert de UCI dit snel af, en kan Giannni zeggen dat hij de enige wereldkampioen gravel ooit is/was.
9 oktober 2022 17:05
Even los van het parcours, ze moeten echt iets doen aan de tijdsmetingen.
Nu al het tweede wk dat van alle spanning is ontnomen ver voor de daadwerkelijke finale.
9 oktober 2022 18:29
Er zaten wel een paar elementen in dit parcours die best fraai waren alleen de volgorde was erg apart, zeker met die twee bepalende klimmetjes in de eerste 20 km. Op papier wel een mooie top 10. Ik heb de wedstrijd overigens niet eens uitgekeken dus mag er verder van mezelf niet te veel over zeggen.
9 oktober 2022 23:44
Knappe 12e plaats van Piotr Havik tussen alle profs.
Een nieuwe kans in een profploeg zou terecht zijn.
Goed mannetje voor de ploeg van VDP.
9 oktober 2022 23:59
Totaal geen 'gravel' parcours, misschien ook lastig uit te zetten. Of het had bijvoorbeeld in de Toscane gekund. In je eentje zeker op een solo jaagpad km's lang het ganze pak terug naar voren rijden... Gekke Henkie. Btw Slik in dezelfde tijd als opa Rebellin.
10 oktober 2022 08:52
Ik vind de prestatie van de zogenaamd tot op het bot versleten Van Avermaet (althans, zo wordt hij weleens omschreven) best opmerkelijk. De man reed nog nooit een cross of gravelrace en was hier samen met MVDP de betere in koers.
10 oktober 2022 14:12
Blijf het jammer vinden dat MVDP zaterdag niet in Lombardije startte maar zondag aan dit gravel mee deed.
9 oktober 2022 16:23
Vleesch noch visch. De eerste en de laatste keer dat ik naar een gravelwedstrijd heb gekeken.
    9 oktober 2022 16:26
    Even wat youtuben en je ziet dat het ook anders kan. Qua beelden, qua parcours. Dit was nog saaier dan gras zien groeien. Heb gisteren meer gravel gereden tussen Breda en Den Bosch...
    9 oktober 2022 17:05
    Gewoon lekker zelf op de fiets doen. Het is echt geweldig.
9 oktober 2022 16:28
Parijs-Tours is leuker...
    9 oktober 2022 16:29
    Feyenoord - Twente was ook leuker.
    9 oktober 2022 18:01
    En dat was al een snertkoers
9 oktober 2022 21:19
De koers is van oes!!
9 oktober 2022 17:50
Wat is het volgende wk over houten vlonder rijden...
9 oktober 2022 18:17
Saaie wedstrijd door "cadeautje" van zijn ploegmakker anders was het wel koers geweest.
9 oktober 2022 18:02
Ik las hier vorige dagen dat Matje niet kon verliezen, nu lees ik daar niks meer over.
    9 oktober 2022 18:10
    Matje kon niet verliezen.
    9 oktober 2022 18:10
    Rot voor je. Misschien kun je ergens een klacht indienen. Sterkte!
    9 oktober 2022 18:39
    Mvdp was ook wel de beste in koers maar gaat echt niet vermeersch terughalen he
    9 oktober 2022 19:34
    Ze reden hier toch voor hun land? Het heet toch WK? Waarom dan Gianni niet terughalen?
    9 oktober 2022 19:59
    Ik heb Matje met Van Avermaet toch echt wel zien rijden om het gat dichten.
9 oktober 2022 16:14
euh, wat n mooi parcours zeg! Spectaculair gewoon :) Dit smaakt naar meer, en cheers Gianni!
9 oktober 2022 16:35
Proficiat gianni je hebt de saaiste rit van het jaar gewonnen
    9 oktober 2022 18:07
    En jij de domste opmerking van het jaar.

Reacties zijn gesloten.