‘Gianni Moscon gaat afstappen in Baskenland om tóch Parijs-Roubaix te rijden’
foto: Cor Vos
donderdag 6 april 2023 om 15:03

‘Gianni Moscon gaat afstappen in Baskenland om tóch Parijs-Roubaix te rijden’

Gianni Moscon vertelde eind februari aan WielerFlits dat hij geen voorjaarsklassiekers zou rijden, maar volgens Tuttobiciweb gaat de Italiaan van Astana Qazaqstan toch van start in Parijs-Roubaix. Dat betekent wel dat Moscon na vandaag de Ronde van het Baskenland zal verlaten.

De 28-jarige Moscon brak zijn sleutelbeen in de Tour Down Under, kreeg daardoor te maken met een trainingsachterstand en koos ervoor om zich te focussen op de heuvelklassiekers en de Giro d’Italia. Geen kasseien dus, was het plan. “Ik moet mijn doelen aanpassen en heb alles was opgeschoven, maar ik ben blij met mijn nieuwe programma en daar probeer ik het beste van te maken”, vertelde hij.

Nu komt naar buiten dat er toch ruimte is in de Roubaix-selectie van Astana Qazaqstan voor Moscon, de nummer vier van 2021 in de Hel van het Noorden. De Italiaan koerst momenteel nog in de Ronde van het Baskenland, maar zal donderdagavond naar Frankrijk vliegen om zondag van start te gaan in Parijs-Roubaix.

Een opgave van Moscon is dus aanstaande in Itzulia. Omdat de Ronde van het Baskenland (die zaterdag eindigt) en Parijs-Roubaix niet overlappen op de kalender, zal dat geen problemen opleveren voor hem. Mochten beide koersen wel overlappen, dan heeft hij goedkeuring nodig van de organisatie in Baskenland.

 
10 Reacties
Sorteer op:
6 april 2023
Afstappen om in een andere koers te vlammen. De Panne-Koksijde perikelen, ik vind het disrespectvol, naar de koers waar een renner van wegvlucht.
6 april 2023
De ronde van het Baskenland duurt tot zaterdag? Geen probleem dus. Duclos reed ook wel eens Baskenland als voorbereiding op PR.
  7 april 2023
  Klopt. Voor een type als Duclos, was het - net als voor Kelly - moeilijk kiezen tussen Baskenland en Gent-Wevelgem (viel toen immers op de woensdag tussen Vlaanderen en Roubaix. Duclos én Kelly stonden in G-W elk acht keer aan de start). PCS is hier erg onbetrouwbaar, want daar staat dat Duclos maar één keer deelnam aan de Ronde van het Baskenland, in 1995, wat dus niet klopt. Overigens haalde hij bij die deelname zijn allerlaatste profzege, op zijn éénenveertigste (!). In Paris-Roubaix brak hij dat jaar wel geen potten meer met een 19de plaats, 2 resp. 3 jaar na zijn twee overwinningen in de hel. In 1992 had hij zich wel degelijk klaargestoomd in het Baskenland. Kelly slaagde er in 1986, waarschijnlijk zijn topjaar (met winst in MSR, en een tweede plek in de Ronde van Vlaanderen... inspireert het MVDP?), trouwens in om Roubaix te winnen twee dagen nadat hij het eindklassement van het Baskenland had binnengehaald (na het winnen van drie ritten). De enige keer dat Kelly Gent-Wevelgem won, deed hij dat merkwaardig genoeg bijna twee weken na ritwinst in het Baskenland. Geen idee wat er toen met de kalender aan de hand was...
6 april 2023
Je kan ook baskenland uitbollen als training en dan naar Frankrijk.
Ik kan me herinneren dat dit alleen mag als de koers waar de renner afstapt er mee akkoord gaat. Weet iemand hier meer over? Het komt best onachtzaam over richting de ronde van Baskenland en het toont ook de amateuristische planning van Astana.
  De ronde van het baskenland is zaterdag afgelopen, dus het overlapt niet. Dit mag dus gewoon
  6 april 2023
  Enkel bij overlap. Zie artikel
  6 april 2023
  Goed dat jullie erover begonnen, het is toegevoegd aan het bericht!
  6 april 2023
  antwoord staat in het artikel
  @Titaantje - antwoord is pas later toegevoegd aan het artikel

Reacties zijn gesloten.